Öröklés, hitel


ObudaFan # 2020.02.24. 11:37

Tehát ha mind a négy gyerek vissza utasítaná az örökséget akkor az állam örökölné a kocsit és a tartozást is?

Igen, de ebben az esetben a gyámhatóság hozzájárulása is kell a kiskorú örökösök vonatkozásában.

Nekem akkor is be kellene szállnom a hitel visszafizetésében?

Igen.

Az állam is csak az örökrész erejéig vállal felelősséget?

Igen.

Esetleg meg lehet egyezni a bankkal egy könnyített visszafizetésben?

MEg kell próbálni.

1zsofia # 2020.02.11. 21:19

ObudaFan
Köszönöm a válaszod!
Tehát ha mind a négy gyerek vissza utasítaná az örökséget akkor az állam örökölné a kocsit és a tartozást is? Nekem akkor is be kellene szállnom a hitel visszafizetésében? Az állam is csak az örökrész erejéig vállal felelősséget? Esetleg meg lehet egyezni a bankkal egy könnyített visszafizetésben? A futamidő végére a gépkocsi 18 éves lesz, már most is harmadát éri a hitelnek.

ObudaFan # 2020.02.10. 12:39

Azok az örökösök, akik nem tesznek visszautasító nyilatkozatot - de végső soron az Állam, mint törvényes örökös - örökli az autót és az örökrésze erejéig felel a tartozásért. A többi tartozás sajnos rajtad marad.

1zsofia # 2020.02.08. 08:24

Tisztelt Jogi Szakértő!
A következő szituációban kérném a segítségét:
2008-ban svájci frank alapú lízingre vettünk a egy autót 2.800.000ft-ért. A hitelben én lettem az adós, a férjem adóstárs. 2012-ben elváltunk és a vagyonmegosztáskor a férjem vitte az autót, valamint vállalta a hitel visszafizetését. Sajnos a bank viszont engem nem engedett ki a hitelből, így a volt férjem üzembentartóként lett bejegyezve. Ő becsülettel fizette a részleteket, de sajnos a mult hónapban meghalt.
A megállapodásunk szerint a hitel és az autó is az övé volt, viszont a bank tőlem kéri a tartozás megfizetését, mivel még mindig én vagyok az adós és a tulajdonos.
A volt férjem után négy örökös maradt. Az első házasságából két felnőtt, és a mi közös két kiskorú gyermekünk. Mivel semmi egyéb vagyona a volt férjemnek nem volt, a két nagyobb gyerek vissza kívánja utasítani az örökséget, nem akarnak a hitellel foglalkozni. Így mindenki helyett egyedül én fogok felelni az egész tartozásért? Valamint kié lesz az autó? A megállapodás szerint már nem az enyém, a volt férjem tulajdona volt.
Most 12 éves az autó, de még mindig majnem ugyan annyi (2.500.000ft )tartozás van rajta mint mikor új korában megvettük. 2025-ben amikor az utolsó részlet esedékes két és félszer lesz visszafizetve a vételi ára az autónak. Nem hiszem el, hogy ez jogszerű lehet!
Kérem tanácsával segítsen nekem, hogyan tudnék kilábalni ebből a matt helyzetből!
Válaszát előre is köszönöm!
Zsófia