Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Bankszámla öröklése...

-Apuci- # e-mail 2013.05.09. 20:59

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ketten vagyunk testvérek.
Nagymamánk után, aki idén elhalálozott, mi vagyunk az örökösök.
Volt a nagyinak folyószámlája, melyre utalták a nyugdíját, és az összes utalási megbízást onnan intézték.
A sógornője, mint társtulajdonos volt feltüntetve a számlán.
A halála után, a következő nap, már le is emelte az összeg felét a számláról, mondván ez neki jár.
Viszont a nagyi megtakarított pénze volt, és mivel Ő 12 éve mozgáskorlátozott is volt, így azért kötöttek ilyen társtulajdonosi szerződést, hogy ha pénz kellett neki, akkor mindig kivett róla a sógornője amennyi a nagyinak kellett,a megélhetéshez.
Hogy miért ilyet, azt sajna máig nem értem,mikor lehetett volna csak meghatalmazott is.
Az volna a kérdésem, hogy érdemes -e jogi útra terelni az ügyet, mivel bizonyítható, hogy a sógornője nem tett be erre a számlára saját pénzt, csak a nagyi pénze vándorolt rajta.
Vissza lehet -e tőle szerezni?
Egyáltalán érdemes -e?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2013.04.08. 18:26

Nélküle nem tudsz hozzáférni. Lehet kérni az özvegyi jog megváltását, de akkor meg igaza lesz neki az arányokban.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.04.08. 17:38

Nem. Ő egyébként sem örököl. Senki nem mondott ilyesmit.

www.kbs-ugyved.hu

eliza30 # e-mail 2013.04.08. 15:20

Köszönöm a gyors válaszát.

Azzal kapcsolatban lenne még kérdésem hogy ha ő tudja bizonyitani hogy én az utőbbi időben nem tartottam a kapcsolatot akkor ő többet örököl?

Az 50százalék az övé, a másik felén pedig haszonélvezete lesz?mármint a pénzen? nélküle nemtudok hozzáférni?ilyenkor mi a teendő?

köszönöm mégegyszer

ObudaFan # e-mail 2013.04.08. 14:07

Azt kell vélelmezni, hogy 50-50%, aki mást állít, annak kell ezt bizonyítania. (Viszont ha nem sikerül igazolni, hogy a házastársi együttélés helyrehozhatatlanul megromlott, akkor a volt feleségnek a te 50%-odon haszonélvezeti joga lesz.)
Ha még az együttélés alatt szerezte édesapád ezt a pénzt, akkor annak nincs jelentősége, hogy az ő keresménye volt, vagy a feleségéé, mert ez házastársi közös vagyon.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

eliza30 # e-mail 2013.04.06. 18:53

Tisztelt Ügyvéd úr!

A következő lenne a kérdésem:

Édesapám sajnos 2012. juliusában elhunyt.Van egy felesége 7 éve, de én és ő közötte nem valami jó a viszony.Az apukám bankszámláján(csak az apukám nevén van a számla) egy nagyobb összeg van, amire a felesége aztmondja hogy az az övé. Tehát engem ki szeretne semmizni, tudom hogy ez nem egyszerü a részéröl de mégis tartok egy kicsit, mert az mondogatja amikor beszélünk telefonon hogy a pénz 3/4-e az övé enyém az 1/4 rész.Van ennek valami alapja?Egyébként ő az utóbbi 1 évben nem is élt együtt az apukámmal, talán nem is találkoztak, amire ő aztmondja hogy azért mert külföldön dolgozott(300km-re apukám lakóhelyétöl).Végrendelet nincs egyébként. Apukám több mint tíz évig külföldön dolgozott de neki egy külföldi bankál volt a pénze, majd amikor hazajött(befejezte a külföldön való munkavégzést) utána elvette feleségül ezt a hölgyet és úgy döntött hogy áthozza magyarországra apukám a külföldi bankban tartott pénzét. Namost ezt azért irtam le mert én ugy tudom hogy 2004-ben vette feleségül, de mondjuk 2005-ben hozta magyarországra a pénzét és a felesége arra hivatkozik hogy a pénz az övé csak apukám bankszámláján van. De egyébként valóbban együtt dolgoztak kint külföldön az utolsó 5évben. de ez változtat valamin? magyarul mondhatja hogy azt ő kereste ezt a pénzt és ő kéri a bankszámlán lévő pénz felét, és ami marad bent annak is megint a felét? Ami még hozzá tartozik a dologhoz hogy az utóbbi 4 évben nem tartottuk a kapcsolatot, mármint apukám és én, ebböl származik valami előnye velem szemben? Köszönöm előre is a segitséget és várom mielőbbi válaszát-válaszukat.

Üdv Eliza

ObudaFan # e-mail 2013.01.28. 16:01

Attól függ, pontosan mit is csinált. MAjd a hagyatéki eljárásban kiderül, ha kéred a közjegyzőt, hogy keresse meg a bankot.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

szundy #   2013.01.27. 13:20

A következő dologban kérném a segítséget.
Ketten vagyunk testvérek,Édesapánk elhunyt,és hagyott hátra bankszámla betétet.
Végrendelet hiányában a jogszabályban előírt módon testvéremmel közösen, tehát fele-fele arányban örököljük a betétet. Viszont a kórházban, halála előtt még Édesapánk megbízta a testvéremet, hogy ő ügyintézze és kezelje a bankbetétet.
Ez azt jelenti, hogy talán kedvezményezettként megnevezte, bejegyeztette testvéremet a pénzintézetnél, de esetleg talán rá is iratta a névre a betétet, ezt persze biztosan nem tudom.
Ezzel kapcsolatban érdeklődnék, hogy akár kedvezményezettként bejegyeztette, vagy akár átiratta névre szólóan, ettől még nem törvényesen jár a fele összeg a betétből?

üdvözlettel és köszönettel

Szundy

cukkinis # e-mail 2013.01.09. 09:41

Kedves Forumozók!
A probléma a következő: a betétszámla csak az egyik házastárs nevén van és ideérkezett mindkettő nyugdíja, az egyik elhalálozik, a túlélő pedig azt állítja, hogy nem maradt egy fillérje sem az elhaltnak. Az elhalt nyugdíja kevesebb volt, mint a túlélő házastársé, de azért biztosan maradt belőle valami. A kérdés az, hogyan lehet kinyomozni, hogy maradt-e valamennyi pénze az elhaltnak, vagy ilyenkor a túlélő házastárs jóhiszeműségére van bízva, hogy az örökösök kapnak-e valamit, vagy van erre valamiféle jogszabály? köszönöm

7attila4 # e-mail 2013.01.04. 20:58

Tisztel Ugyved Ur,

kovetkezo lenne a kerdesem:
2010-ben tortent, hogy edesanyam nyitott egy ertekpapirszamlat az Allamkincstarnal.
En utaltam neki penzt a szamlara, es vettunk belole allamkotvenyeket.
Mi ugy kezeljuk, hogy a szamla es azon levo penz es kotvenyek gyakorlatilag az enyemek,
csak az o neven van a szamla. A szamlaja felett teljes meghatalmazott vagyok.
Ez egy tartos befektetesi szamla, ezert 2016 januarig nem szeretnenk hozzanyulni.
Akkor azert dontottem ugy hogy a penzem egy reszet az o nevere teszem, hogy ha hozza kell
nyulni a penzhez, akkor csak a penz egyik reszet kelljen felbontani.
Az lenne a kerdesem, hogy jogilag mit kellene tennem, hogy ha neadjisten meghal, akkor
egyertelmu legyen hogy a penz az enyem, ne keruljon a hagyatekba.
Valaszat elore is koszom

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.11.27. 23:13

Pontosan.

www.kbs-ugyved.hu

Kenderice #   2012.11.27. 22:18

Én nem nagyon értek ehhez, de megkérdezem.
Gyakorlatilag hogyan lehetséges egy bankszámla haszonélvezete? A kamat (haszon) a haszonélvezőé, a tulajdonos meg nem nyúlhat hozzá a tőkéhez?
Vagy mi?

Kenderice

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.11.27. 20:44
  1. A felét a lányod, de a férjed haszonélvezetével terhelten. (A másik fele pedig a eleve férjedé.)
  2. A felét te. (A másik fele már amúgy is a tiéd.)

(Feltételeztem, hogy a férjednek nem csak veeld közös gyermeke nincs. Különben egész más a helyzet.)

www.kbs-ugyved.hu

vibcsi # e-mail 2012.11.27. 19:40

Férjemmel közös gyermekünk nincs, nekem van az első házasságomból egy lányom. Férjemmel közös a folyószámlánk és a megtakarított pénzünk is közös néven van. Ki örökli ezeket, ha

  1. én leszek az örökhagyó
  2. férjem lesz az örökhagyó
ObudaFan # e-mail 2012.11.20. 11:33

Néhány hét alatt vissza kellene jelezniük. De ha már van jogi képviselőd, szerintem őt kérdezd.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2012.04.16. 16:36

Minimum a folyószámla-szerződést látni kellene.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

babuss # e-mail 2012.04.16. 14:55

a férjem 2010 augusztusában meghalt. Közös bankszámlánk volt.Most elfogyott a megtakarított pénzünk ami a számlán volt. Nem gondoltam, hogy a közös számlán lévő pénzünk az örökléshez tartozik. Most a számla minuszban van, átutalást nem várhatunk rá, ezért meg akartam szüntetni. Az OTP-ben azt mondták, hogy a férjem halálakor fennálló összeg fele a hagyatékhoz tartozik, kb. másfél millió forint, de én azt a nyugdíjamból nem tudom fizetni. Három fiam van, de ők nem tartanak igényt a pénzre. Mi a teendőm?

badogos # e-mail 2012.01.30. 17:51

Tisztelt Fórumozó!
Édesapám 2010.10.31-én hunyt el. A bankszámláját a volt Allianz Bank-nál vezette, melyet az FHB Bank vett át. Halála napján az egyenlege minusz 98e Ft volt, amit a csoportos hitelfedezeti biztosítás keretében a biztosító kifizetett. Viszont az utolsó októberi fizetését 2010.november elején utalta át a munkáltató, amelyet nem hajlandóak a hagyatéki eljárás lefolytatása után kifizetni, arra hivatkozva, hogy az Allianz Bank a számlát nulla egyenleggel zárta le 2011.01.7-én. Nem értem ez hogy lehet hiszen az októberi fizetésének a számlán kellene lennie és szerintem nem is zárhatták volna le a számlát amíg a hagyatéki eljárás le nem zajlódik. Az a baj hogy az FHB most joggal mondhatja hogy ő nem is kapta meg a számláját az Allianztól hiszen addigra már nem létezett, viszont csak van rá valamilyen jogi lehetőség, hogy azt a pénzt ne nyelje be?

Gaby24 # e-mail 2012.01.23. 16:11

Tisztelt Fórumozók!

Apósom egy hónapja halt meg. Rendelkezett egy betétszámlával, ahol anyósommal együtt megtakarított kis pénzüket tartották. A szerződés szerint társtulajdonos az anyósom. Három gyermekük van, köztük a párom. Az lenne a kérdésem, hogy a betétszámla is bekerül a hagyatékba? Vagy csak a fele? Lehetséges hogy teljes mértékben az anyósomé lett a rajta levő pénzösszeg? A szerződésben az szerepel, hogy haláleseti rendelkezés nincs.
Mi úgy gondoljuk, azért a pénzért kettejük dolgoztak meg. Az az övék, és azért van, ha egyikük eltávozik, a másikuk - jelen esetben anyósom - akkor se szenvedjen hiányt semmiben.
Nekünk nincs szükségünk a pénzre, és a párom le is mond az ő részéről, ha mégis arról lenne szó. Lehetséges ez?
A másik két testvér részéről nem bízom ebben az "önfeláldozásban". Az lehetséges, hogy ha mégis arra kerülne a sor, az ő örökségüket csökkentsük, pl. temetési költségek rájuk eső részével?
Előre is köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.01.23. 15:07

Az is igaz. Lehet kérni a megváltást, de az elég rossz üzlet egy gyermek esetén.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2012.01.23. 15:05

Mindenesetre ha a legjobb eset szerint a kérdező édesanyjának különvagyonáról van szó, akkor is a túlélő házastárs haszonélvezetével tud a kérdező örökölni és így az ő életében nem tudja a pénzt felhasználni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.01.23. 14:55

Az nemigen számít, hogy kinek mennyi a jövedelme. (Egyáltalán nem számít.) Az számít, hogy mennyi bankbetétje volt a feleknek a házassági életközösség előtt, az ugyanis minősülhet külön vagyonnak - de a gyarapodás közös.
Végső kétségbeesésben esetleg meg lehet próbálkozni arra hivatkozni, hogy a felek között a közös gazdálkodás soha nem jött létre, ezért közös vagyont sem szereztek - de vajmi kevés esélyt adnék ennek az érvelésnek.

www.kbs-ugyved.hu

kovitami # e-mail 2012.01.23. 13:42

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyám beteg, 6 éve férjhezment egy olyan emberhez, akinek semmilye nincs... Édesanyám és mostohaapám külön kasszán vannak. Édesanyám halála esetén ki örökli a bankszámlát, ha nincs haláleseti kedvezményezett? Akkor én mint örökös kapom meg a bankszámlán lévő pénzt vagy a férjnek jár mint az özvegyi jog örökösének?

candyfloss #   2011.10.03. 17:12

Tisztelt Dr. Attika!

Kérdésem lehet, hogy primitív, de választ az interneten nem találtam, ezért kérem az Ön segítségét.
Ha az örökhagyó bankszámlája felett haláleseti kedvezményezettet jelölt meg, akkor a bank a kedvezményezettet halál esetén értesíti? Illetve, ha a haláleseti kedvezményezett elhunyt, akkor az a bank rendszerébe bekerül és törli mint kedvezményezettet? Ha nem került még sor a törlésre, de a törvényes örökös felmutatja a kedvezményezett halotti anyakönyvi kivonatát, akkor azt a bank törli és ismét a törvényes öröklés útján kerül átadásra a hagyaték?

szandra

Dr.Attika # e-mail 2011.08.08. 19:20

Kedves "szuzi53!
A kártya tulajonosa a kibocsátó bank a használója az aki az automatába behelyezi és pénzt vesz fel. Ha a használat ( behelyezés) jogszerű, akkor a tranzakció és a pénzfelvétel is az.
Ez a lényeg.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com