élettársi viszony

monalisa1 # 2008.03.25. 22:11

A "két szép kék" szemedért biztosan nem fog több-kevesebb anyagi kárpótlás nélkül kiköltözni, mert bárhogy is nézed, csak közös volt a háztartás.

Próbáljatok megegyezeni egy számára méltányos "lelépési" összegben - aztán szedje a cuccait.

drShark # 2008.03.25. 20:29

1/1 tulajdoni hányadú ingatlanomba 2004-ben élettársam bejelentkezett,ezután együtt éltünk. Időközben kapcsolatunk megromlott,és kértem, hogy költözzön el, amit ő megtagadott. Kényszerkijelenteni ne tudom, mivel életvitelszerűen nálam él, hogyan tudom kitenni a saját tulajdonú lakásomból, amihez semmi köze, és a lakás fenntartásához nem járult hozzá, mivel minimálbéren él, vagyona semmi.
Van megoldás?

Andi79 # 2008.01.11. 08:36

Köszönöm a válaszokat! Remélem sikerül megegyeznünk.

Dr.Attika # 2008.01.10. 17:17

Kedves "Andi79"! Nincs jogalapja annak, hogy Önt az élettársa az ingatlanbÓL kitegye. Főleg nem a gyermekekkel együtt.

monalisa1 # 2008.01.10. 15:58

Csak más tollával ékeskedtem...

Egy konzultációt mindenképpen megéri ügyvéddel beszélni, és valószínű hogy a perbeli jogi képvisletre is szükség lesz. Mert aki képes lenne gyerek/szatyor kirakni a házból, az bizonyára nem lesz könnyű ellenfél a jogvitában sem.

Andi79 # 2008.01.10. 13:12

Köszönöm a gyors választ!
Akkor ezek szerint érdemes lenne ügyvédhez mennem.

monalisa1 # 2008.01.10. 13:03

ObudaFan 2007.12.24. 19:24-kori beírásának 1. pontja: "Az élettársi együttéléskor szerzett vagyon a szerzés arányában közös tulajdon, így a lakásra fordított nagyobb összegű ráfordítás is közös tulajdont keletkeztet."

A bt. dolgával kapcsolatban is bizonyára válaszolni fog majd.

Andi79 # 2008.01.10. 12:34

Sziasztok!

Nekem is lenne pár kérdésem.
10 éve élettársi viszonyban élek. 2 gyermekünk van, 8 éve gyes-en vagyok. Van egy családi házunk, amit 4 éve vettünk. A párom nevén van. Előtte nem volt se neki, se nekem házam, vagy lakásom, a szüleimnél laktunk. 4 év alatt megduplázódott az értéke, rengeteget dolgoztunk rajta. Ő anyagilag, én fizikailag. Van egy BT.-nk is, én vagyok a kültag.
A leírtak után van joga kitenni a házból egyetlen fillér nélkül, gyerekestől?
Válaszotokat előre is köszi!

ObudaFan # 2008.01.03. 20:27

Mindvégig külön kasszán voltunk

Ebben az esetben nem voltatok élettársak.

házimunkát, háztartási munkát szinte 100%ban Ő látta el.

Ennek viszont akkor is meg lehet az ellenértéke, ha nem voltatok élettársak.

Vagy ha neki van igénye erre ezt neki kell bizonyítani?

Neki.

aki13 # 2008.01.03. 11:43

Sziasztok,

Az alábbiakban kérném a segitségeteket,

Élettársi viszonyban vagyok egy lánnyal kb. 8 éve.
Volt egy évig mosoly szünet közöttünk akkor nem nálam lakott. De most már az élettársi kapcsolat előtt (10éve) általam vásárolt saját tulajdonú lakásomban lakunk.

Mindvégig külön kasszán voltunk szinte 95-100%-ban én tartottam el. Rezsi, bolt, stb. Semmibe nem kellett neki beszállnia.

A közös vagyonunk amit ez idő alatt szereztünk egy pár bútor de azok a számlák is az én neveme vannak, mert én fizettem. Itt sem szállt ő be semmivel.
Gondolom ez ügyben nem kell aggódnom?

Kivéve egy bútor amit szintén csak én fizettem de ezt nem tudom igazolni. Lenne itt valami ok az aggodalomra?
Vagy ha neki van igénye erre ezt neki kell bizonyítani?

Viszont olvastam olyanokat... idézek:
"A szerzésben való közreműködés arányát tehát nem lehet kizárólag a jövedelmek összevetése alapján megállapítani, hanem értékelni kell mindazokat a szolgáltatásokat, amelyeket akár pénzben, akár munkában nyújtottak a felek. Így például a háztartásban végzett munka is a szerzésben való közreműködésnek számít."

Pénzben Ő semilyen közöset nem alkotott, viszont
a házimunkát, háztartási munkát szinte 100%ban Ő látta el.
Jelent -e ez valami közös vagyonszerzést, részesedést?
Esetleg %-ban, vagy öszzegben ami miatt Ő beperelhet engem ha netalántán elköltözésre szólitanám fel?
Lehetnek -e emiatt álmatlan éjszakáim?

Érhet -e még valamilyen meglepetés a részéről- én a perelésre gondolok, amivel előrukkolhat?

Köszönettel
Ákos

ObudaFan # 2008.01.01. 13:41

A lakáshasználati jog ellenértéke a beköltözhető és a lakott forgalmi érték különbözete, ezt kell leosztani a lakásban lakott összes személy számával, így kapjuk a távozó személyre jutó részt. A használati díjat pedig abból kell számítani,hogy mennyi lenne az ingatlan bérbeadása esetén a bérleti díj.

Gery # 2008.01.01. 12:19

KÖszönöm az eddigieket,

És mekkora mértékű ez a lakáshasználati jog ellenértéke, használati díj? Ha azt szeretném hogy elmenjen a házamból, minden esetben kell fizetni ezeket neki?

Gery

ObudaFan # 2007.12.28. 18:15

És legfeljebb a lakáshasználati jog ellenértékének ráeső részére, meg használati díjra tarthat igényt.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.28. 16:34

Viszont simán kötelezhetik a lakás elhagyására, ha az nem alkalmas a megosztott használatra.

Goodwitch # 2007.12.28. 16:10

Gery!

A fél házat házasság esetén sem követelhetné "automatikusan", mert az a te házasság előtt szerzett külön vagyonod, amiből csak akkor lesz közös vagyon, ha azt te kifejezetten a házastársi közös vagyonba utalod.

Goodwitch

Gery # 2007.12.28. 15:37

Köszönöm a válaszokat ObudaFan!
Tehát ha a gyermeket neki ítélnék attól mág, nem kötelezhet arra hogy hagyjam el a lakásomat? Vagyis nem követelheti a fél lakást automatikusan mint a házasság esetén!

Köszönettel:

Gery

ObudaFan # 2007.12.24. 18:40
  1. Az élettársi együttélés alatt szerzett vagyon a szerzés arányában közös tulajdon, így a lakásra fordított nagyobb összegű ráfordítás si közös tulajdont keletkeztet.
  2. Az előző, plusz akinél a gyermek el lesz helyezve, gyermektartást.
  3. Az "élettársi szerződés" vagyoni kérdéseket rendez, így ennek a kérdésnek nem sok értelme van.
  4. Ahogy a szerződés rendelkezik. Ha egy kérdésről nem rendelkezik, akkor 1-2. pont.

A többi a fentiek szerint.

Gery # 2007.12.24. 12:01

Sziasztok,

Az alábbiakban kérném a segítségeteket:

Ha van egy saját házam az én nevemen, és hozzámköltözik a barátnőm. Nem házasodunk össze. Huzamosabb együttélés után elhagy.
Vagyoni szempontból milyen követelései lehetnek? Az alábbi esetekben:

1.) Nem kötünk élettársi szerződést.
2.)Nem kötünk élettársi szerződést. Születik közben gyerekünk.
3.) Kötünk élettársi szerződést! De vagyonit nem.
4.)Kötünk élettársi szerződést!És vagyonit is hogy a ház az enyém.
5.) Kötünk élettársi szerződést!De vagyonit nem. És születik közben gyerekünk.
6.)Kötünk élettársi szerződést!És vagyonit is hogy a ház az enyém. És születik közben gyerekünk.

Valamint a fenti esetek közül melyikben kötelezhet a saját házam elhagyására?

Előre is köszsönöm a válaszokat.

Gery