Kedves Fórumtagok,
Élettársi szerződésen gondolkodom, de bonyolult a dolog. Párom tulajdona a lakás, amiben most lakom, de a mamájának haszonélvezeti joga van. Ezen kívül van két nagykorú fia előző házasságából. Én is elváltam, de a volt férjemmel közös tulajdont el kellene adnunk fenntartási költségek és vagyonelosztás miatt.
Ilyenkor mi a helyzet, illetve mi a teendő, hogy később ne károsuljak?
Előre is köszönöm a választ: Auguszta
élettársi viszony
„Ilyenkor mi a helyzet, illetve mi a teendő, hogy később ne károsuljak?”
a kérdést, ha szabadna még egyszer.... (nem értem, mit szeretnél elérni)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
:) Szeretné külön tulajdonának megtartani azt a vagyont, amit a volt férjével osztanak meg, hogy abból se az élettársa, se a gyerekei ne részesülhessenek.
Azt szeretném valahogy elérni, hogyha a párommal és/vagy a mamájával történne valami, akkor ne maradjak fedél nélkül. Gondolom ilyenkor az örökség a fiúkat illeti, illetve esetleg 3 felé osztódik, de abból nem fogok tudni lakást venni. A párom váláskor mindent ott hagyott, így fiai is a volt neje családi házában lakhatnak most. Én viszont a fél panellakásom árával együtt sem megyek sokra (főleg, ha addig még azt is feléljük).
Nem osztódik 3 felé. A két fiú örököl.
Élettársi kapcsolatban még a haszonélvezet sem illet meg.
Nincs olyan, amire te gondolsz. Köthettek ajándékozási szerződést bármennyi tulajdoni hányadra, így akkor az azonnal a tulajdonodba kerül.
Köthettek adásvételit azon az értéken, amit a volt férjedtől kapsz, abból a fél ingatlant megválthatod.
Széles a spaletta.
hát nem is tudom.
Miért gond (jogilag), ha a párod mamája elhalálozik? A haszonélvezet megszűnik a lakáson, egyszerűen csak többet fog érni.
Mi közöd van ehhez a lakáshoz? Adtál a megvásárlásába pénzt? Ha igen, akkor természetesen közös tulajdon keletkezik, de bizonyítani is kell majd, amit állítasz. Ha nem, akkor esetleg megvehetnéd a pénzedből a lakás felét, de akkor is kivásárolhatnak majd az örökösök az ingatlanból.
Vagy akár rendezhetitek végrendelettel a dolgot. (de akkor se lehet élettársad halála esetén tied az egész vagyon, maximum kb. a fele)
Tehát tedd fel magadnak a kérdést:
Mit akarsz megszerezni?
Mire alapoznád az igényed?
Hogy tudod bizonyítani az igényed jogosságát?
De nem kell mindig a legrosszabbra gondolni. Nézd a dolog napos oldalát!
Könnyen lehet, hogy te dobod fel a bakancsod előbb, és nem kell majd stresszelned ezen a kérdésen.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Hűha! Ma front van?
Beleviszi a korábbi lakása árának a felét, amit idővel felélnek, aztán ha tényleg magára marad, már csak a szép emlékek maradnak.
„Beleviszi a korábbi lakása árának a felét, amit idővel felélnek, aztán ha tényleg magára marad, már csak a szép emlékek maradnak.”
plusz a megvásárolt / örökölt / ajándékozott / egyéb szerződéssel biztosított tulajdon(i hányad)
_Wasp_
és felesleges megoldása
Köszönöm válaszaitokat. Ezek szerint "jobban járok", ha mindenáron fenntartom a mentsváram, vagy férjhez megyek (szerintem szomorú dolog, hogy többévi együttélés is alig jogosítja fel a nőket valamire).
szerintem nagyjából igazságos a rendszer.
A szerzés arányában kapod meg részed a javakból, sőt minden házimunka ilyen közreműködésnek számít.
Ha lényegesen többet kapna (férfi vagy nó), na az lenne nagyon igazságtalan. (Az együtélést órabérben akarnád tán elszámolni?)
Nézd a dolgot a gyerekek szempontjából: papához költözik egy nő, papa elpatkol, és a víg özvegy röpül Hawaiira a teljes vagyonnal. Ez se lenne teljesen oké...
_Wasp_
és felesleges megoldása
kriszta11-nek: Köszönöm a megértést és együttérzést
wasp-nak: Ha ilyen jó a helyzet miért jelenik meg cikk azon a címen, hogy "Élettársi kapcsolat - jogok nélkül / Szabályozták, de nem oldották meg" (Nők lapja 2007 november 21)? Egyébként nem dőzsölni szeretnék, sem mást kiforgatni, csak valahol lakni
nekem is kéne egy lakás. Főleg, ha nem kéne érte letennem a teljes vételárat. De ettől még nem lesz igazságos, ha más megfosztok a jogos tulajdonától.
(Elárulom, ha elvesznek feleségül, akkor se lesz gyökeresen más a helyzet... hozott vagyon annak jár akié, a szerzett meg feleződik szerzési aránytól függetlenül. Mi is lesz a lényegi különbség a vagyoni helyzetedben?)
_Wasp_
és felesleges megoldása
Oké, feladom, nem vitakozom veled és a joggal. Zárszó (másoknak sem árt tudni)"Az öröklést végrendeletebn kell rögzíteni, mert egyébként az élettárs semmit sem örököl, a házastársakkal ellentétben nem illeti meg a haszonélvezeti jog sem..."
nem hiszem el, hogy nem olvasod el amit válaszolunk a kérdésedre. (A végrendeletet / adásvételt / egyéb szerződést (pl. tartási szerz.) már korábban írtuk.)
A szerződéseknél bizonyítani kell a jogalapot.
Törvényes öröklés:
Házastársként sem örökölsz ha van gyermek! (vagy más leszármazó, pl. unoka)
Végrendeleti öröklés:
végrendelettel sem tudod megrövidíteni a gyermekek kötelesrészét.
(Az egyetlen különbség a házastársi haszonélvezet lenne, de ez korántsem korlátlan jog: korábbi haszonélvezet (esetedben a reménybeli elhúnyt édesanyjáé) korlátozza, a lakás nem lenne eladható, te nem köthetsz újabb házasságot, ha lakásod máshol lenne megoldott, meg lehet váltani, ági vagyon természetbeni kiadása, stb.)
_Wasp_
és felesleges megoldása
"A közös tulajdonra viszont jogosult mindkét fél olyan arányban, amilyen arányban belerakott, ezt szükség esetén bizonyítani kell tanukkal, számlákkal"
? Ez az utolsó kérdésem. Köszönöm a segítőkészséget.
„„A közös tulajdonra viszont jogosult mindkét fél olyan arányban, amilyen arányban belerakott, ezt szükség esetén bizonyítani kell tanukkal, számlákkal“
? Ez az utolsó kérdésem. Köszönöm a segítőkészséget.”
Ez kérdés? (Ha igen nem kell kérdőjel, nyugodtan tehetsz pontot a mondat végére.) Sőt, nem csak a számlákkal igazolható hozzájárulásod számít szerzésnek, hanem a háztartásban végzett munka értéke is.
_Wasp_
és felesleges megoldása
auguszta:
A volt férjeddel jelenleg még közös ingatlant ha eladjátok, az abból téged megillető pénzből veszel magadnak valamit, így bármiként is alakul a jelen élettársi kapcsolatod, egy saját kuckó - mint különvagyonod - mindenkor rendelkezésre áll. (Valamint annak majdani örölése is tiszta.)
monalisa1: köszönöm szépen a tanácsot (ez nekem is megfordult a fejemben; egy telek talán kijön belőle)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02