Eltartás tartási szerződés nélkül


Demeter Ákos # 2020.05.25. 13:05

Tisztelt KKaattaa!

A Ptk. 6:491. § (2) bekezdése alapján a tartási szerződést írásba kell foglalni. Írásba foglalás nélkül semmiképpen sem beszélhetünk szerződésről, mivel az szóban nem jön létre érvényesen.

Hagyatéki tartozásnak a Ptk. alapján az eltemetés költségei, a hagyatéki költségek, a hagyatéki eljárás költségei, az örökhagyó tartozásai, a kötelesrészen alapuló kötelezettségek, valamint a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettségek minősülnek.

E körben maximum akkor lehet bármit is érvényesíteni a hagyatéki eljárásban, ha az eltartott még halála előtt tartozásnak ismeri el a tartás költségeit. De akkor már érdemes lenne tartási vagy öröklési szerződést kötni, ha van az eltartottnak vagyona. A tartozásnak elismert kvázi tartási költségek esetében viszont azt kölcsön címén rögzíteném.

KKaattaa__ # 2020.05.25. 09:08

Üdvözlöm,
kérdésem tartási szerződés nélküli eltartásra és következményeire vonatkozik.
Ha egy idős ember odaköltözik valakihez (aki nem rokon), kifejezetten azzal a céllal, hogy ő gondoskodjon róla, de tartási szerződést nem kötnek, azonban a tartás ténye egyértelműen bizonyítható, az eltartott halála esetén a róla gondoskodónak a hagyatéki eljárás során lehet-e bármiféle joga-követelése?
Köszönöm válaszát.