Öröklés külföldön

monalisa1 # 2013.11.27. 19:10

Aztán ott a facebook, twitter stb., biztosan lesz aki érdemben tud segíteni.

(Lehet hogy a ház, a lakás stb. a lengyel pasié volt mint a házasság előtti különvagyona, de nem elképzelhetetlen h annak esetleges felújításába, korszerűsítésébe stb. anyukád pénze/munkajövedelme is beszámított. Aztán a házasság ideje alatti közös szerzemények stb.)

monalisa1 # 2013.11.27. 21:03

A magyar jog ismeri az ingatlanbejegyzésen kívüli tulajdonlás fogalmát, tehát a ház/lakás bár csak az egyik házastárs nevén van bejegyezve a földhivatalba, ettől még közös tulajdon lehet az. Bizonyítani kell tudni...

Ezért kell a lengyel jogszabályokban kellően jártas ügyvéd mert bár a pasi azt mondja h semmit sem örököltetek, az még nem biztos hogy úgy is van.

Az ottani hagyatéki eljárásban is lehet eltérés az itthonitól.

atis76 # 2014.05.14. 18:27

Tisztelt ügyvédek!

Nagyapám elhalálozott Kanadában 2011-ben.Elvileg édesapám féltestvére 50%-ban örökölt,a fennmaradó 50%-ot négyen édesapámmal,és két testvéremmel együtt örököltem.Apám féltestvérét jelölte meg a végrendeletben nagyapám,hogy a vagyon elosztásra kerüljön.A napokban küldött üzenetet,hogy adjuk meg számlaszámunkat az összeg utalásához.Én ,illetve testvéreim és apám sem láttam mai napig a hagyatéki leltárt,amelyben konkrétan le lenne írva,hogy mit és mennyit örököltünk.Kérdeztem apám féltestvérét hogy ez hogy van,erre azt válaszolta hogy külföldi örökségben nem járhat el magyar közjegyző.Az interneten utána jártam,és a 2010 évi XXXVIII. tv értelmében,amely a hagyatéki eljárásról szól én nem találtam ilyen pontot,amely kimondaná hogy magyar közjegyző nem járhat el benne.Apám féltestvére annak idején megbízott egy ügyvédet, persze nem lehet elérni,illetve egy alkalommal sikerült,amikor is azt a választ adta,hogy nem vagyok ügyfele,így nem is tájékoztat minket.Kérdésem,hogy akkor most mi is az örökség pontos menete,valamint akkor kell -e hagyatéki eljárás avagy sem.Valamint , szerintem az örökségről mint vagyonról valakinek okiratot kell kiállítani,hogy a későbbiek folytán ezt igazolni tudjam,honnan származik .

ObudaFan # 2014.05.15. 19:05

Nmjtvr. 58. § (2) Hagyatéki eljárásban eljárhat magyar közjegyző, ha az örökhagyó a halálakor magyar állampolgár volt, vagy ha a hagyaték belföldön található.

De hogy épp az adott ügyben eljárt-e magyar közjegyző, azt ki kellene deríteni.

romics # 2014.07.29. 09:11

Tisztelt Fórumozók
a kérdésem a következő: édesapám 1956-ban disszidált,Angliában Wales új családot alapitott.Született ott egy fiúgyermek. Édesapám 1995-ben meghalt, ezt a féltestvéremtől tudom akit a Vöröskereszten keresztűl találtam meg néhány éve. A kinti család nem tudott arról, hogy mi létezünk.
Szeretném megtudni, jár-e nekem és öcsémnek Magyarországon örökség? Nem tudjuk volt-e végrendelet és azt sem tudjuk rendelkeztek-e vagyonnal amiből elvileg járna-e valami örökség nekünk is.
Kihez lehetne fordulni aki ez ügyben eljár ill. utánajár ?
Gyerektartást és egyebet soha nem fizetett édesanyámnak.
Remélem találok itt valakit aki néhány ötlettel ill. tanáccsal tovább segit minket.

romics # 2014.07.29. 18:15

ha van hagyaték az akkor csak Angliában, mert ő 1956 óta ott élt.
ha nincs végrendelet akkor jár-e valami ? .annak ellenére hogy vérszerinti gyermekei vannak Magyarországon.gondolom ha lett volna végrendelet akkor kiértesitettek volna minket.
lehetséges, hogy csak az Angliában született féltestvér örökölt mindent ??

edemwhite # 2014.08.07. 15:48

Jó napot nagyobb összeget örökölhetek Malayziai bankból utalva a mMláy kormány von le belőle adót, az után szeretnék érdeklődni hogy nekem itthon még milyen adókat kell ha kell fűzetnem illetve merre felé kell bejelentem az egész ügyletet, egyáltalán milyen jogi lépéseket kell megtennem hogy ez az egész ügy tiszta legyen és ne büntessen meg a NAV az általa mert valamit nem jelentek be. Köszönöm

herika09 # 2014.08.21. 07:25

Érdeklődnék, hogy Amerikában élő nagynéném több mint fél éve meghalt, örökléssel kapcsolatban kihez tudnék fordulni, mert minket még senki nem keresett meg ez ügyben, és kinn sem ismerek senkit.

Gyulacika # 2018.11.29. 17:54

Üdvözlet.

Olyan segítséget szeretnék kérni, hogy Nagy néném spanyol országban lévő ingatlanjaiból mint unoka öcs az ottani törvények szerint van-e jogosultságom abban az esetben, ha közjegyzőnél irt végrendeletében másra hagyta a vagyonát?

Próbáltam inter netten megnézni, de részemről mint lajikus
nem érthetőek.

Részemről annyi is elég lenne, ha megtudhatnám, hogy hol és hogyan tudhatom meg ezt a tényt.

A választ köszönöm előre is.

Üdvözlet.

Érdekl?dni szeretnék, hogy tud valaki segíteni egy hagyatékkal kapcsolatos kérdésben?
Választ el?re is köszönöm.

ObudaFan # 2018.11.30. 12:58

Leginkább egy spanyol ügyvédtől.