obudafan!
légyszi segits nekem,04 24-én leirtat a dologi jog alapvető fogalmait.6,5 évet éltünk élettársi kapcsolatban pontositanám a kérdést csak én nem értem
mert az élettársi kapcsolat alatti vagyongyarapodásnak
kéri az 50% át dologi jogon.fizetésünk közel azonos volt. nekem volt előtte tőkém amiből a vagyongyarapodás származik.mi alapján állapitják meg ezt. a minimálbér alapján számolják ki vagy hogy.
élettársi viszony
konkrétan nyertem egy lakásfelujitási pályázatot 50% önerővel. tehát 50 százalékot visszakaptam a beruházás végeztével.kivitelezővel hivatalosan. hitelt is vettem fel saját ingatlanom jelzálog alatt volt.namost a keresetünket feléltük akülön vagyonomból származó bevételéből fizettem a hitelt.és a háztartási munkára hivatkozva kéri a pályázati összeg felét és továbbiakban szerzett ingatlanok 50% -át igy pályázati pénz fele 2,5m +szerzett ingatlanok 50% 2,5m értékben aháztartási munkára hivatkozva.kertes házban lakunk füvet én nyirtam tüzelőt télre én szereztem,alakás renoválását én végeztem.nagyvonalakban ennyi.
nem érted?a háztartásban végzett munka, és a bérleti díjat közös bevételnek tekinti.
jah, hogy a háztartási munka (nem láttam). Nem tudom az időintervallumot, de 5 M ft-ért elég sok háztartási munkát lehet végezni.
(megjegyzem, te egyáltalán nem végeztél háztartási munkát??? Merthogy azt meg te számíttathatnád be. Ha úgy volt, hogy te "csak" pénzt kerestél, míg ő "csak" a te kiszolgálásodon fáradozott, akkor reális a félelmed, egyébként szerintem nem.)
Más. A különvagyonod hozadéka mitől lenne közös vagyon??? (tehát pl a befektetett tőkéd kamata - ugyanúgy a tied marad, nem?)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
nem értem. A beruházás értéknövelő hatása a hozzájárulások arányában oszlik meg. A tied 10M. Az ővé mennyi?
_Wasp_
és felesleges megoldása
adott egy jómódu család gyereke lakással, ingatlanokkal , és hozzá kötődő jogokkal és belőlle származó bevétellel( pl lakás bérleti díj )és adott egy élettárs aki a ruhájávaival érkezett
az együtt eltöltött évek alatt értékemelő beruházást végeztem 10m értékben a különvagyonom hozadékát bérleti díj ő már aközös vagyonba sorolja és a beruházás értékét felszámolva kéri az 50% át
aháztartási munkára hivatkozva.
kedves Wasp ezért nem értek egyett a törvényel.
hisz a beruházást nélküle is véghez tudttam volna vinni
már miért lenne méltánytalan?
_Wasp_
és felesleges megoldása
578/g § méltánytalan ez a törvény ezzel könnyen vissza lehet élni főleg az élettárs rá is utazik.
89 január 1-től ez volt:
„578/G. § (1) Az élettársak - házasságkötés nélkül, közös háztartásban érzelmi és gazdasági közösségben együttélő nő és férfi - együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.”
96-tól változott a mostanira a jogszabály.
_Wasp_
és felesleges megoldása
az 578/g § mikor került törvénybe ?
és mióta hatályos?
Az élettársi közös vagyon megosztáskor a szerzési hányadok szerint történik, ha ez nem bizonyítható, felefele arányban sztódik a közös tulajdon.
A gyermek elhelyezéséről és a különélő szülő kapcsolattartásáról egyezséget köthettek ügyvéd által ellenjegyzett okiratban, vagy a gyámhivatal előtt, ebben az esetben a gyámhivatal határozattal hagyja jóvá az egyezséget, amennyiben az a gyermek érdekeinek megfelelő.
Sziasztok!
Lenne egy eléggé összetett kérdésem.
Vázolom:
Több mint 10 éve vagyok együtt a párommal, ez idő alatt építkeztünk közösen és született egy gyermekünk is.(6 éve lakunk a házban) Most kenyértörésre került sor.
A gondom, hogy minden az ő nevén van, számlákkal semmit sem tudok igazolni. Pedig én is hozzájárulttam az építkezés költségeihez (anyagilag vmint kétkezi munkával)és a fentartáshoz is. Elismerem az anyagiak oroszlánrésze őt terhelte, mert én nem keresttem olyan jól mint ő. Jelenleg is megosztjuk a költségeket!
- Kérdés: Én most lakás szeretnék venni (hitel)és elköltözni a gyerköccel! Megillet-e valami a házból?
- Kérdés: Biróság előtt kell-e tisztázni a gyermekünk elhelyezését?
Előre is köszönöm.
Nem, nem vizsgálja. A bíróságnak csak a vagyoni elszámolást illetően van hatásköre.
ha még mindig mély érzéseim vannak a párom iránt, és hajlandó lennék a folytatásra de ő akar kiszálni a kapcsolatból a bíróság ezt is vizsgálja?élettársi kapcsolat!
Valamint el kell számolni egymással a nem az életközösség ideje alatt szerzett vagyontárgyak megszerzéséhez kapcsolódó kölcsönök együttélés alatti törlesztését illetően. Item a közösen felvett és még fennálló kölcsönök jövőbeni törlesztését illetően is.
Bizonyítékként minden elfogadható, ami alá tudja támasztani a fél állítását, de speciel ilyen perekben ami nem igazán mellőzhető, az a felek jövedelemigazolása. Ugyanis az élettársi közös vagyonnal kapcsolatos perekben úgy kell számolni, hogy az egyes, az élettársi együttélés előtt már meglévő vagyon levonása után fennmaradó vagyonon olyan arányban szereznek a felek tulajdont, amilyen arányban az összes szerzéshez hozzájárultak.
Segítséget szeretnék kérni.
Párommal 5 éve vagyunk együtt élettársi viszonyban. 1évet albérletben laktunk, az utóbbi 4évet pedig saját lakásban, ami a hozzá tartozó összes számlával együtt az Ő nevén van.
Amíg albiban laktunk, egy fix összeget mindig levettem a bankszámlámról, ami fedezte a megélhetőségünket. Párom ritkán nyúlt a saját bankszámlájához. A szla.kivonatok valamint az albi rezsipapírjai megvannak.
Hitelből megvettük a lakást, én vagyok a kezes. Volt hozott vagyonunk, neki 2,5millió nekem 1,5millió, amit a vásárlásra fordítottunk.
Az albiban nem voltunk bejelentkezve, saját lakásunk nekem 2éve szerepel állandó lakcímként.
Berendeztük a lakást, aminek nagy részét az én keresetemből vettük, s amiről sajnos nincsenek meg a számlák. Sajnos megromlott a kapcsolatunk, s most a párom azt mondogatja, szétválásunk esetén nekem csak a 1,5millió jár valamint pár műszaki cikk, amit én hoztam a kapcsolatunba.
Valóban csak ennyi jár vagy ha több, hogy kalkulálható az összeg?
Mit fogadnak el bizonyítékként a közös gazdálkodás illetve az élettársi viszony esetében (fotók, tanuk)?
Az előbbiekhez van valamilyen határidő megadva (pl. állandó lakcímnek ugyanannak kell lennie mondjuk 5éve)?
Számít, hogy a hitelnél kezes vagyok?
Előre is köszönöm!
ha a fizetésünk közel azonos.és én tudom bizonyitani, hogy azon kivül a vállalkozássom nyereségét is aközös vagyon gyarapodására forditottam ( ingatlan vásárlás)
akkor milyen arány állapitható meg 578/g § dologi jogon a szerzésben.
Vagyis nem tudtátok bizonyítani - a bizonyítás ugyanis a bíró meggyőzését jelenti nem a saját magatokét.
Mi tudtuk igazolni a szerzési arányt (1/10 - 9/10) a másodfok mégis 1/2 - 1/2 -ed arányt állapított meg... hmmm..
Ha lehet bizonyítani a szerzési arányt, akkor az élettársak ennek arányában szereznek, tehát a számítása nem fog beválni.
sziasztok?
mi történik akkor ha az élettárs érdekből él a társával
a vagyongyarapodás miatt?
Melyik?
Pardon?
Ezeket a támogatásokat általában valamely (előre meghatározott) költség fedezésére adják. Ha már osztunk, akkor a kiadásokat is osszuk meg :)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02