Öröklés külföldön

monalisa1 # 2008.05.16. 14:44

Egész biztos, hogy minden ottani költség/kiadás levonása utáni nettó összeg kerül utalásra. Aztán az itthoni bank a kivétkor a deviza napi aktuális árfolyamán a forintra történő saját jutalékét vonja majd le. (Javasolt lakossági devizaszámlát nyitni és azon tartani a pénzt - elköltséig...)

Kiszi # 2008.06.29. 22:08

Tudna nekem segíteni valaki abban, hogy egy USA-ban élő és ott elhunyt, amerikai állampolgár örökhagyótól hogy kerül át a hagyaték egy magyar örököshöz? Megnéztem a nemzetközi magánjogi tvr.-t meg a hagyatéki eljárásról szóló rendeletet, de ami engem érdekel, arról pont nem ír egyik sem, nevezetesen az eljárási részéről. A 4-ből 3 féle verziót leírnak, de a külföldi állampolgár külföldön található hagyatékának esetét természetesen nem.

Tudja valaki, hogy ki folytatja le az USA-ban az ilyet és hogyan? (Erről nem is csoda, hogy nem ír a magyar jogszabály.) Hogy kerülhet át a dolog? Közreműködik mégis valamiben a magyar közjegyző? A Nkm tvr.-ben az van, hogy kizárt a joghatósága, de ez az egész csak akkor él, ha nincs nemzetközi szerződés? Van ilyenünk az USA-val? Egyáltalán hogy vegyék föl a kapcsolatot szerencsétlen örökösök és főleg kivel? Be kéne jelentkezniük valahol, mint örökösök? Állítólag a konzulátuson rájuk se bagóznak. Megpróbáltam elirányítani őket az IM Nemzetközi Jogi Főosztályához, hátha ott ért valaki a témához. Kimenni nem igazán akarnak, mert egy repjegy 350E körül van.

kismukk # 2008.06.30. 08:02

Még a Külügyminisztériumot is meg lehetne keresni.
Családunkban pár évtizede volt ilyen, akkor a Pénzügyminisztérium közvetitésével ment a dolog, lehet most is?

edy7901 # 2009.05.14. 04:39

Tisztelt Cím!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy a nagymamám Angliában élő testvére 2007-ben meghalt Walesban(UK).A mamám az egyedüli örökös,többet nem tudunk róla,mert már 50 éve nem is hallottak egymásról.Azt sem tudjuk,hogy milyen állampolgárságú volt.A Magyar Vöröskereszt tájékoztatta a nagyszüleimet,hogy hol van eltemetve a testvére.Annyit sikerült elérnünk,hogy írtunk egy angol regisztrációs irodának,hogy többet megtudjunk.Kaptunk egy levelet tőlük,hogy 7 fontot fizessünk be csekken és akkor küldik a halotti anyakönyvi kivonatot.Kérem Önöket,hogy segítsenek abban,hogy utána hová kell fordulni a hagyatékkal kapcsolatban,vagy ki tudna nekünk segíteni.
Előre is köszönöm,tisztelettel:Edina
csokoredina@citromail.hu

ObudaFan # 2009.05.14. 11:04

Célszerű lenne a külügyminisztériumhoz.

grubesa # 2010.04.08. 05:56

Üdvözletem!
Nagyapám németországban (német állampolgár) meghalt, miket kellene intéznem (temetés, lakás, bankszámla, illeték, fordító...); jelenleg egy fillérem sincs, de a leutat már megbeszéltem egy ismerőssel.

monalisa1 # 2010.04.08. 14:16

Nagyapádnak nincs gyermeke (?) mert az intéznivalók elsősorban az ő(k) feladata. (Ha van gyermeke akkor egyenlőre senkitől nem örököltél semmit, hacsak végrendeletileg nem hagyott rád ezt-azt.)

Bankban lehet felvenni szabad felhasználású személyi kölcsönt - a temetés stb. abból kilesz, a papa bankszámláját meg majd "kiürítve" valószínűleg rendezni tudod itthon a hiteltartozást.

Egy német ügyvédet/közjegyzőt kellene haladéktalanul felkérni hogy járjon el az örökség dolgában - persze ez sincs ingyen de ő legalább tudja mit és hogyan.

A tartomány jogi honlapján biztosan találsz készséggel közreműködőt.

"Lisa"
laikus hozzászóló

budai7 # 2010.06.15. 00:10

Üdvözlet!Egy kis segítséget szeretnék kérni.Édesanyám fivére 2 éve elhunyt Ausztráliában.Kb. 1 éve anyám testvére kinyomozta,hogy a fivérük elhunyt,mert a kapcsolatot nem tartották rendszeresen.Elkezdödött egy hagyatéki eljárás amit a New South Wales-i vagyonkezelő folytat le,amiről levélben tájékoztatott is az illetékes hatóság ausztráliából.Tudtunkkal az elhunytnak hozzátartozója kint nem volt,és itthon is csak a két testvére él még.Az ausztráliai vagyonkezelő még február elején kérte a rokonsági nyilatkozatot,anyakönyvi kivonatot és bank számla számot.De azóta nem jelentkezik.E mail-ra nem válaszol.Esetleg,ha már volt valaki hasonló helyzetben,tudna tanácsot adni?Hogy ott is olyan lassan mennek ezek a dolgok ,vagy mit érdemes ilyenkor csinálni.Előre is köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2010.06.15. 19:53

Keresd meg az ausztrál nagykövetséget ! Segitenek.

budai7 # 2010.06.18. 03:40

Üdv. MajorDomus!Megkerestem a nagykövetséget és tölük azt a választ kaptam,hogy probálkozzak az ausztrál hagyatéki hivatallal újra.Ők 4 hónapja válaszra sem méltatnak.Irhatok még egy levelet,de hogy hatásos lesz-e azt kétlem.Elég patt helyzet kezd lenni a távolság miatt.

monalisa1 # 2010.06.18. 14:38

Kérj fel egy Ausztráliában élő magyar származású ügyvédet akivel e-mailban tarthatod a kapcsolatot. (Valamelyik ausztrál magyar honlapon biztosan találsz ilyent, vagy segíteni fognak a keresésében.) Mások is ekként jártak el hasonló esetben.

Dr.Attika # 2010.06.18. 15:55

budai7!
Olvassa vissza kérem a topcot. Világosan leírtam, hogy ilyen esetben a magyar konzulátusnak milyen törvényi feladatai vannak. Ha nem találja újra behivatkozom.

Monalisa "tökös nővér"! Dugulj már el.Annyi faszságot írsz, hogy az már elviselhetetlen. Az, hogy hülye vagy a joghoz még hagyján, de le is írod az már gond. Az emberek java amit írva lát azt igaznak is fogadja el. Ha használni nem tusz, akkor legalább ne ártss.

monalisa1 # 2010.06.18. 16:29

Attika! Te elküldöd a konzulátusra, oké, én meg javasoltam hogy nézzen körül a net-en ügyvédet keresendő, és vélem 2-3 napon belül fog is találni. Akkor ebben hol a faszság?!

Amúgy a való életből hoztam a példát.

monalisa1 # 2010.06.18. 17:03

Attika! Én még nem írtam neked udvariatlanul, valamint ha valami mondanivalód van azt kulturáltan is kifejezésre lehet juttatni.

Jelen idő szerint időjárási viharjelzés van felétek (...), vélem valamelyik kósza villám agyi túlfeszültséget okozhatott...

Dr.Attika # 2010.06.18. 17:06

Nem udvariatlanul, hanem tömören írtam. Skandináv gombod nincs a nemzetközi öröklési jogról, ezért csendben kellene maradnod.

monalisa1 # 2010.06.18. 17:10

... Ettől még a felvetett problémára lehet az életből javaslatot adni - nem-e?!

Dr.Attika # 2010.06.18. 17:31

Lehet, de nem célravezető. Ez jogi fórum.Itt jogászok véleményére kiváncsiak és nem jogilag félművelt emberek félrevezető zavaros válaszaira kiváncsiak a kérdezők.

MajorDomus # 2010.06.18. 19:59

A- diploma mellé -nem csatolnak jó modort azt ,korábban kell elsajátitani.

Én azt mondanám, érdemes lenne - a távolság miatt e-mailban megkeresni az ottani magyar nagykövetséget, ők esetleg 2 telefonnal utánanéznek a problémának.

monalisa1 # 2010.06.18. 20:13

A "skandináv gombot" mint kifejezést LOPTA kbs-től...

Dr.Attika # 2010.06.18. 20:30

Nem. A 70-es évekből származik a fogalom.
MajorDomus!
A konzulok feladatai közé tartozik, hogy magyar állampolgár külföldön lévő hagyatéki követelését érvényesítsék. Tanulmányozd a vonatkozó jogszabályokat.

Kató néni # 2010.08.26. 13:06

Nekem is segitenétek öröklési ügyben. A nagybátyám huny el amerikában még 2003-ban, a külügyön keresztül megszeresztük a végrendeletet mely igazolta, hogy benne vagyunk. senki megnem keresett benünket és akármerre fordulunk zsákucába jutunk.

ObudaFan # 2010.08.26. 16:45

Egy kinti jogászt kellene kérdezned. az eljárás kint folyik majd, a kinti jog szerint. Itthon csak akkor folyik eljárás, ha maradt itthon is vagyona.

me.eszter # 2010.08.26. 19:00

A következő kérdésem lenne:
Nagyapám az USA-ba emigrált ( Connecticut állam ), ott él több évtizede ,amerikai állampolgár, a kapcsolatot nem tartjuk vele.Újraházasodott és abból a házasságából van egy fia. Magyarországon nincsen vagyona.A kérdésem az lenne ,hogy abban az esetben ha ő végrendeletében nem rendelkezik édesapám javára vagy az én javamra , akkor tarthatunk e igényt valamire, hogy van a köteles rész?Illetve ,ha nem végrendelkezik a törvény szerint jár e nekünk valami?
Segítségüket köszönöm!

ObudaFan # 2010.08.27. 09:32

Connecticut állam joga lesz az irányadó erre, így egy ottani jogászhoz kell fordulni sajnos.

me.eszter # 2010.08.27. 09:54

Köszönöm a válaszát!