Apasági per - házasságon kívüli gyermek


ObudaFan # 2020.01.11. 13:59

A Csjt. 43. § (1) a korábbi időszakra, illetve a Ptk. megfelelő rendelkezése jelenleg csak azt mondja meg, hogy milyen esetben lehet a pert indítani, nem azt, hogy ki indíthatja.
És te ezt a pert nem tudod elindítani.

Burn Out # 2020.01.10. 12:33

Csjt helyett Ptk-t nézd. Üzenetek semmit se bizonyítanak.

gezenguz # 2020.01.10. 12:14

Köszönöm válaszát!

A Csjt. 43. § (1) sem segít engem mint a gyermek biológiai apját?

(Csjt. 43. § (1): Az apaság vélelmét meg lehet támadni, ha az, akit a vélelem alapján apának kell tekinteni, a gyermek anyjával a fogamzás idejében nemileg nem érintkezett, vagy a körülmények szerint egyébként lehetetlen, hogy a gyermek tőle származik, illetőleg ha a származás reprodukciós eljárás következménye, és az anya férje, illetve élettársa az eljáráshoz nem járult hozzá.)

Tudom bizonyítani, hogy biztosan enyém a gyermek (sms-ek, üzenetek, hívások). A törvény tényleg nem ad semmi lehetőséget a gyermek igazi (igaiz, mint biológiai) apjának a kezébe, hogy ne lehessen kizárni a gyermek életéből?

Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2020.01.10. 11:13

A házasságkötésüknek akkor lenne jelentősége, ha a gyermek születése előtt kötnék meg, mert abban az esetben az apaság vélelmezetten a férjé lenne. Ebben az esetben, vagy ha a férj tesz apai elismerő nyilatkozatot, akkor sokat tenni nem tudsz. Esetleg a gyámhatóságon lehet indítványozni, hogy indítsanak pert az ő apaságának megdöntése iránt, de ha a férj a gyerekkel és anyjával együtt él, a gyereket neveli, akkor nem valószínű, hogy a gyámhatóság elindítja a pert.
Amíg nincs bejegyzett apa, addig azonban lehet indítani apaság megállapítása iránti pert.

gezenguz # 2020.01.10. 07:28

Üdv!

Teherbe ejtettem egy házasságomon kívüli nőt. Azt hazudta nekem, hogy elvetette (előtte/utána folyamatosan próbáltam segíteni neki lelkileg, elutaltam az állítólagos beavatkozás díját, stb.), viszont kiderült, hogy hazudott és megtartotta (most már nem lehetne megszakítani a terhességet).

Közben nejemmel megbeszéltem a dolgokat és megtudtam, hogy mindazok után amit én tettem (félrelépés) akár a gyerek kérdésben is segített volna (együtt megoldva).

Eközben a hölgy összejött valakivel aki képtelen gyermeket nemzeni, és megpróbálnak kizárni a képből (a párja is azt mondta neki, hogy nekem ne szóljon arról, hogy csak hazudott a terhességmegszakítás elvégzéséről, legalább a hölgynek volt annyi lelkiismerete, hogy felhívott).

Az a gyermek mindentől függetlenül az én gyermekem. Mit tudok jogilag tenni? Nevemre tudom venni az én házasságomon kívüli gyermeket? Mi van ha közben a hölgy és új párja összeházasodnak?

(Kérem ne firtassuk, hogy miért léptem félre, miért tettem. Számomra most a gyermek az első.)

Köszönöm a válaszokat és a segítséget!