köszönöm, megtaláltam és már beszéltem is velük!
:)
gyerektartás, gyermekvédelmi, élettársi jog
Elsőre talán magát a tartásdíj fizetésére kötelezettet... Nem vagytok beszélő viszonyban?
Sziasztok,
hátha tudtok nekem segíteni ...
ebben a hónapban nem kaptam még meg a tartásdíjat./Levonják az ex fizetéséből./
Eddig mindig időben, hónap elején érkezett meg... postás hozta.
Tudna valaki telefonszámot adni(gondolom: MÁK), vagy hol lehetne érdeklődni, hogy merre kószálhat a pénz így hónap közepe felé?!
köszönöm a választ!
Nincs mit.
Nagyon szépen köszönöm!
Végrehajtási eljárást lehet indítani, ha nem jön meg legalább a havi 40e Ft. Viszont ő meg tartásdíj csökkentési pert indíthat.
Köszönöm a választ. A végkielégítéssel semmi gond, azt küldték, de amíg nincs másik munkahelye, addig kapunk valahonnan gyermektartást? Min. 40ezer Ft van megállapítva, amire nagy szükségünk van. Pl. ha álláskereső, akkor is meg kell kapnunk ezt az összeget? Nekem kell igényelnem a munkaügyön, vagy köteles bemutatni a bírói ítéletet? Mit tehetek, ha mégsem kapjuk meg, vagy ha semmilyen bevétele nem lesz?
Meg kell nézni, hogy a jogerős ítélet vagy egyezség szerint a végkielégítésből is vonni kell-e a %-os tartást, és ha igen, egyszerű letiltással.
A %-ban és minimum összegben meghatározott gyermektartás hogyan érvényesíthető, ha a gyermektartásra kötelezett félnek (és a gondozó szülőnek is) kifizették a végkielégítést, és még nincs munkahelye?
Jár.
Köszönöm a választ.
De arra még mindig nem tudom mi a válasz, hogy a nagyobbik fiam után, aki betöltötte a 18. évét, s ősztől egyetemista lesz, kérhetem-e a gyerektartást. Jár-e neki, vagy csak a kisebb után kell neki fizetni, vagyis csak 20%-ot.
Mindenképpen a bíróságtól kérje!A bíróság jogosult arra, hogy a gyermeke apjának a jövedelmi viszonyairól akár a munkáltatótól akár az adóhatóságtól információt szerezzen be. Menjen be a helyi bíróságra és vigyen be minden iratot ( gyermekek anyakönyvi kivonata, esetleges korábbi gyermektartásra vonatkozó ítéletet, iskolalátogatási igazolás stb.)! Ott hivatalból segítenek abban, hogy elinduljon az eljárás.
Köszönöm a válaszodat.
Két gyerekünk van. Az egyik viszont elmúlt már 18 éves, most épp egytemre készül. Ha fölveszik, akkor köteles-e utána is fizetni gyerektartást, vagy csak a kisebb után jár?
A fizetését sajnos nem tudom pontosan, ő azt modnja 100, de szerintem több. Ugye a netto jövedelem 40%-át vonhatják...?
Szerintem jobban járnék anyagilag, ha bíróság által kérném megállapítani, mivel én úgy gondolom, hogy több, mint 100, meg kap másmilyen juttatásokat is, legalábbis eddig kapott, s azután is levonnák... Csak kérdés, hogy tényleg megéri-e balhézni? Vagy lehet, hogy mi húzzuk a rövidebbet sé még rosszabul járunk....
Akkor a panaszommal egyenesen a bírósághoz kell fordulnom? Lehet levélben, vagy személyesen?
S még egy kérdés... Most, hoyg ilyne rosszul állunk anyagilag, fordulhatok.e az önkormáynzathoz valamiylen segélyért, támogatásért. Ugyanis pénteken mikor ott jártam, akkor azt mondták, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezménnyel semmilyen anyagi juttatás nem jár.
Hogy a gyermektartás vonatkozásában mennyit lehet elérni kb., azzal kapcsolatban semmilyen adatot nem írtál le. Nem tudjuk, mennyi a pontos jövedelme, de azt sem, pontosan hány gyermek vn. 2 gyermekre azért a jövedelem 50%-át általában akkor lehet elérni, ha legalább az egyik gyermeknek vagy betegsége folytán, vagy más körümény miatt nagyobb anyagi igényei lehetnek. Mindenesetre maga a gyermektartási per költségmentes, a bírósághoz lehet fordulni. Ügyvédkényszer nincs, de természetesen egy jogi képviselő nyilván jobban átlátja a helyzetet, más kérdés, hogy az viszont már pénzes dolog - vagy pártfogó ügyvéd kirendelését lehet kérni a bíróságtól, de az azért nem annyira hatékony.
Családi pótlék nem jár a felsőoktatásban tanuló gyermeknek, ha nem fogyatékos.
Az élettársi közös tulajdon megosztásánál nem az számít, hogy mennyi ideje vagytok együtt, hanem az, hogy a szerzésben való közreműködésetek aránya milyen; azzal, hogy a szerzés arányához a házimunkát is hozzá kell számítani. A kapcsolat előtt már megvolt vagyontárgy viszont nem tartozik az élettársi közös tulajdon tárgyai közé.
Köszönöm a biztatást! Először betelefonáltam, azt mondták, menjek be, be is rohantam, adtak egy papírt, ami ki kell tölteni, s ha beviszem keddre kiállítják az igazolást a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre. Persze kérdés, hogy nincs-e már későn, a határidő még nem járt le, de a a kiállítás dátuma az a jövő heti...
De köszönöm, mégegyszer!
Nerine!
Én csak a plusszpontokhoz szólnék hozzá: ha segítőkészek az önkormányzaton (próbálj megnyerő és kedves lenni, akkor talán azok lesznek) még elintézheted 11-ig. Mivel úgyis munkanélküli vagy, meg tudod oldani a szükséges rohangálást, ami az ügyintézéshez majd kell. Sok sikert! (Én megpróbálnám.)
Rövid időn belül nem csak a munkahelyemet vesztettem el, hanem az élettársi kapcsolatom is megromlott. Hónapok óta nem fizetett gyerektartást, most nagy nehezen adott 60ezret, három hónapra, két gyerekre. A jövedelmével nem vagyok tisztába, de több, mint 100ezret keres, de tegnap kijelentette, hogy nem hajlandó csak havi 40 ezret fizetni ezután. Eddig 50-et adott, s a bevásárlásban (kaja, tisztítószer, stb. is besegített) Érdemes-e ügyvédhez fordulnom, hogy kiharcoljam a téynleges jogaimat, vagy törödjek bele, hogy ennyit ad, mert többre úgy sem elsz kilátásom. Meg azzal sem vagyok tisztába, hogy tulajdonképpen hová kell fordulnom, Gyám Hivatalhoz, Gyermekvédelemhez. vagy simán ügyvédhez.
Mivel elveszetettem az állásom, jelenleg munkanélkülin vagyok, fordulhatok-e gyermekvédelmi segélyért, vagy mi is ennek a neve?
A nagyobbik fiam most érettségizett/felvételizett, ő utána jár-e, és meddig a családi pótlék? Ha felveszik ő utána is követelhetem-e a gyerektartást?
Kaphat-e ő is gyermekvédelmi támogatást. Ez is, ha előbb jutunk idáig, s hamarabb intéződik, akkor plusz pontot jelentett volna neki a felvételin, de már lekéstünk róla, napok alatt képetelenség lenne elintézni az önkormányzatnál, 11-ig kell leadni...
S még egy. Az együtt töltött több, mint 20 év után élettársaknál hogyan osztódik a vagyon? Az én lakásomba van bejelentve, kérhetem-e, hogy minél előbb jelentkezzen ki, s adja le a kulcsokat?
Válaszukat előre si köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02