Apaság vélelmének megdöntése


ObudaFan # 2009.06.23. 19:16

Szakértőt kell kirendelni, aztán majd a szakértő megmondja, hogy éppen az adott esetben ez hogyan bizonyítható. De az azért meglepő, hogy a gyámhatóság sem tud egy előtte tett elismerő nyilatkozatról. Mellesleg az elismerő nyilatkozat után az apaságot anyakönyvezni kellett volna. Szóval itt valami nem stimmel.

XyCyByN # 2009.07.18. 14:15

Szép napot kívánok mindenkinek!

Egyetlen rövid és velős kérdésem lenne felétek hozzátok, és ebben szeretném a segítségeteket kérni!
A helyzet a következő volna:

* Kb. 2009 Március hónap végén jogerőre emelkedett az ellenem indított apasági per során, hogy: „Nem lehetek én a gyermeknek az Apja“

Erre most (ugye már Július végét írunk), kaptam a Legközelebbi városi gyámhivataltól egy Idézést, hogy jelenjek meg, az X.Y.Z. családi jogállásának rendezése ügyében! Felháborító!!!

* De miért kellene megjelennem ismét, amikor a dolog már jogerőre emelkedett! Egyszerűen nem értem, és nagyon bosszant!

Ez ügyben kérném szépen mihamarabbi segítségeteket!

Köszönettel: EvN

_Wasp_ # 2009.07.18. 22:04

lehet, hogy a gyh meg nem tud az iteletrol. Csatoltad mar nekik?? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy megtedd.

nem kell mindjart lazadni...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

XyCyByN # 2009.07.20. 05:59

Szép napot! - Köszönöm a választ, és a "megnyugtató" szavakat!

No most akkor a kérdésem a következő volna: A Gyámhivatal nem kapja meg a Jogerős Ítéletet a bíróságtól?
Én úgy tudtam, hogy a Bíróság csatolja a Gyámhivatalok felé a papírokat!
Akkor ezek szerint tévedtem!

  • hozzátenném, hogy nem lázadok, csak bosszant a dolog, hiszen elég volt 2 évig ezzel a dologgal foglalatoskodni! - Ez az idő bőven elég volt!

Köszönve: EvN

clara79 # 2009.10.03. 10:00

Ssép napot!

Segítséget szeretnék kérni. Röviden leírom a történetemet. Az idén februárban elváltam. Júniusban született gyermekem a mostani páromtól (nem vagyunk házasok). Az apaság vélelme miatt az ex férjem lett beírva az anyakönyvvi kivonatba. A kérdésem a következő. Ha a volt férjem, a mostani párom meg én is nyilatkozunk, hogy a baba a mostani páromé, akkor a bíróság mit tesz? Akkor is megcsinálják az apasági tesztet? Azt olvasta a családjogi törvénybe, ha még a gyermek születése előtt összeházasodtunk volna, akkor az új férj lett volna apaként megnevezve. Hát erről lekéstünk. Olvastam azt is, hogy ha a párom tesz apasági nyilatkozatot,és az ex is azt nyilatkozza,hogy nem ő az apa, akkor nemperes eljárásban, a bíróság az új páromat nevezi apának. Igaz ez? Vagy mindenképpen csinálnak apaságit?
Nagyon várom a segítséget. Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.03. 10:04

Csak perben lehet megdönteni az apaság vélelmét, és a gyermeknek ügygondnokot jelölnek ki. A nyílt örökbefogadás viszont lehetséges - bár a gyámhatóság hozzájárulása ahhoz is kell.

Katakomba # 2009.10.03. 12:50

Kedves clara79!

A legcélszerűbb megoldás: mindhárman bementek a gyámhivatalba, és ott együtt nyilatkoztok arról, hogy ki az apa és ki nem az apa. A gyámhivatal kirendel a gyermek részére egy eseti gondnokot (ügyvédet), aki a gyermek nevében megindítja az apaság vélelmének megdöntése iránt a pert. A perben, ha mindhárman egybehangzóan nyilatkoztok, nem fognak elrendelni vérvizsgálatot, a bíróság megállapítja, hogy a gyermeknek nem a volt férjed a vér szerinti apja. Gyakorlatilag egyetlen tárgyalás lesz.
Ezek után a jelenlegi párod teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tud tenni vagy a gyámhivatalban, vagy az anyakönyvvezetőnél, és ő kerül be az anyakönyvbe apaként.

Szóba jöhet természetesen a házastársi örökbefogadás is, de ezt egyrészt csak akkor lehet, ha már házasok vagytok. Csak a házastárs fogadhatja ui. örökbe a házastársa gyermekét. De ha a párod a gyermek vér szerinti apja, miért fogadná örökbe a saját gyermekét?

McRae # 2009.10.03. 20:37

Üdvözlök Mindenkit !

A következő kérdésben kérnék segítséget :
Az apaság megállapítására indított per során abban az esetben ha mindkét "apa" azt állítja ,hogy Ő az igazi vér szerinti akkor a bíróság elrendel-e apasági vizsgálatot és ha igen akkor a vizsgálat költségei kit terhelnek ?

Köszönettel.

clara79 # 2009.10.04. 07:23

Szép jó reggelt!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra.
További szép napot Mindenkinek!

Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.04. 07:44

McRae, az a kérdés, hogy kettőjük közül valamelyiknek az apasága mellett áll-e vélelem?

McRae # 2009.10.04. 10:51

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Az egyiket már megillette az apaság vélelme. A másik viszont úgy gondolja, hogy Ő az apa, de igazság szerint mind a kettőnek van esélye az apaságra. Ilyenkor mi a helyzet? A bíróság elrendeli az apasági vizsgálatot? HA igen, akkor ennek aköltsége kit terhel?

Köszönettel.

McRae # 2009.10.04. 10:51

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Az egyiket már megillette az apaság vélelme. A másik viszont úgy gondolja, hogy Ő az apa, de igazság szerint mind a kettőnek van esélye az apaságra. Ilyenkor mi a helyzet? A bíróság elrendeli az apasági vizsgálatot? HA igen, akkor ennek aköltsége kit terhel?

Köszönettel.

Grád András # 2009.10.04. 11:47

Kedves McRae!

Ha van vélelmezett apa, a gyermek egy éves koráig lehet(ett volna) kezdeményezni az apaság vélelmének megdöntése iránti per indítását, de azt se az anya kezdeményezi, hanem vagy a gyermek, (aki helyett gondnok jár el ilyen esetben), vagy az, akit a vélelem alapján a gyermek apjának kell tekinteni. Utána már csak a gyámhatóság és az ügyész indíthatna elvben pert (akik minden valószínűség szerint nem fognak.) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

McRae # 2009.10.05. 20:06

Kedves Dr. Grád András!

A babuci még csak pár hónapos. Ilyenkor sem indítják el a pert? Az apaságot hogyan döntik el jogi úton? Még mindig nem tudom, hogy mikor végeznek vérvizsgálatot, és kit terhel ennek a költsége (ha a bíróság rendeli el)
Köszönöm előre is a segítséget.

Üdvözlettel.

McRae # 2009.10.05. 20:06

Kedves Dr. Grád András!

A babuci még csak pár hónapos. Ilyenkor sem indítják el a pert? Az apaságot hogyan döntik el jogi úton? Még mindig nem tudom, hogy mikor végeznek vérvizsgálatot, és kit terhel ennek a költsége (ha a bíróság rendeli el)
Köszönöm előre is a segítséget.

Üdvözlettel.

Nandra # 2009.10.20. 15:21

Kedves dr. Grád András!

Folyamatban van válóperem, de terhes vagyok az új páromtól. A baba születéséig kimondják a válást. Nem szeretnénk összeházasodni, viszont szeretnénk, ha a baba a párom nevére kerülne és nem a válófélben lévő férjemére. A különélés a terhesség bekövetkezte előtt már fél évvel bizonyíthatóan fennált.
A párom adna apasági nyilatkozatot. Megoldható-e amit szeretnénk? Ha igen milyen feltételekkel?

Köszönöm a választ Nandra

Petesilver # 2009.10.22. 10:38

Mindenkinek szép napot!

Problémám a következő: valószínűleg én vagyok a jelenleg kb 6 hetes gyermek apja. A volt barátnővel el is mentünk a családvédelemre abortusz ügyben, meg volt a 2 meghallgatás, tanácsolták/jóváhagyták az abortuszt, ami közös döntés volt, és sajnos az anya állapota miatt lenne rá szükség. Viszont az anya már hazaköltözött, infót csak annyit kaptam, hogy nem volt abosrtuszon.

Kérdésem egyszerű: a 12. hétig van-e bármilyen lehetőségem jogi lépésre, nyilatkozatra, bármire, hogy ha sajnálatomra a gyermeket még is megszüli az anya, akkor hárítani tudjak bármilyen igényt a részéről? Most még el lehet vetetni, ebben is állapodtunk meg, és nem kívánok apa lenni. Tudom ezen szándékomat érvényesíteni, jogszerűvé tenni, vagy ha az anya a szülés mellett dönt, akkor egy lehetőségem van: apa leszek és kész?

Előre is köszönöm a vélemyényeket, válaszokat.

ObudaFan # 2009.10.22. 11:02

Döntési lehetőséged neked abban volt, hogy a nemi aktusba belemész-e. Ha anyuka a szülés mellett dönt, és úgy gondolja, hogy szeretné, ha apai kötelezettségeidnek eleget tennél, akkor nem lesz választásod.

Petesilver # 2009.10.22. 11:34

Értem, köszönöm!

Hát, akkor ez kemény Dió lesz :( Nem a felelősség alól akarok kibújni, csak nem látom megoldhatónak, hogy szülés után rendes élete legyen a gyermeknek, mivel az anya családja katasztrófa, és jelenleg úgy néz ki, nem tudok változtatni azon, hogy az anya ne ott akarjon élni a továbbiakban:(

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.22. 11:42

Kérheted, hogy a gyermeket nálad helyezze el a bíróság, bár arra, hogy teljesítik a kérésedet, újszölött esetében tényleg nem nagyon van esély.

Katakomba # 2009.10.22. 22:43

Kedves Nandra!

Bár Grád András szólíttatott meg, ha megengeded, válaszolok neked. A babádnak mindenképpen a volt férjed lesz bejegyezve apaként. Ha a válás jogerős kimondását követő 300. napig születik, mindig a volt férj a vélelmezett apa (kivéve persze, ha a baba születéséig új házasságot kötsz, de írtad, azt nem akartok).
Az egyéb megoldások:

  1. A volt férjed indít pert apaság vélelmének megdöntése iránt. Az ítélet után a párod (a gyermek vér szerinti apja) apai elismerő nyilatkozatot tehet az anyakönyvvezetőnél.
  2. A baba születését követően bementek a gyámhivatalba, nyilatkoztok mindannyian, a gyámhivatal kirendel egy eseti gondnokot (ügyvédet) a picinek, ő fogja megindítani nevében a pert. Onnantól ugyanaz a menete, mint az előző pontban.
enibaba # 2009.10.23. 00:12

Kedves Ügyvéd Urak vagy aki tud segíteni!
problémánk a következő: a férjem 20évesen összejött egy lánnyal, jártak pár hónapig,szakítottak.3 hónap múlva a leányzó felkereste,hogy terhes és már nem lehet elvetetni.A férjem nem válalta az apaságot mivel nem is volt biztos,hogy az övé a baba. Ők a kapcsolatot itt le is zárták. A leányzó a baba születése után fényképeket kezdett küldözgetni az anyósoméknak a piciről(egyáltalán nem hasonlít a férjemre).Anyagi követelései nem voltak. Most hogy mi összeházasodtunk, lakást vettünk(hitelből dúrva törlesztő részlettel) és közös babát tervezünk érkezett egy papír a bíróságtól,hogy a gyerektartást követel a hölgy. Teszem hozzá hogy van két másik gyereke két különböző apától és mint hallottuk a gyerektartásokból él, nem dolgozik. A kisfiú 5 éves lesz. Van-e valami jogi kibúvó vagy valami,hogy megússzuk a gyerektartást vagy az apasági vizsgálat költségét vagy nem tudom. Mi a teendőnk?

ObudaFan # 2009.10.23. 10:04

A teendő elmenni a szakértői vizsgálatra, és ha az bizonyosodik be, hogy ő az apa, becsületesen fizetni a tartásdíjat. Még mindig jobb, mint alávetni magát a tartás elmulasztása miattt egy büntetőeljárásnak.

andy30 # 2009.10.28. 07:46

Érdeklődni szeretnék hogy még a válást nem mondták ki de van uj kapcsolatom amiböl hamarosan születik egy közös gyermek és apasági nyilatkozatot szerettünk volna tenni de azt mondták hogy amig hivatalosan nem mondják ki a válást addig a gyermek a férjem nevére kerül nem lehetne valahogyan megoldani hogy az apja nevére kerülhessen,nincs valami megoldás erre?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.28. 07:58

A férjet fogják bejegyezni apaként, mert vélelem áll az apasága mellett. Ezt a vélelmet azonban meg lehet dönteni, pert kell indítani. Az apaság vélelmének a megdöntése után pedig lehet apasági elismerő nyilatkozatot tenni.