Apaság vélelmének megdöntése


jutka0429 # 2015.03.10. 22:54

Kedves Fórumozók!
Még mindig nincs vége.
Tudom, butaságot kérdezek, de ebben a jogi világban már semmiben sem vagyok biztos...
Megkaptam az idézést az apaság vélelmének megdöntése iránti perben.
Alperes a kiskorú gyerekem és társa (vagyis én). A gyerek 11 éves, neki ügygondnokot jelöltek ki.
Ugye a gyerekre nem vonatkozik az idézés, őt nem kell vinnem a bíróságra???
Köszönöm, ha válaszoltok!

jutka0429 # 2015.01.06. 15:14

Köszönöm!
Én még mindig abban bízom, hogy nem lesz vizsgálat, ennyi év után...

ObudaFan # 2014.12.23. 13:45

jutka0429

Igen, a DNS vizsgálat valószínűleg meglesz, majd a pervesztes viseli a költségeket, előlegezni neki kell.

jutka0429 # 2014.12.22. 19:30

Kedves Fórumozók!
Végigolvastam mind a 22 oldalt. Sajnos még mindig nem kaptam választ. Tudtok segíteni?

jutka0429 # 2014.12.14. 09:45

Kedves Hozzáértők!
Gyermektartás iránt pert indítottam volt férjem ellen. A gyermek a válás után 2 hónappal született meg. Mindig úgy vélte, hogy nem ő az apja, de eddig nem tett semmit. A gyerek most 11 éves. Most, amikor hivatalosan is mertem gyerektartàst kérni, beadta a keresetet az apaság vélelmének megdöntésére. Kérdésem:helyt ad-e a bíróság a keresetnek, ha új tény nem merül fel az apaságot illetően? Csak "bemondásra" - az ő szava az enyém ellen, bizonyíték nélkül elhiszi-e neki a bíróság, hogy mással volt kapcsolatom 11 éve? Bizonyíték-e, ha odaállít egy alkoholista hajléktalannal, aki aztmondja, anno a szeretőm volt? (Bizonyíték nincs...)
Ebben az esetben kötelez-e a bíróság Dns-vizsgálatra? Annak költségeit ki fogja kifizetni?
Köszönöm a segítségeteket!

Fabyen82 # 2014.10.29. 08:58

Köszönöm lajcsó!

ObudaFan # 2014.10.27. 16:08

Nem is kell. Mind a hárman két tanúval ellátott nyilatkozatot tesztek erről az illetékes járásbíróságon, kéritek a nemperes eljárás lefolytatását, aztán idézésre megjelentek és ezt megerősítitek. Némi illetékterhe van, más költsége nincs.

sophiestic # 2014.10.26. 07:32

Üdvözlök Mindenkit!

Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy én jelenleg még mindig házas vagyok papíron a férjemtől 4 éve külön élek, 4 éve van egy élettársam akitől 8 hónapja született egy kislányom. A házasság miatt a lányom a férjem nevét kapta meg, így az anyakönyvi kivonatába is a férjem került, aki nem a biológiai apa. A férjem közreműködő ő elismeri, hogy nem ő az apa, a mostani párom elismeri ő az apa. Mindenesetre szeretnénk rövidre zárni ezt az ügyet, hogy a kislány anyakönyvi kivonatába végre a vérszerinti apuka neve kerüljön és ezáltal a kislány vezeték neve is megváltozhasson.

Olyan megoldást szeretnék, ha van ilyen, hogy minél gyorsabb és költségmentes legyen, hiszen az érintettek mindenben egyetértenek és elismernek?
Nem szeretnék és nem is tudok több százezres DNS vizsgálatért fizetni, hiszen mindenki tudja ki az apa.
Hogyan és merre induljak el az ügy érdekében ?

Nagyon köszönöm előre is a segítő szavakat.

lajcsó # 2014.10.23. 13:06

"nyáron azt mondta a volt férjem, hogy kb. 40 ezer ft lesz, oké ennek a fele vállalható. Erre mondtam, hogy jó, fizetem."
Akkor ennyit fizess neki mert ennyit vállaltál, az e fölötti részt fizesse a volt férjed!
"A költségmentességet mire adják meg? Jövedelmet kell igazolni?"
Többek között jövedelmet is. A bíróságon lehet kérni költségmentességi nyomtatványt.
"Ha alaptalan a per, akkor mire számíthatunk? (Tudom,hogy ő az apja, 100%)"
Ebben az esetben arra számíthatsz, hogy a bíróság a felperes keresetét elutasítja és kötelezi őt a perköltség megfizetésére.

Fabyen82 # 2014.10.23. 11:23

lajcsó ez most komoly? Ez rengeteg, biztos nem tudom állni a felét. Anno nyáron azt mondta a volt férjem, hogy kb. 40 ezer ft lesz, oké ennek a fele vállalható. Erre mondtam, hogy jó, fizetem. De mi is most kezdtünk a semmiből, nullából új életet, rengeteg tartozással, négy gyerekkel (páromnak is kell fizetnie rengeteg gyerektartást) így ez tuti nem menne. A költségmentességet mire adják meg? Jövedelmet kell igazolni?
Ha alaptalan a per, akkor mire számíthatunk? (Tudom,hogy ő az apja, 100%)

lajcsó # 2014.10.22. 14:00

A perben a DNS vizsgált költsége 250 000 Ft. körül van, de inkább több.

Sherlock # 2014.10.22. 13:51

Bár maszek klinikán 45-55 ezerből megvan a vizsgálat, ami olcsóbb mint a végén az alaptalan per lesz (ha ő az apa - ezt leginkább Te tudod).

lajcsó # 2014.10.22. 13:46

A megállapodásotok szóban is érvényes. Azt követelheti tőled amire te konrétan (pontosan meghatározottan) kötelezettséget vállaltál. a per során lehet kérni költségmentességet!

Fabyen82 # 2014.10.22. 13:14

Kedves Fórumozók!

A problémám az, hogy a volt férjem indított egy apasági vélelem megdöntése iránti pert. A pici nyáron volt egy éves, és az ő ügyvédje erőltette ezt (amúgy normálisan, viták nélkül váltunk és fizet utána rendesen). A volt férjem viszont mindig mondta, hogy talán nem is az övé a gyerek, mert én elköltöztem tőle és lett egy új kapcsolatom. . Az ügyvéd rábeszélte a perre, hogy ha bizonytalan, akkor inkább most legyen meg a per, és én is egyetértettem, ne akkor álljon ezzel elő, ha a kicsi már mindent ért. Viszont akkor megbeszéltük,hogy fizetem a per felét, ami kb 20 ezer ft lesz, de azóta kiderült, hogy állítólag sokkal több lesz a költség. Nem tudom, pontosan mennyi, de nem biztos, hogy ki tudom fizetni, követelheti rajtam?

lajcsó # 2014.09.28. 11:50

"De mégha veszítenék is Magyarországon, akkor tovább megyek az Emberi jogok Európai Bíróságához"
Csak szólok! Az általad annyi áhított apaság vélelmének megdöntése iránti perben, te nem lennél (nem lehetnél) peres fél, legfeljebb tanú. Az apaság vélelmének megdöntés iránti perben a felperes a kiskorú gyeremek, az alperes pedig a vélelmezett apa. Az anya beavatkozóként bármelyik félhez csatlakozhat.
Tanúként nyilvánvalóan nem lehetnél pervesztes.

ObudaFan # 2014.09.28. 11:10

A gyámhatóság mikor adja meg a hozzájárulását a per megindításához? Mikor áll a gyermek érdekében a származás kiderítése és a családi jogállás rendezése?

Ha a gyerek a vélelmezett apával családi kapcsolatban él, akkor aligha.

Bengalo mursh # 2014.09.28. 09:18

Tisztelt "lajcsó"! Te jogilag nézed az ügyet!Igazad is van, hisz ez a "Jogi fórum"! Két egyforma ügy nincs! De mégha veszítenék is Magyarországon, akkor tovább megyek az Emberi jogok Európai Bíróságához.... Tudod miért? Azért, hogy ha kisfiam nagyobb lesz, akkor a szemébe tudjak nézni, hogy én mindent elkövettem! Ez már nem jogi kérdés...

lajcsó # 2014.09.28. 08:48

"A gyámhatóság mikor adja meg a hozzájárulását a per megindításához?" Azt tőlük kell megkérdezni!
Jegyző koromban nekem is volt egy pontosan ilyen ügyem. Az ügyfél annyira erősködött, hogy végül hozzájárultam a perhez és kirendeltem egy ügyvédet. Úgy voltam vele, ha nekem nem hisz az ügyfél, akkor (talán) majd hisz a bíróságnak.
Simán buktuk a pert!

Bengalo mursh # 2014.09.28. 07:26

Tisztelt Dr. Guba!

Ön biztos jó fej, nem tudom milyen ügyvéd! De Tarczay ügyvéd Úr segített a témakörben hiányzó tudást pótolni!De látom, ön is a rúgj bele az "okoskodó, talán beképzelt hülyébe" játékot játssza.....Nem vagyok az, jelentem tisztelettel! :) Hanem benne vagyok egy élethelyzetben és rengeteg mindennel szembesültem! Minden jogszabályt elolvastam! Rengeteg Alkotmány Bírósági határozatot stb...... De tisztelt Dr. Guba! Magam és a kisfiam miatt hinnem kell, hogy sikerül!
No hölgyek/urak, én mint itt okoskodó hülye dobok egy kavicsot az állóvízbe! Kérnék mindenkit aki arra érdemesnek gondolja magát....Mi a véleményetek?
A gyámhatóság mikor adja meg a hozzájárulását a per megindításához? Mikor áll a gyermek érdekében a származás kiderítése és a családi jogállás rendezése?

A BH2006.419. számú döntésben az eljáró bíróság kimondta, hogy a kiskorú érdekét elsődlegesen az szolgálja, hogy a vér szerinti szülőjét (apját) megismerje, és a vér szerinti szülője nevelje fel.

Köszönöm mindenkinek aki utána néz és véleményt formál!

Bengalo mursh # 2014.09.28. 07:03

Köszi Guba! Neked legalább humorérzéked is van! :)

Bengalo mursh # 2014.09.28. 07:01

Mindenkinek köszönöm a segítséget! Igazán megtisztel!Tudod "lajcsó" az a baj velem, hogy.......... Hetente egyszer vagy kétszer találkoztam a kisfiammal 1-2 órára!Az anyja édesapának hív neki....otthon náluk!Ezek a találkozások úgy voltak, hogy a férje nem tudta ezt... De közben folynak a hivatalos eljárások.... A férje jól tudja, hogy nem az övé az a kisgyerek, és bosszúból apának hívatja magát....Szándékosan nem válik el és szándékosan nem dönti meg az apaság vélelmét, hogy nekem fájdalmat okozzon..... Embernek nem nevezném.....a felesége fél tőle és nem mer elválni, az okokat csak sejtem.... Rendkívül beteg "emberek"... A hölgy cukor beteg....élet kilátásai sokkal rövidebbek mint az egészséges embereké......tehát kisfiam ezzel a féreggel maradna.... Tovább írva. Kisfiam egy a világon nagyon ritka betegséggel (Klippel–Trénaunay syndrome) született..... A legnagyobb "baj", hogy imádom őt! A másik, hogy van lelkem! Ezek miatt nem tehetem meg, hogy ne pereskedjek! Miatta! Ha van még kérdésed, megválaszolom!

guba" # 2014.09.28. 06:55

Minden nagyképűség nélkül állítom, hogy ebben a témakörben nálam nagyon kevesen tudnak többet!

Akkor mi a probléma? Ezzel nyissál az ügyész előtt. Nincs kérdés.

lajcsó # 2014.09.28. 06:45

"szerintem ott szólj hozzá ahol segíteni tudsz, ahol pedig nem, ott ne!"
Én szerintem meg az is segítség ha valakit igyekszünk lebeszélni egy fölösleges és kilátástalan pereskedésről. De ha mindenáron kötöd az ebet a karóhoz, akkor ostromold tovább a gyámhivatalt, hátha mégis hozzájárulnak a per indításához! Bár ennek sok esélyét nem látom.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.28. 06:43

Mindenki szembejön a sztrádán...

Bengalo mursh # 2014.09.28. 05:43

Tisztelt Sherlock!

Rád is vonatkozik amit azokról gondolok, kik a partvonalról bekiabálnak, és egy mondattal hatalmas bölcsességet sugallnak! Gratulálok magadhoz! Remélem sikerült mosolyt csalnom biztosan megelégedett arcodra! De tudod mit! Ha ilyen okos vagy és "mélytengernyi" tudással rendelkezel, akkor talán telik tőled eme témakörben rengeteg hasznos tanács is! De kérlek, ha egy mondatokra vagy hitelesítve, akkor súgd annak a fülébe akire gondolok!

Neked nem írom, hogy tisztelettel......