gyerektartás fizetésének megszünése


Rorandrea # 2018.05.28. 11:19

Igen! Így van az ítéletben. Gondolom azért mert a kislány az anyjához került elhelyezésre, a kisfiú pedig az apjához, tehát az öcsémhez. Valahogy úgy zajlott, hogy kiszámolta a bíró, hogy az anyukának mennyit kéne az öcsém felé fizetnie tartásdíjként és kiszámolta ugyanezt az öcsém kapcsán és a kettőt kivonták egymásból és ez lett a kiegészítés gondolom.

Ilyen esetben akkor hogyan alakul a térítésként kapott összegből való tartásdíj fizetés? Kell vagy nem fizetnie még 6 hónapig?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.28. 11:47

Ez így fix összeg, azt kell fizetni. (Megjegyzem, szerintem a határozat szakszerűtlen, szabálytalan; kölcsönösen tartásdíj fizetésére kellett volna kötelezni a feleket, azzal, hogy beszámításnak helye van.)

Rorandrea # 2018.05.28. 12:38

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a válaszait, biztos az én laikusságom az oka, de azt még mindig nem tudom, hogy 6 hónapon át kell fizetnie vagy csak egy havit még mert egy összegben kapta? A neten mindenhol azt olvasom, hogy a végkielégítésből kell fizetni, de ez nem az volt, hanem "térítés". Vagy az most mindegy?

ObudaFan # 2018.05.28. 13:22

Hogy a végkielégítésből fizetni kell, az csak a százalékos mértékű tartásdíj esetén merül fel. De azért Csjt-s ítéletnél érdemes még egyszer megnézni, hogy nincs-e benne százalékos marasztalás.

drbjozsef # 2018.05.28. 13:58

Ez alapján havi 25ezret fizetnie kell. Pont. Nem számít, hogyan, mi alapján, és milyen formában, hány hónapra kapta a végkielégítését.

Rorandrea # 2018.05.29. 07:22

Köszönöm a válaszokat, sokat segítettek!

ObudaFan! Végigolvastam tegnap este az első és a másodfokú ítéletet is. Egyikben sincs százalékokról szó, csak annyit ír a tartásdíjról, amit lentebb beidéztem (tehát a meghatározott összeg).

Szép napot kedves Fórumozok!

vi555555 # 2018.06.03. 16:14

Köszi a választ. Azóta a gyerek anyja állítása szerint 11-es a lánya, és csak ha 12-es lesz, akkor kell érettségiznie. 20 éves múlt a lány, akkor hogy lehet 11-es? Amikor előtte a lány azt mondta, hogy megbukott angolból, osztályt kell ismételnie, de most már azt mondta, hogy érettségizett a többi tárgyból. De amikor rákérdeztem, hogy mi volt a magyar írásbeli, nem tudta megmondani, mert állítólag elfelejtette. Nem tudja melyik osztályba jár, hányadikba, hogy hívják az osztályfőnökét, de azt se, hogy mi a naplójának az e-kódja. De megnyugtatott minket, hogy 10-én, amikor jönni fog a gyerektartásért, akkor már tudni fogja. Ha párom kérné a gyerektartás megszüntetését, akkor ezekre lehetne hivatkozni? Meg arra, hogy csak 1 hónapban egyszer látja az apját, amikor a gyerektartásért jön kb. 10 percre.Apját még telefonon sem hívja sose, még ünnepekkor sem. Előre köszi a választ.

vi555555 # 2018.06.03. 18:21

Ja, és még azt is szeretném elmondani, hogy párom bent volt az iskolában, személyivel bizonyította, hogy ő az édesapa, az iskola semmilyen tájékoztatást nem adott ki a lányáról. De a lányának elmondták, hogy az apja érdeklődött utána...

drbjozsef # 2018.06.03. 20:01

Ptk.
4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]
(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.
(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

  1. a gyermek a tartásra érdemtelen;
  2. a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy
  3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.
(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.

...

4:222. § [Tájékoztatási kötelezettség a tanulmányok folytatásáról]
A továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt - kérelmére - köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről.

Kapcsolatot tart végül is, tehát nem érdemtelen, ezért 25 éves koráig fizetni kell, ha addig tanul. Az iskolának pedig tájékoztatni kellett volna a szülőt, legalábbis a tanulmányok fennállásáról. Mutassa meg az igazgatónak a fenti passzust, és kérjen írásos igazolást.

vi555555 # 2018.06.04. 10:03

Az miért kapcsolattartás, ha az apját csak a gyerektartás odaadásáig látogatja? Telefonon se hívja, csak akkor, hogy megkérdezze hányra jöjjön a gyerektartásért? És az Anyuka azt mondja 11-es, a lány pedig hogy 12-es, és érettségiznie kellett volna, de mivel angolból megbukott, ezért neki osztályt kell ismételnie. Anyuka szerint csak 2 év múlva... De azt mindketten mondták, hogy osztályt kell ismételnie, nem pótvizsgázni. 20 éves múlt, akkor 8+5= 13. osztályosnak kellene lennie.Nem? És nem tudja az osztályfőnöke nevét? Azt mondta valami néni...De köszi, akkor ezt a törvényt viszi az apja az iskolába, és akkor remélem megmondják.Az nem baj-e, hogy a lánynak adjuk a gyerektartást, aláíratva minden hónapban, és nem az anyukának? És ha 13-os, mert megbukott többször, akkor is jár neki a gyerektartás?

ObudaFan # 2018.06.04. 12:07

Amíg anyuka a saját háztartásában eltartja, addig anyukának kell adni.

vi555555 # 2018.06.04. 14:09

Bocsánat, máshová írtam, de ide szerettem volna. Köszönöm szépen eddigi segítségét! Akkor most jár neki a gyerektartás vagy nem?

drbjozsef # 2018.06.04. 14:34

Amíg ítélet van róla, addig mindenféleképpen.

Ha az a kérdésed, hogy a leírásod alapján jó eséllyel lehet-e kérni a tartásdíj megszüntetését, akkor az határeset. Amíg tanul, addig azért az a főszabály, hogy jár a tartásdíj, és nyomós indok kell a megszüntetéséhez. Amit leírtál - bukások, nem tájékoztatnak, elég harmatos a kapcsolattartás, etc - az alapján akár lehet is esély rá. Végül is a "tanulmányai indokolt időn belüli folytatása" 20 évesen érettségi nélkül már nem biztos, hogy jogos, főleg a (3) bekezdés b. pontot nézve. Kapcsolattartás hiánya meg lehet érdemtelenség.

Próbáljátok meg a megszüntetést.

Szanba # 2018.06.04. 17:41

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget, tanácsot szeretnénk kapni az alábbi kérdésben. Férjem fia elmúlt tizennégy éves. Volt feleségével 2010-ben váltak el, akkor az anyánál került elhelyezésre a gyermek. Jelenleg vidéken laknak. Idén a középiskolai felvételik során a gyermek úgy döntött, hogy Budapestre szeretne felvételizni és iskolába járni, ezzel együtt hozzánk, az apukájához költözni. A felvételi sikeresen megtörtént, most lesz a beiratkozás és szeptembertől a gyermek Budapesten fog lakni nálunk és ide is fog iskolába járni. Az anyával nehéz szót érteni, annyit engedett eddig, hogy tartózkodási helyként a gyermek lakcím kártyáján szerepeljen a mi címünk (orvosi ellátás, beiratkozás miatt). Mi csak azt szeretnék elérni, hogy a férjem fizetéséből jelenleg letiltással levont és az anyukának megfizetett gyerektartás megszüntetésre kerüljön. Mi ennek a legegyszerűbb módja, mit kell tennünk? Előre is köszönjük a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.04. 17:52

Per.

lacerta # 2018.06.18. 08:35

Üdv!

Új vagyok itt, de azért kicsit visszaolvastam az oldalon, meg máshol is körül néztem.

A kérdésem a következő:

Tartásdíjat fizetek, de gyermekem elmúlt 18 éves. Mikor a bíróság a tartásdíjat megállapította, akkor a láthatást is szabályozta. Ez nem ment zökkenőmentesen, még a felügyelt láthatás esetén sem. A vége az lett, hogy a volt feleségem, és kislányom elköltöztek. Nem tudom hová. Valakitől azt hallottam, írországba, van aki azt mondja, spanyolországba. Lényeg, hogy én semmiről nem kaptam értesítést, minden kapcsolat megszakadt. A tartásdíjat rendesen fizetem azóta is. Viszont a fentiek alapján, mivel lányom nagy korú lett, nem szeretném tovább fizetni. 16 éve nem láttam, fogalmam sincs, mi van vele. Ő sem keresett, az anya sem keresett.

Lehet, hogy rossz a gondolatmenetem, de véleményem szerint ez esetben érdemtelenségre hivatkozva kérhetem a tartásdíj megszüntetését, abban az esetben is, ha felsőoktatási intézményben tanul.

Szóval a kérdés: jól gondolom?

Minden véleményt szívesen fogadok.

Köszönettel: Zoltán

ObudaFan # 2018.06.18. 09:57

Valószínűleg igen, de perindítás előtt azért próbáld meg felvenni vele a kapcsolatot.

lacerta # 2018.06.18. 13:16

Köszönöm a választ!

nonolet # 2018.06.18. 13:56

Szüntesd meg önkényesen!
Majd jelentkeznek... ha akarnak valamit.

HA jelentkeznek, akkor

  • tudod tisztázni a gyermek mostani státuszát

(jár-e még neki jogosan)

  • max 6 hónapra visszamenőleg lehet igényük az elmaradásból

(ennyit kockáztatsz, ha csak sokára jelentkeznek)

lacerta # 2018.06.18. 19:14

Hát, azt nem hiszem, hogy meg tudom önkényesen szüntetni, levonással megy. :) Mondjuk ő meg önkényesen vitte el a kislányt :(A vége még az lesz, hogy emelést kérnek :)

ObudaFan # 2018.06.20. 05:13

Az önkényes megszüntetés akkor sem lenne célszerű, ha nem levonással menne, mert akkor meg magasak a végrehajtási költségek.

Apa279 # 2018.08.15. 06:04

Kedves Fórumtagok!
Kerestem, de nem találtam ehhez kapcsolódó bejegyzést, így leírom a kérdésem:

Gyermektartást fizetek két gyermekem után, az egyik még 18 év alatti, a nagyobb viszont 23 éves.

Ez utóbbival kapcsolatos kérdés, hogy mivel több éve nem tartja a kapcsolatot velem, semmilyen szinten, így szeretném az ő után fizetett összegeg megszüntetni. Erre a Ptk 4:220§(4) alapján gondolok.

Anno még Bíróság mondta ki a tartásdíj összegét, sok évvel ezelőtt, így kérdés, hogy ez esetben a bírósághoz kell fordulnom, vagy pedig egyszerűen értesítés mellett ne fizessek tovább? (Ez utóbbi esetben a fiamat kell értesítenem, vagy az anyját?)

Előre is köszönöm!
Imre

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.15. 06:13

Nem találtál "ehhez kapcsolódó bejegyzést"? Hát ez érdekes.
Nem működik a gépeden a képernyő gördítése?

horvatheszterbambusz # 2018.08.15. 22:35

Tisztelt Jogi Fórum! Saját gyerektartásom kapcsán írok: édesapám, még nyugdíjasként is fizet gyerektartást, aminek össze (ahogyan az az elmúlt 23 évben végig) édesanyámnál köt ki. Ameddig tanultam, egy részét édesanyám megosztotta velem, de amióta dolgozom, azóta az egész összeget édesanyám teszi zsebre. Édesapám nem szeretné lemondani a gyerektartást, mert állítása szerint "túl sok macera". A kérdésem az, hogy lehet a jövőben emiatt bármilyen károm? Öneltartó vagyok, jó keresettel, így édesapám "indokán" kívül más nem indokolja, hogy jöjjön ez az összeg. Édesanyám nem keres jól, neki biztosan nagy segítség ez... De nem szeretném, ha nekem ebből a jövőben bajom származhatna. Tudnádnak segíteni a helyzet tisztázásában? Köszenettel: H. Eszter

ObudaFan # 2018.08.18. 09:10

Annyit tudsz tenni, hogy édesapáddal igazolhatóan közlöd, hogy már nem vagy tartásra jogosult.