Gondnokság alatt álló anya gyermekének örökbefogadása

Lillangen # 2022.08.24. 12:18

Tisztelt Szakértők!

Elég kaotikus helyzetben vagyunk jelenleg, így szeretnék némi támpontot kapni az ügyünkkel kapcsolatban.

Testvérem pszchiátriai betegséggel küzd, éppen ezért korlátozó gondnokság alatt áll. A következő jogkörökben korlátozott: családi jogi nyilatkozatok megtétele: gyermekének örökbefogadásához való hozzájárulás, szülői felügyeleti jog gyakorlása, egészségügyi ellátással kapcsolatos jogok gyakorlása. Ennek felülvizsgálata 5 év múlva várható, addigra nagykorú lesz a gyerek, most 13 éves.

Így tehát az anya szülői felügyeleti joga szünetel, jelenleg apukáé is, mert én mint nagynéni vagyok a gyermek családbafogadója már negyedik éve. A gyámügy nem szeretné a családbafogadást fenntartni, évente felülvizsgálgatni, a végleges megoldást szorgalmazza, így a családon belüli nyílt örökbefogadás mellett döntöttünk, melyben mindenki egyetért (anya, apa, gyermek).

A gond ott kezdődik, hogy az anyuka előzetes egyeztetés nélkül külföldre távozott, mivel úgy gondolta, hogy ő korlátozva van ebben úgyis, nincs rá szükség, évekig nem is hajlandó hazajönni. Korábban a gyámhatóság azt mondta, hogy ettől függetlenül neki is meg kell majd jelennie a gondnokával együttesen, ekkor még nem tudtuk, hogy külföldre megy..

Jelenleg azt gondolja, hogy ez csak egy ürügy arra hogy hazarángassuk, így nem hajlandó együttműködni.

Itt merül fel két kérdés:
A fentiek alapján biztosan nem elég csak az apuka az örökbefogadáshoz? Másik kérdés, ha mégis szükséges az anya, tehet esetleg a konzulátuson nyilatkozatot azzal kapcsolatban, hogy lemond a gyerekről? Ez utóbbira hajandó lenne, de nem tudom, hogy van-e erre lehetőség.

Előre is köszönöm a válaszukat!