Gyerektartás

Aqua # 2007.09.27. 20:59

Köszönöm!
Én inkább azt mondanám nagyon is szembetűnő, viszonylag rövid időn belül.
Létezik olyan, hogy gyerekenként különböző összeget állapítanak meg?
Esetleg meg is vonhatják a nagykorútól?
Mégis mi az, ami miatt jogosnak tart a bíróság emelést, ha az nem elég hogy olyan körülmények között él, ami már majdnem luxusnak mondható?

monalisa1 # 2007.09.27. 21:03

Hitelből meggazdagodni, hm...

monalisa1 # 2007.09.27. 21:16

A gyerekek életkorára- szükségleteire figyelemmel, általában külön - külön a t.díj havi minimum öszege ill. a 15 - 25 százalékig a kötelezés.

A nagykorútól mindaddig nem vonják meg amíg nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytat? egyetem vagy főiskola. De az apap kérheti, hogy mérsékeljéj a t.díj összegét, mert egy nagykorú akár már el is tarthatja magát., sokan munkát vállalnak a tanulás mellett. (Persze 6-8 évet végig bukdácsolni sem lehet annak érdekében hogy a tanulói jogviszony folytatólagosan meglegyen - ő meg közben lógja az életet...) Ezen utóbbit csak beírtam ide.

Majd' luxus körülmények közt élő nagykorú t.díj emelése szóba sem jöhet. és olvassad el figyelmesen ObudaFan kettővel lentebbi tájékoztatását.

Más.
Ha ilyen jól megy a gyerekeknek (...) te meg az alig minimálbérből a napi megélhetési gondokkal hármótok érdekében, akkor ne is haragudj kérlek, de NAGYON el van rontva nálad a gyereknevelés, alapból...

Csak nem lett uzsorás az ex-ed., "a" hitelnek az egyik oldala az...

ObudaFan # 2007.09.28. 10:30

Általában a gyermekekre azonos összeget kell megállapítani, de csak általában, mert lehet, hogy a ygermekek szükségleeti eltérnek. Ha a gyermeknek tartós betegsége van, akkor a szükségletei magasabbak, de akkor is, ha több különórára jár, stb.

lacmac # 2007.09.29. 06:22

sziasztok, én azzal a kérdéssel fordulok ide hogy a jogerös 2 év letelte elött a volt Feleségem módosittathatja e a gyermektartás összegét? magas tdijat kapnak,változás náluk nem történt.
Még annyi lenne hogy ilyen esetben a Biroság milyen jövedelmet vesz figyelembe a gyermeket nevelönél? Az Anya közalkalmazott, korházi dolgozo, van egy élattársa, akivel közös háztartásban élnek,kettejük keresete kb 220 000 ft, 4en élnek ebböl, nincs veszélyeztetve a megélhetésük. Én még nem inditottam el a közös tulajdon megszüntetésére a pert, ebben sem vagyok képben : ha nem tud vagy nem akar kifizetni, és én sem tudom vagy akarom megvenni az ingatlant,akkor én kérhetem a további intézkedéseket vagy Õ IS ? ha nem egyeztünk meg az ingatlan árában, akkor küldenek e ki szakértöt? másik: nekem nagyon kedvezötlen egyezséget ajánl, és nincs is egálban a ház értével a tdij amit Õ el akar engedni, és a Gyermekeimnek is az a jo,ha folyamatosan kapják a tdijat.
Zsarol ha nem irom alá akkor százalékos megállapitást kér.
Ez csak ugy megy ? a 2 év letelte elött? Én is szeretnék uj életet kezdeni,ami mellett a tdijat fizetem és rendesen tartom a kapcsolatot a gyermekeimmel, akiket attol szeretek ugyanugy hogy Édesanyjuk lecserélt másra:(
De igy, hogy mindenhol keresztbe tesz és zsarol, fenyeget és barátnömet zaklatja,igy lehetetlen.
Szeretnék barátnömmmel összeköltözni, Neki is vannak kiskoru gyerekei,gyesen van, kevés tdijat kapnak, csak keveset tudnak az Apátol.
Ezt nem nézik akkor amikor tölem egy átlag Magyar fizetésnyit vonnak ? Nekem el kell tartani Õket mert közös háztartásban fogunk élni, vagy én már nem vagyok EMBER ?????? KÖSZÖNETTEL: Lacmac

nyusz66 # 2007.09.29. 06:44

Ha a barátnőddel csak összeköltöztök, akkor nem fogják nézni az ő gyerekeit az általad fizetendő tartásdíj megállapításánál, mivel ebben az esetben JOGILAG nem kötelességed a tartásukról gondoskodni. Ha összeházasodnátok, akkor más a helyzet, mert onnantól köteles vagy te is gondoskodni az eltartásukról, mint gondviselő.
Az pedig, hogy 2 éven belül sikerül-e megváltoztatnia, kicsit bizonytalan kérdés, mert ELVILEG akkor ítélné meg neki a bíróság, ha igazolhatóan komoly változások történtek náluk, ami miatt több tartásdíj kell.
De az is igaz, hogy 4 emberre az a 220+50 ezer forint nem sok! Sőt! Ha beleszámítod, hogy mondjuk a rezsire elmegy 50 ezer a maradékot elosztod 4 felé, akkor 55 ezer forint jut egy főre. Ebből kell a gyerekeknek ruhát is venni, az esetleges iskolai költségeket, szakköröket fedezni, gyógyszert venni, ha betegek, és persze etetni őket. Na most az 55 ezer forint/hó az kevesebb, mint 2000 forint naponta. Ebből te milyen szinten tudnád ezeket megoldani?

lacmac # 2007.09.29. 06:47

Köszi nyusz66, tölem 130 ezer ft tdijat kapnak!!! és célunk a házasságkötés, mint ahogy a volt nejemnek is.

lacmac # 2007.09.29. 06:51

És még annyit, hogy amig volt Nejemnek futja valoban luxusra, addig a barátnöm amibl él az 80 ezer ft, ebböl vond ki a rezsit, lakbért, ami 60 ezer ft. ami marad osszuk el 4 fele.mert most Õk ennyiböl élnek.

ObudaFan # 2007.09.29. 08:42

A vagyonmegosztás kérdéséhez:

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

lacmac # 2007.09.29. 08:53

kÖSZönöm ObudaFan, akkor van olyan hogy ennek soha nincs vége ? a kizárolagos használati jog a volt Nejemé, ott él a Gyermekeinkkel, nekem járna a ház fele, ezek szerint ha Õ nem fizet ki és én sem, akkor nem is lehet elárvereztetni? mivel az ellen is tiltakozna?!

nyusz66 # 2007.09.29. 10:16

Az én olvasatomban Obuda azt írta, hogy olyat nem alkalmazhat a bíróság, asmi ellen MINDKETTEN tiltakoztok. Nem elég, ha ő tiltakozik.

lacmac # 2007.09.29. 10:21

bocsi közben láttam csak nem volt net. köszi nektek!

lacmac # 2007.09.29. 11:09

Láttam már itt hasonlo eset is voLT-HA OLYAN OLVASSA AKI KIJÁRTA MÁR A KÖZÖS TULJOG CIRKUSZT, AKKOR LEIRHATJA PRIVÁT NEKEM, KÖSZÖNÖM ÉS TOVÁBBI SZÉP NAPOT MINDENKINEK

ObudaFan # 2007.09.29. 12:36

Párszor már munkám során sikerült végigjárni, kérdezz.

A mostani esetben ami számodra elég kellemetlen, hogy bentlakó közös gyermek esetén a bentlakás értékcsökkentő hatását mindketten viselitek.

lacmac # 2007.09.29. 12:43

annyi kérdésem még van hogy mennyi idö ezt kijárni min. és max.. ? mire készüljek, mivel lephet meg, mivel huzhatja az idöt, vagy ha én szeretném mégis kiváltani, akkor mik az esélyek, mert valoszinü hogy sem fizetni nem akar sem azt, hogy én fizessek. akkor mi a helyzet ?

ObudaFan # 2007.09.30. 09:04

Egy ilyen per eltarthat 2-3 évig is. Többszöri szakértő kirendelés előfordulhat. Hogy mi mindennel lephet meg, az terjedelmi okokból nem ide tartozik, egy közös tulajdon megszüntetési pert úgyis jobb, ha ügyvéddel harcolsz végig.

spyro # 2007.09.30. 18:57

Szép estét mindenkinek!Az apa gyerektartás megszüntetését kérte a biróságtól.2 gyermekem nevelem.A kicsi 8 és fél a nagy 18 elmúlt.Leérettségizett és az 5 évet végzi nappalin ugyanabban az iskolában.A birónő utasitotta az elmaradt gyerektartás megfizetésére,amit 3 hónapja ő önkényesen megfelezett.Ezt már teljesitette. A kérdésem az lenne mért kell gyámhatósági környezet tanulmány,mert nem akar a nagyobbik után már gyerektartást fizetni?Köszönöm előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.30. 19:13

VAlószínűleg másodlagosan mérséklést kért.

Aqua # 2007.10.01. 19:43

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatásokat és a tanácsokat!
Rengeteget segítettetek! Remélem,nem kiabálom el, de úgy látom, kezdenek a dolgaim visszatérni a rendes kerékvágásba, legalábbis itthon. Ezer köszönet Mindenkinek, aki segített!

monalisa1 # 2007.10.01. 19:59

Idő és sok türelem - kölcsönösen -, leginkább erre van szükség a ti helyzetetekben.

Minden jót!

ObudaFan # 2007.10.02. 18:42

Sőt, a bírók egy része a megszüntetés iránti keresetbe belefoglalva érti a csökkentést is, és automatikusan megy a környezettanulmány.

Fonti # 2007.10.04. 18:39

Sziasztok! Gyermektartással kapcsolatosan szeretném kérdezni, hogy a
"...napjától kezdődően a bérköltség, illetőleg a rendszeres személyi juttatás címén juttatott összes járandósága 15%-át, de legalább 18.100.-Ft alapösszeget"
ez nem azt jelenti a bírói gyakorlatban, hogy pl. ha keres a gytartásra kötelezett mondjuk nettó 200e ft-ot, akkor annak a 15%-át kell fizetnie, de ha mondjuk aztmondja h nincs munkája akkor is legkevesebb 18.100.-Ft-ot kell fizetnie? Számomra ez a mondat ezt jelenti, mégis vmi bődületesen kis összeget írtak be az ítéletben hátraléknak, most mit csináljak, h a sztem tényleges hátralékot kifizesse az alperes?

köszönöm előre is a válaszokat

monalisa1 # 2007.10.04. 19:11

Mennyi az a hátralék és mikortól a nem fizetés.
A fizetésből le lehet tiltatni.

Egyébként a 30 eFt/hó t.díjhoz a 18 eFt minimum nem is olyan távolni., mindkettő bírói mérlegelés szerint.

A 200 ezer forint nettóból lehet hogy nem egymaga él, de ha mégis, akkor sem köteles a bíró a gyerek tényleges szükségletei fölé megállapítani a t.díjat.

Valamint a gyerekről részben te is köteles gondoskodni a sajátodból, lévén a t.díj csak része az egésznek.

monalisa1 # 2007.10.04. 19:16

A tartásdíj alapból nem a te esetleges jövedelemcsökkenésedet hivatott kompenzálni, nem "asszonytartás".

A díj a gyerek életkora szerinti költségekhez valószínűleg elég kell hogy legyen - a részedröli kiegészítéssel.

Fonti # 2007.10.04. 20:04

Nem írtam le kereken...szóval x éve a bíróság megítélt 7000 ft-ot. Majd kb 2 éve ad 10e ft-ot, idén januárban kértem a volt férjemtől 15e ft-ot. Azt gondolom ez igazán nem "rablás" részemről és nem is "asszonytartás". A fiam egyébként 12 éves, és a volt férjemnek is született az újabb házasságából 1 gyereke. Mivel az exem nem akart 15e ft-ot adni, kértem a bíróságtól az emelést, illetve a fizetéséből való letiltást, mert a gytartás átadásával is gondjai akadtak. Össze-vissza adta+egyebek, ezt már nem részletezem. Annak rendje, módja szerint beadtunk minden papírt, kivéve az exem a jövedelemigazolását.
Így kértem a bíróságot, hogy az Apeh-től szerezze ezt be. Sztem már ott vmit eltolt a bírónő, mert bekérte ugyan, de csak a tavalyit. Azzal pont nem megyek semmire. Végül is hozott az exem 6 db fizetés papírt, ami alapján megállapította a bírónő a 8 hónapi 39800 ft hátralékot. Mivel nem azonos minden hónapban a bére, sztem nem lehet hasraütni, másrészt sztem megítélte a fizetése 15%-át a lentebb leírt mondattal. Mondjuk havi bruttó 450e ft fizetés is szerepel a papírok között. Arra akartam rákérdezni, hogy jól értem-e azt a mondatot. Egyébként még a jövedelmem sem csökkent, ténylegesen gytartás emelést kértem, mert ő a gyerek 18 éves koráig gondolta a 10e ft gytartást. Sztem az valahogy nem reális.