Igen, lehet.
Főként a születetendő gyerekre való hivatkozással. A külön élő szülő fizetésének max 50%-át osztják a gyeremekei számával, amibe természetesen bele fog számítani a most születendő kicsi is. Ha eddig pl fizetett 25-25%-ot, vagy 20-20 %-ot (kinek hogyan van megállapítva, ált 20%/egy gyerek), akkor abban az esetben ha két gyerek után fizet, lesz kb. 33,33%, a fennmaradó 16,6 pedig a most születendő gyerkőc része. és így tovább...
Gyermetartás díj csökkentés ??
Lehet-e kezdeményezni a tartásdíj csökkenését arra hivatkozva, hogy hamarosan gyermekünk születik - ez plussz kiadást jelent, az én jövedelmem csökken - a párom jövedelme/bevétele is csökkent az utóbbi időben (ez sajnos nem bizonyítható, mert nincs bejelentett munkahelye). Ezen felül az én lakásomban élünk, melynek a 70e forintos törlesztő részletét én fizetem.
Én csak feltételezem, hogy a konkrét esetben, amikor hitelfelvételről van szó egy nagyobb ingatlan vásárlása érdekében:
Ha egyszer a szülő a saját tartása rovására is köteles gyermeke tartásáról gondoskodni - s a jövedelmi viszonyaiban egyébként lényegi változás nem történt -, a korábban bíróság által megállapított gyerektartás mértékétől egy másik bíróság lefelé eltérni - és ezzel egyidejűleg az anyánál (ex-nél) elhelyezett gyermek tartásának anyagi lehetőségeit szűkíteni - csak akkor fogja, ha az apa (mint tartásra kötelezett) saját háztartásában nevelt vérszerinti vagy örökbefogadott gyermekeinek érdekeire tekintettel ez a lépés szükséges, és elkerülhetetlen.
Tehát én a magam részéről (lehet, hogy hibásan) úgy vélem, hogy a bíróság itt két "csoport" érdekeinek egybevetésével mérlegel. Az egyik "csoport" a saját háztartásban nevelt 2 gyermekből áll, míg a másik csoport az anyánál (ex-nél) elhelyezett 1 gyermekből.
Ha hitelfelvétel miatt az ember a második "csoport" érdeksérelmével járó tartásdíj-csökkentést akar keresztültuszkolni a bíróságon, akkor szerintem valami olyasmit kell bizonyítania, hogy erre azért van szükség, mert az első "csoport" tagjai a hitelfelvétel előtt jelentősen rosszabb lakhatási és életkörülmények között élnek mint a második "csoport" tagja, a hitelfelvétel eredményeként az első "csoport" tagjainak életkörülmény-javulása nagyobb mértékű, mint a második "csoport" tagjának érdeksérelme, életkörülmény-romlása, és ezzel egyidejűleg a hiteltörlesztés után maradó nettó jövedelem akkora, hogy abból már csak egy bizonyos mértékű tartásdíj-csökkentéssel lehet a -(z) összességében - 3 gyerek tartását elfogadható szinten biztosítani.
Gondolom, esetleg az is figyelembe jöhet, hogy az első "csoport" esetében 2 gyerekről, míg a második "csoport" esetében 1 gyerekről van szó. (Meg biztos, hogy figyelembe jön pl. a gyerekek életkora, esetleges tartós betegség; meg akár millió és egy - különböző súllyal latba eső - egyéb körülmény a döntési mérlegelésnél; gondolom én.)
De mindezt csak feltételezem, mert én a magam részéről valami ilyesmit tartanék logikusnak, ha már egyszer a szülő a gyerekei tartásáról a saját tartása rovására is gondoskodni köteles, és ha - feltételezéseim szerint - a saját gyermekek javára fennálló tartási kötelezettség tekintetében nincsen elsőbbségi rangsor atekintetben, hogy azok a gyerekek egy anyától, avagy különböző anyáktól születtek-e.
Elvitte az ár a korábbi lakást, és így feltétlenül fel kellett venni a hitelt az újra.
Tisztelt Obudafan!
Mire gondol pontosan, illetve tart elképzelhetőleg, amire a bíróságnál gyerektartás csökkentést el lehet érni?
Tud egy példát egy szitut leírni?
Köszönettel:
Bela
Egészen pontosan: nagyon meg kell tudni alapozni, miért is volt szükség a hitelfelvételre.
Nem.
A Csjt. azt mondja hogy keresetet lehet indítani a tartásdíj csökkentésére, ha a gyermeket nevelő vagy a gyermektől különélő szülő életében lényegi változás következett be. (Lehet hogy nem pontos az idézet)
Megalapozott a tartásdíj csökkentés iránti kérelem, ha a én mint tartásra kötelezett hitelt vettem fel egy ingatlan vásárlásra, ezért havi 70 ezres a törlesztő részletet fizetek? (Nagyobb ingatlant vettünk, mert a régi lakás túl kicsi volt feleségemmel + két velem élő gyermekemnek)
Köszönöm a választ:
Béla
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02