Nincs.
Magyar állampolgár, magyar válás, külföldi tart.
...és ha az anyuka nem Magyarországon lakik? Rosszindulatú ember sosem adná rá az áldását.. más út?
Ahhoz a költözéshez kell a különélő szülő hozzájárulása.
Tiszteletettel érdeklődnék a következők felől:
Férjemnek 7 éve kizárólagos szülői felügyeleti joga van. Anyuka 4 éve felügyelt kapcsolattartás keretei között tarthat (na) kapcsolatot, ha jön (ne). Magyar Bíróság és Gyámhivatal által szabályozva. Európán belül szeretnénk elköltözni a 10 éves kisgyermekkel. Saját ingatlanba. Mit kell tennünk? Ha az anyuka meg akarja változtatni a kapcsolattartást és/vagy a fekügyeleti jogot akkor melyik országban kell megindítani az eljárást? Illetve van e időhöz kötve? Pl. Eltelik 6 hónap (bejelentett lakcímmel külföldön) melyik bíróság az illetékes?
Köszönöm a választ!
miki75,
Sajnos ebben segíteni nem tudok (tartok tőle, majd más se), de egyvalamiben biztos vagyok : vannak HASONLÓ ÜGYEK, mint mondjuk egy kilakoltatás, vagy valamilyen kötelmi jogi, szerződésekkel kapcsolatos ügyek (de ezek is csak fél szemmel, messziről, sötétben), de hogy a családjogi ügyek full egyediek, abban biztos vagyok. Ha lenne is HASONLÓ ügyben valakinek tapasztalata ennyiből (én külföldön, ő itthon nevelné, a gyerek külföldön nőtt fel), az lényegében semmilyen szempontból nem lenne releváns a számodra az egyéb külső és belső mérlegelendő körülmények miatt.
De hátha, az igaz, hogy egy próbát megér(t).
drbjozsef:
Nem, nem tudok én mindent, sőt jogász sem vagyok, viszont viszonylag sokat olvasok.
Ami miatt kérdezek egy jogi-fórumon, az a GYAKORLATI TAPASZTALAT: Hogy alakulnak a bíróságon HASONLÓ ügyek. Erre irányult a kérdésem, elnézést, ha ez nem volt egyértelmű a kérdésemből. Tudomásul vettem azt is, hogy nem "fekete-fehér", hanem millió egyéb tényező számít az ügy megítéléséhez.
Mivel nem vagyok ügyvéd, nem ülök hasonló ügyeknél a tárgyalóteremben. De TI elvileg igen. - No: én ezért kérdezek.
Az is egyfajta válasz, ha valaki nem ír semmit, mert hasonló üggyel még nem volt dolga. Ez is elfogadható számomra.
„ha mondjuk így döntene a magyar bíróság, én pedig a külföldi bíróságon ezt megtámadnám...”
Hát, magyar házasság esetén, magyar állampolgárok magyar állampolgárságú gyermeke esetén én erre azért nem tennék sokat.
miki75,
Nem vagyok jogász.
Viszont ha jól látom, te lényegében mindent tudsz. Ilyen esetben nem pontosan értem, miért kérdezel.
drbjozsef,
Köszi, ez már konkrétabb volt, de finoman szólva nagyon nem értek veled egyet. ;)
Ne mondd már nekem, hogy egy 11 éves gyereket azért, mert van egy magyar személyi igazolványa (kb. más viszonya nincs az országhoz), és nem mellesleg emellett egy külföldi személyije is - a magyar bíróság hazacitál arról a külföldi lakhelyéről, ahol ő az életét addig töltötte, ahol a szociális kapcsolatai kialakultak, ahol iskolába jár, ahol a nyelvet jobban beszéli és írja, mint a magyart, ahol kitűnő tanuló - csakazért, mert anyuka mondjuk úgy dönt, hogy Magyarországon "folytatja".
Ilyen szerintem a mesében sincs, bármennyire anyapárti a magyar bíróság. Az sem igaz szerintem, hogy egy 11 éves gyermek véleményét nem kérik ki. Dehogynem kérik!
És még valami: egy házasság két EGYENJOGÚ fél között köttetik. Anyapártiság ide vagy oda. - Ezt csak zárójelben. És itt most azt az eshetőséget teljes egészében kitakarom, hogy mi lenne ha... ...ha mondjuk így döntene a magyar bíróság, én pedig a külföldi bíróságon ezt megtámadnám...
- Persze, most mondhatod, hogy akkor miért kérdeztem, ha nem fogadom el a véleményedet - és igazad is lenne. :) - Megkérdezhetem, hogy Te amúgy ügyvéd vagy?
Szívesen várok még véleményt a témában másoktól is.
miki75,
Nem véletlenül.
De akkor nem ment át a dolog.
Írom máshogy : az, hogy az eddigi - közös - körülmények mik, talán a legkevésbé számítanak. Egy 11 éves gyereknél a véleménye se igen számít, ha az anya tudja igazolni, hogy legalább ugyanilyen jó körülmények közé kerül a gyerek itthon is, inkább kevesebb esélyt adnék neked, mint neki - de még mindig : az itteni környezet többi eleme (hely, rokonok, iskola, bármi), vagy a gyerek érdekei sokkal nagyobb súllyal esnek latba, minthogy csak azért maradhatna nálad, mert te az eredeti környezetében nevelnéd tovább. Kb fél százalékot számít.
(Hogy a magyar bíróságok mennyire anyapártiak, illetve, hogy mégiscsak inkább "gyere haza fiatal" alapon mennyire inkább a hazai letelepedést preferálják, azon lehet vitatkozni, de ezek se neked kedveznének).
Nem lehet ezt megtippelni sajnos. Pláne "jogi oldalról". Mert itt a - jogszabályokon belül persze - nagyon számít az összes körülmény.
drbjozsef,
Köszi, de ez eléggé semmitmondó válasz volt.
Nyilván vannak -lehetnek- aspektusok, amik még számítanak, de a lényegi, releváns információkat leírtam. Nem egy kötelező érvényű ítéletet kértem, hanem az általam leírt infók alapján történő "durva" helyzetértékelést jogi oldalról.
Köszönöm!
miki75,
Minden körülmény mérlegelése után annál a szülőnél, akinél a gyerek testi-lelki fejlődése, szükségletei, érdeke jobban érvényesül.
Kedves Ügyvédek
Magyar állampolgárok vagyunk feleségemmel, és 11 éve kötöttünk házasságot Magyarországon.
A kérdésem arra vonatkozik, hogy hol történne 11 éves fiúnk elhelyezése egy Magyarországon történő válás esetén, ha
- 11 éve külföldön élünk
- fiúnk itt, külföldön jár iskolába és itt él 11 éve
Anyuka preferált tartózkodási helye a válás után Magyarország, az apáé külföld
Köszönöm a válaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02