Köszönöm Dr. Attika!
De tudna jogszabályt/bírósági döntést mondani, amivel meg tudom indokolni?
Az 1996/367-es BH-t dobta a google, de ez már sehol nem elérhető, és nem is tudom, hogy hatályos-e még.
Köszönöm Dr. Attika!
De tudna jogszabályt/bírósági döntést mondani, amivel meg tudom indokolni?
Az 1996/367-es BH-t dobta a google, de ez már sehol nem elérhető, és nem is tudom, hogy hatályos-e még.
Nem Önnek kell indokolni, hanem a hatóságnak, mint ahogy neki kell azt is bizonyítani, hogy a szokásos mértéket meghaladja a temetési költség. A BH-k egyébként nem hatályosulnak. Egy korábbi bírósági döntés rövid lényege.
Már idézték az Itv. 13. § (4) bekezdését. Csakhogy az alapján a hatóságnak van igaza. A -hat, -het képző meglehetősen széles diszkrecionális jogköre van - és nem rajta van a bizonyítási teher.
Egészen konkrétan így szól az indoklás:
"Abban az esetben, ha a temetési költségekre vonatkozóan rendelkezésre áll bizonylat, az okirattal alátámasztott költségeken túl átlagos összeg vélelmezésére nincs jogszabályi lehetőség"
Ez két szempontból gáz, szerintem:
1. Van rá lehetőség, már idéztem az Itv-t: "elfogadható" Ráadásul ők is idézik később más kapcsán a Kúria Kfv. V. 35 462/2011 (KGD 2013.47.) döntését arra, hogy a határozatban indokolni kell, különben érvénytelen az egész. A kézbesített határozatban viszont csak annyi szerepel, amennyit beírtam: semmi.
Rendben, ne fogadja el, joga van - de legalább írjon valamit!
2. Ebből a megállapításból, amit írtam, hogy nincs vélelmezés (megjegyzem: közjegyzői okiratba van foglalva az összeg) az következne, hogy ha nem csatolom be a meglévő bizonylatot, akkor
A BH-k tényleg hatályosulnak, de pl az igazságügyi akadémia honlapja, ami a bírák kiképzésére szolgál:
http://projektjeink.birosag.hu/…7_lap13.html
ott is kiemeli őket, mint bírósági gyakorlatban iránymutatókat.
Úgyhogy nem tudom, hogy mi lesz!
„Nincs valami ötlete arra, hogy mennyi lehet a szokásos költség?”
Valahol a szokásos költségbe lehet, hogy beletartozik a lovashintó, a zenekar, a 100-200 fős halotti tor stb, míg másoknál a szokásos mérték éppen, hogy a legalapvetőbb temetési dolgokat takarja.
Ha számlával kell igazolni, akkor számlával kell. Nem véletlenül.
Üdvözletem!
Elvált édesapám után 1/3 részt örököltem, ennek arányában a jelzett temetési költséget ki is fizettem és vállaltam, hogy később beszállok a sírkőbe is. Nem tudtam, hogy a sírhely dupla.
Féltestvérem most követeli a sírkő árának 1/3-át tőlem, de azon már szerepel az Ő édesanyjának neve és adatai is, épp csak a halálozási dátum vége nem, merthogy még él. Nekem semmi közöm az Ő anyjához, azt sem tudtam a halottak napjáig, hogy közös sírhely lesz.
Amikor ezt szóvátettem, azt kaptam, hogy "fillérbaszó" vagyok. Ki kell fizetnem az 1/3-ot, vagy csak annak a felének az 1/3-át? Ha úgyis ennyire gyűlöl, nem akarok egy fillérrel sem többet adni, mint kell!
Köszönöm a választ előre is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02