Mondjuk úgy: "pert lehet indítani".
Gyerektartás
mano80!
szerintem nagyon kontraproduktív a hozzáállásod a gyerekneveléshez. Ha tartósan összeállsz vkivel, akkor új családot is alapítasz és elvárod az új férjedtől, hogy 2. apjaként szeresse a gyerekedet, megtegye érte azt, ami a családban a férfi dolga. Ebben az esetben beleszólást kell engedned a gyerek életébe az új párodnak, onnantól, hogy egy család vagytok, nincs olyan, hogy "te gyereked", meg "én gyerekem".
Ha nem így jársz el, akkor a férfi azt fogja érezni, hogy csak addig jó, amíg a gyerek popsiját nyalja, de amikor férfiként bizonyos határokat akar kiszabni a gyereknek, nevelni akarja, akkor megkerülhető, hiszen szaladhat az anyjához. Kevés pasi tenné zsebre, hogy nem ér semmit a szava a házban. (ahogy normális esetben a nő sem.) Ha nem engedsz beleszólást a gyereknevelésbe, akkor kevés pasi fogj azt gondolni, hogy a te gyereked az ő gyerekem is.
Gondold el a dolgot fordítva, ha mondjuk az új párodnak is lenne gyereke és nem adna neked beleszólást a nevelésébe. Addig jó lennél, amíg vacsorát adsz, de ha már azt kéred, hogy mondjuk pakoljon is el maga után, akkor a gyerek folyamatosan tojna a fejedre. Mit tennél, ha az anyja lennél, és mit ha csak egy kedves idegen?
Megfontolnám a helyedben, hogy vajon mi számít többet, ha vki egy gyors aktusban gyereket csinál, vagy ha több évet, évtizedet jóban-rosszban végigküzd vele, átadja a tudását, segíti a gyereket, hogy megtalálja a helyét az életben. Vajon melyik az igazi apja a gyereknek?
Szerintem a válás nem ott kezdődik, amikor az egyik fél hirtelen, a semmiből "behülyül" és már nem is akarja megoldani a problémákat. Egy elég hosszú út vezet idáig... aminek a végén az egyik azt mondja, hogy már elég esélyt adtam, de mégse változott semmi. Mindig lehetne még egy esélyt adni, de egyszer betelik a pohár és kész. A hirtelen sem olyan hirtelen, csak sokszor az egyik észre sem veszi, hogy miben változik a másik.
Persze minden válás más. Ez viszont egy jogi fórum! :-))
Der!
Azért nem reagálok neked mert ez jogi forum:)... de elovastam a hozzászolásodat.
És igen, minden válás más és más... de tudod abban azért nem hiszek hogy egy kb. fél éves házasság annyira tönkre tud menni, és ismerve a férjemet, és ahogy viselkedik, ő pont az aki baromi értelten még, és menekül a felelősség elől.
A gyerektartást eddig munkabérből történő letiltással kaptam ,ez szerepel a válási határozatban is.A továbbiakban szeretnénk a levonás módját megváltoztatni, megegyeztem a volt férjemmel , hogy letiltás helyett Õ fizetne,utalna.
Az lenne a kérdésem , hogyan kell intézni , mit kell beadni a bíróságra stb.?!
Egyezségi kísérletre idézés iránti kérelmet a legcélszerűbb.
lonel,
egy kérelmet kell beadnod a bíróságra aziránt, hogy a volt férjed jövedelmére vezetett letiltást x hónaptól kezdődően szüntessék meg.
Írd bele a házasság felbontásáról (válásról) - és benne a munkáltató felhívásáról - szóló határozat ügyszámát is a kérelembe, valamint a volt férjed jelenlegi munkáltatója adatait (nevét és címét), hogy értesíteni tudják.
Nyugodtan leírhatod a kérelemben az indokot is, magyarán, hogy a jövőre nézve megegyeztetek az önkéntes teljesítésben.
Ha a volt férjed a megegyezést utóbb nem tartaná be, és önként nem utalna, bármikor kérheted a bíróságtól az újbóli letiltást.
Ha a 18. életévét betölti a gyerek, és a másik szülőhöz akar költözni, akkor az milyen procedúrával jár, és hogy érinti a gyerektartást és a családi pótlékot?
A 18. életévét betöltött "gyermek" nem áll szülői felügyelet alatt, ahhoz a szülőhöz költözik, amelyikhez akar. Ehhez nem kell semmilyen procedúra.
A másik két kérdésre a válasz attól függ, hogy folytat-e tanulmányokat és milyeneket.
18. életéve betöltését követően nagykorú, a szülői gyámkodás/felügyelet többé nem szükséges., marad, vagy költözik ahová akar ill. tud.
Ha felsőfokú tanintézet nappali tagozatán tovább tanul, legfeljebb 25. éves koráig illeti meg "a" felnőttartás - és ezt már a saját kezébe/számlájára kell hogy kapja.
A t.díjra kötelezett szülő kérheti a bíróságtól, hogy mérsékelje a t.díj havi összegét, mivelhogy részben/egészben akár már el is tarhatja magát: a tanulmányok mellett akár már munkát is vállalhat.
A cs.pótlék a 18. életévig ill. a középiskolai tanulmányok befejezéséig, azon év auguszus hónapig bezárólag.
Ez így nem egészen igaz. Nem asz életkor a döntő, hanem az, hogy megszakításmentes-e a tanulmány, ha nem , akkor pedig indokolható-e, hogy miért nem. Továbbá az sem mindegy, hogy alkalmas-e az iskola elvégzésére.
Igaz...
Aqua eredendően csak arról panaszkodott, hogy a két középiskolás korú gyerekét a külön élő apjuk "luxus" holmikkal stb. tömi, arról nem írt - vagy legalább is nem emlékszem rá -, hogy a kiskorúak a tanulmányaikat hanyagolnák.
Köszönöm! Ha jól értem, akkor a 18 évesre már nem vonatkozik a bírósági végzés, mivel felette megszűnik a szülői felügyeleti jog. Tartást viszont kapnia kell, amíg befejezi középiskolai tanulmányait, ill. ha nappalin továbbtanul. (Tényleg nem írtam eddig, de nem nagyon erőltetik meg magukat...)
Olvastam egy olyan választ a napokban, hogy ha a másik szülőhöz költözik a gyerek, attól még a tartást annak a szülőnek kell kapnia, akinél a bírósági végzés szerint el van helyezve. Ez érvényes a 18. évét betöltöttre is, amíg nincs másik bírói döntés? Év elején lesz 18, a másik szülőhöz költözik, 2008. május-júniusban érettségizik...Kinek kell fizetnie a tartását?
A 18. életévét betöltve a t.díjat akár már a saját kezébe ill. bankszámlájára kaphatja, de nem szórhatja kedvére, mert abból egy részét haza kell adnia az ellátásáért. (A 18. életévét betöltött gyermekről a továbbaikban is gondoskodni már az édesszülő sem köteles "gratis...")
Ha a nagykorúsága után úgy dönt, hogy átköltözik a másik szülőhöz, a t.díj eddigi kötelezettje vélem bírósághoz fordulhat és kérheti a t.díj fizetésének újra szabályozását.
Kedves rumozók!
Bizonyára vannak itt olyanok is, akik már régóta itt vannak. Mi a gyakorlat álatlában? Az elmaradt gyermektartást kb mennyi idő mulva szokták a rendőrségen bejelenteni a gyermeket nevelő szülők?
Hát ez nagyon jó!!!!!!
Én azt írtam, hogy: "fórumozók"
De hogy lett ebből 'rumozók"??????
Vélem az első esetben adódó elmaradás okát megkérdezni a t.díj fizetésére kötelezettől, az esetleges újabb elmaradást már a bíróságon keresztül végrehajtatni - a jogerős itélet alapján. Mert minél később panaszolja a dolgot, annál több hónapot elveszít., a visszamenőleges követelés lehetősége csak 6 hónap.
Valószínű, hogy a "fórumozó" szót elgépelted...
Más sem profi gyors- és gépírás tudó.
Igen, 6 hónap, de a bejelentéstől számított 6 hónap, és nem azt jelenti, hogy pl. ha ma bejelenti és egy év (csak példa) múlva tárgyalják, akkor fél évnyire már nem jogosult.
A rendőrségen erről jegyzőkönyvet vesznek fel, s ezek után ők is megróbálják megkeresni a fizetésre kötelezettet?
sziasztok.nekem anno 8 éve a válóperemen a bíróság 4000ft gyerektartást itélt meg avval a kritériummal hogy mindenhónapban az exem vesz ruhát a lányomnak.Nos ez nem így történik és a 4000ft is igen kevés főlleg mivel már három hónapja nem kaptam meg.Plusz a költözködések során a bírósági végzésem is elkeveredett hol tudnám kikérni???szeretnék egy normál összegű gyerektartást igényelni,HOVA FORDULJAK??Annyi pénzem nincs hogy ügyvédet fogadjak,akkor mit tegyek?Előre is köszönöm a segítséget.
andi 1980,
pert kell indítanod a gyermektartásdíj felemelése iránt.
Ha nincs pénzed ügyvédre, a legegyszerűbb, ha a lakóhelyed szerint illetékes bíróságra bemész és ott ügyfélfogadási napon (panasznapon) jegyzőkönyvbe veszik a kereseti kérelmed.
Az elveszett iratokat azon a bíróságon tudod - akár személyesen, akár levélben - kikérni, amelyik a házasságot anno felbontotta.
Ha nem személyesen mész be, nem árt megírni, hogy melyik évben váltál el és kitől.
100 Ft/oldal másolási díjat kérnek minden esetben.
Amatőr Monalisa1 köszönöm válaszaitokat.Még egy olyan kérdésem lenne,hogy én tudom hogy othon dolgozik mint asztalos,de azt nem tudom hogy van-e valami saját cége ahova be van jelentve,vagy csak így feketén dolgozik.azt tudom hogy sok munkája és sokat is keres vele.De ha sehol nincs bejelentve és saját cége sincs én ezt hogy bizonyítom a bíroságon?És a bíróság minek alapján ítéli meg a gyerektartás összegét?
Tanúkkal lehet bizonyítani, illetve a bíróság környezettanulmány készítését is elrendelheti, ennek során pedig kiderülhet, ha van vagyona.
Szerintem jobb ha önként bevállal egy méltányos összeget t.díj gyanánt, mert ha "ráküldik" az adóhivatalt abból esetleg kellemetlensége származhat.
Próbáld ezt megértetni vele, persze ne legyen fenyegetés éle a dolognak.
Egy "mélyreható" beszélgetés után, a bíróság előtt akkor már nem fog kelleni semmit sem bizonyítani: ő vállalt x összeget, te meg elfogadod.
A megállapodásban legyen benne az is, hogy a t.díjat pl. a nyugdíjak évenkénti százalékos arányával egyezően emeli minden év január 1-vel.
ObudaFan az írásban megelőzőtt, az általam írt első bekezdés első félmondata nem az őáltal írottakra vonatkozik.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02