öröklés

Vadsuhanc # 2018.08.15. 17:25

Tisztelt Fórumozók!

A hagyatéki végzésben szereplő bankszámlán lévő összegen kívül az örökös a számla szerződést is örökli (az elhalt jogait illetve kötelezettségeit ) vagy a szerződés az örökhagyó halála miatt automatikusan megszűnik? (A pénzintézet tudott a halálesetről )

Nem mínuszos számláról van szó.

ObudaFan # 2018.08.14. 18:47

Ha egyébként jogosulttá válnak a megtamadasra, mert örökösök lesznek, akkor megtamadhatjak.

Ella0201 # 2018.08.14. 12:19

Röviden: a tanúk megtámadhatják azt a szerződést amit édesanyámmal kötök, ha ők is érdekeltek az öröklésben? Vagy mivel tanúk voltak ezért esetleg nem tehetik?

Ella0201 # 2018.08.14. 11:46

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem az lenne, hogy ha édesanyámmal öröklési szerződést kötünk (a két tanú édesapám és testvérem) a későbbiekben megtámadhatják ennek ellenére azt? Válaszát előre is köszönöm.

Alma85 # 2018.08.14. 06:44

Köszönöm Obudafan!
De amúgy a végkielégítés közös vagyonnak számít nem? Akkor gondolom csak az 5,5 m ft fele utan kerhetik csak?

ObudaFan # 2018.08.14. 05:15

A kotelesreszi igeny szerintem nem veszélytelen, a tobbi nem tunik komoly próbálkozásnak.

ObudaFan # 2018.08.14. 05:15

A kotelesreszi igeny szerintem nem veszélytelen, a tobbi nem tunik komoly próbálkozásnak.

Alma85 # 2018.08.13. 21:19

Ez a topik miért nem jelenik meg az oldalsó "Friss - Fórum" mezőben? Így válaszom sem lesz gondolom?

Alma85 # 2018.08.13. 20:30

Kedves Szakértők!

Nem is tudom, hogy felháborodva vagyok, vagy ledöbbenve. Ma volt férjem hagyatéki tárgyalása (első). Én a második felesége vagyok, van egy 22 éves gyermekünk és előző házasságából is van két gyermeke (27 és 32 évesek).

Fogok ügyvédet fogadni, de muszáj addig megkérdeznem itt az önök álláspontját, mert teljesen kiakasztottak ma.

Szóval az egyik ilyen az volt, hogy férjem egyik bankszámláján van 3 millió Ft, amiből 2 millió úgy került oda, hogy lányom a nagyszülőktől ajándékba kapott 2 millió Ft-jából megvásárolta férjem autóját. Az ex ügyvédje szerint, ezért az én lányomnak ezen 2 millióból nem jár semmi, hiszen így visszakapná a vételár felét. Ez valóban így van?

A másik, hogy valahonnan megtudták, hogy férjem tavaly évvégén kapott végkielégítést 5,5 millió Ft-ot. Rákérdeztek, hogy az hol van, én pedig elmondtam, hogy abból (bizonyíthatóan) kettőnk fogászati kezelésére elment 2,3 millió plusz 1,8 millióból felújítottuk a nagyszülői házamat, ami egyébként kb. 8 éve folyamatosan ki van adva. A fennmaradó majdnem kétmillióval nem tudok elszámolni. Vett férjem költségesebb szerszámokat, telefont, eljárt ide oda, orvosokra is költöttünk, nem tudom pontosan hova ment el. Én ezt jóhiszeműen elmondtam, mire közölték, hogy a fogászati kezelésem árából és az ingatlanra fordított összeg miatt kötelesrészi igényt fognak beterjeszteni. (Majdnem megkérdeztem az ügyvédet, hogy mit csináljak, adjam nekik oda a félfogsorom? :D ) Ha ezt nem is mást beszóltam, mire közölte az ügyvédje, hogy a hiányzó majdnem 2 millió miatt lehet, hogy büntető feljelentést tesznek. Tényleg nem tudom hova ment el, de ez tényleg komoly? Lehet, hogy csak én éreztem úgy, de szerintem a közjegyző is ki volt akadva néha, volt is, hogy rászólt, hogy "de ügyvéd úr kérem". Én nem akarok nyerészkedni, vigyék ami jár (van ingatlan, jármű, nem kevés értékes ingóság), de a fentiek tényleg követelhetőek rajtam?

ObudaFan # 2018.07.30. 04:41

Édesanyátok részének (tehát a házassági vagyonjog szabályai szerint megállapítva az ő tulajdoni hányadának) egyenlő részeit öröklitek, feltéve, ha nem volt házastársa az elhalálozásakor.
Ha házasok voltak, akkor a házastárs is örököl egy gyermekrészt mindazon vagyonra, ami nem az utolsó közös lakás volt, az utolsó közös lakásra pedig haszonélvezetet.
Ha a házastársi együttélés alatt szerezték az ingatlant, akkor vélelmezni kell, hogy az közös vagyon, tehát a fele az édesanyádé, de ez csak vélelem, tehát annak a megállapításához, hogy mi is az édesanyád tulajdoni hányada, lényegesen részletesebb tényállás szükséges.

norbertox # 2018.07.25. 06:47

Édesanyám halála után házasság ( több mint 20 éve házasok ) után szerzett 3 ingatlanból csak egyet tüntettek fel a hagyatéki eljárásba viszont ezen kivül van még egy külföldön és egy itthon!4en vagyunk testvérek!Egy a házasságból közös gyerek és mi hárman meg másik apától,de a mostoha apánk gyerekkorunk óta nevelt!Kérdésem hogy édesanyánk halála után mit öröklünk a 3 ingatlanból?