Üzletrész öröklés több örökös által


kriszti-ke # 2020.03.26. 10:16

Köszönöm szépen a választ és a segítséget.

Szép napot!

ObudaFan # 2020.03.24. 16:28

A tag halála esetén örököse, a jogi személy tag átalakulása, egyesülése, szétválása vagy jogszabály alapján az üzletrésze tekintetében bekövetkezett jogutódlása esetén a jogutód - az örökösi minőség vagy a jogutódlás igazolása mellett - kérheti az ügyvezetőtől a tagjegyzékbe való bejegyzését.
Az ügyvezető megtagadhatja az örökös vagy a jogutód bejegyzését, ha a társasági szerződés által erre feljogosított személyek a társasági szerződésben meghatározott feltételek szerint az üzletrész magukhoz váltásáról az örökös vagy a jogutód bejegyzési kérelmének hatályossá válásától számított harminc napos, jogvesztő határidőn belül nyilatkoznak, és az üzletrész forgalmi értékét az örökösnek vagy a jogutódnak kifizetik. Semmis a társasági szerződés olyan rendelkezése, amely harminc napnál hosszabb határidőt állapít meg.

Az üzletrész ... öröklés ...
esetén osztható fel.
Az üzletrész felosztásához a taggyűlés hozzájárulása szükséges.
A társasági szerződésnek ettől eltérő rendelkezése semmis.

Tehát a fentiek szerint lehet vagy nem lehet örökölni az üzletrészt és a taggyűlés hozzájárulása kell a felosztáshoz, de ahogy írtad, valóban a közös üzletrész megoldja a problémát.

kriszti-ke # 2020.03.23. 14:09

Kedves Fórumozók!

Édesapám elhunyt. Végrendelet nem volt, a törvényes öröklés alapján édesanyám és a testvéreimmel négyen vagyunk az örökösök. A legkisebb testvérünk kiskorú.
Az öröklésben egyébként közöttünk nincs érdekellentét vagy vita.

Édesapám két kft-ben is üzletrésszel rendelkezett, mi pedig az üzletrésztől nem szeretnénk megválni. A társaság ügyvezetői azt kérték, hogy mindkét társaság esetében 1 személy örököljön, ne legyen "aprózódás" ("ebben az esetben engedik a belépést a társaságokba").

Jól gondolom azonban, hogy az üzletrész öröklése az 5 örökös által nem érinti az üzletrész egységességét (tehát nem lesz "aprózódás"), mert egy tagként jogutódként jelenünk meg a társaságban?
Édesanyánkat szeretnénk "képviselői" jogkörrel felhatalmazni.

A kishugunk "kiskorúsága" miatt van esetleg speciális szabály a társaságba történő belépésnél?

Előre is köszönöm!