Behajtás házastárs ellen


Kogeza # 2023.01.16. 10:55

KBS

Bennem is felmerült, csak nem tudom, él-e egyáltalán, vagy a címen lakik-e a házastárs, esetleg házassági vagyonjogi szerződés van-e köztük, stb.

Gerbera

Köszi, nem volt ingatlanfoglalás; részben ezért is lenne jó a házastárs ellen fellépni, mert attól is tartok, hogy a férjre íratott mindent az adós. Mondjuk a lakcím szerinti ingatlan nem a tulajdonuk.

gerbera317 # 2023.01.16. 07:51

@Kogeza
Az adós ellen eljáró végrehajtótól kitelik, hogy nemcsak azt nézi meg, hogy az adósnak van-e ingatlana, hanem hogy ahol lakik, az kié. Ha van ilyen tulajdoni lap az ügyiratban, és annak a tulajdonosa az XYné férje, a akkor már beljebb vagy, jóllehet, a születési ideje csak a születési évre korlátozódik.
Azt nem tudom, hogy az fmh kibocsátásához a közjegyzőnek van-e jogosultsága előzetesen személyi adatot lekérdezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.16. 06:02

Kérsz vele szemben egy fizetési meghagyást?

Kogeza # 2023.01.15. 23:22

Kölcsönszerződést kötöttem X.Y-né adóssal.
Az adós nem fizetett, ezért felmondtam a kölcsönszerződést, és az adós ellen kibocsátott fizetési meghagyás jogerőre emelkedését követően végrehajtást kezdeményeztem az adós ellen, azonban a végrehajtás behajthatatlanság miatt szünetel.
Megpróbálnék az adós házastársa ellen is fellépni a követelésemmel, azonban semmit nem tudok róla, csak az adós nevéből következtetek, hogy nagy valószínűséggel van férje. Megpróbáltam az adós ismert lakcíme és a Ptk. 4:37. § (2) bekezdésére hivatkozással X.Y. személy adatait kikérni a személyiadat- és lakcímnyilvántartótól, azonban elutasították a kérelmemet, mert véleményük szerint igazolnom kell valamivel a házasság fennállását.

Van valakinek ötlete, hogy hogyan lehetne megtudni, ki X.Y.-né házastársa? Vagyis ha jogi érdekem fűződik hozzá, ki tudom valakiről deríteni, hogy ki a házastársa (pontosabban: meg tudom szerezni a házastárs személyes adatait valahonnan/valahogyan)? Esetleg a házasság fennállását igazoló okiratot be tudok szerezni?

Köszönöm előre is!

miki75 # 2022.12.26. 21:46

infók:

  • hsz Magyarországon lett kötve
  • Mindketten rendelkezünk magyar állampolgársággal
  • van Mo-i lakcímünk
  • Mo-on kötöttük a házasságot is

Ebédkészítés és szex szabályozása: sajnos ezeket kihagytuk, vannak is problémák ezekkel... ;)
Amúgy higyjétek el van olyan helyzet, amikor a férfinek célszerű a "rosszat" (egy darbig még) tűrnie... Gondolom akik tapasztaltak ezen a téren, átérzik, hogy ugyan fel lehet rúgni a házasságot - a kérdés csak az, hogy mit nyerünk az egyik oldalon, mit veszítünk a másik oldalon.

Majordomus # 2022.12.23. 20:12

A lakóhely szerinti ország jogrendje szerint..

Vadsuhanc # 2022.12.23. 09:41

Kedves Miki...

Azt írod: „" Külön érdekelne még, hogy mi a helyzet akkor, ha külföldön élünk, a hitelező is külföldi cég, feleségem és én pedig magyarok vagyunk. Azaz, lehet -e úgy magyar közjegyzőhöz mennem, hogy az ő adóssága külföldön keletkezett (külföldi valutában)?

  • Hol kötöttetek házasságot?
  • Hol kötöttétek a házassági szerződést?
  • Magyarországi lakcímmel rendelkeztek-e mindketten vagy csak egyikőtök?

Én nem vagyok meggyőződve arról, hogy a magyar törvényes szerint elbírálható lenne itt Magyarországon csak azért mert magyarok vagytok.

Majordomus # 2022.12.22. 21:19

Atyavilág!

.hogy lehet így házasságban élni?
.
Az ebédkészités is szerződés alapján történik.

Hogy van szabályozva a szex?

miki75 # 2022.12.22. 18:54

drbjozsef:

Köszönöm, és ismét sokat segítettél. Amúgy nem, nincs beregisztrálva a hsz-em, de tény, hogy a feleségem tartozásáért csak ő felel, én nem.

drbjozsef # 2022.12.22. 15:32

miki75,

Biztos dinoszaurusz vagyok, de gőzöm nincs mi az a whatsapp.

Jogi szempontból, igazolható, releváns tájékoztatás tértivevényes levélben, esetleg ügyfélkapun keresztül küldve elektronikusan. A sima email sem bír igazán bizonyító erővel, ha biztosra akarsz menni, bár elvileg perben a bíró bármilyen bizonyítékot elfogadhat, akár képernyőmentést is.

Érdekes kérdés ez esetetekben. Amit leírtál az kevés. Feleséged tartozik. Követelnek tőle. Esetleg követel tőled a hitelező. Ekkor elvileg a jogilag helyes eljárás, hogy felhívod a figyelmét a házassági szerződésre (be van jegyezve? erre nem válaszoltál), és nem fizetsz. Miért fizetnél? Akármekkora az összeg, neked ahhoz közöd nincs. Még akkor sem, ha mondjuk 1/2-1/2 van közös ingatlanotok, és a feleséged részét lefoglalja a végrehajtó és árverezi. Még ahhoz sincs közöd. Ahhoz, hogy kifizesd, vagy kifejezetten a feleséged beleegyezése kell, ezzel elismerve, hogy onnantól neked tartozik, vagy valami olyan KONKRÉT joghátrány, ami téged érne nem fizetés esetén. Még talán az sem az, ha a feleséged tulajdoni hányadát elárverezik, és egy idegennel leszel társtulajdonos, még ez is csak határeset szerintem.

Az hogy téged felszólítanak, még nem ok a fizetésre. Én most felszólítalak, hogy fizess nekem anyám helyett egymilliót. Megteszed?

miki75 # 2022.12.22. 14:44

Köszi! Sokat segítettél!

Röviden összefoglalva, ha a házastárs nem fizeti be a szóbanforgó csekket, a teendőm az alábbi:

  • Megvárni az első figyelmeztetést a hitelező cégtől
  • Ha nem fizet jön a második figyelmeztetés a hitelező cégtől (itt már ügyvédi díj is felmerül)
  • Utána, ha a cég rajtam, mint házastárson követelné a feleségem nevére szóló számlának a kifizetését, kifizethetem én azt, ui. ezt követően nyilván egyéb behajtási díjak is felmerülnének - feltételezem ez elegendő ahhoz bizonyítékként, hogy én úgy ítéltem meg, hogy érdemes inkább fizetnem (ezt dokumentálni, és feleségem felé jelezni - ezt elég Whatsapp-ban, vagy ezt is tértivevénnyel?)
  • Megvárni, amíg pár ilyen csekk összejön (havi díjról van szó), majd házastársat tértivevényes levélben felszólítani a fizetésre
  • Ha nem fizet, közjegyzőnél fizetési meghagyást indítani ellene

Mindezt, ha jól értem ügyvédi költség nélkül lehet végrehajtani - ha nem lesz peres ügy belőle. (?)

Feltételezem, hogy fenti lépéseket x havonta ismételten végre tudom hajtani (megvárom amíg pár csekk összejön, befizetem én az ő nevében, majd ismét közjegyző), ha nem tér jobb belátásra, azaz nem látja be, hogy az ő kötelezettségeit neki kell teljesítenie, azaz fizetnie. (?)

Külön érdekelne még, hogy mi a helyzet akkor, ha külföldön élünk, a hitelező is külföldi cég, feleségem és én pedig magyarok vagyunk. Azaz, lehet -e úgy magyar közjegyzőhöz mennem, hogy az ő adóssága külföldön keletkezett (külföldi valutában)?

Köszönöm, ha visszaigazolod, hogy fenti leírás korrekt.

drbjozsef # 2022.12.22. 12:40

miki75,

Az érvényes házassági szerződés harmadik személlyel szemben akkor hatályos, ha azt a házassági vagyonjogi szerződések országos nyilvántartásába bevezették, vagy ha a házastársak bizonyítják, hogy a harmadik személy a szerződés fennállásáról és annak tartalmáról tudott vagy tudnia kellett.

Ha ez a "cég" mondjuk egy bank, akitől a feleséged hitelt vesz fel, akkor a feleségednek kötelessége lett volna tájékoztatni a bankot arról, hogy bár házas, a házastársával nem a Ptk. főszabály szerinti közös házastársi vagyonjogi rendszer hatályos, hanem lett kötve vagyonjogi szerződés. Ilyen esetben nem automatikus adóstárs a házastárs, ezért nyilván a bank is máshogy ítéli meg a hitelképességét. Ez a feleséged felelőssége.
Ha hasonló jellegű a tartozás, bármilyen cég felé, ott is ez (lett volna?) a teendője.

whatsapp? what the fuck?
Tértivevényes levélben szólítsd fel a fizetésre. Ügyvéd nem feltétlenül szükséges, ügyvédi felszólítás sem. Ha nem fizet, közjegyzőnél indíthatsz fizetési meghagyást (3millió alatt azt is kell, nem egyből pert), ha ellentmond neki, akkor lesz belőle per. Ha nincs ellentmondás, közvetlenül végrehajtható lesz.
FMH díja 3%, minimum 8000 Ft.

miki75 # 2022.12.22. 12:07

drbjozsef:
Köszi a válaszokat.

01:
"Tudott a hitelező a szerződésről?"

  • Ezt nem igazán értem: miért releváns, hogy akinek a feleségem tartozik (egy cég), az (a cég) tudott -e a kettőnk között fennálló vagyonjogi szerződésről? A cégnek a feleségemmel szemben van (ill. lesz) követelése, ha a feleségem nem fizet. Mit érdekli azt a házassági vagyonjogi szerződésünk?

02: Mi az a "közszerzeményi rendszerű házassági szerződés"?
A házassági szerződésben megegyeztünk a házasság alatt alkalmazandó vagyonjogi rendszerről, és igen: tulajdonképpen nincs közös vagyon. Ami a feleségemé, és amit ő szerez az az övé, ami az enyém, és én szerzek, az pedig az enyém.
Ha a feleségem tartozását ki kellene valamiért nekem fizetnem (mert mondjuk valamilyen hátrány érne az által, ha nem fizetnék helyette - ahogy te is írtad), akkor ennek megfelelően a magánvagyonomból fizetném ki az ő tartozását.

Ha jól értelek, mielőtt kifizetem a feleségem helyett az összeget, minimum egy whatsapp üzenetet kell írnom neki, és leírni ebben, hogy milyen kár ér, ha nem fizetek helyette, és közölni vele, hogy kifizetem az összeget, de be fogom hajtani. - Ez így jó?
Ezt követően pedig (amikor a behajtás indul) ügyvédi felszólítást kell küldeni neki, valamint dokumentálni a pénzmozgást (kifizetést) a hitelező cég felé.

Ez így jó, vagy valami hiányzik?

Még egy kérdés:

  • "...szerintem minden további nélkül kérheted a megtérítést": Ennek mi a menete azon kívül, hogy fizetési felszólítást küldetek ügyvéddel részére? Milyen eljárásról van szó, mik a kockázatai rámnézve egy ilyen eljárásnak, nagyjából mennyi az eljárás anyagi vonzata (ügyvédi munkadíjjal együtt)? - Itt próbálom azt megsaccolni, hogy milyen értékű tartozás fennállása esetén célszerű egy ilyen eljárást indítani ellene.

Köszönöm!

osztap # 2022.12.22. 12:05

mik75,

Be van-e jegyezve a szerződés a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába? Vagy tudott-e róla az, akinek a feleséged tartozik?
Ha igen, akkor tőled nincs mit követelni.
Ha nem, akkor igen. És akkor érdemes bejegyeztetni, hogy ne forduljon ilyen elő a jövőben.
Ptk. 4:65. § (2).

drbjozsef # 2022.12.22. 11:39

miki75,

01. Okos-e? Ez nem jogi kérdés. Ha látsz olyan okot, ami miatt érdemes lenne fizetned, különben valamilyen hátrány ér, akkor igen, okos dolog lehet. De hát a szerződés mellett elvileg nem lehet ilyen. (Tudott a hitelező a szerződésről?)

02. Szerintem igen. Ha helyette fizetsz, ráadásul ha jól értelek nincs is házastársi közös vagyon (ugye, nem közszerzeményi rendszerű a házassági szerződésetek?), tehát a saját vagyonodból, akkor szerintem minden további nélkül kérheted a megtérítést. De csak ha tényleg HELYETTE fizetsz, nem a háta mögött, a tudomása nélkül.

03. Fizetési felszólítás szükséges, de nem elégséges, a tényleges fizetést is bizonyítani kell, tehát egy átutalási igazolás. És, ahogy fent szerepel, kell valamiféle megállapodás a feleségeddel, hogy helyette fizetsz, vagy, ha hátrány ért volna a nem fizetés hiányában, akkor olyan felszólítás, ahol ezt jelezted neki, és azt is, hogy ha nem teljesít, akkor ki fogod fizetni ezt megelőzendő.
Ezek hiányában, ha "csak úgy" fizetsz helyette, az olyan, mintha olyan helyett fizetnél, aki ezt nem is kérte, és bár ott is követelhető az összeg, azért problémásabb megindokolni azt.

miki75 # 2022.12.22. 09:43

T. Ügyvédek

Az alábbi kérdésem lenne:

Házassági szerződésünk van feleségemmel, amiben le van fektetve többek között az, hogy a tartozásaiért mindenki maga felel.

Ezzel a háttérrel mi történik az alábbi helyzetben:

  • Házasság alatt feleségemnek tartozása keletkezett
  • Felszólítást kapott már 2x a fizetésre, másodjára ügyvédi díjjal terhelték a felszólítást

Kérdések:

  1. Okos dolog -e fizetnem helyette? (ha nem fizetek, gondolom behajtás indul)
  2. Ha igen, van -e arra módom, hogy házasság ALATT az általam, helyette befizetett pénzösszeget feleségemen jogi úton behajtsam?
  3. Ha 2)-re igen a válasz, miket kell egy ilyen per során bizonyítékként felvonultatnom? (felszólítás elég?)

Válaszukat köszönöm!

Miki