Öröklés külföldön

ObudaFan # 2010.08.27. 10:05

Nincs mit.

pcsopi # 2010.08.28. 12:36

Tisztelt Fórumtársak!
Szeretnék az iránt érdeklődni hogy 2008-ban magyarországon
elhunyt az apósom aki holland állampolgársággal rendelkezett.
A hagyatéki tárgyalást M.óváron nemlegesen lezárták.Végrendelet
hiányában az apósom II.unokatestvére és a férjem féltestvére
kiakarja zárni az örökségből a férjemet.Felvettük egy Hollandiában élő
ügyvédnővel a kapcsolatot ,elküldtünk minden dokumentumot
és leírtuk milyen ingóságai voltak és milyen anyagi helyzetben élt,de
sajnos eddig nem írt vissza,pedig már többszőr is levélben megkerestük.
Azt azért furcsának tartom hogy a hagyatéki tárgyalást megtartották a
férjem és a féltestvére nélkül.Mit tehetünk ez ügyben?
Köszönettel:pcsopi

ObudaFan # 2010.08.29. 10:46

Először a közjegyzőnél kellene érdeklődni, hogy is áll az ügy.

swacsa # 2010.09.02. 10:07

Sziasztok!

Nekem az alábbi a kérdésem:

Meghalt a nagymamám nővére már lassan 7 éve, és a három Amerikában élő unokájára íratta a falusi házikóját (akik nem tudnak magyarul). Rajtuk áll, hogy mit kezdenek a házzal, egy jegyző levelezett velük, de csak annyi válasz volt, hogy várják a fejleményeket, pedig nekik kellene ugye lépni.
Ugye a lehetőségek:

1. Vagy eladatják - ebben segítek én nekik - és akkor kell valami nyilatkozat h engem bíznak meg az eladással.
  2. Vagy odaajándékozzák nekünk, mivel nem ér túl sokat a falusi házikó. (És amúgy is a nagymamám gondozta haláláig őt, most is a ház körül ő tart rendet.)

Szeretnék segíteni nekik, hogy az angol nyelvű formanyomtatványokat kiküldöm nekik, viszont nem tudom hogy:

• Mit kellene írni a formanyomtatványba?
  • Kihez küldjem ott őket? (konzulátus, jogász, jegyző, önkormányzat?)
  • Nekik az ajándékozás adóköteles-e?
  • Ha van valami díj akkor azt nekik kell-e fizetni, vagy a ház árából levonják majd?

Örülnék néhány tanácsnak, tudok velük levelezni emailben.

Köszi!
Csabi

ObudaFan # 2010.09.02. 10:18

Formanyomtatvány az nem lesz elég. Legegyszerűbb az lenne, ha az ottani magyar külképviseleten foglalnák közokiratba a meghatalmazást. De ha te szerzel tulajdont, nem lehetsz meghatalmazott. Az ajándékozó nem szerez jövedelmet, így fel sem merül, hogy szja-t kellene fizetnie.

swacsa # 2010.09.02. 10:51

"De ha te szerzel tulajdont, nem lehetsz meghatalmazott." Ezt nem igazán értem.

• Ha az én nevemre írják át akkor tulajdont szerzek.
  • Ha meg nem írják át a nevemre, akkor én leszek a meghatalmazott, aki intézkedhetek a nevükben, hogy eladjam a házat, ekkor nem szerzek tulajdont, csak "jó fej" vagyok, nem?
pcsopi # 2010.09.02. 15:36

Tisztelt Obudafan! Köszönjük válaszát ,a közjegyzőt már megkerestük,de az unokahug tanuvallomása alapján az örökségre nemleges választ kaptunk.Mivel a magyarországi hagyatéki tárgyalásra nem kapott az örökös /férjem/ meghívást,tovább lépve a megyei közjegyzői kamarához annak vezetőjéhez fordultunk de itt is a fenti közjegyzői határozatot hagyták jóvá.

Kérjük ezek után Önök mit tanácsolnak ez ügyben!

Tisztelettel: pcsopi49

ObudaFan # 2010.09.02. 19:14

A megyei közjegyzői kamarának nincs hatásköre "helybenhagyni" a közjegyzői végzést, mert annak a másodfoka a megyei bíróság. Mivel a történet nem túl összefogott, így jobbat nem tudok mondani, mint hogy be kell szerezni a közjegyzőtől a jogerős hagyatékátadó végzést, és el kell menni vele ügyvédhez.

ObudaFan # 2010.09.02. 19:16

swacsa

De. Csak akkor kell másvalakinek lenni a meghatalmazottnak, ha tulajdont akarsz szerezni.

Endzsó # 2010.09.03. 11:32

Tisztelt ObudaFan!

Én Malaysiából örököltem egy kissebb vagyont. A kérdésem az lenne, hogy kell e ezután itthon adóznom vagy sem? Köszönöm a válaszod!

pcsopi # 2010.09.03. 16:30

Tisztelt ObudaFan!
Megpróbálom leírni röviden a tényeket:2008.10.23-án elhunyt Mosonmagyaróváron az édesapám,B.károly aki magyar és holland állampolgársággal rendelkezett.A temetéséről mások értesítettek,de még így is részt vettem a temetésén.Ott találkoztam először a féltestvéröcsémmel és a többi rokonnal apám részéről.A halála után végrendelet nem volt.Ha volt is hagyatéki tárgyalás amit kétlek, én nem voltam rá hivatalos,így nemleges eredménnyel zárult.Bérelt lakásából a személyes tárgyai és személyes ingóságai eltüntek.Közjegyzőnek elmondtuk az észrevételünket de semmi érdemleges nem történt.A halála előtt az unokahuga gondozta mivel nem akart hozzánk költözni.Valósághoz tartozik hogy a kapcsolatunk nem volt túl szoros de azért ritkán személyesen is találkoztunk főleg hogy lett egy fiú unokája.2005-ben Baracson volt nálam és akkor mondta hogy végrendeletet nem ír. Külföldön lévő bankszámláiról itthon bankkártyával hívja le a pénzét.Az Ő elmondása szerint mint egy 20-35ezer euró van a számláin.A nyugdíja 1700euro amiből itthon élt.Tudomásunk van arról hogy az unokahuga és kint élő fia használják a bankkártyát.Miért nem zárolták a bankszámláit és tiltották le bankkártyáit halálakor?Ezen tények ismeretében a közjegyzői válasz Ő nem nyomozóhatóság, járjunk mi utána.De hogyan és mi módon hogy az ingó és ingatlan örökségemhez hozzá tudjak jutni?Kérjük adjanak tanácsot és ügyvédi ajánlást aki a nemzetközi /holland/jogban is jártas.
köszönettel:B.Tibor /pcsopi

Dr.Attika # 2010.09.03. 17:26

Tisztelt "pcsopi"!
Megszólította ObudaFan ügyvéd kollégát. Bízza meg őt nyugodtan. Elérhetősége adott.
Nem nagyon kell jelen ügyben a holland joghoz érteni. Elég a holland vonatkozó öröklési jogszabály tartalmáról tájékozódni.

Olly # 2011.11.27. 16:25

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Édesapám 1956-ban emigrált a második feleségével Ausztráliába és Sydneyben éltek, közös gyermekük nem született. Édesapámnak első házasságából én és húgom vagyunk a gyermekei. Édesapám 2003. május végén elhunyt. Temetésére kiutaztam, de sajnos a húgomnak nem volt útlevele, így ő nem volt velem. Végrendeletének felolvasásán már nem tudtam részt venni.Édesapám felesége jelen volt az ügyvédnél az örökség felolvasásánál, valamint egyik barátjuk is, aki telefonon felhívott és elmondta, hogy a Sydneyben lévő ház felét a húgommal együtt, a másik felét az apukám felesége örökölte édesapámtól. 2003 óta semmiféle örökösödési papírt nem kaptunk, de édesapám felesége is hallgatott róla, hogy mit olvasott fel az ügyvéd.Idén 2011. szeptember 11-én elhunyt édesapám felesége, de az ő keresztlánya Magyarországról már 2 hete kint van Ausztráliában a házban, és intézkedik a ház kiürítéséről, lefényképezéséről, eladásáról. Elmondása szerint még két hétig kint fog tartózkodni, mivel várja a végrendelet felolvasását valamint intézkedik a hamvak Magyarországra hozataláról is.
Biztos szóban ő már tudja, hogy minden az övé és ezért intézkedik, hiszen édesapám felesége ügyvédet hivatott és a halála előtti napon végrendelkezett, másnap elhunyt. Azt szóban közölte a keresztlányával, hogy "átíratta a saját nevére a házat", valamint a keresztlánya nyomatékosan közölte velünk telefonon, hogy "mindig az utolsó végrendelet az érvényes"

Az lenne a kérdésem, hogy édesapám felesége a saját nevére tudta-e íratni a házat, amikor a negyed-negyed részben mi 2003. óta örökösök vagyunk? Értesít-e valaki bennünket, hogy örököltünk vagy hol és kinél kell információt kérni az örökség ügyében? Lehetséges, hogy a 2003-as édesapám végrendeletét az özvegye megváltoztathatja az ausztrál jog szerint?
Köszönöm válaszukat.

forbi1970 # 2013.03.01. 09:08

Tisztelt Ügyvéd Úr

Én Ghana-ból örököltem egy nagyobb összegű takarékbetétkönyvet. Az lenne a kérdésem, hogy kell-e utána adózni Magyarországon. Ha igen akkor hány %.ot?
Köszönöm, Tisztelettel: F István

Dr.Attika # 2013.03.01. 11:02

Tisztelt Olly!
Nagyon sok magyarul beszélő ügyvéd van Sydnyben. meg kell egyet keresni és megbízni. Ugy néz ki, hogy az Ön kisemmizésének van a folyamata. Gondolom nem 2 dollár értékről van szó. Azonnal lépni kell. Ha gondolja tudok segíteni ottani ügyvédet.

Dr.Attika # 2013.03.01. 11:04

Tisztelt forbi1970!
Meg kell nézni, hogy van-e Ghana-val erre vonatkozó szerződés. A pénzmosásról szóló törvény alapján bizonyosan le fogják ellenőrizni a hazautalást, tehát érdemes utánajárni.

Linaaa # 2013.03.26. 19:38

Tisztelt Ügyvéd Ùr/Hölgy!
Párom édesapja kint èl ausztráliában, ès ausztrál állampolgár.Fiakènt autòmatikusan megkapná az ausztrál állampolgárságot? Ha kiutaznánk, kb mennyi idö ezt elintézni? Ha már a párom is ausztrál állampolgár, ès felesègül venne, én is megkapnám az állampolgárságot?
Köszönöm a választ!

f.anita86 # 2013.05.20. 05:31

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!

Érdeklődni szeretnék külföldről való öröklés kapcsán.
A párom apja svájci állampolgárként halálozott el. Végrendelet van kint Svájcban, és itthon is, de feltételezem csak a Svájci az érvényes. Tartalmát még nem ismerjük, feltételezhetően a párom 1/4 részt örököl, a 3 gyermeke szintén ugyanígy egy egy negyed részt, de ez csak feltételezhető. Ha nem jelöli páromat örökösnek a végrendeletben, jár e neki köteles rész?
Illetve vajon itthonról lehet e intézkedni, vagy ki kell utazni Svájcba (pl. végrendelet felolvasásához). Nem tudjuk mi a teendő, esetleg itthon a svájci konzulátus segíthet?

honeyb # 2013.11.14. 14:47

Az lenne a kérdésem, hogy milyen kötelezettségeim vannak és hogy zajlik az örököségi folyamat ha végrendelet szerinti örökös vagyok viszont külföldön élek.
Fontos lenne tudnom, mert valószinűleg nem tudok majd ott lenni a hagyatéki tárgyaláson. Válaszát előre is köszönöm!!!

ObudaFan # 2013.11.14. 15:17

honeyb

Ha nem lesz vita, akkor nem különösebben gond, hogy nem tudsz jelen lenni. De egyébként, ha szükséges, hozzátartozó, vagy ügyvéd képviselhet is írásos meghatalmazással.

monalisa1 # 2013.11.14. 15:35

Ha előkerül a végrendelet az szerencsés, illetve ha közjegyző előtt készült a végrendelkezés az mindenképp meglesz.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.14. 15:48

f.anita86

Az utolsó végrendelet érvényes.

Ha svájci a hagyaték, akkor az ottani szabályok az irányadók. Próbáld meg a konzulátust.

monalisa1 # 2013.11.14. 16:01

Az elhunyt lakhelye szerinti hatóság (önkormányzat) bizonyára készséggel tájékoztat, de kell egy németül telefonképes érdeklődő.

Duddux # 2013.11.27. 17:46

Kedves Ügyvédurak,
Édesanyám magyar állampolgár, aki 20 éve Lengyelországban élt, ahol férjhez is ment. Sajnálatos módon 3 hónapja elhunyt, és a férje álláspontja szerint, mivel édesanyám nevén semmi nem volt, így nem is örököltünk semmit. A férje tagadja hogy lett volna ott hagyatéki tárgyalás, értesítést mi nem kaptunk. Előfordulhat ez?
Válaszukat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2013.11.27. 19:04

Olyan ügyvédet kell próbálni találni aki jól ismeri a lengyel örökösödési jogszabályokat.

Mondjuk valamelyik magyar nyelvű lengyel honlapon segítséget kérni, infót ami elvezethet dr. ... ügyvédhez.

Lehet érdeklődni a Bp.-i lengyel Nagykövetségen is.

----
  • laikus hozzászóló