temetési költség

meta69 # 2016.10.14. 18:28

Köszönöm Dr. Attika!

De tudna jogszabályt/bírósági döntést mondani, amivel meg tudom indokolni?

Az 1996/367-es BH-t dobta a google, de ez már sehol nem elérhető, és nem is tudom, hogy hatályos-e még.

Dr.Attika # 2016.10.14. 18:43

Nem Önnek kell indokolni, hanem a hatóságnak, mint ahogy neki kell azt is bizonyítani, hogy a szokásos mértéket meghaladja a temetési költség. A BH-k egyébként nem hatályosulnak. Egy korábbi bírósági döntés rövid lényege.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.14. 20:06

Már idézték az Itv. 13. § (4) bekezdését. Csakhogy az alapján a hatóságnak van igaza. A -hat, -het képző meglehetősen széles diszkrecionális jogköre van - és nem rajta van a bizonyítási teher.

meta69 # 2016.10.14. 21:36

Egészen konkrétan így szól az indoklás:

"Abban az esetben, ha a temetési költségekre vonatkozóan rendelkezésre áll bizonylat, az okirattal alátámasztott költségeken túl átlagos összeg vélelmezésére nincs jogszabályi lehetőség"

Ez két szempontból gáz, szerintem:

1. Van rá lehetőség, már idéztem az Itv-t: "elfogadható" Ráadásul ők is idézik később más kapcsán a Kúria Kfv. V. 35 462/2011 (KGD 2013.47.) döntését arra, hogy a határozatban indokolni kell, különben érvénytelen az egész. A kézbesített határozatban viszont csak annyi szerepel, amennyit beírtam: semmi.

Rendben, ne fogadja el, joga van - de legalább írjon valamit!

2. Ebből a megállapításból, amit írtam, hogy nincs vélelmezés (megjegyzem: közjegyzői okiratba van foglalva az összeg) az következne, hogy ha nem csatolom be a meglévő bizonylatot, akkor

1. vagy egyáltalán nem fogadnak el temetési költséget, ami nonszensz sőt indirekte jogsértést is vélelmez, hiszen az örökösnek el KELL temetnie az örökhagyót
  2. arra buzdít, hogy ne kérjek számlát temetésnél, csak nyögjek be véletlenszerű összeget, mert ha nincs bizonylat, akkor meg lehet általános összeget vélelmezni. (argumentum a contrario)
meta69 # 2016.10.14. 21:40

A BH-k tényleg hatályosulnak, de pl az igazságügyi akadémia honlapja, ami a bírák kiképzésére szolgál:

http://projektjeink.birosag.hu/…7_lap13.html

ott is kiemeli őket, mint bírósági gyakorlatban iránymutatókat.

Úgyhogy nem tudom, hogy mi lesz!

Burn Out # 2016.10.15. 03:16

Nincs valami ötlete arra, hogy mennyi lehet a szokásos költség?

Valahol a szokásos költségbe lehet, hogy beletartozik a lovashintó, a zenekar, a 100-200 fős halotti tor stb, míg másoknál a szokásos mérték éppen, hogy a legalapvetőbb temetési dolgokat takarja.

Ha számlával kell igazolni, akkor számlával kell. Nem véletlenül.

skorpion # 2016.11.03. 14:23

Üdvözletem!
Elvált édesapám után 1/3 részt örököltem, ennek arányában a jelzett temetési költséget ki is fizettem és vállaltam, hogy később beszállok a sírkőbe is. Nem tudtam, hogy a sírhely dupla.
Féltestvérem most követeli a sírkő árának 1/3-át tőlem, de azon már szerepel az Ő édesanyjának neve és adatai is, épp csak a halálozási dátum vége nem, merthogy még él. Nekem semmi közöm az Ő anyjához, azt sem tudtam a halottak napjáig, hogy közös sírhely lesz.
Amikor ezt szóvátettem, azt kaptam, hogy "fillérbaszó" vagyok. Ki kell fizetnem az 1/3-ot, vagy csak annak a felének az 1/3-át? Ha úgyis ennyire gyűlöl, nem akarok egy fillérrel sem többet adni, mint kell!
Köszönöm a választ előre is.