Magyar állampolgár, magyar válás, külföldi tart.


Majordomus # 2022.10.29. 19:35

Nincs.

Avarka # 2022.10.29. 18:54

...és ha az anyuka nem Magyarországon lakik? Rosszindulatú ember sosem adná rá az áldását.. más út?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.29. 07:19

Ahhoz a költözéshez kell a különélő szülő hozzájárulása.

Avarka # 2022.10.28. 22:23

Tiszteletettel érdeklődnék a következők felől:
Férjemnek 7 éve kizárólagos szülői felügyeleti joga van. Anyuka 4 éve felügyelt kapcsolattartás keretei között tarthat (na) kapcsolatot, ha jön (ne). Magyar Bíróság és Gyámhivatal által szabályozva. Európán belül szeretnénk elköltözni a 10 éves kisgyermekkel. Saját ingatlanba. Mit kell tennünk? Ha az anyuka meg akarja változtatni a kapcsolattartást és/vagy a fekügyeleti jogot akkor melyik országban kell megindítani az eljárást? Illetve van e időhöz kötve? Pl. Eltelik 6 hónap (bejelentett lakcímmel külföldön) melyik bíróság az illetékes?
Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2022.06.01. 10:04

miki75,

Sajnos ebben segíteni nem tudok (tartok tőle, majd más se), de egyvalamiben biztos vagyok : vannak HASONLÓ ÜGYEK, mint mondjuk egy kilakoltatás, vagy valamilyen kötelmi jogi, szerződésekkel kapcsolatos ügyek (de ezek is csak fél szemmel, messziről, sötétben), de hogy a családjogi ügyek full egyediek, abban biztos vagyok. Ha lenne is HASONLÓ ügyben valakinek tapasztalata ennyiből (én külföldön, ő itthon nevelné, a gyerek külföldön nőtt fel), az lényegében semmilyen szempontból nem lenne releváns a számodra az egyéb külső és belső mérlegelendő körülmények miatt.
De hátha, az igaz, hogy egy próbát megér(t).

miki75 # 2022.06.01. 09:08

drbjozsef:

Nem, nem tudok én mindent, sőt jogász sem vagyok, viszont viszonylag sokat olvasok.
Ami miatt kérdezek egy jogi-fórumon, az a GYAKORLATI TAPASZTALAT: Hogy alakulnak a bíróságon HASONLÓ ügyek. Erre irányult a kérdésem, elnézést, ha ez nem volt egyértelmű a kérdésemből. Tudomásul vettem azt is, hogy nem "fekete-fehér", hanem millió egyéb tényező számít az ügy megítéléséhez.

Mivel nem vagyok ügyvéd, nem ülök hasonló ügyeknél a tárgyalóteremben. De TI elvileg igen. - No: én ezért kérdezek.

Az is egyfajta válasz, ha valaki nem ír semmit, mert hasonló üggyel még nem volt dolga. Ez is elfogadható számomra.

drbjozsef # 2022.06.01. 08:36

ha mondjuk így döntene a magyar bíróság, én pedig a külföldi bíróságon ezt megtámadnám...
Hát, magyar házasság esetén, magyar állampolgárok magyar állampolgárságú gyermeke esetén én erre azért nem tennék sokat.

drbjozsef # 2022.06.01. 08:34

miki75,

Nem vagyok jogász.
Viszont ha jól látom, te lényegében mindent tudsz. Ilyen esetben nem pontosan értem, miért kérdezel.

groszfater@gmail.com # 2022.06.01. 08:32
miki75 # 2022.06.01. 08:21

drbjozsef,

Köszi, ez már konkrétabb volt, de finoman szólva nagyon nem értek veled egyet. ;)

Ne mondd már nekem, hogy egy 11 éves gyereket azért, mert van egy magyar személyi igazolványa (kb. más viszonya nincs az országhoz), és nem mellesleg emellett egy külföldi személyije is - a magyar bíróság hazacitál arról a külföldi lakhelyéről, ahol ő az életét addig töltötte, ahol a szociális kapcsolatai kialakultak, ahol iskolába jár, ahol a nyelvet jobban beszéli és írja, mint a magyart, ahol kitűnő tanuló - csakazért, mert anyuka mondjuk úgy dönt, hogy Magyarországon "folytatja".
Ilyen szerintem a mesében sincs, bármennyire anyapárti a magyar bíróság. Az sem igaz szerintem, hogy egy 11 éves gyermek véleményét nem kérik ki. Dehogynem kérik!
És még valami: egy házasság két EGYENJOGÚ fél között köttetik. Anyapártiság ide vagy oda. - Ezt csak zárójelben. És itt most azt az eshetőséget teljes egészében kitakarom, hogy mi lenne ha... ...ha mondjuk így döntene a magyar bíróság, én pedig a külföldi bíróságon ezt megtámadnám...

  • Persze, most mondhatod, hogy akkor miért kérdeztem, ha nem fogadom el a véleményedet - és igazad is lenne. :) - Megkérdezhetem, hogy Te amúgy ügyvéd vagy?

Szívesen várok még véleményt a témában másoktól is.

drbjozsef # 2022.06.01. 08:06

miki75,

Nem véletlenül.
De akkor nem ment át a dolog.

Írom máshogy : az, hogy az eddigi - közös - körülmények mik, talán a legkevésbé számítanak. Egy 11 éves gyereknél a véleménye se igen számít, ha az anya tudja igazolni, hogy legalább ugyanilyen jó körülmények közé kerül a gyerek itthon is, inkább kevesebb esélyt adnék neked, mint neki - de még mindig : az itteni környezet többi eleme (hely, rokonok, iskola, bármi), vagy a gyerek érdekei sokkal nagyobb súllyal esnek latba, minthogy csak azért maradhatna nálad, mert te az eredeti környezetében nevelnéd tovább. Kb fél százalékot számít.
(Hogy a magyar bíróságok mennyire anyapártiak, illetve, hogy mégiscsak inkább "gyere haza fiatal" alapon mennyire inkább a hazai letelepedést preferálják, azon lehet vitatkozni, de ezek se neked kedveznének).

Nem lehet ezt megtippelni sajnos. Pláne "jogi oldalról". Mert itt a - jogszabályokon belül persze - nagyon számít az összes körülmény.

miki75 # 2022.06.01. 07:01

drbjozsef,

Köszi, de ez eléggé semmitmondó válasz volt.
Nyilván vannak -lehetnek- aspektusok, amik még számítanak, de a lényegi, releváns információkat leírtam. Nem egy kötelező érvényű ítéletet kértem, hanem az általam leírt infók alapján történő "durva" helyzetértékelést jogi oldalról.
Köszönöm!

drbjozsef # 2022.06.01. 06:14

miki75,

Minden körülmény mérlegelése után annál a szülőnél, akinél a gyerek testi-lelki fejlődése, szükségletei, érdeke jobban érvényesül.

miki75 # 2022.05.31. 14:42

Kedves Ügyvédek

Magyar állampolgárok vagyunk feleségemmel, és 11 éve kötöttünk házasságot Magyarországon.
A kérdésem arra vonatkozik, hogy hol történne 11 éves fiúnk elhelyezése egy Magyarországon történő válás esetén, ha

  • 11 éve külföldön élünk
  • fiúnk itt, külföldön jár iskolába és itt él 11 éve

Anyuka preferált tartózkodási helye a válás után Magyarország, az apáé külföld

Köszönöm a válaszokat.