Válás menete 2019ben


Melinda Toth # 2020.02.11. 21:36

Tisztelt ügyvéd Úr

Férjemmel közös megegyezéssel indítanánk el a vállást .
Már kitöltöttük a papírokat .
Kérdésünk az lenne hogy a bírósági illeték bélyeget hol lehet megvásároluni illetve az hogy hogy ezt személyesen kell e beadni az illetékes bíróságra .Az illetékes bíróság csak is az ahol az alperes állandó lakóhelye található ? Mindketten külföldön élünk de állandó lakcímünk Magyarországon van .
Az alperes is beadhatja a kérelmet amit a felperes alá írt vagy csak is kizárólag a felperes ?
Az exférjem lenne a felperes mert ö egész nyáron utazhat ,ha tárgyalásra kerülne a sor .
Én most utazom haza és mint alperes
én adnám be a nyomtatványt az illeték bélyeggel .
Normál esetben mennyi idö telik el a kérelem beadása ès a tárgyalás idöpontja között ?
3-4 hónap ?

Válaszát nagyon szépen köszönöm elöre is
Tisztelett:Melinda

Regábá # 2019.11.08. 16:00

Tisztelt Fórumozók,
Házasság felbontására szeretnék beadni keresetet formanyomtatvány kitöltésével.
A keresetben felsoroltam (2.1 pont), hogy milyen döntés meghozatalára kérem a bíróságot, de a magyarázószöveg ide tartozó részét nem tudom teljes mértékben értelmezni:
"Amennyiben a házasság felbontása iránti keresettel együtt valamely fenti keresetet is elő kíván terjeszteni, akkor az érdemi rész minden pontja tekintetében keresetenként külön-külön kell nyilatkozni" A felsorolt pl. a házasság érvénytelenítése, gyermek tartása stb.
Mit jelent a "külön-külön kell nyilatkozni". Egy keresetlevélben beadható, vagy külön-külön kell megírni? Számomra ez nem teljesen egyértelmű.
Köszönöm.

Kisstimi # 2019.08.26. 12:11

Tisztelt Oligaliga!
Egyelőre nincs beadva kereset a közös vagyon megosztására a bíróságra. Csak a házasság felbontása iránti kérelem van folyamatban. Ott volt a lakás használat jogának tisztázása kérvényezve.
Köszönöm a tanácsot.

oligaliga # 2019.08.26. 10:48

Kisstimi

Igen, a bíróság, ha a házastársi közös vagyon megosztására irányuló keresetben volt erre irányuló kérelem.

Kisstimi # 2019.08.26. 10:01

Tisztelt Szakértők!

Meg szeretném kérdezni, hogy ha a bíróság kizárólagos lakáshasználatot állapít meg a váláskor akkor kötelezhet e bárki is a volt férjjel közös lakás eladására? Köszönöm!

aprilismajus # 2019.08.09. 12:37

A bíróság hivatalból akkor halaszthatja el a tárgyalást, ha arra fontos vagy a bíróság érdekkörében felmerült oka van, ezt az okot a bíróságnak a felek tudomására kell hozni.

A tárgyalást úgy kell kitűzni, hogy az megtartható legyen az okot adó perbeli cselekménytől számított négy hónapon belül.

sissy074 # 2019.08.09. 11:37

Kedves Fórumozók!

Válás márciusban lett beadva első tárgyalási nap október 02.-án lett volna.Ma jött a levél,hogy hivatalból elhalasztják,és új határnapot hivatalból tűz majd ki a bíróság.Mi oka lehet a halasztásnak?Illetve milyen határidőn belül kell kitűznie az új napot?Köszi a segítséget.

mernoki # 2019.08.05. 13:07

Köszönöm a gyors választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.05. 07:13

Ha nem ad be ellenkérelmet, akkor a bíróság kivárja, míg a határidő eltelik, addig nem tűz tárgyalást. (A határidő számítása augusztus 21-éig el sem kezdődik.)

Ezzel kapcsolatosan lehet-e kérni a bíróságot előre, hogy ne arra az időszakra tűzze ki per napját?
Lehet. Aztán vagy teljesíti vagy nem.

(Ha nem sajnáltad volna azt a néhány tízezer forintot ügyvédre, már elvált ember lennél.)

mernoki # 2019.08.05. 06:49

Tisztelt Fórumozók, tisztelt Szerkesztőség!

Feleségemmel közös megegyezéses módon - én mint felperes - válókeresetet nyújtottam be 2019. március 5-én. Azt hittem egyszerű lesz, de nem. Csak nagykorú gyermekeink vannak, a vagyon, lakhatás kérdésében is benyújtottam az egyezségünket. Ennek ellenére most úgy érzem 5 hónap után, hogy a gyors válásból nagyon hosszú procedúra lett, vagy még lesz értelmetlenül, az amúgy is terhelt bíróság saját magának csinál több munkát.
Kétszer volt mondva csinált hiánypótlás (határidőn túli kiértesítésekkel!), amit én teljesítettem azonnal. Végre augusztus elején talán látható az út vége, mivel a feleségem, mint alperes ellenkereseti felhívási végzést kapott. Nem akar ellenkeresetet, de a végzésből számunkra nem derül ki, hogy ebben az esetben is be kell-e adnia valamit (nemleges keresetet, nyilatkozatot, stb.,), vagy nem ?
Továbbá a per elhúzódása miatt tartok attól, hogy a per napját nehogy akkorra tűzzék ki amikor éppen külföldön leszek ősszel (amikor szerveztem azt hittem, már túl leszek ezen). Ezzel kapcsolatosan lehet-e kérni a bíróságot előre, hogy ne arra az időszakra tűzze ki per napját?
Kérem e két kérdésben véleményüket, tapasztalatukat, köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.24. 18:07

Nem. Részleges egyezség nem elég a közös akaratnyilvánítás alapján történő bontáshoz.

Lazcsa # 2019.07.24. 13:55

Tisztelt Fórumozók,

Válni fogunk a feleségemmel, és igyekszünk ezt közös megegyezéssel megtenni.
A kérdésem arra irányulna, hogy ha bizonyos pontokban nem sikerül megegyezésre jutni, akkor abban kérhető a bíróság segítsége, hogy jogi alapon eldöntse a kérdéses pontokat?

Tehát ha megegyezés van a lakáshasználatban, a gyermek elhelyezésben, hogy melyik szülőnél marad a gyerek, de problémás a tartásdíj és a lakáshasználat jog ellenértéke amire igényt tartana az elköltöző fél, akkor ezeket a bíróság a tárgyalás során eldönti? Feleségem közös lakáshasználatot akar, de ha egyszer el akar válni tőlem akkor ennek semmi értelme szerintem.

Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.01. 19:19

hűtlenség miatti válás címszóval .

Ugye, ugye...

István khs # 2019.06.01. 18:26

Köszönöm .

Kedves Kovács Béla Sándor .
Egy 5000 fős város 2 lakójáról van szó, akiknek soha nem volt semmi bírósági vagy bármilyen ügye. Se rossz hírnév , se jó , tehát egy teljesen átlagos . Megkerestük a két helyi ügyvédet , külön külön , hűtlenség miatti válás címszóval . Nem szeretnék állást foglalni, mindössze tájékozódni .
Köszönöm .

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.31. 20:13

A bontás, mint szakterület? Na ne! Más ok miatt nem vállalja azt az ügyet - vagy még inkább ügyfelet - senki. Csak nem akarják valamiért az igazi okot bevallani.

Nem jogi természetű véleményem az, hogy aludjon még rá néhányat. Vagy jónéhányat. Úgyis jön a nyári szünet a bíróságon.
Te pedig szerintem ne foglalj ebben állást, ne "segíts" egyiküknek sem. Hidd el, azzal nem segítesz egyiknek sem.

rigoz # 2019.05.31. 17:51

Tiszetlt István khs!

Természetesen, az erre rendszeresített keresetlevélnyomtatványon kell a keresetet előterjeszteni és azon két tanúval hitelesíttetni kell, hogy Ő írta alá előttük vagy előttük a rajta lévő aláírást a sajátjaként ismerte el.

A nyomtatványt 3 példányban kell kitölteni, majd tértivevényes levélben a lakóhely szerint illetékes járásbíróságnak postázni.

Fontos, hogy édesanyjának - mint leendő felperesnek - a per megszüntetésének terhével (azaz a bíróság nem dönt érdemben) a pernek az ún. perfelvételi tárgyalásain személyesen vagy meghatalmazott útján (hozzátartozó, ügyvéd) meg kell jelennie.

Személyi állapoti perben - így a házasság felbontása iránti perben is - a hozzátartozónak adott meghatalmazáson a meghatalmazó aláírását ügyvéddel vagy közjegyzővel kell hitelesíttetni, hogy a közjegyző/ügyvéd előtt Ő írta azt alá vagy az aláírást előtte Tőle származóként ismerte el.

István khs # 2019.05.31. 17:15

Kedves Fórumozók!

37 év házasság után kiderült apám csalja édesanyámat már 2 éve. Képes bizonyíték is van rá, illetve tanúk. Szeretne elválni, viszont a helyi ügyvédek nem vállalják az ügyet, mivel nem ez a szakterületük. Édesanyám szeretne válni, viszont mozgáskorlátozott így érdekelne a válás elindítását levélben is kérelmezheti-e?
Köszönöm

anyavirág # 2019.05.08. 11:57

Kedves Ügyvéd Úr!
Nagyon köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.08. 11:25

A kereset benyújtásától visszafelé hat hónapra lehetett kérni a tartásdíjat, a bíróság azt ítélheti meg, amit kértek. Tanácsos lenne ideiglenes intézkedést kérni a tartásdíjra.

anyavirág # 2019.05.08. 10:52

Köszönöm a választ. Még egy kérdésem lenne. A lányom eddig eddig (tavaly május óta) egy fillér tartásdíjat sem kapott a férjétől.(Többek közt ezért is lenne sürgős a válás.) Ezt visszamenőlegesen meg fogja kapni? Vagy csak egy részét?
(A bíróságot amúgy nem zavarja, hogy egy kiskorú gyermek helyzete (anyagi és környezeti) teljesen tisztázatlan? Erre tekintettel nem lehet valamiféle "elsőbbséget" kérni?)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.08. 09:37

(A bíróság tévedett. Ha jogi képviselő jár el, semmit nem kell papíron beadni - sőt, nem is lehet. Az anyakönyvi kivonatoknak a másolatát kell mellékelni a keresetlevélhez, az eredetit elég felmutatni a perfelvételi tárgyaláson. Emiatt jogszabálysértő volt a hiánypótoltatás.
A perek az elején főleg azért állnak, mert az alperesnek 45 napja van az ellenkérelem benyújtására, és azt a többség ki is használja.)
De ha csak az a kérdés, akkor a fél a jogi képviselő megbízását bármikor azonnali hatállyal felmondhatja. Célszerű a megszűnést a bírósággal is közölni; továbbá - ha nem akarja vagy tudja az elektronikusan tartani a kapcsolatot, akkor ne felejtse el a papírra áttérést is bejelenteni.

anyavirág # 2019.05.08. 07:45

Tisztelt Fórumozók!

Lányom 1 éve él igazoltan külön a férjétől. Tavaly júniusban beadta a válókeresetet, amit többször hiánypótolt (minden alkalommal bírósági fogalmazók nézték át a beadott iratokat és rendben valónak találták), végül mégis megszüntették az eljárást decemberben. Kétségbeesésében ügyvédet fogadott (arra jutottunk, hogy átlagos földi halandó, aki nem ügyvéd, nem alkalmas egy válás elindítására), aki azt állította, hogy február elején beadta a keresetet. Az idő múlt, múlt, semmi sem történt. Tegnapelőtt bement a bíróságra a lányom és kiderült, hogy az ügyvédnő március 29.-én adta be, hiányosan (kérik csatolni az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot papíron). Annyi a bizalomnak. (Az ügyvédnő két napja nem reagál a telefonokra, e-mailekre, amikben választ vár a lányom, hogy miért nem mondott igazat.) A válás sürgős lenne, egy kétéves közös gyermekük van (lányommal él), rengeteg konfliktus a láthatás és egyebek körül (nem hajlandó visszaadni az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot, megszüntetni a közös bankszámlát,gyerek iratait odaadni) zsarolás, személyeskedés, rendezni kéne a viszonyokat. A kérdésem, hogy a beadás után lehet-e/érdemes-e jogi képviselőt váltani bizalomvesztés okán, okoz-e ez idővesztést?
Köszönöm a választ előre is.

ObudaFan # 2019.04.05. 12:19

Igen.
Hiánypótlást kapsz.

Bajzel # 2019.04.04. 20:13

Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogyha az ellenkérelemben a felperes kérésével egyetértek, de az indoklassal nem, akkor írják ellenkerelmet amelyben kifejtem az én allaspontomat is? Mi van akkor ha az ellenkerelmet hibásan töltöm ki és visszadobjak, de javítani már nincs időm mert lejár a 45 nap?

MankaPanka # 2019.02.03. 19:44

Köszönöm!