Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


közösen örökölt ingatlan eladása

wers #   2020.02.12. 12:36

A gyerekek éppen az elővásárlási jog miatt, és annak tudatában, hogy meg akarja venni direkt felturbózzák kicsit az árat.

wers #   2020.02.12. 12:34

Azért olyan sokszor előfordul, hogy a foglalókor még nincs ügyvédi jelenlét, azt nem a szerződés kötéskor adja a vevő.

Persze kellő gondosság mellett a vevő előzetesen kérheti az ügyvéd véleményét, és akkor ő felvilágosítja. Mi van, ha nem kéri, az eladó pedig nem tájékoztatja. Akkor szembesül az elővásárlási jogról, amikor aláírja a szerződést?

drbjozsef #   2020.02.12. 12:28

Ha van elővételre jogosult, akkor ezt az ügyvéd rendszerint beleveszi a szerződésbe, így ennek tudatában adja a foglalót a vevő. Ilyen esetben vis maiornak számít az elővásárló belépése a szerződésbe.

De szvsz egyébként is az, (ha nincs benne a szerződésben) hiszen ez törvény biztosította jogosultság, a vásárláshoz szükséges kellő gondosság mellett (aka. tulajdoni lap lekérése) felismerhető - ergo nem az eladónak felróható ok.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2020.02.12. 09:24

Csak úgy általában kérdés, induljunk ki Mariska51 esetéből:

Gyerekek találnak mondjuk 10%-al többet kínáló vevőt.

Aláírják a második vevővel a szerződést, ezzel megkeresik a elővásárlásra jogosultat, aki él az elővásárlási jogával, és kész olyan feltételekkel megvenni, mint a 2. vevő tenné.

Ilyenkor mi lesz a foglalóval?

Mert ugye azt előre tudták, hogy van elővásárlásra jogosult, aki szintén szándékozik megvenni. Az adás-vétel most az eladó miatt hiúsul meg, duplán jár vissza a foglaló?

wers #   2020.02.12. 08:32

Láttam olyan eladót, akinek érdekében áll. Főleg résztulajdonnál.

Rendben.

(és akkor még bele se mentünk, hogy.......” :)))
nem, de magam részéről nem is fogok, erre utaltam, hogy remélhetően eladni akarnak és nem karddal harcolni.

Ha mégis neked lenne igazad, és Mariska51 ilyen húzást sejt a gyerekek részéről, majd akkor beszélünk róla.

drbjozsef #   2020.02.12. 07:59

Láttam olyan eladót, akinek érdekében áll. Főleg résztulajdonnál.

(és akkor még bele se mentünk, hogy egy kis félreértésből mekkora sérelmek születnek, és rögtön beindul a spirál, hogy na de akkor csak azért is, inkább az enyém se érjen semmit, de neki aztán bukta legyen, satöbbi...)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2020.02.12. 06:49

Ez leginkább attól függ, kit költöztet be. Lehet az neki jó.

Persze, ha az ingatlan kiadása érdekli, és megbízható bérlőt talál.
De eladásnál a vevő részére nem éppen kedvező a lakott állapot. Vagy láttál vár olyan vevőt, aki éppen lakottan fizetett többet egy ingatlanért. (na jó, a befektetési szándékú pl. üzlethelyiség "megbízható hosszútávú bérlővel" esetleg, ez sem számít itt)

drbjozsef #   2020.02.12. 06:37

ha beköltöztet valakit akkor a lakott ingatlannak a forgalmi értéke és a forgalmi képességei is csökkenni fog.

Ez leginkább attól függ, kit költöztet be. Lehet az neki jó.

Mindenesetre : ha Mariska51-nek megfelel a tulajdonrészéért az az ár, amit ajánl érte a vevő (úgy, hogy nem az egész ingatlant szerzi meg), akkor adja el, nincs kérdés. A tulajodnostársaknak elővételi joguk lesz, de ez megint nem számít az eladónak, ha az ár megfelelő. (ráadásul, ha a vevő is tulajdonostárs, akkor a többinek nincs is elővételi joga másnak).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2020.02.12. 06:02

Mondjuk beköltöztet valakit, végleg lelakja eladhatatlanná, és közben 2 milliós közüzemi díjtartozást halmoz fel?

Jajjjistenem! Igen, akár ez is megtörténhet. De fel is gyújthatja akár.

Szerintem eladni akarják a házat és nem karddal harcolni (a miért is?)
Egy simán átlag ember mindenféle ingatlanos ismerettel is tudja, hogy ha beköltöztet valakit akkor a lakott ingatlannak a forgalmi értéke és a forgalmi képességei is csökkenni fog. Ezzel a borstöréssel az a gond, hogy aki tör, az is kap az orrába szemébe rendesen. Szóval öngól. (azt a verziót meg sem említem, hogy az után költöztetne be, ha megvette a vevő, majd egyben birtokba is vette.... na ne)

A lényeg felett viszont elmentünk, Mariska51 a te vevődnek szerintem elővételi joga is van nem csak vásárlási szándéka. Ez azért nem csábító más vevő számára.

Mariska51 # e-mail 2020.02.11. 23:14

Feltéve, de meg nem engedve, hogy a másik három, összesen háromnegyed rész tulajdonosa ezt hagyná (de nem!), ezzel hogyan érne el magasabb vételárat a jelenlegi biztos vevő által felajánlott összegtől, ami a célja? (A parányi, rozoga szoba-konyhás házikóban az örökhagyó évtizedek alatt sem fizetett milliós nagyságrendű rezsit.)

drbjozsef #   2020.02.11. 17:18

Mariska51,

Mondjuk beköltöztet valakit, végleg lelakja eladhatatlanná, és közben 2 milliós közüzemi díjtartozást halmoz fel?
Ezeken kívül tényleg nem sokat.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Mariska51 # e-mail 2020.02.11. 17:08

Például milyen gondot okozhatnak annál, mint amit most okoznak? A megajánlott árat szakértő állapította meg, de ennél többet szeretnének kapni. Nagyon esélytelen, hogy a lent vázolt helyzetű és elég rossz állapotú ingatlant a megajánlott árnál többért el lehet adni, az idő pedig megy, az állag romlik, s még talán az eredeti,eddig egyetlen potenciális vevő is visszaléphet.

drbjozsef #   2020.02.11. 14:03

wers,

Ez nem feltétlenül van így, sőt. Kisebbségi tulajdonosként ha amúgy az a céljuk, elég sok gondot okozhatnak a többséginek, vagyis pont rá tudják venni, hogy akár piaci ár felett kapjanak a részükért. Hacsak nincs kedve évekig pereskedni a többségi tulajnak.

Pont hogy a kérdező fog sokkal kevesebbet kapni a részéért, hiszen nem szerzi meg a vevő az egész ingatlant.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2020.02.11. 12:55

Ezért volna jó őket meggyőzni

Ha még azzal sem tudjátok meggyőzni őket, hogy semmit sem fog érni gyakorlatilag a részük, ha ti eladjátok a ti részeteket, akkor nem lehet rajtuk segíteni.

Sok sikert!

Mariska51 # e-mail 2020.02.11. 10:45

Köszönöm szépen a véleményeteket. Nem kiszúrni szeretnénk senkivel, csak eladni a házikót, ami igen ramaty állapotban van, nem tudunk vele törődni, nem lakunk ott. Ápolás idején is utazgattunk. A vevő pedig szinte „várományosa” volt ennek a résznek, sokat segített, füvet nyírt, havat lapátolt stb. És még elég korrekt árat is ajánlott. A fiatalok erről mit sem tudnak, hiszen ott sem voltak… Ezért volna jó őket meggyőzni, de ha végképp nem megy, akkor kell meglépnünk a saját részünk eladását.

wers #   2020.02.11. 10:32

Mellesleg megjegyezve ezzel a húzással igyencsak jót tesztek a vevőnek, mert a maradék 1/4 értéke igencsak a békapopo alá fog esni :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.11. 07:37

(„a hátsó részén másik tulajdonos, közös helyrajzi számon” Csak a jegyzőkönyv kedvéért: ha ugyanaz a helyrajzi szám, akkor nem 1/4-et és 1/8-ot örököltek az örökösök, hanem az örökhagyó illetőségének az 1/4-ét, 1/8-át. Különbség.)

Igen.
Mi lenne butaság és miért?

www.kbs-ugyved.hu

wers #   2020.02.11. 07:36

A kérdésem az, hogy mi hárman eladhatjuk-e a saját részünket, azaz összesen a 3/4 részt, ők pedig játszadozzanak tovább a sajátjukkal.

Simán, ha vevő így is megveszi. (miért is ne venné meg, ugyan kinek tudnák a gyerekek a maradékot eladni...)

Mariska51 # e-mail 2020.02.11. 07:28

Tisztelt Szakértő!
Édesanyám után örököltünk négyen: 3 gyereke 1-1 negyedrészt, plusz a 4. elhunyt gyerekének a két gyereke 1-1 nyolcadot. Egy falu főutcáján lévő hosszú ház utcai része, összesen 110 nm házikóval, udvar- és kertrésszel (a hátsó részén másik tulajdonos, közös helyrajzi számon). Adja magát az egyetlen lehetőség, hogy ezt a kis részt a hátsó tulajdonos vegye meg,és ő szeretné is megvenni.
A felajánlott vételár hármunknak, az 1-1 negyedrésszel rendelkező gyermekeknek megfelelő, azonban a testvérünk helyén örökölt két gyerek, akik 1-1 nyolcadrésszel rendelkeznek, kevesli az összeget, és hirdetni akar.
Anyánkat mi hárman támogattuk és gondoztuk, az utolsó években 0-24 ápolással, a két unoka pedig most a hagyaték okán került elő. Így mi vagyunk a megviselt idős emberek, akik szeretnének minél előbb rendezni a dolgot. A fiatalok pedig a nagyobb vételár reményében készek el-hirdetgetni még akármennyi ideig.
A kérdésem az, hogy mi hárman eladhatjuk-e a saját részünket, azaz összesen a 3/4 részt, ők pedig játszadozzanak tovább a sajátjukkal. Érzem én is, hogy ez így elég butaság, de kérem, adjon valamilyen használható tanácsot.