kiskoru arvak ingatlanának eladása


eljenmajusegy # 2022.10.06. 16:26

Tisztelt szakértők.
Van egy ingatlan , negyedrészben a testvereme, negyedrészben a sogornome , es felerészben egy ismerosuke(egy hölgy, az illeti férje nem tulajdonos)
Miutan az öcsém meghalt , az o negyedrésze a feleségére es három gyerekukre fog szállni , ha jól tudom , hagyatéki meg nem volt.
Most jelentkezett a társtulajdonos férje , hogy lenne vevő az ingatlanra , a sogornomnek semmit nem kell csinálnia , ala sem kell írnia!!!!! , o hamar elintézi hogy a dolog lebonyolódjon.
Persze , a vételárat meg zsebreteszi. Azt mondtam a sogornomnek hogy semmi ilyenbe ne menjen bele , meg kell varni a hagyatékit es az atirasokat befejezni.O meg egy kicsit fel ettől az embertol , főleg hogy állandóan zaklatja ezzel a dologgal.
Kozben a férfi mar árulja az ingatlan.com- on , úgy hogy a sodornom nem is tudott róla , en meg azt mondtam hogy ha meglátom hogy eladja , akkor feljelentem , mert a gyerekek reszet nem hagyom. Kb.1-1 millió járna nekik fejenként , azért nem mindegy hogy ha nagykorúak lesznek es befejezik az iskolaikat , van mihez nyúlniuk.
Csak azt kérdeznem hogy ugye ilyet nem lehet csinálni? Hagyateki elott eladni valamit , plane kiskorúak tulajdonat? (főleg hogy az illeto hivatalosan nem is tulajdonos, bar a felesége mondhatja hogy az o megbizasabol cselekszik))Masreszt viszont érdekelne hogy hogy tudna ezt " elintézni", lehet hogy le lehetne kapcsolni 1-2 korrupt kozremukodot , viszont akkor lehet hogy futhatunk a pénzünk utan.

osztap # 2022.10.06. 19:12

eljenmajusegy,

A társtulajdonos (nem a férje) eladhatja a saját 1/2-ét, amikor akarja. De másét nem. És eladni csak írásban, ügyvéd/közjegyző előtt lehet.
Néhai öcséd 1/4-e adásvételijének az aláírásához is kelleni fog a tulajdonos. Mivel ő már nem fog aláírni, a vevő és az ügyvédje nyilván megkérdi majd, hogy ki az örökös, ÉS mivel tudja azt igazolni. Hagyatéki előtt ez nem fog menni...
A gyerekek tulajdonának eladásához a gyámhivatal jóváhagyása is kell.

A sógornőd helyében bemennék a földhivatalba, és rendelnék emailos változásfigyelést. Pár ezer forintos éves díja van, és azonnal emailt kap, ha valaki benyújt valamit az ingatlannal kapcsolatosan. Ha csalástól tart, tudni fogja, hogy valami irat bement, és kivághatja a rikácsot, ha szükséges.

Majordomus # 2022.10.06. 19:31

Elővételi jog?