Ha nincs gyámrendelés a végrendeletben, akkor a gyámhatóság nagyrészt belátása szerint jelöl gyámot. Nyilván az ex, aki nem vér szerinti rokona a gyermeknek, háttérbe szorul egy vérszerinti rokonnal szemben.
végrendelet
Obuda Fan!
Akkor most kié lenne a kicsi, ha nem végrendelkezek? A másik fiam lehetne a Gyámja? Ha a volt férjem lenne a Gyám, akkor a pici örökölné az ingatlanjaim 1/2 részét és akkor a Gyám kezeli azt 18 éves koráig? Akkor gondolom ennek jogán a házban maradhatna. Nem?
Végrendeletben jelölhetsz gyámot is valóban, ha ezt ő elfogadja. Nyilván ennek elfogadásához is kötheted a haszonélvezet, vagy használat alapítását.
Akkor most kié lenne a kicsi, he nem végrendelkezek? A másik fiam lehetne a Gyámja? Ha a volt férjem lenne a Gyám, akkor a pici örökölné az ingatlanjaim 1/2 részét és akkor a Gyám kezeli azt 18 éves koráig? Akkor gondolom ennek jogán a házban maradhatna. Nem?
Attika!
A végrendeletben ki lehet kötni azt is, hogy csak 2.5 évig kap automatikusan haszonélvezetet, és holtig tartót pedig akkor kep, ha a meghagyást teljesítette. Megoldás van, csak meg kell találni.
Bocsi, De akkor most hogy is van ez?
Ma írok egy végrendeletet arról, hogy elszenderülésem esetén a volt férjem magához veszi és felneveli a gyermekeimet, itt és itt. Amennyiben ezt megteszi, akkor az ingatlan tekintetében a pl. kicsi 18 éves koráig haszonélvezeti jogot kap. A végrendelet akkor "hatályosul", amikor kampec? És, ha nem teljesíti akkor költözik?
Ki ellenőrzi ezt? Mi van akkor, ha a kampec a nagyobbik fiam 18 éves kora után történik, Õ lehet gyámja a kicsinek? Ha igen, a volt férjem igényt tarthat a kicsire azon az alapon, hogy ő az apja? Kié lenne a kicsi? Ha a nagyfiamé, akkor gondolom az Õ belátására lenne bízva, kiteszi e az exemet vagy nem, hiszen az exemnek nincs tulajdonjoga. Akkor ha nincs végrendelet 1/2-1/2 aányba örökölne a két gyerek, az ex meg mehetne (jogilag) az utcára? Végrendeletben kérhetem e az ex haszonélvezeti jogát? Húha, csak úgy jönnek a kérdések a fejemben. Szeretném, ha mindenkinek jó lenne, ha Én már nem leszek. (És nem tudok fórumozni, jujuj)
ObudaFan! A végrendelet "hatályosulásával" a haszonélvezeti jog bejegyzésre kerül az ingatlannyilvántartásba. A felnevelésig még 2-2,5 év hátra van. A meghagyás nem kényszeríthető ki bírói úton.
Akkor előre kérik a díjat. :)
Bocs, vicceltem. A munkadíj összegén ez nem változtat.
Ebben az esetben az ingatlan jelenlegi piaci értékének az X%-át kell fizetni. Mi a helyzet akkor, ha nem kevés jelzálog is terheli?
Bele lehet foglalni, de egy meghagyás nem kötelezi őt, viszont nem is feltétlenóül csak lelkiismereti kérdés, mert azt viszont bele lehet írni, hogy a haszonélvezetet csak akkor kapja meg, ha ezt teljesíti.
Kb. az ingatlan értékének 1-1.5 %-a lehet egy normális piaci ár az ügyvédi munkadíjra, ha nem túl alacsony ez az érték.
Dr. Attika
A nagyfiú most 14,5 éves és már van egy ingatlan a nevén. a házra közösen vettünk fel hitelt, a gyakorlatban jelenleg is közösen fizetjük. Van azonban egy előző exe az exemnek és e miatt rendeztük jogilag úgy, hogy minden az Én nevemre kerüljön, el is váltunk és Õ lemondott mindenről. Neki van még 3 kk. gyermeke. Ezért sem szeretném, ha esetlleges eltávozásom után, utcára kerülne. De azt sem akarjuk, hogy az első ex, bármit is követeljen a 3 gyerek jogán. Talán így érthetőbb. Igazából az értékaránnyal nem vagyok tisztában, hiszen a "nagyfiúnak" így több jutna, mint a kicsinek. A lényeg, hogy ne legyen gyám, meg ilyenek, ha meghalnék, ne egy idegen felügyelje a gyerekeket és a vagyont. Ráadásul Nekem apai örökségem is van, 1/4 rész, plusz anyám után is lenne 1/4 rész ingatlanban, meg a szokásos apróságok, kocsi, pénz stb. Egy ilyen végrendeletbe minden jövőbeni eshetőséget bele lehet, kell írni? Vannak erre szakosodott ügyvédek, ha igen általában milyen munkadíjjal vagy más költséggel jár?
Köszönöm
Lehet ilyen végrendeletet tenni.
Ennek az öröklésjogi intézménynek meghagyás a neve:
"Az örökhagyó a hagyatékban részesülő személyt olyan kötelezettséggel is terhelheti, amelynek követelésére más nem válik jogosulttá (meghagyás)."
A gond az, hogy ennek teljesítését bírói úton kikényszeríteni nem lehet. Ez az ex. lelkiismereti ügye. A haszonélvezet rendelése járható. A tulajdoni hányadhoz juttatás azért rizikós, mert az később sok vitát szülhet a nagy fiúval. A nagy fiú nagy korút is jelent? Sajnos azt veszem ki, hogy lassan aktuális lesz a probléma, ezért javaslom, hogy az ex. kötelezettségét a germekek előtt kellene pontosítani, mert ez megerősíteni a nagy fiú "továbbnevelésének" erkölcsi parancsát.
Szándékosan nyitottam új témát, mert nem kartam bevonni az unokákat.
Szóval az a kérdésem, hogy írhatok-e olyan végrendeletet, amiben az ex férjem (Vele egyetértésben), halálom után vállalja, hogy a saját fiam és a közös gyermekünk is magához veszi és a szükséges időig felneveli Õket. Gondolom Én határoznám meg, hogy a tulajdonrészemből kap-e ezért cserébe valamit. Talán úgy lenne jó, ha cserébe megkapná a gyerekek 18 éves koráig a haszonélvezeti jogot, persze szerintem csak a saját gyerek részére. Hülyeség ez így. Igaz, hogy elváltunk, de együtt élünk továbbra is. Sajnos a nagyfiammal nincs túl jó kapcsolata és nem szeretném, ha e miatt a gyerek hátrányos anyagi helyzetbe kerülne, a kisebbik közös gyerekkel szemben. Azt sem szeretném, ha a volt férjem az utcára kerülne, ha Én már jobb létre szenderülök. Aki tudna jó tanácsot adni a fenti problemára, legyen szíves írja meg. Ha lehet, még éltemben szeretném elolvasni. Köszike
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02