Ezek szerint nem néztél utána.Mint mondtam, ezt nem (csak) én mondtam.
jogtalan elsajátítás
„Béla! Nem ezt akartam mondani. ”
Márpedig azt mondtad. Hiszen a legtöbb ember hivatkozhat arra - és még csak nem is hazudik - hogy nem tudta, hogy a talált dolgot le kell adnia, azt meg pláne nem, hogy 8 napon belül kell leadni. Akkor ki marad, akit ezen tényállás miatt el lehet marasztalni? A szegény jogászok.
A kérdező nyilván alaki halmazatra gondolt.
Ha megvalósultnak tekintenénk a jogtalan elsajátítást, akkor a telefonálás a dologgal való rendelkezésnak tekinthető szerintem, ami az eltulajdonítás fogalma alá tartozik, újabb bűncselekményt szerintem sem valósítana meg.
Béla! Nem ezt akartam mondani. Annyira ismerhetsz, hogy ha valamihez hozzászólok, akkor előtte utánanézek. A szándékosság megállapításának a feltételeit megtalálod a büntetőjog különös rész tankönyvednek a jogtalan elsajátításról szóló részében. Persze tudom, hogy tekintély alapú érveket nem fogadsz el, és a tankönyvekben egy csomó hülyeséget leírnak az egyetemi tanárok. : ))
Marianna! Az első beírásod szerint a felhívásnak eleget téve átadta a telefont. Ez lényeges kérdés a megítélés szempontjából. Ha nem adta át más megítélés alá esik.
Heterogén anyagi halmazatban állhatna, ha ellopott volna mondjuk egy másik mobilt meg ellopott volna.
De a kártya letelefonálása nem lopás. Ahogy Incitatus célzott rá, más Btk. tényállás semigen húzható rá.
Ugyanarra a dologra hogy lehet mindkettőt elkövetni?
Véleményem szerint a jogtalan elsajátítás mindenképpen fennáll. A kérdésem az, hogy állhat-e halmazatban a lopással?
Az, hogy nem tudott róla, nem mentesíti a jogkövetkezmények alól.
Aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja, vagy 8 nap alatt a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette nem adja át, úgyszintén aki a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy 8 nap alatt vissza nem adja, jogtalan elsajátítást követ el.
A jogtalan elsajátítás valóban szándékos bcs. Az elkövető tudatának át kell fognia, hogy a dolog amit talált, csak elhagyott dolog. Egy mobiltelefont nem szoktak az úton eldobni, tehát szerintem tudnia kellett, hogy elhagyott dolog. Mivel találni csak elveszett dolgot lehet.
Az elkövetési magatartás az eltulajodnítés vagy az át nem adás. A mi esetünkben ez utóbbi történt. A talált dolog birtokbavétele és tartása a 8 napos határidőn belül nem jogellenes. Itt a 8 napot túlhaladta. Ha a dolog tulajdonosa nem ismert a hatóságnak kell leadni a tárgyat, amit ő nem tett meg. Ezt követően kiderült kié a telefon, de annak sem adta át.
Guba kolléga! Azt akarod mondani, hogy a jogtalan elsajátítást nyugodtan ki lehet venni a Btk.-ból, hiszen az alapján csak végzett jogászokat lehet elítélni. Sőt még azokat se, ha elégségesre vizsgáztak a büntetőjog különös részéből, és a vizsgáztató tanúvallomása igazolja, hogy a vagyon elleni bűncselekményekhez meg aztán végképp lövése se volt.
Szerintem a jogtalan elsajátítás sem biztos, hogy megáll. Az ui szándékos bűncselekmény és csak akkor állapítható meg, ha az elkövető tisztában van azzal,
- hogy a dolog másnak a tulajdona
- hogy átadási, ill visszaadási kötelezettség terheli
- ennek nem tesz eleget, mivel ő kíván tulajdonosként rendelkezni,
- tudja, hogy a visszaadásra nyolc nap áll rendelkezésére.
Esetünkben az illető nem tudott a visszaadási kötelezettségéről, továbbá valószínűleg nyolc napon belül is visszaadta volna, ha a tulajdonos nem csak két hét elteltével hívja fel.
A híváslista alapján azért nagyjából be lehet lőni, ki használ(hat)ta a készüléket. A lebeszélt percdíjakért én inkább polgári jogi felelősségre vonást tudnék elképzelni.Lopást előre fizetett percdíjakra szerintem nem lehet elkövetni, nem fér a dolog fogalma alá.
Az attól függ. Ha ellopták, akkor lopás. Ha elveszett és valaki megtalálta, akkor szerintem lopásnak nevezni nem egészséges.
Az más kérdés hogy pl jogtalanul használta. Hacsak nem azt feltételezzük, hogy mondjuk azért tette, mert fel kívánta kutatni a jogos tulajdonost.... Egyébként szerintem egy telefon és a benne lévő sokszor pótolhatatlan adatok hiánytalan megkerülése aránytalanul nagyobb öröm, mint az a párezer forint mely eltűnt a számláról. Légy pozitív, és vedd úgy, hogy a megtaláló előre átvette a megtalálásért felajánlott jutalmat. Még ha ez jogilag nyilvánvalóan nem is volt részéről helyes cselekedet.
Szerintem.
Sziasztok!
Az eset röviden: valaki talált az úton egy mobiltelefont, amit 8 napon belül nem adott le. Állítólag nem tudta, hogy a talált tárgyakat le kell adni. Ez lehet így van, mivel a sim kártyát benne hagyta, és mikor a találástól számított kb. 2 hét múlva a tulaj. felhívta őt, akkor azt ígérte, hogy elküldi neki postán a készüléket. A lényeg az, hogy végül visszaadta a tulajnak, de valaki beszélt le róla pénzt. Az emberünk nem ott találta meg a készüléket, ahol a tulaj elhagyta, így lehetséges, hogy már őelőtte valaki megtalálta és hívásokat kezdeményezett róla, aztán eldobta.
Kérdés, hogy a jogtalan elsajátítás mellett lopást is elkövetett-e az illető. Persze, ha bebizonyítható, hogy ő volt, ami nem fog menni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02