Több topikban többször leírtuk/leírták:
Az örökös a hagyaték erejéig - annak tárgyaival, hasznaival - felel az örökhagyó tartozásaiért.
Az örökös saját vagyonával csak bizonyos esetekben felel, de ekkor is csak az általa már megörökölt hagyaték erejéig.
Jogilag van - e közöm a szülőm adósságához?
- 1
- 2
Én sem vagyok jogász
De:
- Szerintem ha az ő neve szerepel az adásvételin akkor az az övé - az mindegy honnan volt rá a pénz. Ezt azért gondolom mert annak idején a nővérem is megvette a nagymamám lakását ( állami bérlakást meg lehetett venni ) - szintén holtig tartó haszonélvezettel. A halála után hagyatéki sem volt - mivel nem volt semmilye (a bútorokon kívül ). Ezért úgy gondolom hogy ahhoz a házhoz másnak köze nincs.
- A másik része: igen, örökölni adósságot is lehet. Úgy is ha állami gondozásban nő fel -valaki, aki még a születi sem ismeri. Nem egy példát láttam erre.
- Ez viszont engem is érdekelne hogy el lehet - e határolódni bármilyen rokontól hogy ne örököljek utána semmit ( se "hasznot," se adósságot). Mert ebben a kérdésben mi is érintettek vagyunk - bár nálunk másodrendű rokonság áll fenn, de nincs senkije sem. Viszont nemhogy nem tartunk a kapcsolatot, hanem kimondottan rossz a viszony. És tele van adósságggal - és akkor még mi fizessük majd ha ő meghal?
Ezt ki szeretnénk védeni mi is ha van rá mód.
A tesód legalább is a kötelesrészt.
Sőt, a nagyszülői/szülői örökségre elsősorban édesapátok tarthat igényt.
Az örökségről lemondani elég a majd a hagytéki tárgyaláson, de akkor igen.
Én sem vagyok jogász, de...
Véleményem szerint azt a házat nem vetted hanem színlelt adásvételi szerződést történt., maradjunk annyiban hogy ajándékba kaptad. Félem hogy a testvéred a szerződést megtámadhatja és a nagyszülői hagyatékból a maga részét követelheti.
Amíg édesanyátok él a felhalmozott adósságaiért ő felel.
Bárki halálával akár negatív örökség is képződhet, tehát az örökös a rá eső résszel felel a hitelező felé. És igen, egy örökségről le is lehet mondani...
A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.
Sürgős, hozzáértő tanácsot kérnék.
20 éves vagyok, szüleim 4 éves koromban elváltak. Engem apám, s nagyszüleim neveltek, öcsémet anyám, de egyikük sem mondott le a másik helyen nevelkedő gyermekről, csak gyermekelhelyezés volt. Anyám újra férjhez ment, ott is lett egy gyermek, s Õ újra elvált.
Apám nem nősült újra.
Apai nagyszüleim eladták a házukat, s abból a pénzből vettek egy másikat, ami viszont az én nevemre került (én voltam a vevő, de tőlük kaptam rá a pénzt, nekik pedig holtig tartó haszonélvezeti jogot jegyeztettünk be).
Most jutott tudomásomra, hogy anyám többféle adósságba verte magát, a házát eladta, tudomásom szerint más ingatlannal, vagyonnal nem rendelkezik. Jelenleg a szüleinél él, két másik gyermekével.
- Jogilag lehet-e közöm az anyám adósságaihoz, felelős vagyok-e, a nagyszüleim által kapott pénzen vett házam kerülhet-e veszélybe emiatt, akár anyám életében, akár majdani halála után, amennyiben rajta nem tudják behajtani a tartozását?
- Mit tehetek ennek kivédése érdekében?
- Jogilag el tudok-e határolódni anyámtól?
Kérem segítsenek, nagyon fontos és sürgős!
Köszönöm szépen!
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02