élettársi viszony

nandy # 2008.05.13. 08:06

Szomorú hír:
Saját tapasztalás: az apám és az élettársa jövedelmének aránya: 9/10 - 1/10. Az elsőfokú bíróság a szerzés arányát 2/3 - 1/3 arányban állapította meg (tekintettel a háztartásban végzett munkára), a másodfok viszont már 1/2 - 1/2 arányban...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.13. 07:27

Indokolatlanul szigorú vagy, ObudaFan:
Ptk. 578/G. § (1) Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont.

Fredi: a helyzet nem ilyen egyszerű. Az élettársak között a jogviszony megszűnésekor egyrészt a vagyongyarapodást kell megosztani, másrészt el kell számolniuk egymással. Szerintem a pályázat útján szerzett, vissza nem térítendő támogatást úgy kell tekinteni, mint a te hozzájárulásodat a vagyonszerzéshez.

fredi 20 # 2008.05.13. 05:23

mezőgazdasági vállalkozóként tevékenykedem, élettársi kapcsolatom megszakadt aközösen eltöltött idő alatt pályázati pénzeket is nyertem a vállalkozás fejlesztéséhez (géptámogatás ültetvénytelepités hitelből termőföld vásárlás)aközösen eltöltött idő alatta vállalkozás nyereségéből illeti meg rész az élettársat vagy az összeségében mindenből?

ObudaFan # 2008.05.12. 18:58

Tisztázzunk fogalmakat :) Majd az új Ptk. már ismeri az élettársi közös és külön vagyon fogalmát, a jelenlegi nem, ezt élettársi jogviszony esetén nem lehet használni.

Jelen esetbe pedig a vélelem amellett szól,hogy közös tulajdon keletkezett, ennek ellenkezőjét a kérdező lenne köteles bizonyítani.

nandy # 2008.05.12. 12:53

Azt a különvagyont azért nem árt bizonyítani...

monalisa1 # 2008.05.12. 12:36

Laikusként: a különvagyonodból vásároltál magadnak egy lakást, melybe engedélyeddel ott lakhatott a barátnőd - szerintem ennyi. Mert az sehol nincs előírva, hogy őneki ez idő alatt másutt ne lehetett volna saját lakása/háza ahová most szépen visszaköltözhetne. Ellenben az együttélés alatt szerzett ingóságok utóbb elosztásra kerülnek a szerzés arányában.

fredi 20 # 2008.05.12. 10:02

sziasztok!
kérdés:ingatlant vásároltam a nevemre a közösen eltöltött idő alatt.élettársi kapcsolatunk megszakadt.
a tulajdonomba lévő ingatlant kérheti e az élettárs,és kérné a tulajdonjog rá eső részére a tulajdonjog bejedzést.vagy ilyenkor a vételár rá eső részét kifizethetem ha viszont én ragaszkodok az ingatlanhoz.

ObudaFan # 2008.05.05. 19:09

A vállakozás nyereségét az arányosításkor annál veszik figyelembe, akié a vállalkozás.

fredi 20 # 2008.05.05. 16:56

élettársi kapcsolatom megszakadt.
kerdésem a következő:
különvagyonomba tartozó dolognak a hozadéka pl vállalkozás bevételét a bíróság hogy mérlegeli.tehát a vállalkozás bevételét az én munkabéremhez adják hozzá és a közös gazdálkodást ennek megfelelően állapitják meg megkülönösképp akkor ha a vállkozást másodállásban végeztem. főállásban mindketten más cégnél de közel azonos munkabérrel rendelkeztünk.ha 100 e forint keresetünk volt/ fő a vállalkozás nyeresége 200e
vagyonmegosztásnál a megállapitás 300-100 ha a társam aháztartást vezette.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.04. 18:33

De most már igen!

SolnesM # 2008.05.04. 18:02

Kösz ! Hát ennyire finoman nem tudom !

_Wasp_ # 2008.05.04. 13:08

SolnesM:
kitagadni valakit az egész örökrésze vonatkozásában lehet.

Amire te gondolsz azt úgy hívják, hogy: "kizárás".

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.05.04. 12:00

Ettől még nem támadható.

SolnesM # 2008.05.04. 11:53

az adásvételi nem megfelelő, tehát mondjuk a 20 milliós ingatlan,”......

Ez csak az illeték hivatalt érdekelheti - a felek egyébként annyit írnak a szerződésre amennyit akarnak - na jó akkor a pénzforgalomnak is ennyinek kell lenni.
Külömben csalás !

SolnesM # 2008.05.04. 11:50

fániká - nak !

Mig él az ember mindent eladhat jó áron, áron alul, sőt akár ingyér is odajándékozhatja - bárkinek.
Az örökségből viszont ki lehet tagadni - igaz csak a feléből !
Ilyen az élet !

fánika # 2008.05.04. 11:21

köszönöm a választ.
Ha az adásvételi nem megfelelő, tehát mondjuk a 20 milliós ingatlan, a szerződésben csak 13 millió forint értékűnek van feltüntetve,(illeték végett) akkor támadható-e a szerződés illetve semmisnek nyilvánítható -e ?
Köszönettel: Fánika

ObudaFan # 2008.05.04. 10:39

Ebben a helyzetben leginkább a hagyatéki eljárás során eljáró közjegyző tudja az adásvételi szerződést beszerezni a földhivataltól.
Hogy hogy tudjátok bizonyítani, azt neked, aki benne élsz, jobban kell tudnod, mint nekünk így, interneten keresztül.

fánika # 2008.05.02. 20:00

Köszönöm szépen a választ Kovács Béla Sándornak.
Megkérdezném, hogy hogy lehet bizonyítani hogy szinlelt volt az adásvételi, tehát "elajándékozta" a tulajdonait édesapám? Pénzmozgás tuti hogy nem volt,mivelhogy az élettársának nem volt egy fillérje sem.
Mi a módja annak hogy megtekintsem azokat az adásvételi szerződéseket?
köszönettel: Fánika

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.02. 19:14

Hát nem. Alapból semmit sem örököltök, mert apátoknak halálakor nem volt semmije. Ha bizonyítani tudjátok, hogy az adásvételi szerződések valójában ajándékozási szerződések voltak, akkor köteles részre tarthattok igényt.

Ha az élettársi együttélés alatt is szereztek vagyont, annak a megfelelő hányadára valóban örökségként tarthattok igényt, de ahhoz meg magát az élettársi viszonyt kell bizonyítani valamint a közreműködés arányát.

fánika # 2008.05.02. 18:46

Üdvözlök mindenkit!

Szüleim elváltak, édesapám ujranősült majd az új házasságából született két féltestvérem. Ettől a feleségétől is elvált , de csak papiron, majd ezt követően a tulajdonába lévő három házat egy luxusautót, és a kft.-jét az exfeleségének eladta adásvételi szerződéssel (szinlelt). 12 évig éltek továbbra is együtt élettársi viszonyban az exfeleségével, sajnos a napokban édesapám meghalt. A hosszú élettársi viszonyból kifolyólag valóban az apámtól származó élettársa tulajdonába lévő dolgok 50%-át én és a két féltestvérem örököljük ? Nembiztosan tudom hogy apám az ingatlanok fölött a haszonélvezeti jogát megtartotta, ezt csak mellékesen írom.
A választ előre is köszönöm Fánika

ObudaFan # 2008.04.28. 20:40

pisti32!

Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.

ObudaFan # 2008.04.28. 20:39

Pontosan ez az, amit így, interneten keresztül még csak megbecsülni sem lehet, hogy kinek mennyi esélye van egyes dolgok bizonyítására.

Gabóca21 # 2008.04.28. 11:49

Nagyon köszönöm,ilyesmire számítottam...

Jogisegitö # 2008.04.28. 09:01

Gaboca21!Elég bonyolult ez az ügy!Mivel az élettársad különvagyona volt amiből a házat vettétek az természetesen őt illetti.Mivel te elköltöztél az élettársi kapcsolat megszakadt.A birósági eljárásokban mindent bizonyítani kell tanukkal és számlákkal.Ami sajnos neked nincs.Igy nagyon nehéz lesz bizonyítani,de nem lehetetlen.Kb 10% esélyed van hogy betudod bizonyítani.Sajnos biztatobat nem tudok!

Gabóca21 # 2008.04.28. 08:47

Ha valaki tud valami bíztatót,vagy éppen elkeserítőt,írja meg!Az előző két íráshoz kapcsolódóan.Köszönöm!