Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Gyámság alá helyezés

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.12.14. 22:47

Gondnoka.

www.kbs-ugyved.hu

Kriszti1983 # e-mail 2019.12.14. 22:03

Szép estét!
Szeretném megkérdezni hogy lehetek-e a nagymamám törvényes képviselője vagy gyámja ha úgy látom hogy a fia nem a nagymamám érdekeit tartja szem elött a rehabilitációval kapcsolatban. Magyarul Ő elfekvőbe akarja bedugni még Én egy fizetős szociális otthont javasoltam a mama sporolt pénzéből. Azt tudni kell hogy a mama öregkori demenciától szenved.

MissPantera # e-mail 2019.08.06. 14:58

Én is a pénzadáson gondolkodom. ???? Papír munkát elintéztem a bíróságon és köszönöm a segitséget.

Bori Bori # e-mail 2019.08.05. 15:06

Átérzem és szorítok. Én 2017-ben 500 ezer forintot tettem le egy lakóotthon asztalára. Adományként könyvelték. A legtöbb pszichiátriai intézmény működési szabályzatában kizárják az ön- és közveszélyes betegek fogadását.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

MissPantera # e-mail 2019.08.04. 20:16

Senkinek nem kívánom ezt a helyzetet, főleg terhesen... Persze, hogy nem én akarom gondozni, főleg úgy hogy ránk is veszélyes. Itt az a legnagyobb baj, hogy túl sok jog van adva az ilyen betegeknek. Így is ha sikerül valami hivatalos papírom, pénz nélkül sehova nem tudom helyezni. Nyugtom legyen, hitelt kell felvegyek, mert pár száz ezer félretett pénzzel nem tudok kezdeni semmit. Szorisatok, hogy sikerüljön valamit intézni...köszi

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.04. 18:19

Már folyik a per. Nem gondnokot akar ő igazából, hanem gondozót. De az egy másik téma.

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2019.08.04. 16:07

Ideiglenes gondnokért, helyesen.

Családsegítőhöz ne forduljon, mert ilyen ügyekkel Ők nem tudnak mit kezdeni. Gyámhatósághoz akkor célszerű fordulni, ha egyik hozzátartozó sem kíván pert indítani nagy valószínűség szerint. Egyébként forduljon a bírósághoz.

MissPantera # e-mail 2019.08.04. 16:01

Még annyit kérdeznék, hogy érdemes e a gyámhivatal hoz forduljak ideiglenes gyámért vagy segítségért? Bírósághoz, vagy családsegitőhöz? Köszönöm az eddigi segítő válaszokat.

rigoz # e-mail 2019.08.04. 14:04

Azt teljességgel kizárt, hogy olyan ítéletet tudna hozni. Ez nem az az ügy, amiben születhet olyan határozat, ami mindenkinek tetszik.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.04. 13:33

Jaaaa.. Bocs. Fordítva értelmeztem. Akkor viszont ezt már megtanulta. :) (Bár jogerős aligha lesz időben. Ha csak le nem mondd mindenki a fellebbezésről.)

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2019.08.04. 13:14

Látok benne rációt, hogy megteszi, hogy szept. 12-én lezárja az ügyet, amivel egy szép kis hatályon kívül helyezést kockáztat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.04. 12:49

Akkor tényleg rutintalan a bíró. :) A rutinos ilyenkor úgy tűzi a határnapot, hogy még két éven belül befejezze. Különben írhatja az igazoló jelentést, és a minősítését is rontja.

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2019.08.04. 12:40
  • két éves
rigoz # e-mail 2019.08.04. 12:39

Kicsit sem.

rigoz # e-mail 2019.08.04. 12:39

Az ügy szeptember 21-én lesz tíz éves, a következő tűzött határnap után 9 nappal.

És ennél cifrább eljárásjogi problémák is vannak az ügy körül...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.04. 12:39

Kifejezetten "átlagos" perről beszéltem. Ez már nyilván nem az.

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2019.08.04. 12:34

Abban az ügyben, amiről Én beszélek, ott már két intézmény kirendelés volt és majdnem egy elmemegfigyelés, amit a másodfok helybenhagyott, majd az elsőfok mellőzött.

Először a SOTE ÁOK IBOI lett kirendelve, mely elmemegfigyelést javasolt, arra a SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika - mint az ÁOK IBOI által javasolt intézmény - ki is lett rendelve, majd a megfigyelés elsőfok általi mellőzése után aztán az NSZKK-t rendelte ki indítványra a bíróság.

A SOTE és az NSZKK véleménye egyébként teljesen ellent mond egymásnak.

A SOTE-nek a szakértői vizsgálat kb. 5 hónapig tartott, igaz jelentős részt önhibáján kívül, de a nettó tartam is közel 1-1,5 hónap volt, az NSZKK-nak sokkal több, kb. 5,5 hónap.

Mondjuk a bíró is amatőr, relatíve kezdő, az iratok nagyságrendje mennyiségileg - jelentős részben a felperes gyámhatóság (XI. kerületiek, Cseh-Szakál féle bagázs) provokatív magatartásának köszönhetően - a tízezres nagyságrendet közelíti, az alszámok 320 felettiek.

Igaz, amiről Én beszélek, az még régi Pp.-s ügy.

Úgy néz ki az ügybe bele fog keveredni az ETT is...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.04. 12:18

Ez ellen fellebbezésnek nincs is helye
Valójában nem is a fellebbezésre adtak neki határidőt, hanem az ellenkérelem beterjesztésére. Látszik a hosszából is.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.04. 12:17

A szakértői bizonyítás, na az igen, dehát az meg szükséges rossz.
Nem tudom, kivel dolgoztatnak, de nálunk a bíró az első tárgyaláson lezárja a perfelvételt, meghallgatja az alperest és egy tanút, kirendeli a szakértőt, és kitűzi a következő tárgyalást két-három hónapos közzel. Addigra a szakvélemény is kész van. Ítélet; leírás egy héten belül, újabb két hét múlva jogerős.

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2019.08.04. 10:38

Gondnoksági perben az ügygondnok részvétele kötelező, aki önálló peres fél. Az általános gyakorlattól eltérően a gondnoksági perben az ügygondnok nem a peres felet képviseli, hanem az eljárás legitimációját biztosítja, a gondnokolt/leendő gondnokolt "hátrányát" ellensúlyozva.

Ez ellen fellebbezésnek nincs is helye, a gondnokot az első tárgyalásra idézéssel, illetve az új, hatályos Pp. szerinti perekben a kereset megküldésével egyidejűleg kötelező kirendelni.

Bori Bori # e-mail 2019.08.04. 10:24

Ügygondnokot mi is kaptunk, az alperest képviseli a bírósági szakban.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

rigoz # e-mail 2019.08.04. 09:32

@KBS: Én most a bíróság általi ideiglenes gondnokrendelésről beszéltem. De a gyámhatóságnak sem célszerű ilyen összecsapott döntést hoznia. Tudok olyan esetről, ahol a gyámhatóság rendelt ideiglenes gondnokot és éppen abba bukott bele, hogy mindenre ráment, amit Ő fontosnak vélt, csak éppen meg sem kíséreltek olyan szakvéleményt beszerezni, mely bármilyen érdemi állásfoglalást tartalmazott volna az alperesi, leendő gondnokolti belátási képességre, elmeállapotra nézve, évekkel korábbi véleményeket szedtek össze. A rendes vizsgálatot meg rá akarták hagyni a bírósági szakaszra, jól van az úgy jeligére.

Szemán Felicitász tanácsa többek közt az FT-n éppen ezen buktatta meg Őket. És egyébként sem volt ráadásul a döntés alapos, mert teljesen téves tartalmi irányba mentek el.

Aztán nekiugrottak megint, amibe szintén belebuktak, mert tévesen a Szemánék döntését úgy magyarázták, hogy csak a vélemény hiányán csúsztak el, amit kreáltattak véleményt, az sem volt semmire sem alkalmas több okból sem...

Az egészet művelő ügyintéző pedig már nem dolgozik ott, ahol, kicsivel több, mint egy éve.

Tehát a gyámhatóságnak is az javasolt, hogy minél több időt szenteljen a döntése meghozatalára.

Amúgy szerintem az ilyen eljárások leginkább elhúzó hatású körülménye egyáltalán nem az ellenkérelem előterjesztésének időtartama. A szakértői bizonyítás, na az igen, dehát az meg szükséges rossz.

@MissPantera: Az ügygondnok olyan ügyvéd vagy ügyvédi iroda, akit a relatíve vagy bírósági/gyámhatósági határozat alapján korlátozottan vagy teljesen cselekvőképtelen, törvényes képviselővel nem rendelkező félnek rendel(tett) ki a bíróság, hatóság.

Majdnem olyan, mint a gondnok, az eltérés annyi, hogy az ügygondnok az általa képviselt fél jogáról nem mondhat le, nevében egyezséget nem köthet, dolgot nevében nem vehet át, kivéve, ha nyilvánvaló károsodástól óvja meg.

A fellebbezési határidő biztos nem 30 nap, hanem legfeljebb 15, 30 napos fellebbezési határidő csak utólagos adómegállapítást tartalmazó határozat vagy ezzel összefüggő adóigazgatási eljárás megszüntető végzés ellen van.

MissPantera # e-mail 2019.08.04. 08:14

Már jött 1 papír 4 napja, hogy fellebezhet 30 napig és ügyvédgondnokot jelöltek ki anya részére. Mi az az ügyvédgondnok? Szegény szinte csak vegetál, azt se tudja hol van és mit csinál. Sosem gondolja az ember, hogy ilyen pillanatok alatt megtörténhet....

Bori Bori # e-mail 2019.08.03. 23:24

02.29-én nyújtottam be a keresetet, 01.05-én lett jogerős az ítélet. 2 vagy 3 tárgyalás volt, nem emlékszem már pontosan. Ez 2016-ban volt.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.03. 23:11

Ez nem teljesen igaz. Az ideiglenes gondnokot a gyámhatóság is kirendelheti. Akár azonnal. Ebben az esetben 8 napon belül be kell nyújtania a keresetlevelet a bírósághoz, a bíróságnak pedig a keresetlevél beérkezését követő 30 napon belül felül kell vizsgálnia az ideiglenes gondnokrendelést. Hogy ti. fenntartja vagy megszünteti.

Egy átlagos gondnoksági per hossza a kereset benyújtásától a jogerős ítéletig nem több, mint fél év. És csak azért ilyen "hosszú", mert az alperes teljes perképességgel rendelkezik, tehát a bíróságnak meg kell várnia, míg az ellenkérelem benyújtására nyitva álló határidő számára is eltelik. (Ez most valamivel rövidebb lesz, mert a 45 napot levitték 30-ra.)

www.kbs-ugyved.hu