Gyerektartás

monalisa1 # 2007.10.28. 10:17

dare,
egy bíróságtól bármit lehet kérni, de messze nem biztos, hogy az teljesítésre is kerül, mert ami túlzott igény azt egész biztos elutasítják.

Két eltartott gyermek esetén a kötelezett jövedelmének 15-25%-ig lehet megállapítani a t.díjat százalékosan, valamint egy mindenkor fizetendő minimális összeg is meghatározásra kerül.

A bírósság bizonyára vizsgálni fogja a ti életkörülményeitek, valamint hogyan is élnek az ex-ék, ezen belül is a két gyerek életkora szerinti tényleges szükségletei.

A t.díj felülvizsgálata háromesélyű...

Annyit azért külön megjegyzek, hogy a kötelezett - úgy általánosságban - akár a saját megélhetésének kárára is köteles lehet fizetni a t.díjat - ha esetlegesen ekként döntene a bíróság. De a jelen esetbe ez nem valószínű.

ObudaFan # 2007.10.28. 10:30

Csúnyán fogalmazva éhen lehet halasztani. A szülő megelőzi a tartási kötelezettség tekintetében a nagyszülőt, és kiskorú gyermek vonatkozásában a szülő saját szükséges tartása rovására is meg lehet ítélni a tartásdíjat. Egy kivétel van: ha a szülőnek ezt az állapotát a munkaképtelensége okozza, és a tartás már a létfenntartását veszélyezteti.

dare # 2007.10.28. 11:05

Köszönöm válszotokat!
Igen rossz így most élnünk,hogy mikor kerül perre a dolog.A párom sosem volt rossz apa,állandó munkahelye van,erkölcsileg kifogástalan életvitellel.Mégis ő az aki issza a levét a válásnak,holott annak idején nem miatta történt meg.A gyerekek is igénylik a társaságát,velem is jó a kapcsolatuk,de persze az ex nem könnyít a helyzeten:az ellenségeskedés felém állandó.Míg mi hónapról-hónapra élünk,mellőzve a luxust,úgy a másik fél a pénzt szórja látványosan.Nem gondolnám,hogy egy növésben levő gyermeknek szügsége van 3 pár csizmára és vagy 4 kabátra egy tél alatt(itt most nem túloztam).Erőn felül beíratni mindenféle tanfolyamokra nem kis pénzért,csak azért,hogy ezzel is magát "sztárolja" a gyerekei előtt-mondván anya ezt is elintézi neked,míg eközben a pénzt a volt férjről nyúzza le rá.
Így aztán,ha bíróságra viszi az ügyet és bizonyítani kell,hogy miért kevés a pénz és mire kellene még több,persze hogy tudja sorolni,hisz a lista végtelen ez irányban.Csak az a baj,hogy ezek már nem feltétlen tartoznak a nagyon de nagyon szügséges dolgok közé.Gondolom,mivel anyai jogú a magyar bíróság,nekünk esélyünk se lesz.
Nagyon el vagyunk keseredve.Ha ennél is több pénzt kell fizetnünk(ami majdnem annyi,mint az én havi keresetem)akkor végünk.Ha a rezsit és a hiteleket kifizetjük-mivel nem akarunk az utcára kerülni-akkor "csak" az élelemre nem marad.Másról nem is beszélve.

csildi # 2007.10.28. 20:52

Sziasztok fórumozók!
Régen nem jártam ezeken az oldalakon, azóta újabb fejlemények vannak az ügyemben és egy kicsit elbizonytalanodtam. 2006. decemberében a bíróság elsőfokon 15.000-ft tartásdíjat ítélt meg, a hátralékok megfizetésével. Ez nem történt meg, így végrehajtás lett, ami 2008. márciusában folytatódott volna. Az apuka új tárgyalást kért, a régi bíró meghalt. Ezek miatt most októberben volt újabb tárgyalás, ahol az előző bíró végzését hatályon kívül helyezte a bíró és a már megítélt tartásdíjat is levitte 9.000,-Ft-ra 2006. januártól, 2007. májusig, onnantól 13.500,-Ft lett. Így a tartozás kb. 100.000,-Ft-al lett kevesebb, ráadásul részletfizetést is megítélt apukának. Most nem tudom lehet-e így visszamenőleg csökkenteni, úgy ráadásul, hogy önként, bár megtehette volna, nem fizetett, és amit le tudtak vonnai, csak azt kaptam meg. A végrehajtás most megszünik, vagy folyik tovább, az új követeléssel? Eléggé méltánytalannak találom, hogy 1 és fél évi pereskedés után, 22 havi tartásdíj helyett eddig kb. 50.000,-Ft-ot fizetett ki a munkáltatója által, mégis kedvezményeket kapott. Azzal nem is törődött a bíró, hogy miből tartom el a fiam, ha 300.000,-ft helyett 50-et kapok, és miért nem szankcionálja, hogy nem fizette ki a hátralék 1 forintját sem?
Köszi a hozzáértő válaszokat.

merienns # 2007.10.28. 23:22

Kedves Fórumozók!
Az lenne a kérdésem, milyen okból válhat egy 18.-ik életévét betöltött gyermek érdemtelenné a gyermektartásra, noha napalli tagozaton folytat tanulmányokat? Illetve lemondhat -e az édesanya a gyermektartásról a gyermek nevében?
Aki tudja, milyen okból válhat egy gyerek méltánytalanná a gyerektartásra, kérem írja meg mihamarabb, mert a családjogi törvényben nem találtam meg az ide vonatkozó részt.
Előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Merienns

Bóden # 2007.10.29. 11:26

Bocs', hogy beleszólok, de a tartásdíjfizetésre kötelezett szülő "éhenhalasztásáról" szóló kijelentés még a bíróságok "érdekes" ítélkezési gyakorlatát tekintve sem biztos. Találtam már nem egy BH-t, amelyekben figyelembe vették, hogy a gytdíj megállapításakor elsősorban a gyermekek valós szükségleteiből kell kiindulni, hogy a szülő, bár a rendelkezésére álló anyagi javakat saját szükségleteinek terhére is köteles gyermekével megosztani, a tartási kötelezettsége nem korlátlan, valamint nem vezethet a szülő ellehetetlenüléséhez. Remélhetőleg másoknál is működik, "mindössze" jól megírt beadvány és jó képviselet kell hozzá. Ez a neheze.
Kedves szakértő válaszadók, a kérdezők kilátásai valóban szörnyen sötétek, de semmi sem reménytelen, a válaszok alapján viszont, néha csupán depresszióba esnék. Szeretettel
Én

Kála # 2007.10.29. 12:14

merienns:
XXIX. PED
A családi kapcsolatból eredő jogok és kötelezettségek vonatkozásában - így a tartás jogát és kötelezettségét illetően is - különös jelentősége van az erkölcsi követelményeknek. Erre is tekintettel mondja ki a Csjt. 60. §-ának (3) bekezdése, hogy nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált. A törvény azonban közelebbről nem határozza meg, hogy milyen körülmények fennállása esetén lehet az érdemtelenséget megállapítani.
Az említett erkölcsi követelmény szem előtt tartásával az összes körülmények beható mérlegelésével kell megítélni a továbbtanuló gyermeknek a tartásra kötelezett szülővel vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával szembeni nem megfelelő magatartását is. A nagykorú gyermektől fokozottan elvárható, hogy a tartásdíjat fizető szülőjével szemben ne csak követelést támasszon, hanem a tartás alapjául szolgáló családi kapcsolatban megfelelő magatartást tanúsítson, mert e tekintetben már van olyan belátása, amellyel magatartásának helyes, vagy helytelen voltát és annak következményeit kellően értékelni tudja. A törvényen alapuló tartásra nem méltó a főiskolai, egyetemi tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermek, ha neki felróhatóan a tartásra kötelezett szülőjével vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával szemben súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít. Gondosan vizsgálni kell azonban, hogy a magatartást milyen ok és körülmény váltotta ki, különösen azt, hogy a kötelezett magatartása idézte-e elő, végül, hogy ez a gyermeknek a társadalmi felfogás szerint valóban súlyosan felróható-e.

dare # 2007.10.29. 13:46

Még egy dologban kérnék egy kis felvilágosítást Tőletek!
Napok óta böngésszük a jogszabályokat a gyermektartást illetően és nem egyértelmű számomra...2 kiskorú gyermek után a törvény szerint hány százalék vonható le maximum az apa béréből?Többféle verziót olvastam és egy kicsit megkavart.
Előre is köszönöm!

monalisa1 # 2007.10.29. 14:20

dare,
csjt. 69/C. § (1) a kötelezett átlagos jövedelmének gyermekenként 15-25%-a állapítható meg t.díj címén.

monalisa1 # 2007.10.29. 14:22

A Családjogi Törvényt megtalálod itt balra a Szolgáltatások rovatban a "törvénytár" megjelölésen belül, aztán majd a csjt.-re klinkelj rá.

Bóden # 2007.10.29. 14:45

Fontos szó maradt ki:
Csjt. 69/C. § (1) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-ában kell megállapítani.

merienns # 2007.10.29. 15:09

Kedves Kála!
Nagyon köszönöm a segítséget.
Akkor ezek szerint ha édesapám zsarolja Édesanyámat, hogy mondjon le a gyermektartásról, és ezért a következő tárgyalásig nem vagyok hajlandó fölhívni apámat, akkor az nekem nem róható föl, hogyha a zsarolás tényét tanúkkal tudjuk bizonyítani...
Elméletileg...
De sajnos manapság már minden megeshet.
De mégegyszer köszönöm!
Üdvözlettel: Merienns

liridavi # 2007.10.29. 15:51

dare:
általánosságban 20% gyerekenként a tartás százalékos mértéke. Kirívó esetekben (pl. gyermek tartós betegsége) a ktg-k miatt lehet 25%, viszont, ha a másik félnek is születtek még gyermekei, akkor őket is figyelembe veszi a bíróság, hiszen őket is tartani kell vmiből. Többes levonás a nettó fizu 50%-ig terjedhet, gyakorlatban például: ha neked is van 2 gyereked a volt párodtól, meg a volt párodnak is van 2 gyereke a jelenlegi kapcsolatából, akkor a bíró 12,5 % gyt-t ítél meg gyerekenkét. A min.fizetendő összeg is a volt párod jelenlegi netto jövedelme 50%-ának az 1/4-e gyerekenként. Nálunk ez így történt 2006-ban. A bíróság a lehetőségeihez mérten mindent mérlegel, mindkét oldalról.

liridavi # 2007.10.29. 16:15

dare:
Visszanéztem a hozzászólásokat. A bíróság megteheti és meg is teszi azt is többek között, hogy a párod lakóhelye szerint illetékes állásközvetítőtől kikéri a párod képzettségének megfelelő állásajánlatokat és döntésekor ezt is vastagon figyelembe veszi. (konkrét eset) Ugyanis a párodnak törekednie kell a megfelelő jövedelem megszerzésére, valamint gyermekei tartásához a megfelelő hozzájárulásra. Annak is utána lehet járni, hogy a lakáshitelt milyen jövedelem alapján adták nektek.

liridavi # 2007.10.29. 16:29

Egyet viszont nem tudok, ha tudtok légyszi segítsetek:
A bíróság ítélete szerint a volt férjnek minden hó 10. napjáig meg kell fizetnie egy határozott összegű gyt-t. Ezzel szemben a volt férj hol fizet, hol nem fizet, 2x is volt végrehajtás ellene és akkor gyorsan kifizettet minden hátralékot. A bíróság visszautasította a rendszeres végrehajtást, mert tényként vette figyelembe, hogy nehezen ("enyhe" ráhatással) de fizet a volt férj, tehát felesleges az államkasszát a vh. ktg-kel terhelni. Hiába kért az anya levonást a munkabérből, az apa hozott egy papírt, mely szerint megszűnt a munkaviszonya a családi vállalkozásukban, csak mint kft. tag szerepel, de jövedelme nem származik belőle. Olvastam itt olyat, hogy minden évben x %-al az infláció mértékével(???) meg lehet emeltetni a gyt. min. összegét. Ez igaz? Ha igen, annak mi a menete? Előre is köszönöm a válaszokat.

liridavi # 2007.10.29. 16:34

Az előbbi érdeklődésem első kérdése ami lemaradt: hogyan lehet rákényszeriteni a volt férjet, hogy rendszeresen fizessen a gyermeke után az előzőekben előadottak alapján? Tényleg kivitelezhetetlen a rendszeres végrehajtás? A ktg-et miért nem lehet az apára hárítani? Az is egyfajta szankció lehetne, nem?

ObudaFan # 2007.10.29. 16:48

A gyermektartás megemelésére a bíróság jogosult, és csak lényeges körülményváltozás esetén van erre mód. Az egy évi infláció nem olyan mértékű jelenleg Magyarországon, hogy ez ilyen lényeges ok legyen. Más kérdés, hogy a munkabérek folyamatos emelkedésével a százalékos mértékben megállapított gyermektartás automatikusan emelkedik.

A folyamatos végrehajtást ki lehet kényszeríteni. Az elsőfokon eljárt bíróságon kell végrehajtási lap kibocsátása iránti kérelmet benyújtani. A végrehajtás költségeit nem az állam viseli, hanem az adós. Amennyiben pedig nem fizet, akkor tartás elmulasztása miatt feljelentést is lehet tenni.

dare # 2007.10.29. 19:07

liridavi
Képzettségének megfelelő tisztséget tölt be a párom folyamatosan-több éve,rendészeti szervnél.Nem azon mesterkedünk,hogy megússzuk a fizetnivalót,csak azért küzdünk,hogy a folytonos fenyegetések után ne kelljen irreálisan magas összeget lerónunk csak azért,hogy mi ellehetetlenüljünk.A lakáshitelt is ezen dolgok tudatában kaptuk és vállaltuk,nem pedig azért hogy 1.5 év elteltével az utcára kerüljünk.

A másik elkeserítő dolog egy ügyvéd szájából hangzott el nemrég:az anyának joga van kérni a volt férj fizetésének 40%-át minden indok nélkül és meg is ítélik anélkül,hogy az apát bárki is megkérdezné,nem törődve azzal,hogy eme húzással mi történik vele.
Ilyen van,kérdem én?Ez létezhet?

liridavi # 2007.10.29. 21:24

ObudaFan: Nagyon szépen köszönöm az infót, akkor kényszerítünk.

dare: ne érts félre, nem bántásból írtam amit leírtam, ezek megtörtént esetek jogerős bírói végzésekkel. Néhányat végigvittem. Az anya valóban kérheti a 20%-ot gyerekenként.

ObudaFan # 2007.10.30. 15:20

Nincs mit.

Kereső1 # 2007.11.01. 13:37

Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy súlyosan fogyatékos gyermek után meddig köteles a különélő szülő tartásdíjat fizetni? Ilyen esetben érvényes-e a 18 éves életkor, mint határ, hiszen ő alkalmatlan nem csak a továbbtanulásra, de önmaga ellátására is?

1apa # 2007.11.01. 18:10

Az én esetemben a 16 éves gyermekem anyukához való visszaköltözése után megítélt a bíróság 20%-ot és ettől fogva az addig is ott élő 19 éves gyermekem után is 20%-ot. Az első 40 %-ot ki is fizettem, de a másodikról már letiltás jött a munkahelyemre. Hát így megy ez...

csildi # 2007.11.01. 18:10

Sziasztok!

Lehet, hogy senki nem tud (vagy nem akar) segíteni?

Köszi

ObudaFan # 2007.11.01. 18:15

Kereső!

NEm, ebben az esetben már a rokontartás szabályai szerint am0g önmaga ellátására képtelen.

hajnalfeny # 2007.11.05. 18:18

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.Mit lehet tenni abban az esetben,ha az aki a gyerektartást kapja (jelen esetben az apa)nem a gyerekre fordítja a tartásdíj összegét, hanem saját célra használja.Van e rá lehetőség, hogy a gyerektartás összegét közvetlenül a gyerek kapja meg pl.a számlájára.A lányom most 16 éves, 4 éve él az apjával, aki bosszúból vette el tőlem, azért mert elváltam tőle.Az összeg amit fizetek, havi 20%, min.10 ezer forint, de mivel az apa konkrétan 10 ezret kért a bíróságon, ezért az e feletti összegről rendszeresen elfeledkezik.A helyi gyámügyi hivatallal nincsenek jó tapasztalataim.Ráadásul, ha plussz pénzhez jutok, amit ebből levonnak, nem lát a gyerekem egy fillért sem, semmilyen formában.Alapvető dolgokat nem vesz meg neki, az iskolai befizetésekkel rendszeresen késik.A lányom kollégista, tehát minimális időt tölt otthom, mégis ha hétvégén hazamegy se fűtés,se normális élelmiszer nincs.A segítséget előre is köszönöm.