Válás menete 2019ben

István khs # 2019.06.01. 18:26

Köszönöm .

Kedves Kovács Béla Sándor .
Egy 5000 fős város 2 lakójáról van szó, akiknek soha nem volt semmi bírósági vagy bármilyen ügye. Se rossz hírnév , se jó , tehát egy teljesen átlagos . Megkerestük a két helyi ügyvédet , külön külön , hűtlenség miatti válás címszóval . Nem szeretnék állást foglalni, mindössze tájékozódni .
Köszönöm .

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.01. 19:19

hűtlenség miatti válás címszóval .

Ugye, ugye...

Lazcsa # 2019.07.24. 13:55

Tisztelt Fórumozók,

Válni fogunk a feleségemmel, és igyekszünk ezt közös megegyezéssel megtenni.
A kérdésem arra irányulna, hogy ha bizonyos pontokban nem sikerül megegyezésre jutni, akkor abban kérhető a bíróság segítsége, hogy jogi alapon eldöntse a kérdéses pontokat?

Tehát ha megegyezés van a lakáshasználatban, a gyermek elhelyezésben, hogy melyik szülőnél marad a gyerek, de problémás a tartásdíj és a lakáshasználat jog ellenértéke amire igényt tartana az elköltöző fél, akkor ezeket a bíróság a tárgyalás során eldönti? Feleségem közös lakáshasználatot akar, de ha egyszer el akar válni tőlem akkor ennek semmi értelme szerintem.

Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.24. 18:07

Nem. Részleges egyezség nem elég a közös akaratnyilvánítás alapján történő bontáshoz.

mernoki # 2019.08.05. 06:49

Tisztelt Fórumozók, tisztelt Szerkesztőség!

Feleségemmel közös megegyezéses módon - én mint felperes - válókeresetet nyújtottam be 2019. március 5-én. Azt hittem egyszerű lesz, de nem. Csak nagykorú gyermekeink vannak, a vagyon, lakhatás kérdésében is benyújtottam az egyezségünket. Ennek ellenére most úgy érzem 5 hónap után, hogy a gyors válásból nagyon hosszú procedúra lett, vagy még lesz értelmetlenül, az amúgy is terhelt bíróság saját magának csinál több munkát.
Kétszer volt mondva csinált hiánypótlás (határidőn túli kiértesítésekkel!), amit én teljesítettem azonnal. Végre augusztus elején talán látható az út vége, mivel a feleségem, mint alperes ellenkereseti felhívási végzést kapott. Nem akar ellenkeresetet, de a végzésből számunkra nem derül ki, hogy ebben az esetben is be kell-e adnia valamit (nemleges keresetet, nyilatkozatot, stb.,), vagy nem ?
Továbbá a per elhúzódása miatt tartok attól, hogy a per napját nehogy akkorra tűzzék ki amikor éppen külföldön leszek ősszel (amikor szerveztem azt hittem, már túl leszek ezen). Ezzel kapcsolatosan lehet-e kérni a bíróságot előre, hogy ne arra az időszakra tűzze ki per napját?
Kérem e két kérdésben véleményüket, tapasztalatukat, köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.05. 07:13

Ha nem ad be ellenkérelmet, akkor a bíróság kivárja, míg a határidő eltelik, addig nem tűz tárgyalást. (A határidő számítása augusztus 21-éig el sem kezdődik.)

Ezzel kapcsolatosan lehet-e kérni a bíróságot előre, hogy ne arra az időszakra tűzze ki per napját?
Lehet. Aztán vagy teljesíti vagy nem.

(Ha nem sajnáltad volna azt a néhány tízezer forintot ügyvédre, már elvált ember lennél.)

mernoki # 2019.08.05. 13:07

Köszönöm a gyors választ.

sissy074 # 2019.08.09. 11:37

Kedves Fórumozók!

Válás márciusban lett beadva első tárgyalási nap október 02.-án lett volna.Ma jött a levél,hogy hivatalból elhalasztják,és új határnapot hivatalból tűz majd ki a bíróság.Mi oka lehet a halasztásnak?Illetve milyen határidőn belül kell kitűznie az új napot?Köszi a segítséget.

aprilismajus # 2019.08.09. 12:37

A bíróság hivatalból akkor halaszthatja el a tárgyalást, ha arra fontos vagy a bíróság érdekkörében felmerült oka van, ezt az okot a bíróságnak a felek tudomására kell hozni.

A tárgyalást úgy kell kitűzni, hogy az megtartható legyen az okot adó perbeli cselekménytől számított négy hónapon belül.

Kisstimi # 2019.08.26. 10:01

Tisztelt Szakértők!

Meg szeretném kérdezni, hogy ha a bíróság kizárólagos lakáshasználatot állapít meg a váláskor akkor kötelezhet e bárki is a volt férjjel közös lakás eladására? Köszönöm!

oligaliga # 2019.08.26. 10:48

Kisstimi

Igen, a bíróság, ha a házastársi közös vagyon megosztására irányuló keresetben volt erre irányuló kérelem.

Kisstimi # 2019.08.26. 12:11

Tisztelt Oligaliga!
Egyelőre nincs beadva kereset a közös vagyon megosztására a bíróságra. Csak a házasság felbontása iránti kérelem van folyamatban. Ott volt a lakás használat jogának tisztázása kérvényezve.
Köszönöm a tanácsot.

Regábá # 2019.11.08. 16:00

Tisztelt Fórumozók,
Házasság felbontására szeretnék beadni keresetet formanyomtatvány kitöltésével.
A keresetben felsoroltam (2.1 pont), hogy milyen döntés meghozatalára kérem a bíróságot, de a magyarázószöveg ide tartozó részét nem tudom teljes mértékben értelmezni:
"Amennyiben a házasság felbontása iránti keresettel együtt valamely fenti keresetet is elő kíván terjeszteni, akkor az érdemi rész minden pontja tekintetében keresetenként külön-külön kell nyilatkozni" A felsorolt pl. a házasság érvénytelenítése, gyermek tartása stb.
Mit jelent a "külön-külön kell nyilatkozni". Egy keresetlevélben beadható, vagy külön-külön kell megírni? Számomra ez nem teljesen egyértelmű.
Köszönöm.

Melinda Toth # 2020.02.11. 21:36

Tisztelt ügyvéd Úr

Férjemmel közös megegyezéssel indítanánk el a vállást .
Már kitöltöttük a papírokat .
Kérdésünk az lenne hogy a bírósági illeték bélyeget hol lehet megvásároluni illetve az hogy hogy ezt személyesen kell e beadni az illetékes bíróságra .Az illetékes bíróság csak is az ahol az alperes állandó lakóhelye található ? Mindketten külföldön élünk de állandó lakcímünk Magyarországon van .
Az alperes is beadhatja a kérelmet amit a felperes alá írt vagy csak is kizárólag a felperes ?
Az exférjem lenne a felperes mert ö egész nyáron utazhat ,ha tárgyalásra kerülne a sor .
Én most utazom haza és mint alperes
én adnám be a nyomtatványt az illeték bélyeggel .
Normál esetben mennyi idö telik el a kérelem beadása ès a tárgyalás idöpontja között ?
3-4 hónap ?

Válaszát nagyon szépen köszönöm elöre is
Tisztelett:Melinda