közösen örökölt ingatlan eladása


Mariska51 # 2020.02.11. 06:28

Tisztelt Szakértő!
Édesanyám után örököltünk négyen: 3 gyereke 1-1 negyedrészt, plusz a 4. elhunyt gyerekének a két gyereke 1-1 nyolcadot. Egy falu főutcáján lévő hosszú ház utcai része, összesen 110 nm házikóval, udvar- és kertrésszel (a hátsó részén másik tulajdonos, közös helyrajzi számon). Adja magát az egyetlen lehetőség, hogy ezt a kis részt a hátsó tulajdonos vegye meg,és ő szeretné is megvenni.
A felajánlott vételár hármunknak, az 1-1 negyedrésszel rendelkező gyermekeknek megfelelő, azonban a testvérünk helyén örökölt két gyerek, akik 1-1 nyolcadrésszel rendelkeznek, kevesli az összeget, és hirdetni akar.
Anyánkat mi hárman támogattuk és gondoztuk, az utolsó években 0-24 ápolással, a két unoka pedig most a hagyaték okán került elő. Így mi vagyunk a megviselt idős emberek, akik szeretnének minél előbb rendezni a dolgot. A fiatalok pedig a nagyobb vételár reményében készek el-hirdetgetni még akármennyi ideig.
A kérdésem az, hogy mi hárman eladhatjuk-e a saját részünket, azaz összesen a 3/4 részt, ők pedig játszadozzanak tovább a sajátjukkal. Érzem én is, hogy ez így elég butaság, de kérem, adjon valamilyen használható tanácsot.

wers # 2020.02.11. 06:36

A kérdésem az, hogy mi hárman eladhatjuk-e a saját részünket, azaz összesen a 3/4 részt, ők pedig játszadozzanak tovább a sajátjukkal.

Simán, ha vevő így is megveszi. (miért is ne venné meg, ugyan kinek tudnák a gyerekek a maradékot eladni...)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.11. 06:37

(„a hátsó részén másik tulajdonos, közös helyrajzi számon” Csak a jegyzőkönyv kedvéért: ha ugyanaz a helyrajzi szám, akkor nem 1/4-et és 1/8-ot örököltek az örökösök, hanem az örökhagyó illetőségének az 1/4-ét, 1/8-át. Különbség.)

Igen.
Mi lenne butaság és miért?

wers # 2020.02.11. 09:32

Mellesleg megjegyezve ezzel a húzással igyencsak jót tesztek a vevőnek, mert a maradék 1/4 értéke igencsak a békapopo alá fog esni :)

Mariska51 # 2020.02.11. 09:45

Köszönöm szépen a véleményeteket. Nem kiszúrni szeretnénk senkivel, csak eladni a házikót, ami igen ramaty állapotban van, nem tudunk vele törődni, nem lakunk ott. Ápolás idején is utazgattunk. A vevő pedig szinte „várományosa” volt ennek a résznek, sokat segített, füvet nyírt, havat lapátolt stb. És még elég korrekt árat is ajánlott. A fiatalok erről mit sem tudnak, hiszen ott sem voltak… Ezért volna jó őket meggyőzni, de ha végképp nem megy, akkor kell meglépnünk a saját részünk eladását.

wers # 2020.02.11. 11:55

Ezért volna jó őket meggyőzni

Ha még azzal sem tudjátok meggyőzni őket, hogy semmit sem fog érni gyakorlatilag a részük, ha ti eladjátok a ti részeteket, akkor nem lehet rajtuk segíteni.

Sok sikert!

drbjozsef # 2020.02.11. 13:03

wers,

Ez nem feltétlenül van így, sőt. Kisebbségi tulajdonosként ha amúgy az a céljuk, elég sok gondot okozhatnak a többséginek, vagyis pont rá tudják venni, hogy akár piaci ár felett kapjanak a részükért. Hacsak nincs kedve évekig pereskedni a többségi tulajnak.

Pont hogy a kérdező fog sokkal kevesebbet kapni a részéért, hiszen nem szerzi meg a vevő az egész ingatlant.

Mariska51 # 2020.02.11. 16:08

Például milyen gondot okozhatnak annál, mint amit most okoznak? A megajánlott árat szakértő állapította meg, de ennél többet szeretnének kapni. Nagyon esélytelen, hogy a lent vázolt helyzetű és elég rossz állapotú ingatlant a megajánlott árnál többért el lehet adni, az idő pedig megy, az állag romlik, s még talán az eredeti,eddig egyetlen potenciális vevő is visszaléphet.

drbjozsef # 2020.02.11. 16:18

Mariska51,

Mondjuk beköltöztet valakit, végleg lelakja eladhatatlanná, és közben 2 milliós közüzemi díjtartozást halmoz fel?
Ezeken kívül tényleg nem sokat.

Mariska51 # 2020.02.11. 22:14

Feltéve, de meg nem engedve, hogy a másik három, összesen háromnegyed rész tulajdonosa ezt hagyná (de nem!), ezzel hogyan érne el magasabb vételárat a jelenlegi biztos vevő által felajánlott összegtől, ami a célja? (A parányi, rozoga szoba-konyhás házikóban az örökhagyó évtizedek alatt sem fizetett milliós nagyságrendű rezsit.)

wers # 2020.02.12. 05:02

Mondjuk beköltöztet valakit, végleg lelakja eladhatatlanná, és közben 2 milliós közüzemi díjtartozást halmoz fel?

Jajjjistenem! Igen, akár ez is megtörténhet. De fel is gyújthatja akár.

Szerintem eladni akarják a házat és nem karddal harcolni (a miért is?)
Egy simán átlag ember mindenféle ingatlanos ismerettel is tudja, hogy ha beköltöztet valakit akkor a lakott ingatlannak a forgalmi értéke és a forgalmi képességei is csökkenni fog. Ezzel a borstöréssel az a gond, hogy aki tör, az is kap az orrába szemébe rendesen. Szóval öngól. (azt a verziót meg sem említem, hogy az után költöztetne be, ha megvette a vevő, majd egyben birtokba is vette.... na ne)

A lényeg felett viszont elmentünk, Mariska51 a te vevődnek szerintem elővételi joga is van nem csak vásárlási szándéka. Ez azért nem csábító más vevő számára.

drbjozsef # 2020.02.12. 05:37

ha beköltöztet valakit akkor a lakott ingatlannak a forgalmi értéke és a forgalmi képességei is csökkenni fog.

Ez leginkább attól függ, kit költöztet be. Lehet az neki jó.

Mindenesetre : ha Mariska51-nek megfelel a tulajdonrészéért az az ár, amit ajánl érte a vevő (úgy, hogy nem az egész ingatlant szerzi meg), akkor adja el, nincs kérdés. A tulajodnostársaknak elővételi joguk lesz, de ez megint nem számít az eladónak, ha az ár megfelelő. (ráadásul, ha a vevő is tulajdonostárs, akkor a többinek nincs is elővételi joga másnak).

wers # 2020.02.12. 05:49

Ez leginkább attól függ, kit költöztet be. Lehet az neki jó.

Persze, ha az ingatlan kiadása érdekli, és megbízható bérlőt talál.
De eladásnál a vevő részére nem éppen kedvező a lakott állapot. Vagy láttál vár olyan vevőt, aki éppen lakottan fizetett többet egy ingatlanért. (na jó, a befektetési szándékú pl. üzlethelyiség "megbízható hosszútávú bérlővel" esetleg, ez sem számít itt)

drbjozsef # 2020.02.12. 06:59

Láttam olyan eladót, akinek érdekében áll. Főleg résztulajdonnál.

(és akkor még bele se mentünk, hogy egy kis félreértésből mekkora sérelmek születnek, és rögtön beindul a spirál, hogy na de akkor csak azért is, inkább az enyém se érjen semmit, de neki aztán bukta legyen, satöbbi...)

wers # 2020.02.12. 07:32

Láttam olyan eladót, akinek érdekében áll. Főleg résztulajdonnál.

Rendben.

(és akkor még bele se mentünk, hogy.......” :)))
nem, de magam részéről nem is fogok, erre utaltam, hogy remélhetően eladni akarnak és nem karddal harcolni.

Ha mégis neked lenne igazad, és Mariska51 ilyen húzást sejt a gyerekek részéről, majd akkor beszélünk róla.

wers # 2020.02.12. 08:24

Csak úgy általában kérdés, induljunk ki Mariska51 esetéből:

Gyerekek találnak mondjuk 10%-al többet kínáló vevőt.

Aláírják a második vevővel a szerződést, ezzel megkeresik a elővásárlásra jogosultat, aki él az elővásárlási jogával, és kész olyan feltételekkel megvenni, mint a 2. vevő tenné.

Ilyenkor mi lesz a foglalóval?

Mert ugye azt előre tudták, hogy van elővásárlásra jogosult, aki szintén szándékozik megvenni. Az adás-vétel most az eladó miatt hiúsul meg, duplán jár vissza a foglaló?

drbjozsef # 2020.02.12. 11:28

Ha van elővételre jogosult, akkor ezt az ügyvéd rendszerint beleveszi a szerződésbe, így ennek tudatában adja a foglalót a vevő. Ilyen esetben vis maiornak számít az elővásárló belépése a szerződésbe.

De szvsz egyébként is az, (ha nincs benne a szerződésben) hiszen ez törvény biztosította jogosultság, a vásárláshoz szükséges kellő gondosság mellett (aka. tulajdoni lap lekérése) felismerhető - ergo nem az eladónak felróható ok.

wers # 2020.02.12. 11:34

Azért olyan sokszor előfordul, hogy a foglalókor még nincs ügyvédi jelenlét, azt nem a szerződés kötéskor adja a vevő.

Persze kellő gondosság mellett a vevő előzetesen kérheti az ügyvéd véleményét, és akkor ő felvilágosítja. Mi van, ha nem kéri, az eladó pedig nem tájékoztatja. Akkor szembesül az elővásárlási jogról, amikor aláírja a szerződést?

wers # 2020.02.12. 11:36

A gyerekek éppen az elővásárlási jog miatt, és annak tudatában, hogy meg akarja venni direkt felturbózzák kicsit az árat.

Mariska51 # 2020.03.06. 04:22

Kedves Szakértők! Ügyünk még folyamatban van, de új fejlemény a következő:
Azt már írtam, hogy négyen örököltünk egy kis házat (3 testvér + a negyedik elhunyt testvér két gyereke).
Ez a kis ház egy osztatlan közös tulajdon. Az egész ház összesen 110 nm, a tulajdoni lap szerint a fele volt anyámé, azaz a matek szerint 55 nm. Azonban most lemértük, és kiderült, hogy anyám (vagyis most már a mi) használatunkban ebből csak 45 nm van valójában, a nagyobbik rész a másik "fél" tulajdonosáé, akinek el szeretnénk adni. Ezt a 10 nm-t hogyan tudnánk a vételárban érvényesíteni?
Tartozott még anyám kis házrészéhez vele szemben, az udvar másik oldalán egy ugyanekkora kis kert is. Most, hogy kikértük a tulajdoni lapokat és a rajzot, kiderült, hogy az udvar és a kert nem is anyám nevén van, valamikor az idők során mindenféle ügyletek kapcsán az átkerült a szomszéd tulajdonába, vagyis anyám nevén csak a ház maradt, az ő neve a tulajdoni lap "múltjában" sincs megemlítve sem. Viszont a tulajdoni lapon legalább 30 "szereplő" van oda-vissza ajándékozással, vétellel, akiknek a nevét én nem is hallottam, pedig 1951-től kezdve ott éltem felnőtt koromig, és ezt követően is rendszeresen jártam oda. Ismertem az egész szomszédságot, de erre a "mozgásról" semmi jel nem utalt. Anyám 1920-ban született, a házat még a szüleitől örökölte, a kis kert és udvar természetesen tartozott hozzá. A tulajdoni lapot csak most, a halála után kértük ki és megdöbbentünk, a papírok szerint úgy néz ki, hogy amit ő 1920 óta birtokában tudott, abból csak szigorúan a ház volt az övé (ez a papíron 55 nm, de valójában csak 45).
Lehetséges, hogy hiába tudja az egész falu úgy, hogy az anyám háza és kertje, suba alatt azt a kertet és az udvart tőle elbundázta a másik tulaj - megnehezítve ezzel a ház eladását - mintegy ezzel biztosítva, hogy egyedül csak neki legyen eladható? Másik kérdésem a 10 nm rendezése hogyan volna lehetséges (ha egyáltalán).
Kicsit bonyolultan kérdeztem, de remélem, kapok segítő tanácsot, vagy legalább véleményt.

drbjozsef # 2020.03.06. 05:37

Mariska51,

Van egy alapvető tévedésed. Az osztatlan közös tulajdon eszmei hányada és a valóságban, ténylegesen használt rész aránya egyáltalán nem kell megegyezzen. Ez a tulajdonosok közös megegyezése (ami lehet ráutaló, elfogadó magatartás is). Ennek fényében a kérdéseidnek nem igazán van létjogosultsága.

wers # 2020.03.06. 05:46

A vevő pedig szinte „várományosa” volt ennek a résznek, sokat segített, füvet nyírt, havat lapátolt stb.

hiába tudja az egész falu úgy, hogy az anyám háza és kertje, suba alatt azt a kertet és az udvart tőle elbundázta a másik tulaj - megnehezítve ezzel a ház eladását - mintegy ezzel biztosítva, hogy egyedül csak neki legyen eladható?

Tehát a segítő szomszéd a saját füvét nyírta.

Biztos én olvastam figyelmetlenül, de eddig úgy értettem, hogy a hátsó szomszéddal csak a kert közös. Tehát a ház is.

Így tényleg nehéz lenne vevőt találni a részetekre. Egyezzetek meg.

Hogy mi történt eddig, azt honnan tudhatnánk (főleg ha te sem tudod)

Az adás-vételhez kell ügyvéd, keressetek egyet. Ő többet tud segíteni.

Mariska51 # 2020.03.06. 05:59

Kedves drbjozsef, wers, köszönöm. Az a helyzet, hogy mint már régebben írtam, mi, öregek szerettük volna odaadni a szomszédnak, az lenne a legsimább ügy, de a két gyerek ragaszkodott ahhoz, hogy eladják nagyobb bevétel reményében (meg is hirdették). Ennek során derültek ki ezek a csúnya dolgok, én szívesen kihagytam volna, akart a fene szembesülni azzal pl. hogy anyám/nagyanyám kertje nem is volt az ő tulajdonában stb.
Most abban bízom, hogy a nehézségek miatt talán az ifjúság belátja, hogy ebben nincsen több. Megmutatom nekik a válaszaitokat, és köszönöm:)

Mariska51 # 2020.03.06. 06:01

Még abban tudtok segíteni, hogy a tanácsaitokat mi módon tudom elmenteni magam számára, hogy ki tudjam nyomtatni (majd nekik megmutatandó).

wers # 2020.03.06. 06:25

A legegyszerűbb, ha kijelölöd, és bemásolod word dokumentumba. Biztos van más módszer is, de én nem vagyok nagy guru a területen. :)