Gyerektartás

ObudaFan # 2008.02.04. 15:27

Ha meg tudtok egyezni, közjegyzői irat is lehet végrehajtható, de hogy közvetlenül munkabérből letiltás legyen, ahhoz mindenképpen bírói út szükséges. Hogy mennyire reális a 20%, az függ a gyermek szükségleteitől, valamint a te és az ő jövedelmi viszonyaitól.

timcsi0 # 2008.02.04. 13:17

Kedves segítségnyújtók!
2003-ban volt a válóperi tárgyalásunk ahol 13000Ft gyermektartásban állapodtunk meg.Azóta ezt az összeget 15ezer Ft-ra emeltük közös megegyezéssel,erről papír nincs,de azóta is ennyit fizet rendszeresen,probléma nélkül.Már többször gondoltam rá,hogy kellene kérnem a százalékos fizetést(20%-ot),de még eddig nem tettem efelé lépéseket,mert tartottam a viszonyunk elmérgesedédétől(nem vagyunk baráti viszonyban,de nem is ostromoljuk egymást),de jelenleg már ott tartunk,hogy lassan a minimálbér 20%-ával lesz egyenlő az az összeg amit ő fizet.A gyermek nő,egyre több igénye van,nagyobbak a költségek pl.iskola.Kérdésem:mekkora esélyem van hogy megítélje a bíróság számomra a jövedelme 20%-át?Feltétlen bírósághoz kell fordulni?Ha meg tudunk egyezni,közjegyzői irat nem elég?
Köszönöm előre is a segítséget!

ObudaFan # 2008.01.11. 18:03

Ha mindig elindítasz egy végrehajtást, amikor elfelejtik, akkor előbb-utóbb megtanulják, vagy az apa maga telejsít.

kali # 2008.01.11. 17:20

:) az tényleg elég vicces lenne, ha vagyonosodási vizsgálat lenne :)
Nekem az a bajom hogy a munkáltató hibázik itt is, ugy mint a tartásdíj vonásnál. Mert szerintem csak a rendszeres összegből vonnak, és azt másolgatják át egyik honapról a másikra, és a nem rendszeres összeget meg elfelejtik. Pont azért mert az nem rendszeres:)

ObudaFan # 2008.01.11. 17:09

Ugye, azt eleve nem egyszerű megtudni vaalkiről, hogy annyit keres-e, amennyire be van jelentve. APEH vagyonosodási vizsgálat persze egy út, de ez már ágyúval a verébre.

kali # 2008.01.11. 16:44

Még egyet kérdeznék:)
Hogy azt hogy tudhatom meg akkor hogy mennyit is keres havi lebontásba az ex? mert sajnos gyanítom hogy nem rendesen vonják a pénzt. Feltételezésem szerint csak az alapbéréből vonnak, mert a tulorái nincsenek összhangba az általam kapott pénzzel. Eddig kb. 2 ezer forint differencia volt az összegek között.

Egyébként meg köszönöm szépen a segítségedet, a válaszaidat. A Jó Isten áldjon meg téged. Kevés ilyen önzelten, jó ember van.... sajnos :(

ObudaFan # 2008.01.11. 16:22

Te nem. Ha a tartásdíj vonatkozásában per van folyamatban, akkor a bíróság kérhet.

kali # 2008.01.11. 13:00

Kérhetek a volt férjem munkáltatójától éves keresetkimutatást?, vagy nem tudom pontosan hogy hivják.
Van aki azt mondja hogy évente egyszer kérhetek, van aki azt mondja nem.

péter 54 # 2008.01.11. 10:18

kbs köszönöm
Gondolom az itélet szempontjából akkor ez nem is mértékadó sem befolyásoló tényező.Péter54

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.11. 10:05

Ahogy mondod. A fél személyes jelenléte főszabályként nem feltétlenül szükséges.

péter 54 # 2008.01.11. 09:58

Jut eszembe a Biróságnak nem kellett volna a pert megszüntetni,mivel a felperes nem-csak a jogi képviselője jelent meg a tárgyaláso és felperes a távollétét nem indokolta irásban sem.
Gondolom a válasz "nem" hiszen a jogi képviselet az attól az ami.De nem vagyok biztos bennePéter54

péter 54 # 2008.01.10. 11:52

Monalisa 1 !
Tökéletesen osztom amit mondtál az absolut igy van rendjén!Péter54

monalisa1 # 2008.01.10. 11:42

Értem, köszönöm.

Mint ezen topic - és a többi hasonló témájú -, a t.díj dolga is örök téma az elváltak közt: az egyik kevesli a másik adott esetben túltottnak tartja. (Ha a gyerek megérdemli, és van is miből, a rendes apa úgyis juttat a kötelezően előírton felül is.)

Kívánok további minden jót.

péter 54 # 2008.01.10. 11:32

Monalisa1 !
A többi fórumozó mellett neked is járt a köszönet.
Csak annyit a válóper már 10 éve lezajlott ez a mostani "csupán" egy megváltozott helyzetből fakadó tartásdij igény exem részéről.
Én csupán azt adtam elő amit etikai érzékem diktált és csak azokat a tényeket tártam fel amik minden szempontból megalapozottak.A Birónő abszolut empátiával birt.
Ugyanakkor az itt kapott jótanácsok sokat segitettek.Péter54

monalisa1 # 2008.01.10. 11:23

Látod nem mummus egy bíróság, ha valaki korrekt és közreműködő és reális a kérelme, ahhoz úgy is állnak hozzá. (Válóperben a felperesnek az első tárgyaláson személyesen meg kell jelennie, elmaradását csak nagyon indokolt esetben kérheti - perrendtartási előírás.)

Akkor április, "bíróságilag" időben nincs is olyan messze.

péter 54 # 2008.01.10. 11:01

Tegnap lezajlott az első tárgyalásom tartásdij ügyben.
A Birónő alaphangon elnapolással kivánt élni,tekintettel arra,hogy a felperes nem jelent meg csak a jogi képviselője és ez esetben úgy itélte meg,hogy felperes jelenléte okvetlenül szükséges.Végül is a tárgyalást megtartottuk és Április hónapra ismételt tárgyalást rendeltek el a volt feleségem/felperes/ és a tartásra jogosult/?/ nagykoru fiam megjelenésével.
Az aggályom , hogy a Birónő elfogult lesz a felperessel nem igazolódott be.......sőt.
Tudom ebből persze még semmi nem következik és bármi is lehet.
A lényeg ugy érzem tartozom ezzel a rövid infoval mindazoknak akik tanácsokkal láttak el és lelket öntöttek belém.
Biztos,hogy még visszatérek és követem a fórumot.Tanulságos.Péter54

monalisa1 # 2008.01.10. 10:58

Sancho

Az "otthoni" bíróság panasznapján is jegyzőkönyvbe mondhatod a t.díjjal kapcsolatos kérelmedet - a megfogalmazásában segítenek -, és azt hivatalból majd továbbküldik a perben eljárni illetékes bírósághoz.

A kérelmed/ügyed nagyon is hétköznapi, általános, melyhez nem fog kelleni ügyvéd - már ha egész biztosan a tárgyaláson te magad meg tudsz jelenni majd. (De ez még odébb van, egy ügyvédet akár közben is felkérhetsz majd.)

Hogy egy perbeli jogi képviselet ügyvédi díja mennyi lehet - függ az ügy súlyától, valamint ahány ügyvéd annyiféle a tarifa.

Sami # 2008.01.10. 10:30

ksstomi!

Köszönöm... Akkor ezek szerint igaza van anyukámnak, jól tudta, hogy a hivatalban ki tud jelenteni és akkor gondolom ez ellen semmit sem tehet...

ksstomi # 2008.01.10. 08:20

hozzászólás törölve

Sancho # 2008.01.10. 08:08

Amatőr, Lisa, köszi!

Tehát keresetlevél. Hogy néz ez ki? Valaki azt tanácsolta, hogy menjek be a bíróságra, ott van valami "Panasziroda", és ott.
Nem abban a városban lakom, ahol annakidején a tartási kötelezettséget megállapították.
El kell mennem oda, vagy az itteni bíróságon is beadható?

Egyáltalán: jogi ügyekben járatlan vagyok. Érdemes volna-e ügyvédre bízni ezt a dolgot, vagy nem szükséges?
Mi lehet ebben az ügyben az ügyvédi költség? (gondolom amatőr kérdés, mert ügyvédje válogatja, de kb?)

Sami # 2008.01.10. 07:53

Apám támogatminket havi 20-20 ezer Forinttal rám és az öcsémre, pedig már egyikőnk sem nappali tagozatos. Nekem is lesz még egy kis mellékjövedelmem 1-2 hét múlvától. Mivel esti tagozaton tanulok, ezért még 12.000 Forintot kap anyukám családi pótlék gyanánt értem. Próbáltam vele beszélni, hogy adjon egy kis időt, de nem lehetett vele nyugodtan egyezkedni, mert ő egyátalán nem kompromisszumképes és makacsul ragaszkodik éppen ahoz amit pillanatnyilag kitalált. Ezen kívül meg idegbeteg.
Számolgattam és ha elmennék otthonról, akkor sem oldódna meg az anyai problémája, sőt talán még roszabbul is járna. Itt igazából nem a pénzről van szó, hanem arról, hogy anyukám nincs itthon megbecsülve és elismerve, mert butaságokat és erkölcstelen dolgokat csinál. Például már egy hónapja a barátjánál lakik, a gondoskodása abban merül ki, hogy a kezünkbe nyom pár ezer Forintot 2-3 naponta. Ezen felül 2 milliós jelzálog hitelt vesz fel a lakásra, hogy felújítsa (amerikai konyha stb...), de a rokkant nyugdíjából és a havi 30-40 ezer forintos kiegészítő jövedelméből aligha fogja tudni ezt törleszteni.
Nem azért írtam erre a fórumra, hogy megvitassam ennek az ügynek az erkölcsi hátterét, mert szilárd meggyőződésem, hogy anyám önző, buta és agybajos, hanem azért, hogy választ kapjak egy kérdésemre. Tudja-e valaki, hogyan tud kiraki anyám otthonról? Mi ennek a procedúrája jogilag? Milyen úton tud engem kijelenteni a lakásból?

monalisa1 # 2008.01.09. 22:00

Sami

A nagykorú gyermeke részére már az édesszülő sem köteles ingyenes koszt/szállást biztosítani, tehát ha édesanyád kéri ezt tőled, akkor valamiként igyekezz mielőbb hozzájárulni a rezsi és az élelmezés stb. költségekhez. (Legalább is kérj türelmi időt anyukádtól amíg az érettségin és a felvételin túl leszel már.)

monalisa1 # 2008.01.09. 21:47

amatör, köszönöm.

amatőr # 2008.01.09. 21:33

Sancho,

nem a végrehajtás megszüntetését kell kérni, hanem a gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetését. Eziránt pert kell indítani, keresetlevél benyújtásával, a gyermeked édesanyja ellen - feltéve, hogy ő a gyermektartásdíj jogosultja - a lakóhelye szerint illetékes városi bíróságon.

A keresetlevélbe bele kell írni, hogy anno melyik bíróság milyen ügyszámon meghozott határozatával kötelezett a gytdíj fizetésére, hogy mikortól kéred a megszüntetést és a hozzászólásodban részletezett indokokat.

Sami # 2008.01.09. 20:34

21 éves vagyok és esti gimnáziumban tanulok. Anyukámmal és az öcsémmel élek együtt. Anyukám ki akar dobni otthonról, mert nem dolgozom és nem adok haza pénzt, viszont fél éve keményen tanulok, készülök a főiskolára. Nem sokat változna otthon az anyagi helyzet, ha elmennék, mert akkor apám megvonná a támogatását.
Úgy érzem nem érdemlem meg azt, hogy a saját anyám eldobjon magától, amit egyébként 16 éves korom óta mondogat. Be vagyok jelentve már 21 éve a lakásba, ahol együtt élünk. Lehet, hogy fura lesz a kérdés, de arra lennék kíváncsi, hogy jogilag miéyen úton dobhat ki otthonról az anyám?