Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Házassági vagyon vagy különvagyon?

ObudaFan # e-mail 2019.01.13. 22:47

Igen, attól függően, hogy milyen jellegű és milyen mértékű volt a felújítás, vagy a ráköltött összeg felét lehet követelni anyóséktól, vagy a tulajdonjog-változás mértékének a felét. Azért a felét, mert amit megkerestél, az akkor is közös vagyon, ha a feleséged nem dolgozott.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

TT1981 # e-mail 2019.01.13. 12:24

Üdvözlöm önöket!

Tamás vagyok!

Segitséget szeretnék kérni!16 év házasság után tönkre ment a házasságom nem az én hibámból!
De ez mindegy!szeretnék segitséget kérni hogy mit követelhetek a nejemtöl vagy az anyósomtol 16 év útán!

A történet az hogy álómházaságnak indult!fiatalon megismerkedtünk 20 évvel ezelött!a házaságkötes útán anyósóm házába költöztünk be!2 gyerekünk születet!én kamionosként dolgoztam!Tehát keveset voltam otthon!igy tudtam megteremteni azt hogy a családomnak mindene meg legyen!gyarapodtunk nagyon sokat költöttem a házra!én tartótam fent és minden jóval berendeztem ahogy nekünk meg felelt!A nejem 14 évig nem dolgozot!hanem a gyerekeket nevelte!miután el helyezkedet dolgozni 2 jövedelem lett en is felhagytam a kamionozással és otthon válaltam munkát!másfél ev után közölte a nejem hogy neki ez igy nem jó!inkább menjek vissza kamionozni mert igy ő nem tud élni!mint ki derült volt 1 harmadik fél is jelen!ezt én nem tudtam meg emészteni és vissza jöttem kamionozni külföldre!
Megbeszélésünk szerint mivel anyós nevén van a ház azt mondta hogy nem kell fizesek gyerektartás!és ne váljunk el csak hadd éljen 1 kicsit és rendbe jön a házasságunk!en fizetem 2 gyerekre havi 60ezer forintot!ez 1 ideig jó is volt!de 2 év után be adta a válópert és természetesen nem lett elég a gyerektartás!a válást már ki mondták!a mult héten!nem firtatam a dolgot ő ügyvédel volt én meg magamba!de legalább tul vagyok rajta!hisz én nagyon ki készültem hogy tönkre ment a házasságom!kértem töle hogy amit a házba termeltem a 16 év házasság alatt arról probáljunk megegyezni!de azt mondta hogy az anyukájáé a ház és kb nekem nem jár semmi!4 zsák ruhát hoztam el 2 éve!
Kérdésem az volna hogy volna e jogom bármit is követelni!?e mailbe anno meg irta hogy tudja hogy mindent én teremtetem és ott hagytam!de most mégis itt tartunk hogy nekem semmi nem jár!

ObudaFan # e-mail 2019.01.11. 21:52

Az árfolyamnyereség valóban különvagyon.
Azért a ki nem vett osztalék véleményem szerint elérhet olyan mértéket, illetve lehetnek olyan körülmények, ahol már a méltányossági szabály indokolhatja az elszámolást.
Hogy a házból kérhetsz-e, az azon túl, hogy sikerül-e a hozzájárulásodat igazolni, attól függ, hogy az együttélésetek alatt miből vette.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Soprano # e-mail 2019.01.11. 16:00

még valami

nekem van egy még első házasságból maradt vidéki házam, ahol minden hétvégét töltünk, ez pesttől fél órára van.

második feleségem vett egy lakást pesten amikor a vidéki házamban lakott 3 évig (egyik fia is). egyébként a lakásba besegítettem neki cca 40%-kal . az élet úgy alakult, hogy hétköznap az ő pesti lakásában vagyunk, hétvégén nálam vidéken.

válás esetén van valami keresnivalóm az ő lakásában, pláne hogy bele is fizettem (papíron nem)?

Soprano # e-mail 2019.01.11. 15:18

Tisztelt Ügyvéd Úr,

sok dologgal már tisztában vagyok a külön vagyon kapcsán.

de amiről keveset olvasok az az életközösség / vagyonközösség -et megelőzően létrejött kft, rt.... azon időszakában létrejött , de osztalékként fel nem vett vagyon, ami a cégek saját tőkéjét növeli évről évre, nyilván már a vagyonközösség, házasság ideje alatt

konkrétabban van egy 10 éves cégem, ami mindig az én tulajdonomban volt, kérheti e válófélben lévő feleség ennek a cégnek a vagyon gyarapodásának x részét. a cégből nem lett felvéve osztalék, az már közös vagyon lenne, de mi van ha bentmaradt a cégbden a vagyon

valahol olvastam, hogy az osztalék közös vagyon, az árfolyam nyereség külön vagyon.

üdv

ObudaFan # e-mail 2019.01.11. 12:12

Ha az életközösség előtt lett alapítva a cég és nem volt az életközösség alatt tőkeemelés közös vagyonból, akkor csak a kivett osztalék közös vagyon.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

jaszaf # e-mail 2019.01.10. 19:46

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjem egyszemélyben tulajdonosa és ügyvezetője a Kft.-nek, tehát nekem részesedésem abban nincs.

Mi számít közös vagyonnak az alábbi esetekben:

  1. Kft. alapítva az életközösség megkezdése előtt: törzstőkéje, gépjármű a Kft. nevén közös vagyon-e?

A gépjárművek vásárlása már az élettársi közösség fennálása után történt.

  1. Közös vagyon-e a cég értéke? Vagy ez csak akkor számít ha én is résztulajdonosa vagyok?

Amit eddig megtudtam, hogy az osztalék közös vagyon. Milyen esetben? Úgy értem, hogy ha kifizették ( kivették ) csak akkor, esetleg ha benthagyták a cégben akkor is?

Választ előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
M

ObudaFan # e-mail 2018.12.31. 09:40

Orshie

  1. Ha már házasok vagytok legalább 2 éve, akkor azért megoldható lesz, hogy az EU területén maradjon. Már ha van munkája, vagy vagyona.
  2. A különvagyon értékén szerzett vagyon is különvagyon, tehát az értékesítésnek nem lesz jelentősége, de jól le kell dokumentálni, hogy mit miből vettél.
  3. Ilyen mértékű felújítás még nem keletkeztet közös vagyont, hanem kötelmi igényt.
  4. Mivel a másik ingatlannal egymás beleegyezése nélkül egyikőtök sem tud sokat kezdeni, csak meg lehet állapodni az értékesítésben.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Orshie # e-mail 2018.12.30. 16:05

Jo napot kivanok!

El szeretnem adni a budapesti lakasomat, amit meg joval a parommal valo megismerkedes elott szereztem. Ha jol sejtem, ez kulonvagyonnak szamit.

10 eve vagyunk egyutt, de kozben megromlott a viszonyunk. Mar egy eve kulon elunk. Csak hogy erdekesebb legyen a helyzet, van 2 kozos kisegyerekunk (9 es 3 es fel eves), illetve a ferjem del-afrikai allampolgar. Egyelore azert nem inditottam el a valast, mert akkor tulajdonkeppen neki vissza kellene mennie Del-Afrikaba, es akkor csak nagyon nehezen lathatna a gyerekeket, mert ugy tartozkodik Jersey-n, mint csaladtag, illetve EU-s hazastars. Tavaly ev vegen hazakoltoztunk, hogy majd egyutt fogunk elni Mo-n, de o ugy dontott az en megkerdezesem nelkul, hogy visszamegy Angliaba, illetve Jersey-re. Ez volt szamomra az utolso huzasa, mert mar tobb eve csak kinlodtunk, es csak azert viseltem el a lelki terrorjat, mert nem volt hova mennem Angliaban.

Mindegy, nem ez a lenyeg, hanem inkabb az, hogy papiron meg hazasok vagyunk. Most sikerult csak juliusban itthon bejegyeztetni a hazassagot, hogy vegre legyenek a 3 eves kisfiamnak papirjai, mert eddig semmije sem volt, csak egy Jersey szuletesi akvi kivonata. Haza is ugy hoztuk egyszeri beutazasi engedellyel.

Ha eladom a lakasomat, mert nem szeretnek a szuleim nyakan elni a 2 gyerekkel orokre, es vennek belole egy masikat videken, amit a gyerekek nevere iratok, es en mint haszonelvezo lennek benne, akkor az a teny, hogy eladom, az kozos vagyonnak szamit, illetve az uj lakas kozos vagyon-e, ha meg mindig hazasok vagyunk papiron? Illetve tarthat-e barmi igenyt erre a lakasra? Mivel ugy szeretnem intezni a dolgot, hogy a budapesti lakasbol nem a teljes osszeget szeretnem a videki lakasra forditani, akkor tarthat-e igenyt arra a penzre, amit nem a lakasra hasznaltam fel, hanem pl. tartozast szeretnek belole visszafizetni, szeretnek egy autot venni magamnak, illetve be szeretnem fektetni egy vallalkozasba.

Hogy lehetne megoldani azt, hogy semmikeppen se juthasson hozza a lakasom ertekesitesebol befolyo osszegre? Most itt olvastam valamit, hogy ha jelentos beruhazast vegeztek az ingatlanon, akkor keletkezhet kozos tulajdon. Az az igazsag, hogy egyszer kitalalta, hogy ujitsuk fel a lakast, mert eleg rossz allapotban volt. Rakoltott kb fel millio forintot a furdoszobara. Semmi bajom nincs azzal, hogy ezt a penzt visszafizessem neki, de nem szeretnem azt, hogy a teljes osszeg felet lenyulja, mert hazasok vagyunk/voltunk.

A masik kerdesem pedig az lenne, hogy ez is az o nagy otlete volt, hogy vegyunk meg egy telket, amin egy preshaz volt meg gyumolcsos, mert majd milyen jo lesz azt kiboviteni es jo lesz nekunk haznak. Ez az ingatlan az en nevemen van, mert allitolag kulfoldiek nem szerezhetnek ingatlant Mo-n, igy az adas-veteli szerzodesben kikotottuk, hogy en az o beleegyezese nelkul nem adhatom el a telket. En nem szeretnek ezzel a telekkel semmit sem csinalni, illetve szeretnem toroltetni a tulajdonjogomat rola. Felolem o azt csinal ezzel, amit akar, en nem szeretnek semmi felelosseggel tartozni az ingatlannal kapcsolatban. Ezt hogyan lehetne megoldani?

Nagyon szepen koszonom a tanacsot!

ObudaFan # e-mail 2018.12.30. 13:29

Ha jelentős beruházást végeztek az ingatlanon, azzal közös tulajdon keletkezhet. Használati joga adott esetben enélkül is.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

R-edeti # e-mail 2018.12.29. 18:18

Üdv fórumozók!

A kérdésem a következő lenne, van egy élettársam körülbelül 3 éve már, és egy kislányunk is született.. az én lakásomban élünk, és a kérdés, hogy hogyan és mi módon tudná rátenni a lakásra a kezét a párom ha ez lehetséges is!?
Köszönöm a válaszokat!

Sziltib # e-mail 2018.12.19. 16:35

Köszönöm szépen az információkat.Nagyon hasznos volt!Üdv!

ObudaFan # e-mail 2018.12.19. 11:26

Ahogy azt már írtam, amilyen arányú volt az ő régi házának az értéke az új ingatlan teljes vételárából, olyan arányban az az ő különvagyona, a hitelből finanszírozott összeg arányába pedig a közös vagyonotok.
Közjegyző vagy ügyvéd előtt megállapodhattok, bármelyik megoldás jó.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Sziltib # e-mail 2018.12.19. 05:42

Még az is megoldás lenne ügyvéd úr.Ha a közösen lakot lakásról beszélünk hogy közjegyző előtt valamenyi részt rám irat?Milyen rész illetne meg engem?35 milióért vettük most ér minimum 100miliót.Ugyanis lakások vannak kiakakitva benne amiket én csináltam és ki vannak adva bérbe.Egyébként ez ingatlanon kivül is van még két ingatlan amibe a feleségem a tulajdonos és szintén 80 százalékal meg növeltem az értéküket feluitásokkal.Szeretnék a feleségemmel le ülni v beszélni csak nem tudom hogy közelisem meg a kérdést...

ObudaFan # e-mail 2018.12.18. 23:22

Ha a közösen lakott lakásotokról beszélünk, akkor itt haszonélvező leszel ebben az esetben és tulajdonjogod nem lesz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Sziltib # e-mail 2018.12.18. 10:15

Ha jól értem.Ha meg halna a feleségem az örökös az egyedűli egy lánya lenne(külőn kapcsolatból) száz-százalékban.Ha nem egyezkedek vagy nem megyek perre a nevelt lányommal akkor hivatalosan semmi nem kerűl a nevemre....Csak esetleg haszonélvező?

ObudaFan # e-mail 2018.12.17. 16:12

Akkor vagy meg kell egyezni majd az ő örököseivel erről, vagy az örökösökkel szemben kell pert indítani.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Sziltib # e-mail 2018.12.17. 06:49

Köszönöm válaszát!Ha véletlenűl meghalna a feleségem.Be fogom tudni jegyeztettni magam tulajdobos ként a mostani házunkba,a földhivatalnál?Mi ennek a mennetje?Nem szeretném zaklatni a feleségem ilyen témával mikor ilyen beteg.Bizom benne meg gyógyúl..Köszönöm továbi válaszát.

ObudaFan # e-mail 2018.12.16. 14:04

Amilyen arányú volt az ő régi házának az értéke az új ingatlan teljes vételárából, olyan arányban az az ő különvagyona, a hitelből finanszírozott összeg arányába pedig a közös vagyonotok.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Sziltib # e-mail 2018.12.15. 07:50

Űdv.10 éve amikor össze költöztűnk a feleségem,az ő tulajdonában volt a ház.Rá 2 évre az állam ki sajátitotta a házat és vásaroltunk egy másikat plusz 5000000ft hitelt vetűnk fel hogy meg tudjuk vásárolni a mostani házunkat(én volam a kezes).A hitelűnk le járt.Vásároltuk 35000000 ft-ért most ér százmilioforintot.Ezeket a beruházásokat közösen csináltuk.De az előző ház amit elatúnk meg a mostani is az ő nevén van.A két gyarekünket egyűtt nevelyük,külö,külön kapcsolatbol,közös nincs.Továbba a vállalkozásunk is az ö nevén van,nála vagyok bejelentve.

ObudaFan # e-mail 2018.12.14. 12:35

Amikor összeköltöztetek, már a feleségedé volt a ház? Nagyobb értékű beruházást az együttélés alatt végeztetek rajta?

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Sziltib # e-mail 2018.12.14. 05:53

Űdvözlöm!A feleségem daganatos beteg.10 éve vagyunk egyűt.Két gyerekünk van,nekem egy 16éves a feleségemnek egy19 éves,előző kapcsolatokbol vannak.10 éve nevelyü őket egyűt.Három éve vagyunk házastársak.A ház a felleségem nevén van.Ha netán meg hal a feleségem amit nem szeretnék mert nagyon szeretem.Az ingatlanbol járni fog nekem részesedés?Közös gyerek nincs.Köszönöm válaszát.

ObudaFan # e-mail 2018.12.05. 14:52

A felét a házastárs örökli.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

bugyuta # e-mail 2018.12.04. 13:47

Szeretnék segitséget kérni házastársi örökléssel kapcsolatban. Adott egy ingatlan tulajdon 3 tulajdonossal, anya 50% tulajdonos, 2 fiu és anya a másik 50%-on tulajdonos. Kérdés: az 1.fiu házasságot köt 2019- ben, de külföldön élnek, nem laknak az ingatlanban. Mi az öröklés szabálya, ha az ingatlanban a házastárs sosem lakott, örökölheti-e az 1/3-nyi tulajdonrészt ami az örökhagyó különvagyonának számit, mert gyerekkora óta a nevén szerepel az ingatlan ezen része. Gyermek nem lesz, mert már tulkorosak. Az ingatlanban anya és a másik fiu(testvér)él. Köszönöm a segitséget előre is.

drbjozsef # e-mail 2018.07.07. 19:19

Első pont helyesen : Nem különvagyon, a lakott lakáson kívül minden másból egy gyerekrészt örököl a túlélő házastárs.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.