Kamatadó levonása értékpapír öröklése esetén

titokka # 2009.10.17. 06:09

Szia Eudoxia!

Tegnap a Raiffeisen Bank visszautalta a levont kamatadónkat mindkettőnknek a testvéremmel együtt. Az elszámolás még nem jött meg, de azt még megvárom,mert valamiért 128.000 forinttal kevesebbet utalt át nekem. Lehet, hogy ez az öröklés dátuma (2007.május) és az értékpapirok beváltása (2008.július) közti idő alatt felhalmozott kamatok jogosan levont kamatadója, de még pontosat nem tudok,majd ha megkaptam a kivonatot. Ne add fel, mert mindenképpen igazad van. Én is 2007-ben örököltem, az értékpapirt 2008 nyarán adtam el, az illetéket kiszabó határozatot pedig 2009.nyarán kaptam meg.

Egyjogász # 2009.10.18. 00:14

Az OTP nekem is 40valahány ezerrel kevesebbet utalt, mint amennyit én kiszámítottam. Reklamációmra meg küldtek egy olyan bonyolult kimutatást, amit nem hogy én, de pénzügyes ismerősöm sem értett...
Én ezt már hagytam a francba, most pereljek ennyiért?

titokka # 2009.10.18. 07:00

Megvárom a kimutatást,aztán levelezgetünk egy kicsit, hátha fény derül rá,hogy mi is lehet ez a 128.000 Ft. levonás.

Eudoxia # 2009.11.25. 21:06

Sziasztok Kedves Mindenki!

Egy kicsit eltűntem, "babonából". Akárhányszor írtam, hogy jó híreim vannak, mindíg történt valami. Inkább nem írtam az utóbbi időben. Úgy tűnik, bejött! :)))
Ma végre az OTP átutalta a túlvont kamatadóm! Késedelmi kamattal együtt!
Ezúton szeretném a segítségeteket megköszönni, Titokkának, az anyukájának és Egyjogásznak külön is.
További sok sikert mindenkinek!

Eudoxia

Szirti_Vakond # 2010.01.26. 23:53

Kedves Fórumozók!

Hasonló cipőben járok én is: 2008 áprilisában halt meg az örökhagyó, az örökség részben az OTP-nél tartott befektetési jegyekből állt. 2008 októberében lettek visszaváltva, akkor 435 ezer Ft kamatadót vontak le a - szerintem - jogos kb. 110 ezer Ft helyett. Illetéket kiszabó határozat - se nullás, sem semmilyen - azóta sem jött, szerintem már nem is fog jönni.

Az akkori eléggé zűrös időszak miatt -egy puszta véletlen folytán- csak "most esett le", hogy valami nem stimmel a papírokkal, végigolvastam ezt a fórumot is, hát elég megdöbbentő dolgokat művel(t) az OTP, az biztos.

Szóval a kérdés: hol érdemes a "harcot" elkezdeni? Egy önellenőrzés benyújtása az APEH-nél? Vagy egy levél az OTP Területi Igazgatóságának? Vagy személyesen bárhol?
Esetleg rögtön keresetlevél az OTP ellen, mert úgyis csak az időd húznák?:)

Az Szja tv. kérdéses §-a azóta még egyértelműbb lett:
[az értékpapír megszerzésére fordított érték:]
"olyan értékpapír esetében, amelynek megszerzését az illetékügyi hatóságnál be kell jelenteni - akkor is, ha az illeték kiszabása az átruházásig még nem történt meg vagy az illetékügyi hatóság nem szab ki illetéket -, az illetékekről szóló törvényben meghatározott forgalmi érték, növelve a magánszemély által az értékpapír átruházásáig teljesített, igazolt ellenértékkel," (67.§ (9) bek. ak) pontja)

Amúgy -bár szerintem ez az érvelés csak a családtagok előtt állna meg- de a 2008-as szabályok esetében is, meglehetősen érdekes a bank azon gyakorlata, miszerint "Kamatjövedelemnek", vagy "Árfolyamnyereségből származó jövedelem"-nek tekintette az értékpapírszámlára átvezetett örökséget,és ezért kamatadót vont a teljes összeg után.Ráadásul a kamatadó levonását részletező számlán az árfolyam mellett szereplő "0" értelmezhetetlen, fikció: soha nem volt egy befektetési jegy árfolyama nulla (remélem nem is lesz).

Előre is köszönöm a segítséget:
egy pályakezdő, aki mindig utálta a pénzügyi jogot

Szirti_Vakond # 2010.01.27. 12:54

Ma beszéltem telefonon az OTP-vel. 2010. január 1-e óta teljesen egyértelmű, hogy mi a helyzet az öröklés útján szerzett értékpapírokkal. Ennek ellenére a bankban továbbra is a törvénnyel ellentétes gyakorlat folyik, szerintük nem kell levonni a forgalmi értéket az adóalapból. :)

D

berci11 (törölt felhasználó) # 2010.02.03. 10:55

Sziasztok!

Az érdekelne, hogy bankban értékpapír számlán tartott pénzpiaci alap és kötvény(nem befektetési jegy) öröklési illetékköteles-e? Valamint a devizában kibocsátott állampapír(devizakötvény)öröklési illetékmentes-e a forintban kibocsátott állampapírhoz hasonlóan. Köszönöm a választ!

berci11 (törölt felhasználó) # 2010.02.03. 11:01

Sziasztok!

Az érdekelne, hogy bankban értékpapír számlán tartott pénzpiaci alap és kötvény(nem befektetési jegy) öröklési illetékköteles-e? Valamint a devizában kibocsátott állampapír(devizakötvény)öröklési illetékmentes-e a forintban kibocsátott állampapírhoz hasonlóan. Köszönöm a választ!

viragdoki # 2010.02.07. 23:01

Sziasztok!

Hasonló cipőben járok én is nekem 4,8 milliót nyelt le az OTP.Harcolok érte már egy ideje de mintha nem értenék a bankban mit is szeretnék.Halasztják ,húzzák az időt,de beismerni nem akarják h az nekem visszajár.2008-ban örököltem, de csak 2009 nyarán volt határozatom az APEHtől tehát vonatkozik rám az új jogszabály.Hivatkoznak arra h nem pontos a kiszabó határozat ami igaz is de csak formailagmert nem lakossági bankszámlán hanem értékpapírként örököltem, de forintra annyit.A közjegyző közben kijavította a hibát-amit el is juttattam nekik-erre most azt válaszolták hogy forduljak az illetékes Adóhatósághoz mert nem pontos a határozat.
Van egy állásfoglalásom az APEHtől h a banknál tudom rendezni a túlvont kamatadót de mintha nem is kapták volna meg ezt a levelet.Most újabb levelet irtam nekik amelyben kamatokkal együtt kérem a visszafizetését.
Részlet az APEH levélből:
1.
A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény 206. § (13) bekezdés értelmében az Szja tv. 67. §-a (9) bekezdése a) pontja 2009. január 1-jétol hatályos ak) alpontjának rendelkezése alkalmazható a 2008. december 31-ét követoen átruházott értékpapír megszerzésére fordított érték meghatározására, továbbá abban az esetben is, ha az egyes adó és járuléktörvények módosításáról szóló 2008. évi LXXXI. tv. 204. §-a (1) bekezdése második mondatának rendelkezését kell alkalmazni.

Fentiek értelmében a visszaható hatályú jogszabály azt eredményezi, hogy az Ön esetében a Kamatozó Kincstárjegy megszerzésére fordított érték nem az, amely után illetéket kell fizetni (mert a hitelviszonyt megtestesíto értékpapír öröklése mentes az illeték alól), hanem az illetékrol szóló törvényben meghatározott forgalmi érték (Itv. 102. § (1) bekezdés), növelve a magánszemély által az értékpapír átruházásáig teljesített, igazolt ellenértékkel.
Egyszerubben kifejezve, a fenti, 2009. július 7-én hatályba lépo szabály az Ön esetében is megengedi azt, hogy a kamatjövedelem megállapítása során költségként a Kamatozó Kincstárjegynek az örökhagyó halála idopontjában megállapított értékét el lehessen számolni.
Erre azonban csak a 2009. július 7-én hatályba lépo szabályok alapján van lehetoség, így az OTP Bank Nyrt. Az adó megállapítása során ? az akkor hatályos szabályok szerint ? helyesen járt el.

A fentiekben leírtak alapján keresse meg az OTP Bank Nyrt-t, és kérje a ?túlvont? kamatadó visszafizetését.

ObudaFan # 2011.06.27. 13:46

Hátha valakit még érint. Egy hasonló ügyben ma kaptam meg a hitelintézet ellen indított perben született jogerős ítéletet a Fővárosi Bíróságtól, melyben a 2008/21. Adózási kérdéssel ellentétesen, a BH 2011.27-re is hivatkozva a hitelintézetet kötelezte a kamatadó rész visszatérítésére az ügyfél felé, olyan ügyben, ahol az ügyfélre öröklési illetéket nem szabtak ki az örökölt értékpapír vonatkozásában.