Öröklés - Ajándékozás

tuzbogar # 2019.10.10. 09:02

Kedves Válaszadók!

Édesapám pár hónapja elhunyt. Megkaptam a hagyatéki osztályról a dokumentumokat, amiket kitöltve visszaküldtem. Egyedül egy ingatlant jeleztem benne; apám lakását, amiben egész életében élt.
Felhívtak a hagyatéki osztályról, hogy az ingatlan 3 éve átírásra került a testvérem gyerekei nevére (a testvérem már meghalt, a gyerekei nagykorúak). A tárgy 'ajándékozás', ennél többet egyelőre én sem tudok.
A hagyatékis munkatárs közölte, hogy így nem jegyezheti be a lakást hagyatéknak, hiszen csak holtig tartó haszonélvező volt a papa.
Én igényt szeretnék tartani az ingatlan felére (annyi járna nekem) és több forrásból úgy tudom, hogy ha a halál előtt 10 évvel történt az ajándékozás, akkor van esély arra, hogy ezt meg is kapom.
Ez valóban így van?
Az unokák biztosan 0 hagyatékot jeleznek majd vissza az osztály felé, én viszont ez esetben attól félek, hogy a tárgyalás elmarad, az ajándékozással pedig senki nem fog foglalkozni.
Megígértem nekik, hogy visszahívom őket, de mégis ilyenkor mit lehet tenni? Ha megmondom nekik, hogy az ajándékozást megtámadnám, akkor az önkormányzat foglalkozik majd ezzel? Vagy ezzel a tárgyaláson kívül kell foglalkozzak ügyvéden keresztül?

A segítséget előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
K.M.