végrendelet

ObudaFan # 2007.07.23. 12:55

Ha nincs gyámrendelés a végrendeletben, akkor a gyámhatóság nagyrészt belátása szerint jelöl gyámot. Nyilván az ex, aki nem vér szerinti rokona a gyermeknek, háttérbe szorul egy vérszerinti rokonnal szemben.

csildi # 2007.07.23. 09:03

Obuda Fan!
Akkor most kié lenne a kicsi, ha nem végrendelkezek? A másik fiam lehetne a Gyámja? Ha a volt férjem lenne a Gyám, akkor a pici örökölné az ingatlanjaim 1/2 részét és akkor a Gyám kezeli azt 18 éves koráig? Akkor gondolom ennek jogán a házban maradhatna. Nem?

ObudaFan # 2007.07.23. 08:09

Végrendeletben jelölhetsz gyámot is valóban, ha ezt ő elfogadja. Nyilván ennek elfogadásához is kötheted a haszonélvezet, vagy használat alapítását.

csildi # 2007.07.22. 16:34

Akkor most kié lenne a kicsi, he nem végrendelkezek? A másik fiam lehetne a Gyámja? Ha a volt férjem lenne a Gyám, akkor a pici örökölné az ingatlanjaim 1/2 részét és akkor a Gyám kezeli azt 18 éves koráig? Akkor gondolom ennek jogán a házban maradhatna. Nem?

ObudaFan # 2007.07.22. 12:23

Attika!
A végrendeletben ki lehet kötni azt is, hogy csak 2.5 évig kap automatikusan haszonélvezetet, és holtig tartót pedig akkor kep, ha a meghagyást teljesítette. Megoldás van, csak meg kell találni.

csildi # 2007.07.20. 16:10

Bocsi, De akkor most hogy is van ez?
Ma írok egy végrendeletet arról, hogy elszenderülésem esetén a volt férjem magához veszi és felneveli a gyermekeimet, itt és itt. Amennyiben ezt megteszi, akkor az ingatlan tekintetében a pl. kicsi 18 éves koráig haszonélvezeti jogot kap. A végrendelet akkor "hatályosul", amikor kampec? És, ha nem teljesíti akkor költözik?
Ki ellenőrzi ezt? Mi van akkor, ha a kampec a nagyobbik fiam 18 éves kora után történik, Õ lehet gyámja a kicsinek? Ha igen, a volt férjem igényt tarthat a kicsire azon az alapon, hogy ő az apja? Kié lenne a kicsi? Ha a nagyfiamé, akkor gondolom az Õ belátására lenne bízva, kiteszi e az exemet vagy nem, hiszen az exemnek nincs tulajdonjoga. Akkor ha nincs végrendelet 1/2-1/2 aányba örökölne a két gyerek, az ex meg mehetne (jogilag) az utcára? Végrendeletben kérhetem e az ex haszonélvezeti jogát? Húha, csak úgy jönnek a kérdések a fejemben. Szeretném, ha mindenkinek jó lenne, ha Én már nem leszek. (És nem tudok fórumozni, jujuj)

Dr.Attika # 2007.07.20. 13:16

ObudaFan! A végrendelet "hatályosulásával" a haszonélvezeti jog bejegyzésre kerül az ingatlannyilvántartásba. A felnevelésig még 2-2,5 év hátra van. A meghagyás nem kényszeríthető ki bírói úton.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.20. 12:50

Akkor előre kérik a díjat. :)
Bocs, vicceltem. A munkadíj összegén ez nem változtat.

csildi # 2007.07.20. 12:03

Ebben az esetben az ingatlan jelenlegi piaci értékének az X%-át kell fizetni. Mi a helyzet akkor, ha nem kevés jelzálog is terheli?

ObudaFan # 2007.07.20. 09:48

Bele lehet foglalni, de egy meghagyás nem kötelezi őt, viszont nem is feltétlenóül csak lelkiismereti kérdés, mert azt viszont bele lehet írni, hogy a haszonélvezetet csak akkor kapja meg, ha ezt teljesíti.

Kb. az ingatlan értékének 1-1.5 %-a lehet egy normális piaci ár az ügyvédi munkadíjra, ha nem túl alacsony ez az érték.

csildi # 2007.07.20. 07:58

Dr. Attika
A nagyfiú most 14,5 éves és már van egy ingatlan a nevén. a házra közösen vettünk fel hitelt, a gyakorlatban jelenleg is közösen fizetjük. Van azonban egy előző exe az exemnek és e miatt rendeztük jogilag úgy, hogy minden az Én nevemre kerüljön, el is váltunk és Õ lemondott mindenről. Neki van még 3 kk. gyermeke. Ezért sem szeretném, ha esetlleges eltávozásom után, utcára kerülne. De azt sem akarjuk, hogy az első ex, bármit is követeljen a 3 gyerek jogán. Talán így érthetőbb. Igazából az értékaránnyal nem vagyok tisztában, hiszen a "nagyfiúnak" így több jutna, mint a kicsinek. A lényeg, hogy ne legyen gyám, meg ilyenek, ha meghalnék, ne egy idegen felügyelje a gyerekeket és a vagyont. Ráadásul Nekem apai örökségem is van, 1/4 rész, plusz anyám után is lenne 1/4 rész ingatlanban, meg a szokásos apróságok, kocsi, pénz stb. Egy ilyen végrendeletbe minden jövőbeni eshetőséget bele lehet, kell írni? Vannak erre szakosodott ügyvédek, ha igen általában milyen munkadíjjal vagy más költséggel jár?
Köszönöm

Dr.Attika # 2007.07.19. 23:37

Lehet ilyen végrendeletet tenni.

Ennek az öröklésjogi intézménynek meghagyás a neve:

"Az örökhagyó a hagyatékban részesülő személyt olyan kötelezettséggel is terhelheti, amelynek követelésére más nem válik jogosulttá (meghagyás)."

A gond az, hogy ennek teljesítését bírói úton kikényszeríteni nem lehet. Ez az ex. lelkiismereti ügye. A haszonélvezet rendelése járható. A tulajdoni hányadhoz juttatás azért rizikós, mert az később sok vitát szülhet a nagy fiúval. A nagy fiú nagy korút is jelent? Sajnos azt veszem ki, hogy lassan aktuális lesz a probléma, ezért javaslom, hogy az ex. kötelezettségét a germekek előtt kellene pontosítani, mert ez megerősíteni a nagy fiú "továbbnevelésének" erkölcsi parancsát.

csildi # 2007.07.19. 21:46

Szándékosan nyitottam új témát, mert nem kartam bevonni az unokákat.
Szóval az a kérdésem, hogy írhatok-e olyan végrendeletet, amiben az ex férjem (Vele egyetértésben), halálom után vállalja, hogy a saját fiam és a közös gyermekünk is magához veszi és a szükséges időig felneveli Õket. Gondolom Én határoznám meg, hogy a tulajdonrészemből kap-e ezért cserébe valamit. Talán úgy lenne jó, ha cserébe megkapná a gyerekek 18 éves koráig a haszonélvezeti jogot, persze szerintem csak a saját gyerek részére. Hülyeség ez így. Igaz, hogy elváltunk, de együtt élünk továbbra is. Sajnos a nagyfiammal nincs túl jó kapcsolata és nem szeretném, ha e miatt a gyerek hátrányos anyagi helyzetbe kerülne, a kisebbik közös gyerekkel szemben. Azt sem szeretném, ha a volt férjem az utcára kerülne, ha Én már jobb létre szenderülök. Aki tudna jó tanácsot adni a fenti problemára, legyen szíves írja meg. Ha lehet, még éltemben szeretném elolvasni. Köszike