Köszönöm a segítséget. Most már legalább valamennyire "képben" vagyok, hogy honnan is kezdjem az ügyek intézését.
Köszönöm
Kell - e lemondó nyilatkozat?
Ha "fiatalok" a szülők, nem is biztos... De alapesetben valószínűleg valóban.
Inkább 1. eset, ha nem félsz, hogy a szülők mondjuk másként rendelkeznek életükben. (Amihez természetesen joguk van, de miért tennék?)
Viszont jócskán magasabb az illeték...
Ha jól értem, a szüleitek életükben támogatták a testvéredet, azzal, hogy majdan a házukat viszont Te öröklöd.
Ebben az esetben a legköltségkímélőbb megoldás az lenne, ha kötnétek a testvéreddel egy "rendelkezés várt örökségről" című spec. szerződést, amelyben felorolásra kerülnek azok a tárgyak is, amelyeket a szülők életükben juttattak a testvérednek. (És amelyeket valószínűleg amúgyis osztályra kellene bocsátani.) Szerintem, ha korrekt szerződést akartok, keressetek fel egy ügyvédet!
2. megoldás: ajándékozási szerződés, a szülöknek haszonélvezeti jog biztosítása mellett. (Ez egy kissé költségesebb, attól is fögg, hány évesek a szülők...) És ekkor még esetleg értékegyeztetni is kell a tesó ajándékaival... De ez sem megoldhatatlan. Ebben az esetben is kolléga közreműködése szükséges, de ebben az esetben a nevedre kerül a ház, és az a "veszély" sem áll fenn, hogy a szülők elidegenítik a házat és ezáltal "kiüresítik" az örökséget.
Üdv. mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy ha testvérem már megkapta az örökségét (ház, autó, stb), és én a szülői házat fogom örökölni, ebben az esetben, ő tarthat-e igényt a későbbiekben valamire is, vagy írjunk egy lemondó nyilatkozatot ? A megállapodás már szóban megtőrtént, de ez nem biztos, hogy elég. Szeretném a közeljövőben a házat a nevemre iratni, de nem tudom, hogy milyen címen lenne érdemes ezt véghezvinni? Gondolok arra, hogy ajándékozás, stb a mindenféle adók miatt. Ha már a nevemen van, lehet, hogy nem is kell semmilyen nyilatkozat . Tehát, milyen címen lenne a legjogg a nevemre iratni a házat, és, hogy kell-e az után is a nyilatkozat a testvéremtől? Ezekben a kérdésekben várom köszönettel a segítséget.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02