lemondás az apai jogokról

kicsiera # 2008.04.23. 21:50

Köszönöm a válaszokat. Azt hiszem, akkor ebben az esetben a kölcsönös bizalom az egyetlen ami segíthet. Remélhetőleg mindketten bízunk annyira egymásban, hogy ne legyen gond. Bíróságra semmiképp nem mennénk, gondoltuk jogilag ha van rá valami szokványos forma, azt követnénk.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.22. 10:53

Igen, megszületett a legefelsőbb bírósági döntés a derill által indított kvázi próbaperben. Bármilyen vehemensen védte is az álláspontját, a bíróságok most sem változtattak az eddigi töretlen gyakorlaton.

ObudaFan # 2008.04.22. 10:30

A LEgfelsőbb Bíróság értelmezése szerint az apa azzal, hogy a titkos örökbefogadáshoz hozzájárul, lemondhat a szülői felügyeleti jogáról, ekkor is fennmarad azonban a tartási kötelezettsége, vagyis csak az anyán múlik, hogy mikor érvényesíti azt. Gyámhatósági, vagy bírói hozzájárulás nélkül az anya erről való lemondó nyilatkozata pedig semmis. A gyámhatóság vagy a bíróság pedig csak akkor járul ehhez hozzá, ha valami olyan jelentős vagyontárgy átruházása ellenében történik, amiből rendszeres jövedelme lehet a gyermeknek, és még ezutóbbi esetben sem lehet lemondani arról, hogy a körülmények jelentős változása esetén az anya követelhessen mégis tartásdíjat.

kali # 2008.04.22. 06:32

Kicsiera! Sajnos erre nincs lehetőség, a törvény ugy fogalmaz hogy a gyerek érdeke hogy legyen apja, nem az apa kiváltsága hogy apa lehet. Azt hiszem a csjt. 35§-a ír erről.

Én hallottam már olyat hogy az apa nyilatkozott hogy nem tart igényt a gyerekre. Nem is látogatta, de gondolom a tartásdíjat fizette.

Én a helyedbe tudod mit tennék? Sokan nem mennek bíróságra ilyen ügyekben, megszüli a nő a gyereket, az apuka meg vagy fiziet vagy nem. A barátnőméknél így van, nem fizet a srác, a barinőmet ez nem érdekli, jó ott látogatja a gyereket az apuka, de ha ti megegyeztek akkor nem fizet az apa és nem is látogatja gondolom. Szóval nem kell ezzel bírósághoz fordulni.

Bár így az is tény hogy közös a szülői felügyeleti jog, tehát az apának is ugyanolyan jogai vannak mint neked.

Ha később valami probléma lenne akkor is ráérsz bírósághoz fordulni. Ha tényleg megegyeztetek én a helyedbe nem csinálnék semmit.

justizmord # 2008.04.22. 06:11

Nem vagyok jogász, de úgy tudom, hogy erről nem lehet lemondani. Sem a gyerektartásról, sem az apai nevelési jogról. Mégpedig azért nem, mert a gyerek nem tárgy, hanem élőlény, ember, és a gyerektartás NEM NEKED JÁR, hanem a gyereknek. Mivel a tartásdíj a gyereké, és őrá kell elkölteni, ezért te a gyerek nevében az ő pénzéről nem mondhatsz le. Ebben az esetben megkárosítanád azt az élőlényt, azt az embert, hogy neki kevesebb pénze lehet, az a gyerek pénze. Ugyanígy a szülő védelme szintén megilleti a gyereket, jár a gyereknek. A szülőnek kötelessége óvnia és nevelnie a gyerekét. Joga, de kötelessége is. A gyereknek a joga, hogy nevelést és oltalmat kapjon mindkét szülőjétől. Na, ezért nem egyezkedhetsz te erről, mert ez a gyereket illeti meg, és te nem dönthetsz erről a gyerek nevében.

Tudom létezik spermabank, amikor is ezek ab ovo ki vnnak zárva. Sem nevelés, sem tartásdíj. Az valmi speciális szabályozás, nem tudom, hogy hogyan oldják meg. De pl. az eleve anonim, soha senki nem tudhatja meg normális esetben ki a donor. Nem tudom, hogy ott hogyan van jogilag, de talán hús vér embereknél ekik ismerik egymást, ez nem lehet.

Az apuka lemondhat, de a lemondása szerintem semmis, és mint semmis, bármikor jelentkezhet nálad, hogy meggondolta magát, és látni akarja a gyerekét.

Te szintén lemondhatsz a gyerektartásról, de a lemondásod semmis, tehát ha egy szép napon gondolsz egyet, hogy mégis kell a tartásdíj, a bíróság megítéli, hiába lobogtatja apuka a lemondó nyilatkozatodat.

Nem vagyok jogász, ezért a válaszom lehet, hogy rossz, kérdezz meg másokat is, igazi jogászokat. KBS nagyon jó fej, okos jogász, talán őt.

Iniuria non excusat iniuriam

kicsiera # 2008.04.22. 05:50

Sziasztok!

Kicsit furcsa kérdéssel fordulok Hozzátok. Szeretnék egy babát, de nem élek párkapcsolatban. A volt barátom szívesen elvállalja a biológiai apa szerepét, de egyenlőre nem tudjuk, hogy a jövőben alakul-e úgy, hogy esetleg a valós apa szerep is az ővé legyen. Ezért úgy döntöttünk, hogy ő lemond a babáról és az apai jogairól. Mivel egyenlőre ez az én babám lesz, természetesen nem tartok igényt gyermektartásra stb, amit a törvény előírhatna.

A kérdésem a következő: hogyan mondhat le teljes mértékben a babáról, van-e ennek valami hivatalos formátuma, vagy egyénileg ügyvéd által kell megalkotni egy ilyen lemondó "nyilatkozatot"?

Ha egyszer lemondott módjában áll-e majd változtatni rajta és újra élni az apai jogaival, akár a közös megegyezésünke, de akár önálló akcióként (vagyis ha én nem is szeretném, hogy érvényesítse a jövőben sem).

Segítségeteket előre is köszönöm, mert ebben a formában nem találtam sehol információt.