Válás menete 2019ben


Zsenilia # 2019.01.28. 03:49

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném megkérdezni, hogy hogyan változott meg a válás menete?
Ha az alperes 45 napig nem él az ellenkeresettel akkor tűzik majd ki a tárgyalásokat? Esetleg így csak egy tárgyalás van, mert mindent jóváhagy, nem vitázik? Általában hány héttel kell számolni a 45 nap után a tárgyalás kitűzésével?
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.28. 05:51

Nem kellene kivárni a 45 napot.

ObudaFan # 2019.01.28. 06:45

Ha nem vitat semmit az alperes, akkor ezt az ellenkérelmében bármikor leírhatja, gyorsítva az eljárást.

Zsenilia # 2019.01.28. 07:42

Köszönöm!
Nem azért nem vitatkozik, mert beleegyezik.
Nemes egyszerűséggel mindent összetépett kézhezvétel után. Azt sem tudja, hogy mi állt a keresetben és mi a teendője.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.28. 09:15

Így el fog tartani egy darabig. Házassági perben meghagyás kibocsátásának nincs helye. A bíró ragaszkodni fog az alperes személyes megjelenéséhez, legalábbis néhány alkalommal meg fogja idézni. Aztán majd csak felbontja a házasságot.

MankaPanka # 2019.02.02. 18:42

Kedves Fórumozók!
2014 októbere óta külön élek kislányommal az édesapjától, aki a férjem. Hogy ez a helyzet papíron is rendeződjön, szeretném beadni a válást és a gyermekelhelyezést a bíróságra. Megírtam a keresetet, elolvasta és többszörös egyeztetés, változtatás után, úgy tűnik elfogadta amit írtam (persze beleírtam olyan dolgokat is, amiket ő kért).
A keresetet úgy írtam mint felperes, de van egy mondat benne, amit ő kért: "Házasságunk felbontását végleges elhatározáson alapuló, befolyásmentes megegyezésünk alapján, közösen kérjük."
Ettől ez már közös kereset?
Az illetéket én fizetem ki. Mivel a fizetésem alapján esélyes, költségmentességet szeretnék kérni.
Csak nekem kell aláírni a keresetet, ugye? Kell tanú?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.02. 19:44

Közös keresete csak több felperesnek lehet, a felperesnek és az alperesnek nem.
Nem tud olyan kevés lenni a fizetésed, hogy költségmentességet kapj. De nem fizeted az illetéket, hanem előlegezed.
A jogi képviselő nélkül eljáró fél aláírását a keresetlevél egy példányán két tanúnak kell igazolnia. De ez a kötelezően használandó nyomtatványon elég egyértelműen rajta van.

MankaPanka # 2019.02.02. 20:24

Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Tehát nem jó a mondat amit beleíratott..., azaz hogy nem írhatom, hogy "közösen kérjük".
Akkor miért van egyáltalán költségmentességi nyomtatvány?
Értem. Kell a két tanú, hiszen nekem nem lesz jogi képviselőm.
Hol jutok hozzá a "kötelezően használandó nyomtatványhoz"? A bíróságon az ingyenes tanácsadó irodán erről senki nem beszélt... :-(
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.02. 21:20

Nincs semmi baj azzal a mondattal se.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.02. 21:21
Zsenilia # 2019.02.03. 07:38

Miért nem kellene megvárnom a 45 napot az ellenkeresetre?
Hogyan gyorsíthatnám meg az eljárást?
Köszönöm

rigoz # 2019.02.03. 09:27

@Zsenilia: Sehogy.

Az első tárgyalást legkésőbb az ellenkérelem előterjesztésére nyitva álló határidőt követő naptól számított 30 napon belül ki kell tűzni, ahhoz képest legfeljebb 4 hónapon belüli időpontra.

rigoz # 2019.02.03. 10:00

@KBS: Ha igazolja, hogy a létfenntartása veszélyeztetett, akkor tudtommal kaphat teljes személyes költségmentességet is akár, de ha azt nem, akkor részlegest, illetve költségfeljegyzési jogból még akár teljest is.

Persze attól függően, mennyi a háztartásában az egy főre eső jövedelme.

Ha viszont az utóbbi meghaladja a durván 87.000Ft-ot, akkor illetékfeljegyzési jogon túl bármilyen további költségkedvezményt csak nagyon kirívó esetben fog kapni...

Zsenilia # 2019.02.03. 10:12

Köszönöm Rigoz! Akkor türelem....

MankaPanka # 2019.02.03. 19:44

Köszönöm!

Bajzel # 2019.04.04. 20:13

Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogyha az ellenkérelemben a felperes kérésével egyetértek, de az indoklassal nem, akkor írják ellenkerelmet amelyben kifejtem az én allaspontomat is? Mi van akkor ha az ellenkerelmet hibásan töltöm ki és visszadobjak, de javítani már nincs időm mert lejár a 45 nap?

ObudaFan # 2019.04.05. 12:19

Igen.
Hiánypótlást kapsz.

anyavirág # 2019.05.08. 07:45

Tisztelt Fórumozók!

Lányom 1 éve él igazoltan külön a férjétől. Tavaly júniusban beadta a válókeresetet, amit többször hiánypótolt (minden alkalommal bírósági fogalmazók nézték át a beadott iratokat és rendben valónak találták), végül mégis megszüntették az eljárást decemberben. Kétségbeesésében ügyvédet fogadott (arra jutottunk, hogy átlagos földi halandó, aki nem ügyvéd, nem alkalmas egy válás elindítására), aki azt állította, hogy február elején beadta a keresetet. Az idő múlt, múlt, semmi sem történt. Tegnapelőtt bement a bíróságra a lányom és kiderült, hogy az ügyvédnő március 29.-én adta be, hiányosan (kérik csatolni az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot papíron). Annyi a bizalomnak. (Az ügyvédnő két napja nem reagál a telefonokra, e-mailekre, amikben választ vár a lányom, hogy miért nem mondott igazat.) A válás sürgős lenne, egy kétéves közös gyermekük van (lányommal él), rengeteg konfliktus a láthatás és egyebek körül (nem hajlandó visszaadni az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot, megszüntetni a közös bankszámlát,gyerek iratait odaadni) zsarolás, személyeskedés, rendezni kéne a viszonyokat. A kérdésem, hogy a beadás után lehet-e/érdemes-e jogi képviselőt váltani bizalomvesztés okán, okoz-e ez idővesztést?
Köszönöm a választ előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.08. 09:37

(A bíróság tévedett. Ha jogi képviselő jár el, semmit nem kell papíron beadni - sőt, nem is lehet. Az anyakönyvi kivonatoknak a másolatát kell mellékelni a keresetlevélhez, az eredetit elég felmutatni a perfelvételi tárgyaláson. Emiatt jogszabálysértő volt a hiánypótoltatás.
A perek az elején főleg azért állnak, mert az alperesnek 45 napja van az ellenkérelem benyújtására, és azt a többség ki is használja.)
De ha csak az a kérdés, akkor a fél a jogi képviselő megbízását bármikor azonnali hatállyal felmondhatja. Célszerű a megszűnést a bírósággal is közölni; továbbá - ha nem akarja vagy tudja az elektronikusan tartani a kapcsolatot, akkor ne felejtse el a papírra áttérést is bejelenteni.

anyavirág # 2019.05.08. 10:52

Köszönöm a választ. Még egy kérdésem lenne. A lányom eddig eddig (tavaly május óta) egy fillér tartásdíjat sem kapott a férjétől.(Többek közt ezért is lenne sürgős a válás.) Ezt visszamenőlegesen meg fogja kapni? Vagy csak egy részét?
(A bíróságot amúgy nem zavarja, hogy egy kiskorú gyermek helyzete (anyagi és környezeti) teljesen tisztázatlan? Erre tekintettel nem lehet valamiféle "elsőbbséget" kérni?)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.08. 11:25

A kereset benyújtásától visszafelé hat hónapra lehetett kérni a tartásdíjat, a bíróság azt ítélheti meg, amit kértek. Tanácsos lenne ideiglenes intézkedést kérni a tartásdíjra.

anyavirág # 2019.05.08. 11:57

Kedves Ügyvéd Úr!
Nagyon köszönöm a válaszokat.

István khs # 2019.05.31. 17:15

Kedves Fórumozók!

37 év házasság után kiderült apám csalja édesanyámat már 2 éve. Képes bizonyíték is van rá, illetve tanúk. Szeretne elválni, viszont a helyi ügyvédek nem vállalják az ügyet, mivel nem ez a szakterületük. Édesanyám szeretne válni, viszont mozgáskorlátozott így érdekelne a válás elindítását levélben is kérelmezheti-e?
Köszönöm

rigoz # 2019.05.31. 17:51

Tiszetlt István khs!

Természetesen, az erre rendszeresített keresetlevélnyomtatványon kell a keresetet előterjeszteni és azon két tanúval hitelesíttetni kell, hogy Ő írta alá előttük vagy előttük a rajta lévő aláírást a sajátjaként ismerte el.

A nyomtatványt 3 példányban kell kitölteni, majd tértivevényes levélben a lakóhely szerint illetékes járásbíróságnak postázni.

Fontos, hogy édesanyjának - mint leendő felperesnek - a per megszüntetésének terhével (azaz a bíróság nem dönt érdemben) a pernek az ún. perfelvételi tárgyalásain személyesen vagy meghatalmazott útján (hozzátartozó, ügyvéd) meg kell jelennie.

Személyi állapoti perben - így a házasság felbontása iránti perben is - a hozzátartozónak adott meghatalmazáson a meghatalmazó aláírását ügyvéddel vagy közjegyzővel kell hitelesíttetni, hogy a közjegyző/ügyvéd előtt Ő írta azt alá vagy az aláírást előtte Tőle származóként ismerte el.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.31. 20:13

A bontás, mint szakterület? Na ne! Más ok miatt nem vállalja azt az ügyet - vagy még inkább ügyfelet - senki. Csak nem akarják valamiért az igazi okot bevallani.

Nem jogi természetű véleményem az, hogy aludjon még rá néhányat. Vagy jónéhányat. Úgyis jön a nyári szünet a bíróságon.
Te pedig szerintem ne foglalj ebben állást, ne "segíts" egyiküknek sem. Hidd el, azzal nem segítesz egyiknek sem.