Válás, vagyonmegosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.19. 05:37

Eljárásjogilag nem tilos. De az etikai szabályzat tiltja. Fontos számodra, hogy ne ő képviselje?

sissy074 # 2021.05.19. 08:15

Köszönöm a választ!Végül is,hogy képviseli nem zavar,de az etikátlan viselkedése igen.Azt azért szeretném megköszönni.....

Maybe0542 # 2021.06.10. 17:36

Tisztelt Ügyvédek!

Ismerősömnek szeretnék valahogy segíteni.
Elváltak férjével, aki az anno közös lakásba tett X millió forintot és fizette 2021. év elejéig a törlesztőrészletet. Sérült gyermekük született, aki mellett a munkavégzést a nyári időszakban nem lehet megoldani másképp, csak akkor ha apuka vállalja a válási jegyzőkönyben foglaltaknak megfelelő heti 2 napot - ezt újonnan egy napra (6 óra) redukálná most önhatalmúlag a jelenleg kereskedelmi TV csatornána celeb címre törekvő apuka, "nem ér rá" a fiával lenni. Feleségtartási díjra adja most be az anyuka a papírokat, ugyanis a nem kevés bevételétől így teljesen elesett. Olyannyira akadályozza az életét, hogy ez már az ismerősöm egészségére is veszélyes. Így a közös gyermekük életére, fejlődésére, ellátására, megélhetésére is. Imserősöm semmit nem tud már pihenni sem így, nem hogy dolgozni. 0-24-ben van a gyerekkel, minden terhet ő vállal az ápolási díj mellett (törlesztőrészlet stb.) Kérdésem az volna, hogy ilyen esetben milyen végkimenetlre lehet számítani?
Attól tart az ismerősöm, hogy ezek után majd dacból már a kéthetente hétvégéket sem fogja bevállalni a saját fiát az apuka, illetve hogy még a lakást is kiperli alóluk. Védi egyáltalán az ilyen helyzetben lévőket valamilyen módon az állam, törvények, jogalkotás? Vagy végig kell néznem a totális tönkremenetelüket? Ez a fajta ellehetetlenítés nonszensz!!!!
A gyerektől való elszakadás, azaz nappali otthonba adás kizárt, ezt lelkileg nem tudja megtenni az ismerősöm a 12 éves kisfiával. Teljesen érthető!
Köszönöm, ha valamilyen iránymutatást tudnak adni ezzel kapcsolatban!

kuda # 2021.06.14. 12:22

Üdvözlet!
Részleges közös, ill. külön vagyon kapcsán lenne kérdésem. A feleségemmel létrehoztunk egy közös bankszámlát, aminek ketten egyenrangú tulajdonosai vagyunk. Erre utalunk a fizetésünk arányában. Lehet-e olyan házassági szerződést kötni, hogy ami ezen a számlán van pénz az közös vagyon (illetve az erről fizetett dolgok), a saját bankszámlák és az azokról való költések pedig külön vagyon? Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.14. 14:42

Gyakorlatilag bármilyen házassági vagyonjogi szerződést lehet kötni.

pcsacsa # 2021.06.17. 16:45

Üdvözlet!

Élettársammal februárban szakítottunk. 2011 óta éltünk együtt és született 1 gyermekünk 2012-ben. Most minden vagyonelosztásban megeggyeztünk, (költözik a gyerekkel) kivéve egyet: kéri a bankszámlámon lévő összeg felét. Végig külön bankszámlán voltunk. Végig volt mindenkinek jövedelme amivel maga gazdálkodott. A költségeket közösen fizettük aszerint kinek épp milyen volt az erőforrása. Tényleg van joga követelni pénzt a számlámról? Azt is megemlíteném hogy az ő bankszámláján nincs semmilyen összeg tudomásom szerint.

Timea13 # 2021.06.18. 00:37

Kedves segitö Ügyvéd Urak/Hölgyek. Megprobalok rövid lenni, bár eléggé összetett kérdésem van, szeretnék segitséget kérni. Válás megtörtént pár hónapja.vagyonmegosztás: feleség nagymamájának a dupla telkére épült csaladi haz,kb 10 évvel ezelött, épitési engedely férj nevén. Nincs lakhatási engedély de a ház készen van.szoval ingatlan nyilvantartas szerint az egy üres telek.
Férj késsel támadt feleségre és többször meg is vágta- ebböl ügy van, 1 tárgyalás volt, covid miatt második elnapolva.ezután feleség elvitte a cuccait, megfeleztek mindent,gyakorlatilag elmenekult. Lakcime maradt a nagymama lakcime.Az ügy után nagymama kijelentette a férjet az ingatlanbol.Ezután a lakcim nélküli férj besétált a hivatalba és tavolsagtartást kért a feleségre, bemutatta hogy megosztották a vagyontárgyakat- arra hivatkozott, hogy már ott minden az övé és nehogy a feleség visszajárjon és meglopja - és megkapta! a távolságtartást egy olyan házra amin lakhatási engedély sincs. Feleség eladná az ingatlant, felezné a pénzt,de a férj hallani sem akar rola. pert inditani nincs penze feleségnek( illetéket nem tudja befizetni) és a férj azzal fenyegeti, hogy az anyja majd bizonyitja hogy ö adott pénzt az épitkezésre, a nagymama csak a telket adta és igy a ház gyakorlatilag öt illeti.( kb 10 évvel ezelott feleség gyesen volt, ferj kb 80.000 ft-ot keresett hivatalosan, mindenfele egyébb dologbol szedték össze a pénzt az épitkezésre, szinte semmiröl nincs számla, mindent maguk vagy a barátok csináltak). Feleség fél, a ház közelébe sem mehet, eladni sem lehet igy. A ferj nem egyezkedik, nem költözik. A feleség mit tehet? Induljunk el onnét, hogy bent lakik a férj egy olyan épületben amin nincs lakhatási engedély lakcim nélkül? Van olyan hatóság ahol ezt lehet jelenteni? Köszönöm ha valaki tud segiteni:(

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.18. 07:54

Nincs ügyvéded? Legyen!

Timea13 # 2021.06.18. 13:35

Aki a válást vezényelte, ezt nem vállalja… a válás is rengetegbe került.Feleség korlatozott az anyagiakban, ferj ott gördít akadályt ahol tud, gyerektartás 20.000.-/hó mert lehetetlen bebizonyitani h dolgozik és mit:/ ezért elsö körben elindulnánk ügyvéd nélkül, ha ez müködne úgy, hogy pl az epitesi hivatalban jelezzük, hogy ferj nincs is a lakcimre bejelentve és egy lakhatási engedély nélküli házról van szó. Sajnos nem talaltunk olyan ügyvédet aki az ingatlan eladás utánig várna a tiszteletdíjra- ami érthetö…

drbjozsef # 2021.06.18. 16:46

Timea13,

Családjogi perben esélyed nincs jó ügyvéd nélkül, ha a másik félnek van, vagy csak elég önképzett.

Azt írtad, perre nincs pénze. Ha se a telek, se az épülethez nincs köze papíron a feleségnek, akkor márpedig anélkül nem fog menni. Sehogy. Illetve, de, közös megegyezéssel a férjjel, de feltételezem ez még annyira sem opció.

briell # 2021.07.10. 07:34

Jo napot kívánok. Vagyonmegosztásnál az a 220 ezer ft értékű tv amit saját névre elofizetéssel reszletfizetesre vettem, tehát adossag, az en tévém, nfog beleszámítani a kozos elosztando vagyonba? Most kezdődik a torlesztése...vagy milyen szabályok vannak erre vonatkozóan?

drbjozsef # 2021.07.10. 18:57

briell,

Nincs konkrét szabály külön tv-re.
Megegyezés szerint. Ha a másik fél elismeri, hogy azt te vetted és viheted, te elismered, hogy a tartozás a tied, és közösből nem lett fizetve törlesztő rá, akkor nem kell, hogy bekerüljön a vagyonmegosztásba.
Ha vita van, majd eldönti a bíró.

briell # 2021.07.22. 04:45

Hát, köszönöm. Ő kitalálta, hogy en nem vihetem el mert az ő (exe es annak fia háza) es be sem vagyok jelentve ide 6 eve. Sőt, nem vihetek semmit szerinte.

drbjozsef # 2021.07.22. 06:48

Ilyenkor jó megoldás soha nincs.

Mutasd be neki a fizetendő csekkeket, és kérdezd meg, hogy akkor a felét kifizeti-e? Ha nem, és meg tudod oldani, vidd el, aztán majd vitassa ő a vagyonmegosztáskor.

Ha nem tudod elvinni, akkor mondd meg neki, hogy Te fizeted a részleteket (én nem hanyagolnám, csak nagyobb gondod lesz belőle), de vagyonmegosztáskor követelni fogod a részletek felét, plusz az amortizációt, amíg te nem tudtad használni.
Mondjuk én felvenném a zsebembe telefonnal minden beszélgetést ezek után. Nehogy véletlenül máshogy emlékezzen dolgokra...

briell # 2021.07.24. 07:39

Köszönöm szépen a tanácsot!

zsuzso1955 # 2021.07.25. 10:41

Sógornőm elköltözött bejelentés nélkül. Ismeretlen helyre. Van saját hitelkártya tartozása, tv előfizetés a nevén stb. Mit tehet a férj ez esetben? Zsuzso1955

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.25. 16:25

Sok mindent.
Nem túl nyitott ez a kérdés egy Fórumhoz képest?

zsuzso1955 # 2021.07.27. 13:18

T. fórum!
Kérdést tettem fel a sógornőm elköltözése kapcsán. Konkrétan, ha számla jön az ő nevére, a férj nem tudja elérni. Fizessen, vagy ne! Természetesen ez csak előtájékozódás.
Köszönettel Zsuzso1955

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.27. 15:42

Ki?

Mariann9602 # 2021.08.04. 10:42

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő,

Az alábbiakban szeretném a segítségüket kéreni:

  • 2020. januárjában házasodtunk össze a párommal, februárban vettünk egy ingatlant amit 1 év alatt felújítottunk, ehhez fel vettünk babaváró kölcsönt és egy másik személyi kölcsönt 5 millió forintot a felújításhoz
  • 1.5 hete költöztem el ebből az ingatlanból, és most egyezkdeünk hogy mi legyen a házzal stb.
  • a hitelek összege, ha egyben vissza kellene fizetni ha eladjuk a házat jóval meg haladja a ház értékét
  • meg tudnánk egyezni abban hogy a férjem marad a házban és átvállalja a hiteleket, én meg elhozom a tárgyakat amiket oda vittem, azt mondta pénzt nem tud adni,
  • ha marad a házban és átvállalja a hiteleket, akkor is ki kellene vásároljon a házból?
  • az eladással nem gondolom hogy jól járnánk, de így úgymond üreskézzel jönnék el neki pedig meg maradna a ház

Válaszukat előre is köszönöm,
Üdvözlettel,
Mariann

Monika # 2021.08.06. 15:54

Kedves Fórumozók,
Az alábbi szituációban kérném a segítségeteket:
A fiam 2015ben elvált, közös tulajdonú (80-20%)
Akkor 16 millió Ftot érő ingatlanjukat közös megegyezéssel a mennyem és unokám használatába tették. Sok költséget ennek ellenére a fiam vállalt. Egyszer még osszemelegedtek a válás után,nem házasodtak össze újra. A menyem idén nyáron férjhez ment... állandó bejelentett lakcímuket átvitte az új férjhez,azonban ezt az ingatlant elhagyni nem hajlandó,megegyezni szintén nem. A hitel a fiam néven van, a lakás értéke időközben kb megduplázódott. A fiam a többségi tulajdonos, a menyem lakhatása megoldott lenne... sőt már nem is szól ide az állandó lakcím. Az ingatlan önerejét annak idején a fiam apai öröksége adta és a mellé vették fel a hitelt. Mi várható egy ilyen helyzetben?

drbjozsef # 2021.08.10. 08:17

Mi várható egy ilyen helyzetben?

Öööö... mindenki boldogan él. Vagy nem. Ki tudja,

Grave7 # 2021.08.10. 08:47

@Monika: „Mi várható egy ilyen helyzetben?”
Azért azt ne mi találjuk ki, hogy a FIAD mit szeretne (pl. milyen megegyezés, megoldás az óhaja)...
Ne ilyen behatárolhatatlan kérdést írj, hanem konkrét(ak)at.

Van-baj-boven # 2021.08.16. 22:16

Tisztelt Urak, Hölgyek!

Adott egy nem regisztrált élettársi kapcsolat, ami sajnos a végét járja. Született egy gyermek, aki lassan 9 éves lesz.
Mindketten dolgozunk, én EV vagyok, párom állami szektorban dolgozik. A ház amiben élünk apám nevén van, szívességi alapon lakunk benne. Erről papír nem készült.
Nevemen van egy autó, amihez párom 700eFt-al járult hozzá több mint 8 éve, akkor volt 4,5 MFt, a többit én fizettem családi segítséggel, ami azóta rendezve lett a szüleim felé.
A gépjárművet 95%-ban párom használja, ha nyaralni mentünk vagy rokonokhoz akkor vezettem én.
Ezen kívül mindkettőnknek van külön bankszámlája (közös nincs). Én fizetem az összes házhoz tartozó rezsit (gáz, víz, villany, internet, kommunális stb.), továbbá a párom által használt autó kötelező és casco, éves szervizeit is (ő csak tankolja), és az apám nevén lévő autó költségeit amit én használok.
A napi bevásárlás 85-90%-át én intézem, ő a tisztasági dolgokért (mosószer, öblítő stb) és a gyerek ruháiért "felelős".
A nyaralásokat szintén én rendeztem anyagilag.

Nekem fogalmam sincs ő mennyit keres, mert az ő felfogása szerint az ő fizetése az övé, az enyém pedig közös. Nekem állampapírban van megtakarításom saját néven, csak nekem van hozzáférésem.
Nekem rendezett a szülőkkel való kapcsolatom, neki sajnos nem épp józan életűek az elvált szülei. Egyik napi szinten iszik (sajnálom a párját...) másik pedig néha hetekre-hónapokra elérhetetlen...
Neki is vannak hülye húzásai, barátnők prioritása, este 10 után jár haza időnként. Gyerek nem fekszik időben sajnos, ez időnként meg is látszik rajta. Hála Istennek okos gyerek a tanulmányi eredménye ettől függetlenül kiválló! De félek, hogy később meglesz ennek is a böjtje.

Kérdésem az lenne, hogy kérelmezhetem-e, hogy a gyermeket nálam helyezzék el, kiindulva a bírói gyakrolatból esélyem nem sok van gyanítom, mivel többnyire az anyának ítélik a gyermeket.

Továbbá, hogy milyen anyagi követeléssel léphet fel a kapcsolat végleges felbomlása esetén. Vagyongyarapodás stb.... Úgy tudom élettársi kapcsolat esetén nincs 50-50% mint egy házasság esetén....

Előre is köszönöm a válaszokat, tanácsokat.
Egy elkeseredett apuka.

matthiasi # 2021.08.17. 05:03

Monika 10 napja :

A fiát megkopasztotta egy asszonyság /részletesen taglalva hogyan /

Mi várható egy ilyen helyzetben?

Folytatódik a kopasztás addig amíg van valami. Ez egy folyamat.

Sajnos az én egyik fiam is hasonló cipőben jár..... elszedik a pénzét amíg van. Ő ráadásul nem is házas.