Egynémely jogász álláspont szerint...aki OTT ÛL...ezért űl ott,hogy bepróbálkozzon a földihalandóval és ha tud,akkor kaszáljon egy kis bevételt a jóóóöreg Magyar Államnak "alaki formát" kifogásolva..
Namármost,akárhogy nézem..de ez DISZNÓSÁG és szégyelhetné az magát aki az ilyen jellegű fellebbezéseket nyugodt szívvel alá is írja!
Arról már nem beszélve,hogy a hagyatéki illetéket..már jó előre befizettetik az örökössel ugyebár.
Amikor pedig ilyen "malör" bekövetkezik...akkor a befizetett pénz már ott lapul állambácsi zsebében...s maaajd egyszercsak "megtérül".De MIKOR?
honnan tudom, h örökös vagyok?
Olvastam az EBH-t, igen érdekes...
Nagyon sok olyan aláírást láttam már, hogy aztán ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy mi az aláíró neve.
Nekem egy cégbíró azt mondta egyszer, hogy szerinte az a kívánalom, hogy "olvasható aláírás", nem értelmezhető fogalom, ugyanis minden embernek olyan az aláírása, amilyen (ha olvasható, ha nem), ha már előírják, hogy szép kerek betűkkel írja ki a nevét, mint egy másodikos elemista, akkor az szerinte nem az adott ember hivatalos aláírása.
Egyébként az adott cégbíró minden végzését egy fekvő nyolcasra hasonlító aláírással írta alá, akkor ezek szerint ezek a végzések nem is voltak szabályszerűen aláírva?
Köszönöm a választ!:)
A kommentár által utalt bírói gyakorlat elfogadja aláírásként a nem teljes nevet, a "nehezen olvasható, kusza" vagy betűhiányos névírást is, ha abból az aláíró személye egyértelműen megállapítható.
Van viszont egy egészen friss BH. 2006-ból, amelyben az olvashatatlan kézjegyet nem fogadták el aláírásként. Igaz, az a tanúé volt.
Üdvözlet Mindenkinek!
Kérdésem:
A Magyar Állam hatályon kívűl helyeztetheti-e a jegyző által már átadott hagyatékot ill. elperelheti-e az örökhagyó által végrendeletben rögzített vagyont a megnevezett örököstől azzal az indokkal,hogy 2 tanu aláírása mellett,a saját nevét -mint ahogy mindíg is- nem írta ki betű szerint,csak szignóval látta el az elhunyt?!(Számos papírral bizonyítható -természetesen a tanuk mellett!-,hogy az elhunyt mindigis így írt alá minden iratot!)Amennyiben a Bíróság helyt ad az indoknak,...mennyi idő ez az egész cirkusz?míg az örökös valóban az örökségéhez jut???
Ingó dolog 10 év, ingatlan 15 év alatt elbirtokolható, de csak ha a jogszerző nem csalárd módon jutott a birtokhoz, márpedig a másik örökös szándékos eltitkolása csalárd dolog. Ha viszont nem tudott az illető arról, hogy van másik örökös, akkor nem is volt csalárd, és elbirtokolhat.
Mindenkinek, akinek tudomására jut valamilyen módon, hogy örökölhetett volna s nem feledkezve meg személyéről.
(hű maradva a fórum nyitókérdéséhez - "Honnan tudom meg, hogy örökös vagyok?")
Egyébként - van valamilyen időkorlát ezen a téren?
Olyasmire gondolok - ha valakinek több év, vagy több tíz év után jut a tudomására, hogy közelebbi vagy távolabbi rokona elhunyt?
spgy
Mindenkinek van, a hagyatékátadó végzésnek nincs anyagi jogereje.
Értem. Köszönöm.
Tehát jelenleg attól a személytől (személyektől) függ kiket hívnak meg a hagyatéki tárgyalásra, aki a közjegyzőnél személyesen megjelenik?
Az Õ bemondására?
Akkor basser (a fórumnyitó) is emiatt maradt le az esetleges jogos örökségéről?
"Elfeledkeztek" Róla?
Szerencsére Neki - az alábbiak szerint - van még lehetősége az illetékes közjegyzőnél utána járni és jogi keretek között a jussát megkapni.
spgy
A közjegyzők nem nagyon szoktak kutatni, a hagyaték intézésével kapcsolatban valaki azért mindig megjelenik, azt megrédezik, ki az örökös. Ez azért nem szokott nagy gond lenni, mert a hozzátartozó csak tud arról, hogy meghalt a hozzátartozója. Ha nem, egy éven belül még mindig kérheti a hagyatéki megismétlését, egy éven túl pedig polgári pert még mindig indíthat. Nagyobb gond szokott lenni a háború előtti születésekkel, ahol az anykönyvek sokszor nincsenek meg, és mindenféle egyéb bizonyítást kell lefolytatni.
Azért folytam bele ebbe a témába, ugyanis férjem is ebben a cipőben járt. Szülei elváltak, édesapja nevelte. Édesanyjával (annak új férje miatt) nem tarthatta a kapcsolatot.
Nemrég véletlen tudta meg, hogy édesanyja meghalt évekkel ezelőtt, férjem "mostohaapja" és "mostohaöccse" örökölt utána mindent, volt férjemet meg sem keresték.
Ezért is kérdeztem, hogy hogy is működik ez az öröklés és örökösök nyilvántartása, megkeresése.
Ha én nem magam járok utána, meg sem tudom, hogy örököltem? Pl. lehet, hogy van egy általam nem is ismert felmenőm - akinek esetleg én vagyok az egyik törvényes örököse - kinek kellene engem felkutatni? Hol tartják ezt nyilván, hogy én is örökös vagyok?
spgy
Ezt kérdezd meg a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőtől.
Ha anyakönyv alapján történik az örökösök "összeszedése" egy hagyatéki tárgyalásra, akkor ez a fiatalember hogyhogy kimaradt?
spgy
Ehhez nem jogásznak kell lenni, hanem anyakönyvvezetőnek. Szerintem a gyerekek születését feljegyzik a szülő anyakönyvi adata közé.
Ez teremti meg a kapcsolatot közöttük.
ami nem központi nyilvántartású...
az apának sok-sok gyereke van, ezt állítja basser, és ezeknek a születési akv-e nem egy helyen van, hanem több helyen, azt hiszem... vagy tévedek?
Van egy érdekes dolog, valami anyakönyv, vagy mi...
Ez az eset mindenképp felvet bennem pár kérdést. A hagyatéki tárgyalásokat megelőzően honnan tudják, hogy ki örökös?
Ebben a példában - a közjegyzőnek nem kellett volna megkeresnie ezt a fiatalembert?
Vagy mindenkinek magának kell nyilvántartást vezetnie, hogy kitől is örökölhet?
spgy
„mindenképpen örököltél volna minimum köteles részt. ”
Azt akarod mondani, hogy ha nem is örökölt semmit - mert például az apa végrendeletben kizárta, vagy nem volt hagyaték -, köteles részre akkor joga lett volna. Az viszont kötelmi jogi követelés, tehát 5 év alatt elévül. Ha akarsz valamit kezdeni, basser, jó lesz hozzáfogni.
A helyzet az, hogyha a fia vagy, akkro az öröklés nem feltételes mód, mindenképpen örököltél volna minimum köteles részt. Viszont ahagyatékátadó határozta amiben nyilván nem voltál benne, már réges régen jogerőre emelkedett, azt kellene bíróságon megtámadni, és a többi örököstől követelni a részed.
Megtudni elsősorban a hagyatéki tárgyaláson lehet, ezért célszerű lenne az utolsó lakóhely szerint illetékes közjegyzőt megkeresni.
17 éves vagyok édesapám elhunyt 2003-ban.Nem ismertem,sajnos mert elváltak a szüleim.Édapámnak sok-sok gyermeke van rajtam kívül,senkit nem ismerek közülük.A kérdésem az lenne,hogy ha én örököltem valamit azt hogyan és mikor milyen módon tudhatom ill.kaphatom meg?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02