Képzelt apa


Majordomus # 2023.01.07. 22:03

Hát ez Jézus óta még senkinek sem sikerült.
Felszedted valahol Szent Józsefet?

drbjozsef # 2023.01.07. 20:48

Cszilvia,

Nem tudom, van-e erre utalás az anyakönyvben.
Ha mindenki ezt megismerhetné, nem is lenne értelme, és azért anyakönyvet bár nem sokszor, de azért bizonyos ügyeknél kérnek. Szerintem nincs benne utalás a képzelt apára.

Tekintve, hogy a Ptk. 4:150.§ (4) szerint az anya kezdeményezheti a képzelt apa bejegyzését a gyámhivatalnál, és a gyámhivatal határozata alapján jegyzi be az anyakönyvi hivatal a képzelt apát, szerintem a gyámhivatalnál lehet adat, és hozzá kellene fordulni.

Cszilvia # 2023.01.07. 18:07

Tisztelt Jogászok!

Az anyakönyvi kivonatban feltüntetik amennyiben az apa “képzelt apa”?
Amennyiben nem, hogyan lehet bizonyosságot szerezni arról, hogy valaki esetében a születése után képzelt apát írtak be az anyakönyvébe? Milyen hatósághoz szükséges ehhez fordulni?

Köszönettel!

ObudaFan # 2021.04.05. 08:05

Az anya a gyámhatóságnál kezdeményezheti, hogy a születési anyakönyvbe kiskorú gyermeke apjaként képzelt személyt jegyezzenek be. Az anya a képzelt személy apaként való bejegyzésére irányuló eljárás során dönthet arról, hogy a gyermek a továbbiakban a képzelt apa családi nevét viseli. Erre vonatkozó nyilatkozata hiányában a gyermek az anya családi nevét viseli tovább.

Ha nincs olyan személy, akit a gyermek apjának kell tekinteni, a gyermek a nagykorúvá válását követően kérheti, hogy a születési anyakönyvbe - ha arra korábban nem került sor - apjaként képzelt személyt jegyezzenek be, és kezdeményezheti a korábban bejegyezett képzelt apa nevének törlését is. Ebben az esetben arról is nyilatkozhat, hogy a továbbiakban viselni kívánja-e a képzelt apa családi nevét.

A fenti megfogalmazásból az is látható, hogy mindez egy lehetőség, nem kötelező.

Drszedlak # 2021.04.04. 21:02

Kedves Jogászok!
Szeretnék segítséget kérni. Mi a teendő,ha egy 12 éves gyermek anyakönyvi kivonatában az apa rész ki van húzva,tehát a gyámügy nem kereste meg az anyát azzal,hogy nevezzen meg képzelt apát? Kötelező-e megnevezni? Ha igen,jár-e valamilyen bírság ,büntetés a mulasztás miatt?
Ebben az esetben mi a teendő ? Környezettanulmány ,a gyermek egészségi állapotának stb. felmérése várható? (A gyermek jo körülmènyek között él,rendesen tanul,rendezetten öltözik)
Útlevélhez,szem.ig.,stb.irat készítéséhez nem elég a jelenlegi anyakönyvi kivonat?(ami nem tartalmazza az apa adatait)
Köszönöm a segítséget!