Gyerektartás

ObudaFan # 2007.12.28. 12:46

A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége; nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az indokolt megszakítás.
Nem köteles a szülő tartani a szükséges tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermeket akkor, ha

1. a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan;
  2. a gyermek a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenség);
  3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége, ami azt jelenti, hogy a nagykorú gyermek általában csak tanulmányainak folyamatos végzése esetén követelhet jogszerűen tartásdíjat. A folyamatosságot azonban nem szakítja meg a főiskolai, egyetemi tanulmányok végzését megelőzően megkívánt egy-két éves gyakorlati munka, a sorkatonai szolgálat, a betegség vagy más rendkívüli ok. Azt a kérdést, hogy a megszakítás idejére tartásdíj a gyermeket mennyiben illeti meg, az alapul szolgáló ok figyelembevételével kell megítélni. Szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.
Ha a középiskolai tanulmányok végzését követően hosszabb idő telt el, az összes körülmény mérlegelésével kell állást foglalni abban a kérdésben, hogy a tanulmányoknak a főiskola, egyetem nappali tagozatán való folytatása idejére a tartásdíj fizetése a szülőtől elvárható-e, vagy pedig a gyermekkel szemben jogosan támasztható-e az a követelmény, hogy a továbbképzéséhez szükséges anyagiakat részben vagy egészben maga teremtse elő. E vonatkozásban jelentősége van annak, hogy a hosszabb megszakításnak mi volt az indoka, a nagykorú gyermek életpályája a kieső időben hogyan alakult. Ha a gyermek a továbbtanulást megelőzően hosszabb idő alatt akkori életkörülményeinek megfelelően választott életpályán már elhelyezkedett, rendszerint nem várható el a szülőtől, hogy több évi megszakítás után fedezze a továbbtanulás (újabb tanulás) költségét, és erre az időre újból tartásdíjat fizessen. Ilyen esetben kivételesen a tartási kötelezettség megállapítására akkor kerülhet sor, ha az életpályától eltérő vagy magasabb képzettség megszerzését igénylő újabb életpálya a gyermek összes körülményére, különösen egészségi állapotára tekintettel feltétlenül indokolt, és a kötelezett kereseti, jövedelmi viszonyai alapján a társadalmi felfogás szerint továbbtaníttatása a kötelezettől elvárható (pl. a megszerzett képesítés az időközben bekövetkezett változás folytán megélhetését nem biztosítja).
A főiskolai, egyetemi tanulmányok folytatásához fűződő egyéni és társadalmi érdek a gyermekre is kötelezettséget ró, nevezetesen a tanulmányait köteles a tőle elvárható legjobb eredménnyel végezni annak érdekében is, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj stb.) kiérdemelje, s ezzel a szülő tartási terheit enyhítse. Megfelelően együtt kell működnie a gyermeknek és szülőjének abban is, hogy a továbbtanuló gyermek a társadalmi ösztöndíj lehetőségét igénybe vegye. A gyermeknek mindezzel kapcsolatos felróható magatartását a terhére figyelembe kell venni, és az nemcsak a tartásdíj összegének a megállapítására hathat ki csökkenőleg, hanem adott esetben a tartási kötelezettség megszüntethetőségére is vezethet.
A már említett általános művelődéspolitikai szempontokra tekintettel a gyermeknek a továbbtanulásra való alkalmatlanságát lehet megállapítani, ha főiskolai, egyetemi tanulmányait szellemi vagy testi adottságainál fogva tartósan nem képes eredményesen folytatni. Ugyanilyen elbírálás alá esik, ha a továbbtanulás ideje neki felróható okból tartósan elhúzódik. A magatartás okait, a gyermek körülményeit, a szülőknek vele szemben tanúsított magatartását természetesen igen behatóan vizsgálni kell. E vizsgálódás során a főiskola, egyetem véleményének a beszerzése is szükséges, mert csak valamennyi ok kellő ismeretében bírálható el, hogy a gyermek továbbtaníttatásának anyagi támogatása a társadalmi felfogás szerint a szülőktől elvárható-e.

monalisa1 # 2007.12.28. 15:11

Az 5. évfolyamos technikusi végzettség megszerzése nappali tagozatos oktatás keretében történt, majd azt követően kezdte el az előzőekben már felvételt nyert felsőfokú tanulmányait. Amennyiben azt is nappali tagozaton végzi, akkor az un. rokontartás t.díj fizetésére kötelezettség áll fent a diplomaszerzésig, legkésőbb 25. életév betöltéséig.

monalisa1 # 2007.12.28. 15:16

Éppen ObudaFan részletezte ezen "gyerektartás" topic néhány héttel ezelőtti valamelyik hozzászálásában, hogy a kötelezett bírósághoz fordulhat és kérheti a t.díj mérséklését, mivelhogy a már nagykorú gyermek akár dolgozhatna is a tanulmányok mellett már...

ObudaFan # 2007.12.28. 18:14

Én részleteztem, csak a tényállás volt más.

talpi # 2008.01.04. 02:23

Sziasztok!

Válás előtt álló apa vagyok, két gyermekünk (5-8 évesek) van.

Kérdésem a tartásdíj összegével kapcsolatos. A jogszabály szerint alapvetően a szülők megegyezése a mérvadó, megegyezés hiányában a bíróság állapítja meg a mértékét. A szokásos összeg a tartásra kötelezett jövedelmének 15-20 %-a gyermekenként, a gyermekek tényleges szükségleteit figyelembe véve.

Az átlagot jelentősen meghaladó jövedelem esetén is 30-40%-ot ki kell fizetni gyerektartás címén? (ez esetemben 200 ezer Ft körüli lenne...) Van-e esetleg a bírói gyakorlatban egy elfogadott összeg, amit reálisan várhatnék per esetén, és a pert megelőzendő ezt javasolnám a nejemnek?

Félreértés ne essék, nem a gyerekeimtől sajnálom, sőt akár hajlandó vagyok a reális összeg és a 40% közötti különbözetet a gyerekek nevére félretenni. Engem inkább az zavarna, hogy ez az összeg lényegesen több, mint ami a gyerekek tényleges szükségleteinek az arányos része, figyelembe véve azt, hogy a nejemnek is van igazolt jövedelme (br.125 ezer Ft), illetve hogy az életmódunk teljesen átlagos volt. Így az összeg jelentős része nem a gyerekekre lenne fordítva.

Köszönöm a tanácsot.

monalisa1 # 2008.01.04. 09:10

Minden életkorban más és más egy gyermek tényleges szükséglete, ezért van a "tól-ig" százalékos mérték, illetőleg egy "de legalább" összeg meghatározása. Aztán bírófüggő, hogy az ő szakmai tapasztalata alapján végül is miként állapítja meg a t.díjat.

Minden anya "többet" kér(ne), minden apa sokalja azt... Legjobb lenne ha ti ketten meg tudnátok egyezni, azzal a kitélellel, hogy a későbbiekben a t.díj módosulhat - az előre nem látható körülményektől függően esetleg lefelé is...

A tartásdíjjal kapcsolatban alant sok eset/tanulság olvasható ezen topicban.

talpi # 2008.01.04. 13:15

Köszönöm a választ, természetesen olvasgatom a régi hsz-eket is, csak még nem értem a végére :-)

A gyermekek tényleges szükséglete attól is függ, hogy mennyit keres a tartásra kötelezett? Ha minimális a jövedelme, akkor is megállapítanak egy "de legalább" összeget, ugyanakkor "de maximum" nincs (tudom, hogy jogszabály szerint nincs, ez csak költői...)? Akkor a "tényleges szükségletnek" nincs felső határa?

Te magad írod (2007.10.04. 22:51) egy konkrét eset kapcsán, hogy 30 ezer Ft td + másik 30-at a gondozó szülőnek kellene hozzátenni, ez összesen 60, havi 60 nettonak meg egy 12 éves gyerek esetén elégnek kell lennie... És ez nettóban a gyerekre fordítandó, mert lakhatásról, rezsiről a gondozó szülőnek saját maga részére is gondoskodnia kell (és kellene akkor is, ha nem nála lenne a gyerek).

Másik hsz-ben (2007.09.26. 06:25) meg azt mondja a hozzászóló, hogy a tartásdíj összege is a háztartás bevételét képezi, és a saját külön igényen felül arra költhető, amire épp szükség van, akár hiteltörlesztésre is...

Most akkor mi az igazság? Fordítható másra a tartásdíj, mint a jogosult gyerek nevelésére?(teszem azt, pl. lakáshitelre, amiben nem tulajdonos a gyerekem, ergó ha lesz még egy gyereke az exemnek mástól, vagy mondjuk valaki kiforgatja ebből a lakásból, akkor az én általam fizetett tartásdíjból kifizetett lakásból a gyerekeim nem, vagy nem arányosan részesülnek majd, ha - remélhetőleg csak jó néhány évtized múlva - öröklésre kerül sor...)

Esetünkben, ahogy írtam, 100ezer körüli td-ről lenne szó gyerekenként! Ez az összeg szerintem messze fölötte van a tényleges szükségletnek, és még akkor arról nem is beszéltünk, hogy (legalább arányosan) a másik szülőnek is állnia kellene a nevelés költségeit.

Szóval alapvetően ez a problémám, és mint mondtam, nem a gyerekeimtől sajnálom, illetve amíg együtt voltunk, ott sem vitatkozom azon, hogy a közösen szerzett vagyon 50/50%-ban oszlik meg, függetlenül attól, hogy ki mennyit keresett abban az időben. Viszont ha már így alakult, hogy lapátra kerülök, akkor innentől kezdve én csak a gyerekeimért érzem felelősnek magamat, és azt szeretném, hogy az általam fizetett összeg tényleg a gyerekekre legyen fordítva, a tényleges szükségleten felüli rész pedig a gyerekek életkezdésére legyen félretéve.

Lehet, hogy bíróság lesz ebből, mert szerintem nem fogunk tudni megállapodni egy olyan kompromisszumban, amiben legalább egyik fél ne érezné magát becsapva, kisemmizve :-(

ObudaFan # 2008.01.04. 21:04

A gyermek tényleges szükséglete nem függ attól, mennyit keres a kötelezett, és a tényleges szükséglet a tartási kötelezettség korlátja. Viszont a tényleges szükséglet elég változó, attól is függ, van-e valamilyen betegsége a gyermeknek, jár-e különórákra, stb. Így tehát egyes adott esetekben meg lehet húzni a plafont, de általánosan nem, mert hát egy nagybeteg gyermek tényleges szükséglete a csillagos ég lehet.

monalisa1 # 2008.01.04. 22:16

"... mert hát egy nagybeteg gyermek tényleges szükséglete a csillagos ég lehet." Ez így van, és ajánlanám figyelembe venni ezen magvas mondatrészt a "kiemelt" családi pótlék összegecskéjének megállapításánál az arra illetékesenek.

monalisa1 # 2008.01.04. 22:33

talpi

Átlagos 5-8 éves gyermek t.díja általában 20-35 ezer forint közötti., 100 ezer forint/hó az irreális igény.

És továbbra is vallom: az anyának is hozzá kell tennie a sajátjából a gyermek(ek) szükségletéhez, mert közösen hozták össze (...), tehát a gondviselésénél az anyagiak is legyenek közösek a továbbaiban is. (Aztán a családi pótlék is csak bevétele az anyának.)

monalisa1 # 2008.01.04. 22:38

Azt hogy válás van, sajnálatosan, azt az anyagiakban is megérzik a gyerekek, óhatatlanul - és nem csak a ti esetetekben. Ez is a házastársi- szülői felelősség dolga...

talpi # 2008.01.04. 22:40

Köszönöm a válaszokat. Hál' Istennek, teljesen egészségesek a gyerekeim, és remélem, hogy ez így is marad...

A különórák, hasonlók meg már szerintem még közös szülői felügyeletről történő megállapodás hiányában is mindenképp a közösen eldöntendő kérdések körébe tartoznak (legalábbis esetünkben ezzel úgy tűnik, nem lesz probléma), amire ha a normál tartásdíj nem elég, akkor kérhető extra hozzájárulás, ezzel nincs is gondom. Mint ahogy általában én viszem el a csajokat időnként lovagolni, vagy éppen holnap korcsolyázni, vagy pl. a nyáron is volt kézműves tábor, a nejem nem tudta volna az egészet felvállalni, és természetesen bevállaltam a felét (gyakorlatilag már egy éve külön vagyunk, csak most kezdjük el hivatalosan is rendezni a dolgokat).

Egyébként pont ma este ültünk le egy vacsora mellé beszélgetni a vagyonmegosztásról, tartásról, egyebekről, ezért is faggatóztam annyira. Úgy tűnik, hogy elég konstruktívak tudtunk lenni szerencsére.

Mégegyszer köszi a válaszokat.

angelo # 2008.01.07. 09:25

Sziasztok !

A bíróság váláskor a két gyermekre 20-20% de legalább
40.000,- Ft tartásdíjat állapított meg amit eddig fizettem is.
Azonban egy hónapja megváltoztak az életkörülményeim.
Elvesztettem az állásomat és a munkanélküli segély az egyetlen bevételem.
Az új feleségem saját tulajdonú lakásában lakunk kiskorú gyermekével.
Feleségem 75 E Ft keres és az ex férje tartásdíjat is fizet neki. A lakás rezsi költségeit természetessen közössen viseljük.
Az ex feleségem jelenleg munkanélküli a nem hivatalos élettársa segítségével fizeti a 120 m2-es családi házunk költségeit ( a bíróság a használati jogot neki ítélte )
és az egyéb kiadásokat(autófenntartás, házkölcsön részleteti).A házat nem hajlandó eladni és kisebbe költözni aminek olcsóbb lenne a fenntartása.
Mindezen körülmények mellett van-e esélyem a gyerektartás csökkentésére ?
Van-e lehetőség a bizonyos 20-20% min. 40 E FT ítélet megváltoztatására úgy, hogy csak fix összeget kelljen fizetni a megállapított 40 E ft-ot ?
A válást 2007 közepén mondták ki.
Az új feleségem jövedelme befolyásoló tényező-e az általam fizetendő gyerektartás összegébe ?

Köszönettel: angelo

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.07. 10:11

Soha nem lehet biztosat mondani, de szerintem esélytelen. Épp a fix összeg az, amit esetleg csökkentenének, de a százalékos mértéket aligha.

monalisa1 # 2008.01.07. 12:50

Szerintem fordulj a bírósághoz és kérd a fix összeg csökkentését a jövedelmed lényeges megváltozása miatt.

kalamalyka # 2008.01.07. 13:41

A munka nélküli segélyből is, de bármilyen bevételből megállapítanak gyt-t. Viszont nem minimum 40 000 Ft lesz a fizetendő, hanem azt lecsökkentik kb a segély 20*25%-nak erejére.
Irreális a jelenlegi bevételed és a fizetendő gyt összege. Mindenként be kell adni mihamarabb a csökkentésre a kérelmet, a minimum összeg azonban gyerekenként 12-15000 Ft. Erre számítani kell.

bonusz # 2008.01.07. 14:24

Sziasztok!

A következőkre szeretnék választ kapni.

Párom elvált 98-ban. 2 gyermek után(17 és 20 év)mindenkori netto fizetésének 40%-át fizeti gyermektartásként. Ebben közösen állapodtak meg, nem a bíróság itélkezett így.
Azóta szűletett 2 közös gyermekünk (3,5 és 5 hónapos)
97e ft bruttó jöveledme van, nekem a gyed, van nevén egy 300e ft értékű autó és egy kölcsönnel terhelt fél ház.
Befolyásol-e az újonnan született 2 gyerköc a gyermektartás mértékét?
Előző családjában a gyerekek jó körülmények között élnek.
Jelen esetben milyen összeg megfizetésére kötelezhető?
Ha most kevesebb tartásdíjat kellene fizetni, akkor ezt hogy kell intézni hivatalosan?
Csak a bíróságon keresztül?
Nem szívesen menne újból pereskedni!
MI a megodás?

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2008.01.07. 17:10

Nem kell pereskedni, ha enélkül is meg lehet egyezni a másik féllel, bár ekkor is célszerű bírói egyezségbe foglalni a megállapodást. Ha megvan a két félben a szándék a megállapodásra, akkor a bíróságtól lehet kérni egyezségi kísérletre idézést.

bébibaba # 2008.01.08. 09:16

Sziasztok!
A férjemnek gyerektartást kell fizetnie az előző házasságából született gyereke után.A férjemet most műtötték, lerokkantosították, jó ideig nem dolgozhat, én pedig gyesen vagyok az 1 éves közös gyerekünkkel.Szeretnénk a gyerektartást csökkenteni,már meg is jött az idézés a bíróságról.A kérdéseim a következők lennének:

• Mivel a párom nem mehet emberek közé, nehogy elkapjon valamit, ő engem meghatalmazott az ügy lebonyolításával, amit be is adtunk a bíróságra. Az idézésben csak annyi van írva, hogy az 1952.évi III. tv. 67. paragrafusában megjelölt meghatalmazottal képviseltetheti magát. Ez mit takar?
  • Mi alapján fognak dönteni a csökkentésről? A férjem jövedelmi helyzete mellett nézik az enyémet is, valamit az ex jövedelmi helyzete mellett, ha van párja, az övét is?
  • Az okiratok, amiket vinni kell, gondolom a jövedelemre vonatkoznak...
  • Nekünk, a férjemnek,fiamnak és nekem muszáj volt leköltözni a szüleimhez, családi okokból(a férjemnek volt egy lakása ami az anyja nevén volt, de annak nem voltunk szimpatikusak így kirakott minket :S). Ez milyen irányban befolyásolhatja a bíró döntését?

Előre is köszönöm a válaszotokat!
Örömökben gazdag boldog új évet kívánok Mindenkinek!
Bébibaba

péter 54 # 2008.01.08. 10:34

Sziasztok!
A következő problémámhoz kérnék segitséget:
Holnap lesz nagykoru/19. évében lévő / gyermekem tartási pere amit volt feleségem keresete alapján inditott meg a PKKB.Gyermekem nagykoruságáig velem életvitelszerüen az én háztattásomban élt korábbi tartásdijégényemetől volt feleségem irásban elzárkózott,mondván,hogy "amennyiben a gyermek eltartása,tanittatása....stb nekem gondot okoz ,úgy Ő azt háztartásában vállalja".Ez ügyben birósághoz nem fordultam.Nagykoruvá válásakor visszaköltözött édesanyjához,közben leérettségizett és beiratkozott az a korábbival megegyező képesitést adó téritéses iskolába.
Ezt követően volt feleségem azonnal gyermektartási dij megitélésére vonatkozó keresetet nyujtott be a Birósághoz.
Kérdésem a következő lenne:
1/miért nem nagykoru fiam igényli a tartásdijat,tudomásom szerint Ő lenne a jogosult és nem én a Kötelezett
2/Amennyiben érettségi előtt volt feleségem vállalta volna a gyermek háztartásában való eltartását és ezt irásban lenyilatkozta,miképpen változhat az ez fél év után hiszen anyagi helyzete nem változott
3/Miért vagyok köteles vállalni annak a terheit nagykoru esetén amiről velem előzőleg egyeztetés ne,m tőrtént
4/Hibámon kivül fiamat több mint egy éve nem láttam,a legutóbbi kommunikáció bőségesen kimeriti az etikátlanság,sértés,méltatlanság fogalmát.
Amennyiben valaki jogi tanácsot tudna adni azt nagyon megköszönném.Péter54

_Wasp_ # 2008.01.08. 10:51

Péter: Szerintem kilátástalan helyzetben vagy.

A gyerektartást sajnos perelheti rajtad. (más kérdés, hogy a bíró, hallva a történetet, méltányosság vonatkozásában talán hajlik feléd, de korlátozottak lennének a lehetőségei)
A tartásdíj az első szakma megszerzéséig jár. (ez lehet akár egyetem esetén még plusz 5-6 év). Az iskolákat pontosan ismerni kellene ahhoz, hogy el lehessen dönteni, ez első szakma, szükséges, vagy sem.

Te viszont nem kérheted a feléd elmaradt tartásdíjat, mert csak 6 hónapra visszamenően tehetnéd meg.

Láthatással kapcsolatban: nagykorú gyermek esetén nincs igazán kényszerítő eszköz a kezedben.

Tartásdíj: esetleg hivatkozhatsz érdemtelenségre (valószínűtlen), de ehhez ismerni kéne az eset összes körülményét.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bonusz # 2008.01.08. 11:32

A megegyezési szándék megvan csak azzal nem vagyunk tisztában milyen összegben kellene megegyezni.
Ebben az esetben (előző házaság 2 gyerköc, mostani házaság 2 gyerköc ) biztodan nem a 40% kellene fizetnie.
A kérdés az, hogy kb hány %-ot. felezni kell ? 20% a reális.
És ha mi is külön mennénk akkor biztosan nem kéne két helyre 40% fizetni.

Olyan válaszra válok aki tudja ezt, vagy hasonló helyzetben van.

Üdv,

_Wasp_ # 2008.01.08. 11:41

bonusz:

alapeset: kereset terhelhető része (50%) osztva előző házasságból származó + jelenlegi házasságból származó gyerekek számával

12,5% jut egy gyerekre.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.01.08. 11:42

majdnem felét kéne fizetnie ahhoz képest, amit ad.

_Wasp_

és felesleges megoldása

bonusz # 2008.01.08. 11:44

Köszönöm a választ.

Ebben probálunk akkor megállapodni.

bonusz