Gyerektartás

andi1980 # 2007.10.20. 13:06

Előre is köszönöm a tanácsokat,megpróbálok egyeztetni az exemmel utána irány a bíróság.Ahogy lesz valami írok.Mégegyszer köszönöm mindenkinek aki tanácsot adott.

1apa # 2007.10.22. 11:09

monalisa1
Olvass vissza 10.12-re légyszives, mert én is nagykorú után fizetek, de nem egyértelmű a válaszokból, hogy mit tehetnék...

monalisa1 # 2007.10.22. 11:42

Elolvastam.
Javaslom ön meg olvassa vissza ugyanott ObudaFan 10.12. 18:41-kori beírását., ő mint jogász részletesen ad tájékoztatást a t.díj megszüntetése iránti per lehetőségéről.

Egyébként ezen topicban ugyanezen nagykorúságú felnőttartás témában mások is váltotak már szót - elég részletesen ki van már a téma vesézve.

Ugyszintén javasolni tudom: legyen szíves olvasson lentebbre is., szánja rá az estét v. a holnapi napot. Megéri mert mások esetéből sok hasznosat lehet megtudni, tanulni.

Szóval az, hogy a nagykorú gyermeke nemigen tanul (...) nem faír a t.díj követelése dolgában.

monalisa1 # 2007.10.22. 15:07

Bocsi, tegeződünk...

pitypang73 # 2007.10.24. 18:03

Sziasztok!

Örülök, hogy idetaláltam, szeretnék némi eligazítást, útmutatást kérni szakembertől.
5 éve váltam el a férjemtől… a körülményekről csak pár szóban… 7 év házasság, de 12 év együtt élés után férjem akart elválni, elmondása szerint „nem élte ki magát”…. Igaz, tényleg nagyon korán, 16 évesen kerültünk össze. Fájt, hogy válni akar, egy ideig próbáltam megbeszélni vele, de mikor láttam hiába teszem, feladtam… jó kapcsolatot akartam tartani, és bár válásunk alatt a vagyonmegosztásnál igen feszült vitáink voltak, végül is per nélkül meg tudtunk egyezni.. ő is, én is lakást tudtunk vásárolni, mindketten ugyanakkorát. 2 gyermekünk született akiket én nevelek, ők most 9 és 11 évesek. Láthatást nem akartam szabni, mondván joga van a gyerekeihez ezután is, hiszen ők nem tehetnek semmiről.
Megvolt a válás, külön költöztünk és ez után kezdődött számomra a döbbenet…
A volt férjem, gyermekeim apja szinte egyáltalán nem látogatja a gyerekeket… Tartásdíjat akkor fizet amikor „tud”… soha nem kaptam rendszeresen pénzt, maximum utólag részletekben törlesztette elmaradását (nem mindig). A kislányainkkal évente kb. 3-4 alkalommal találkozik. Tavaly egyáltalán nem fizetett t.díjat… Megismerkedett egy nővel, azt hiszem sokat köszönhetek neki… az ő hatására idén kaptam rendszeresen gyerektartást, egészen júniusig… most azóta megint szünet (elmaradásokkal együtt most 140ezer forinttal tartozik)… próbáltam beszélni a volt férjemmel, de vagy kinyomja a telefont, vagy nem veszi fel…. Évek óta könyörögnöm kell a pénzért, olyan, hogy beiskolázás, számára ismeretlen fogalom, de ami még szomorúbb, soha egy pár cipőt, vagy zoknit, vagy a legapróbb csekélységet nem vett a lányainak. Próbáltam beszélni vele, de egyszerűen nem megy, ha véletlen sikerül elcsípnem telefonon, hőbörög, hogy nyugodjak le, majd fizet… és ennyivel el van intézve a részéről. Egyedül jelenlegi élettársával tudok kommunikálni, de már ő is szégyelli magát a párja helyett, nem tud hatni a volt férjemre… igazság szerint nem is az ő dolga, de csak hozzá tudok fordulni ezzel a problémával.
Abban kérnék segítséget, mit tudok tenni ebben a helyzetben… a paraméterek a következők: egyedül nevelem a kislányaimat, egyetlen keresetből, ami családi pótlékkal együtt 115000 ft, bírósági végzés van a gyerektartásról, amit letiltás útján kaptam az első 3-4 hónapban amíg ki nem lépett a munkahelyéről… azóta tudomásom szerint bejelentett állása nincs. Miután jelenlegi élettársához költözött a volt férjem, azóta saját tulajdonú lakását albérletbe kiadta, innen is van jövedelme, bár azt nem tudom mennyire legálisan. A havi gyerektartást a fizetése 40%-ban állapították meg, de minimum 9-9000 ft gyerekenként.
Nagyon nagyon nem akartam hivatalos útra terelni az ügyet, de egész egyszerűen nem bírom tovább… mire minden számlát kifizetek, kislányaimnak az iskolai étkezést és sportot kifizetem, alig marad valami…arra, hogy a kislányok nyáron 1-1 hét táborba tudjanak menni egész évben gyűjtögetek… szükségünk lenne a rendszeres havi gyerektartásra még így is, hogy igen kevés.
Miért van az, hogy 2 ember gyerekeket vállal, aztán egy nyakában marad minden-minden teher… az iskolázás, a tanulás, az ellátás, a nevelés, a nyári szünetek megoldása… minden….
Arra gondoltam a gyámügyhöz fordulok, de nem tudom mire számíthatok…

Anikó

indra # 2007.10.24. 18:40

Kedves pitypang73! :)

Keresse fel mindenképpen a legközelebbi gyámhivatalt, ott útbaigazítják. Pont az ilyen esetekre szolgál a gyermektartásdíj állam általi megelőlegezése.
Ez három évre szól, de meg lehet hosszabbítani egészen addig, amíg a kislány(ok) be nem töltik a 20. életévüket és nappali tagozaton tanulnak tovább. A hivatalban ki kell töltenie majd egy nyomtatványt, csatolni hozzá a tartásdíjat megállapító bírósági ítéletet, a végrehajtási lapot, foglalási jegyzőkönyvet (ezt a végrehajtó állította ki arról, hogy a végrehajtás eredménytelen volt), az Ön jövedelméről egy nyilatkozatot és az ezt igazoló munkáltatói igazolást. A gyámhivatal ezt követően beszerzi a kötelezett nyilatkozatát és ha esetleg Önnek nem sikerül minden iratot csatolni, akkor a végrehajtót és a bíróságot is a hiányzó iratok iránt (ez kicsit lelassíthatja az ügymenetet) és 30 napon belül köteles határozatot hozni. Vágjon bele bátran! (Én is gyámhivatalban dolgozok és gyermektartásdíjjal is foglalkozom :) )

dr. indra

monalisa1 # 2007.10.24. 18:44

Az anyagiak dolgában "reménysugárt" talán, de a kapcsolattartás sajnálatos elmaradása miatt valamiféle megoldást se én sem más hozzászóló nem fog tudni adni neked.

Éretlen volt a férjéd a házasságra, a felelős családalapításra, és bár már felnőtt ember már, de érzelmileg nem jelentetek számára semmit - ez van. Próbálj új kapcsolatot kialakítani, ahol a két kislányod gondoskodó szeretetet kap majd az új Társadtól.

Azt nagyon nem jól tetted, hogy a t.díj dolgát mindmáig halaszgattad, mert visszamenőleg csak 6 hónapra állapítható meg.

Már "tegnap" adja be keresetet a bírósághoz. (A bíróság félfogadási napján jegyzőkönyvbe veszik a panaszodat - a keresetlevél megírásában segítenek -, kell vinned az előző peres eljárásról az itéletet, valamint jó ha van az ex-ed lakásáról egy tulajdoni lap másolat.)

Mível lakástulajdona van, végső soron akár azzal is "fizetheti" a t.díjat, ha a bíróság esetleg ekként rendelkezik majd.

Ha semmi másból a bérleti díjból is csak tudna fizetni.

Ügyvéd jó ha van, mert nem lesz egyszerű elperelni tőle a lakást a lányok tulajdonába, de nem is lehetetlen.

pitypang73 # 2007.10.24. 19:44

Kedves indra!
Nagyon köszönöm bíztatását, készséges válaszát, sokat segített és bizalmat is adott. Még egy kérdésem lenne... a volt férjemet felszólítják előbb a fizetésre, vagy egyből bíróság?
Nem tudom miért bízok még mindig abban, hogy szép szóval észhez lehet téríteni......

Kedves monalisa!
Neked is nagyon köszönöm a figyelmet és válaszod. A lakás elperelése meg sem fordult a fejemben, igazából nem is akarom tönkretenni, csak egyszerűen normálisan akarok élni.
Nagyon köszönöm a válaszod.... igen, buta voltam, hogy hagytam eddig fajulni a dolgokat, de egyszerűen nem akartam kiszúrni vele annak ellenére amit mi elszenvedünk miatta....

Nagyon nehezen indulok neki egy ilyen tortúrának, de egyre érik bennem, hogy meg kell lépnem, mert képtelenség egy keresetből hármunknak megélni.

ObudaFan # 2007.10.25. 17:23

Az állam általi megelőlegezésnek ezek alapján még nincsenek meg a feltételei. Először ugyanis a megelőlegezéshez fel kell tudni mutatni egy sikertelen végrehajtást. (Megjegyzem , a leírtakból az derül ki, hogy nem is biztos, hogy ez sikertelen lesz.) Ezért először ahhoz a bírósághoz kellene elmenni, ahol az egyezség köttetett, és ott egy végrehajtási kérelmet kell benyújtani. Ezt minél gyorsabban kellene megtenni, mert a tartásdíj csak 6 hónapra visszamenőleg hajtható végre, a régebbi részletek elvesztek. Ha a végrehajtó sem jut semmire, akkor lehet állam általi előlegezést kérni. Emellett végső eszközként már most feljelentést lehet tenni a rendőrségen tartás elmulasztása miatt.

Betchi # 2007.10.26. 11:45

Sziasztok!
Jogi kérdésem a következő.
Lányommal a volt élettársam szó szerint eltünt.Semmit nem hagyott maga után, se cím, se telefonszám. Igy a lányomat láthatáskor nem tudom elhozni magamhoz. A gyermektartás eddig rendesen fizettem. Mit tehetnék hogy ujra láthatásom legyen??? A gyerektartás igy fizethetném ugy hogy a kislánynak nyitok egy számlát és arra utaltatom? Mert igy hogy nem láthatom, nem szeretném hogy az anyja rajtam gazdagodjon.
A választ előre is köszönöm.

monalisa1 # 2007.10.26. 16:53

A t.díjat havonta tedd a gyámhivatnál letétbe, ők majd tudni fogják a módját.

És a lányodat is kerestethetik akár...

Betchi # 2007.10.26. 17:18

Köszönöm szépen a segítségedet!

monalisa1 # 2007.10.26. 17:27

Hát nem vagy egy irigylésre méltó helyzetben...
Remélve csak előkerül(nek) majd.

Betchi # 2007.10.26. 19:12

Elhiheted hogy naon megvok rémülve. A kiutat még nam nagyon látom...

ObudaFan # 2007.10.26. 19:17

Betchi!
A tartásdíj vonatkozásában a tartásdíjat elrendelő bíróságnál kérd a végrehajtás felfüggesztését.

Betchi # 2007.10.27. 08:23

Köszi az ötletet! Én is erre gondoltam, csak nem tudtam, hogy lehet-e egyáltalán ilyet kérni.

ObudaFan # 2007.10.27. 12:37

BH1999. 215.
Ha a tartásra jogosult személy gyermekével külföldre - ismeretlen helyre - távozik, úgy nem a gyermektartásdíj megszüntetése, hanem a végrehajtás felfüggesztése az indokolt [1952. évi IV. törvény 69/A. § (1) bekezdés, 1994. évi LIII. törvény 48. § b) pont].
A városi bíróság az 1995. február 21. napján első fokon jogerőre emelkedett ítéletével kötelezte a felperest, hogy az alperesnél elhelyezett, 1989. szeptember 17-én született Eszter nevű gyermekük után az alperesnek gyermektartásdíjat fizessen, egyben a tartásdíjra vonatkozóan a végrehajtást a felperes munkáltatójánál közvetlen bírói felhívás kibocsátásával elrendelte. A felhívás folytán levont összegeket a felperes munkáltatója az alperes által nyitott OTP-számlára utalta át.
1995 májusában az alperes a felperes tudta és előzetes hozzájárulása nélkül a gyermekkel együtt Kanadába utazott, ahol tartózkodási helye ismeretlen, a felkutatására tett intézkedések nem vezettek eredményre.
A fenti tényállás alapján a felperes a tartási kötelezettsége megszüntetése iránt terjesztette elő keresetét. A perben a bíróság a letiltás útján foganatosított végrehajtást 1996. augusztus 1. napjától kezdődően felfüggesztette, majd jogerős ítéletével a felperes tartási kötelezettségét a fenti időponttól megszüntette, és felhívta a felperes munkáltatóját, hogy a felperes munkabéréből a továbbiakban tartásdíjat ne vonjanak le. Indokolása szerint a gyermektartásdíj személyhez kötött, meghatározott célra fordítandó szolgáltatás. A jelenlegi helyzetben nem ellenőrizhető, hogy a tartásdíj címén átutalt összegeket a gyermek céljaira fordítják-e, a körülmények változása folytán a gyermek tartásra való jogosultsága az alperesnek felróhatóan nem bizonyítható. Ezért a bíróság a felperes tartásdíj-fizetési kötelezettségét az 1952. évi IV. törvény (a továbbiakban: Csjt.) 69. §-ának (1) bekezdése alapján megszüntette.
A jogerős ítélet ellen az alperes ügygondnoka élt felülvizsgálati kérelemmel. Jogszabálysértésként arra hivatkozott, hogy a bíróság az 1952. évi III. törvény (a továbbiakban: Pp.) 164. §-ának (1) bekezdése szerinti bizonyítási terhet tévesen értelmezte. Önmagában az a tény, hogy a gyermek ismeretlen helyen tartózkodik, nem bizonyítja azt, hogy a tartásdíj-fizetési kötelezettség jogszabályi feltételei is megszűntek, ezzel kapcsolatban a felperest terhelte volna a rászorultság hiányának megfelelő igazolása.
A felperes felülvizsgálati ellenkérelme a jogerős ítélet hatályban tartására irányult.
A Legfelsőbb Bíróság a felülvizsgálati kérelmet a Pp. 274. §-ának (4) bekezdése alapján tárgyaláson kívül bírálta el.
A felülvizsgálati kérelem alapos.
A bíróság jogerős ítéletével megítélt tartásdíj anyagi jogi jogosultja a Csjt. 69/A. §-ának (1) bekezdése szerint a gyermek, a 67. § (2) bekezdése a gondozó szülő részére csupán a gyermek érdekében történő jogérvényesítés lehetőségét biztosítja akként, hogy a Csjt. 83. §-ának (1) bekezdése értelmében a szülő a gyermek jövedelmét - így a részére megítélt gyermektartásdíjat is - a gyermek szükségleteire köteles fordítani.
A Csjt. 69. §-ának (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy ha a közös egyetértéssel vagy bírósági ítélettel megállapított rokoni tartás megállapításának alapjául szolgáló körülményekben lényeges változás állott be, a tartás mértékének a megváltoztatását vagy a tartás megszüntetését lehet kérni. A tartásdíj-fizetési kötelezettség megszüntetésére okot adó tényeket azonban a Pp. 164. §-ának (1) bekezdése szerint az azokra hivatkozó felperesnek kellett volna kétséget kizáró módon bizonyítania. Az alperesnek abból a jogellenes magatartásából, hogy a közös kiskorú gyermeket önkényesen ismeretlen helyre vitte, nem következik, hogy a körülményváltozás folytán a gyermek a tartásra nem szorul rá, vagy egyéb ok a gyermek tartásra való jogosultságának fennállását kizárná. A felperes tartásdíj-fizetési kötelezettségét megszüntető jogerős ítélet ezért törvénysértő.
Az 1994. évi LIII. törvény 48. §-ának b) pontja értelmében a végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére - szükség esetén a felek meghallgatása után - kivételesen felfüggesztheti a végrehajtást, ha ezt az ügy körülményei nyomatékosan indokolják.
A perben bizonyított tény, hogy az alperes 1995 augusztusában történt külföldre távozása óta a felperestől levont tartásdíj rendeltetésszerű felhasználása ellenőrizhetetlen, és az eljárás során a tartásdíj alperes általi felvétele sem nyert aggálytalan bizonyítást. A következetes ítélkezési gyakorlat szerint ezek a körülmények kellő alapul szolgálnak a tartásdíj végrehajtásának az 1994. évi LIII. törvény 48. §-ának b) pontja szerinti felfüggesztéséhez (BH1983. 161., BH1993. 430.).
A kifejtettekre tekintettel a Legfelsőbb Bíróság a Pp. 275/A. §-ának (2) bekezdése alapján a jogerős ítéletet az elsőfokú ítéletre is kiterjedően hatályon kívül helyezte, és a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően a tartásdíj végrehajtásának felfüggesztéséről határozott. (Legf. Bír. Pfv. II. 22.777/1997. sz.)

Betchi # 2007.10.27. 13:34

Ez igazán remek! köszönöm szépen, így már van valami a kezemben.

1apa # 2007.10.27. 17:48

monalisa1
Köszönöm válaszát...

monalisa1 # 2007.10.27. 17:53

ObudaFantól tanulok én is...

1apa # 2007.10.27. 17:59

OK

elin # 2007.10.27. 19:04

Sziasztok!
Segítettetek már nekem régebben is, most is hozzátok fordulok!
Helyzet: a gyerekem apjától születése óta (2006. 03) kapom a gyerektartást, amiben úgy egyeztünk meg a bíróságon, hogy önként utalja, nem levonják, a későbbi hitelügyletei könnyítése érdekében (milyen előzékeny voltam....és naív). A t.díj összege az „összes járandósága 15%-a, valamint a nem személyi juttatásként járó egyéb jövedelem 15%-a”, de minimum 10.000Ft. Utóbbi fél évben már csak ennyit fizetett, azelőtt is 10.600Ft-ot.
Évenkénti %-os emelést nem kértem…ennek lehetőségéről most olvastam itt.
Kérdésem az, hogy ha bemennék a bíróságra panasznapra, ezen az összegen lehetne-e emeltetni, és hogy letiltassam a fizetéséből, mert elég rapszódikusan utal? Ebben a hónapban még nem is kaptam.
Visszamenőleg le lehetne ellenőrizni, hogy valóban ennyi volt-e a jövedelme, és ha több volt, és mégis kevesebbet fizetett, azt visszamenőleg letiltatni?
Azt is tudom, hogy elköltözött másik városba (bár az állandó bejelentett lakcíme még a régi, a csekkeket onnan küldi) és lehet, a munkahelye sem a régi már. A bíróság megtalálja?
Milyen esélyekkel indulok?
Mi egyáltalán nem tartjuk a kapcsolatot, pedig a lányát bármikor megnézhetné, nem rajtam múlt a dolog.
Kösz: Elin

Elin

monalisa1 # 2007.10.27. 19:17

A bíróság nem magánnyomozó iroda hogy helyetted megtalálja...

Azért menjél csak be és amit lehet ott segíteni fognak majd.

elin # 2007.10.28. 08:03

Azt sejtettem, hogy nem magánnyomozó iroda. Mindössze kérdeztem. Kedves Monalisa

Elin

dare # 2007.10.28. 09:25

Sziasztok!
Némi okosságot kérnék tőletek,mielőtt hivatalos útra vinnénk az ügyünket.
Az élettársam elvált-két kiskorú gyermek apja.A közössen megállapított tartásdíjat becsülettel fizetjük minden hónapban,ami nem kevés a jövedelmünkhöz képest.Kapcsolatunk a volt feleségével kicsit sem jó,ott akadékoskodik és ott szab feltételeket ahol csak tud.A legújabb húzása,hogy kérelmezni fogja az élettársam fizetésének a 40%-át,ami arra vezet,hogy gyakorlatilag 25ezer forint marad számára,amiből még nem fizetett rezsit-nem evett-nem ruházkodott,tehát semmi.Én létminimumot keresek,hitel van a lakáson-nem kevés.
A kérdésem csupán annyi lenne:meddig mehet el a bíróság a tartásdíj megállapításában?Csúnyán fogalmazva:éhen lehet halasztani az apát és utcára kényszeríteni,hogy a volt feleség tudja finanszírozni a luxust számukra?Mert hogy a gyermekek hiányt nem szenvednek semmiben,mindkét nagyszülő is segít nekik,míg mi pusztán a létfenntartásunkért harcolunk.
Köszönöm,hogy ha válaszoltok!