Hogyan kerüljem el fiam bosszúját?


Szákrán # 2019.11.29. 09:40

Tanácsért fordulok Önökhöz:

Férjem halálával lakásunk 50%-a tulajdonomban maradt, 25-25%-át pedig két gyermekem örökölte. Halálom után azt szeretném, hogy lányom örökölje az én ingatlanrészemet a lehető legnagyobb mértékben: ha mód van rá, az én teljes 50%-omat szeretném ráhagyni.

A nehézségem abból adódik, hogy fiam, akivel nincs jó kapcsolatom, a mai napig velem él ebben a lakásban, és mivel bosszúálló típus és félek a haragjától, félek minden olyan lépéstől, amiről tudomást szerezhet, azaz megjelenik a tulajdoni lapon vagy más hivatalos okiratban, aminek ő is címzettje.

Ez az oka annak, hogy nem merem még életemben a lányom nevére iratni a részemet, vagy nekiajándékozni stb. Gondoltam már arra is, hogy életjáradéki vagy öröklési szerződést kötök lányommal, de tudomásom szerint ezekben az esetekben is azonnal megjelenik a bejegyzés a tulajdoni lapon.

Megfordult a fejemben, vajon mi történhet akkor, ha elkészítjük, aláírjuk és életbe léptetjük lányommal az életjáradéki vagy öröklési vagy ??? szerződést, de mindezt a Földhivatalban lányom csak halálom után jelenti be. Így fiam nem tudna róla. Ugyanakkor aggaszt, hogy ez így szabálytalan, ennél fogva támadható lesz, vagy csalásnak minősül, és lányomat csak rossz helyzetbe hozom vele...

A végrendeletről tudom egyedül biztosan, hogy halálom előtt nem jut fiam tudomására.
Ebben az esetben habár tudom lányomat előnyben részesíteni azzal, hogy teljes tulajdonrészemet ráhagyom, azonban fiamnak mindenképpen jár a köteles rész. Tudok ugyan róla, hogy van lehetőség az örökségből való kitagadásra, de erre nem tudnék nyomós indokot hozni.

Tanácstalan vagyok, létezik-e bármilyen megnyugtató és kivitelezhető megoldás számomra a teljes tulajdonrészem lányomnak juttatására fiam tudomása nélkül.