Gyámság alá helyezés


jagert # 2018.10.07. 19:10

Úgy vélem, azt egyikünk sem tudja, hogy milyen feltételek állnak fenn, és azt gondolom, hogy a rendkívül kevés információhoz mérten korrekt információt adtam. Szándékom szerint a hangsúly nem azon volt, hogy valójában olyan gyereket is örökbe lehet fogadni, akinek élő és az örökbefogadásba bele nem egyező szülei vannak. Fontosabb, hogy az adott gyerek ténylegesen veszélyeztetett, vagy sem, mert ha igen, akkor annak, aki ezt észleli, valamit tenni kell, ez a lényeges pont. Valóban nincs még szó nevelésbe vett gyermekről. Lehet, hogy arra lesz szükség, és akkor lesz, lehet, hogy a kérdező rosszul méri fel a helyzetet és akkor nem. Az előző válaszból - remélem - kitűnik, hogy ezt a kérdést sem itt, sem egyszerűen nem fogja tudni megoldani, a szülőkkel és/vagy a gyámhivatallal kell egyeztetnie, tájékoztatást kérnie, ha a gyerek érdeke ezt valóban megkívánja. Egyébként aggodalomra nincs ok, nem kívánom elbitorolni a tanácsadói pozíciót.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.07. 06:40

(Nem beszélve arról, hogy szó sincs nevelésbe vett gyerekről.)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.07. 06:38

És itt melyik feltétel állna fenn szerinted: a) vagy b) ?

jagert # 2018.10.07. 00:17

"nem lehet örökbe fogadni olyan gyereket, akinek él a szüleje, és az nem egyezik bele."

A gyámhivatal - a szülő hozzájárulása nélkül is - örökbefogadhatóvá nyilváníthat gyereket bizonyos feltételek teljesülése esetén. Viszont ekkor az örökbefogadás csak titkos lehet, és a folyamat is hosszú. Vannak még más olyan gyermekvédelmi intézkedések, amelyeknek az eredménye az lehet, hogy a gyerek a saját családjából akár arra alkalmas rokon nevelésébe-gondozásába kerül, de ezeknek is számtalan feltétele van. Ha úgy látod, szükséges a gyerek érdekében lépni, akkor 1. körben a szülőkkel kellene valahogyan egyeztetned, ha nem megy, akkor a 2. lépés a gyámhivatal, ahol megmondják, milyen lehetőségekkel számolhattok.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.06. 20:07

Nem az lesz az akadály, hogy nem felelsz meg. Hanem az, hogy nem lehet örökbe fogadni olyan gyereket, akinek él a szüleje, és az nem egyezik bele.

Dilemma1987 # 2018.10.06. 19:31

Jó estét mindenkinek!
Egy hatalmas problémával találtam szembe magam.. Milyen lehetőségek vannak arra hogy a testvérem gyerekét örökbe fogadhassam.. A szülők élnek de anyukáról sejteni lehet hogy drogozik.. én külföldön élek és 1 gyermekem van. Milyen feltételeknek kell megfelelnek?

Tordesillas # 2010.11.11. 09:03

Ez nem gyámság, hanem GONDNOKSÁG alá helyezés lesz.
Nagykorú személynek csak gondnoka lehet.

Vagy el kell menni édesanyja lakóhelye szerint illetékes városi vagy kerületi bíróságra mondjuk panasznapon és keresetlvelet kell írni a cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezés iránt. Össze kell gyűjteni, hogy milyen ingatlanjai vagy ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jogai vannak, nyugellátás törzsszáma, nagyobb értékű ingóságok felsorolása, valamilyen kórházi vagy szakorvosi vélemény, zárójelentés, lelet a mentális állapotáról, ami alátámasztja a keresetet.

Vagy el kell menni édesanyja lakóhelye szerint illetékes városi - kerületi gyámhivatalhoz, és kérni kell a gondnokság alá helyezési eljárás megindítását, ha Ön nem akar pert indítani. Ha senki perindításra jogosult hozzátartozó nem akar pert indítani, akkor a gyámhivatal köteles megindítani a pert. Ha szakorvosi vélemény, kórházi lelet zárójelentés alátámasztja, és olyanok a körülmények, akkor ideiglenes gondnokrendelésre is sor kerülhet.

A per illeték és költségmentes. Ha jogerős lesz a gondnokság alá helyezés, akkor a gyámhivatal rendel gondnokot. A per olyan 3-6 hónap alatt le szokott zajlani.

Szityman # 2010.11.11. 08:46

Idős, édesanyám döntésképtelen állapotba került. Ügyeinek intézése lehetetlenné vált. Kérnem kell a gyámságom alá helyezését. Mit kell tennem, mik a kötelességeim? Köszi a válaszokat!
Szép napot!

ObudaFan # 2008.04.11. 16:07

Hol igen, hol nem.

Julio # 2008.04.11. 07:50

Köszönöm a hozzászólásaitokat!
Úgy gondolom, hogy a Csjt. ide vonatkozó rendelkezései szerint nehezen lehet hivatkozni olyan körülményre, ami a szülői felügyeleti jog megszüntetéséhez vezethet. Az apának mindenképpen felróható az, hogy egyáltalán nem tartotta gyermekével a kapcsolatot és a gyermek tartásához sem járult hozzá, de ez nem feltétlenül jár azzal, hogy súlyosan séri a gyermek testi ... fejlődését.

A bírói gyakorlatban kell kutakodnom.

Egyébként érdekes, hogy a Csjt. alapvető szellemisége szerint elsősorban a gyermek érdekében, javában kell eljárni. Nyilván, hogy a konkrét esetben a gyermeknek nagyobb érdeke fűződik ahhoz, hogy az általa jól ismert nagybácsija gondozza, nevelje tovább, mint az az apja, akivel még csak nem is találkozott.

Még egyszer köszi a válaszokat!


Julio alias julius

ObudaFan # 2008.04.10. 17:20

A bíróság megszünteti a szülői felügyeletet:

  • ha a szülő felróható magatartásával gyermeke javát, különösen testi jólétét, értelmi vagy erkölcsi fejlődését súlyosan sérti vagy veszélyezteti,
  • ha a gyermeket más személynél helyezték el, vagy átmeneti nevelésbe vették és a szülő felróhatóan gyermeke érdekét súlyosan sértő módon nem működik együtt a gyermekét gondozó nevelőszülővel vagy intézménnyel, gyermekével nem tart kapcsolatot, továbbá magatartásán, életvitelén, körülményein az átmeneti nevelés megszüntetése céljából nem változtat,
  • ha a szülőt a bíróság valamelyik gyermeke személye ellen elkövetett szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélte.

A szülői felügyelet megszüntetése iránt a másik szülő, visszaállítása iránt pedig bármelyik szülő indíthat pert. Ezenfelül mindkét esetben perindításra jogosult a gyermek, a gyámhatóság és az ügyész is.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.10. 13:08

Van. De az esély, hogy elfogadják a rendelkezését, nulla, ha az apa szülői felügyeleti jogát nem szüntették meg.

Julio # 2008.04.10. 13:00

Kedves Fórumozók!

Véleményetek szerint, ha a gyermeket az apa teljes hatályú nyilatkozattal sajátjának ismeri el, de a születésétől fogva az édesanya neveli, és az apa egyáltalán nem tart vele semmiféle kapcsolatot (a 14 éves gyermek nem is találkozott még az apjával), van-e lehetőség arra, hogy az édesanya úgy rendelkezzen, hogy halála esetén gyámság alá kerüljön a gyermek és ne a gyermek által nem is ismert édesapához?
Mi az eljárás menete? Mire kell hivatkozni?

Előre is köszönöm!

Julio


Julio alias julius