- A néhai lány 2. férje 2002-ben elköltözött, miután az Ő ÉS AZ ingatlantulajdonos szülők közötti 2002 kötött magánokirat értelmében egymással mege...
Öröklés
Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő
A tanácsát kérném elmérgesedő , a jövőben lehetséges örökösödési ügyemben:
Kezdetben- budapesti ingatlan 2 szülő közös tulajdonában és született 2 gyermek (nővérem és én)
Kb. 1985- ben a fenti budapesti ingatlanon, engedélyezett, különálló garázs+műhely hozzáépítés történt. Az építkezés befejezését megelőzően két gyermek közül az idősebb lány házasság kötése alkalmával, a szülők engedélyével, garázsban kialakított (általa finanszírozott) fürdőszobával (4m2) a műhelyt lakóingatlanként (továbbiakban "kislakást") pár évig használta, fiú gyermekük születése után (továbbiakban az 1. unoka). Később a kislakást elhagyva, elköltözött nagyobb albérletbe. A kislakást a szülők rövid ideig hasznosították - kiadták. Későbbi válóperükben nem szerepelt az ingatlan rész. Pár év múlva az idősebbik lány második házassága révén visszaköltözött , a 2.férjtől született egy közös leányuk (2. unoka), illetve a 2. férjjel a nővérem közösen további 2 szoba hozzáépítését kivitelezték ( építési engedély nélkül ).
Sajnos az idősebb lány (a nővérem) 2000-ben elhalálozott. Az ingatlan fejlesztés ,építési engedély- használatba vételi engedély és ingatlantulajdon bejegyzés hiányában a hagyatéki eljárásban fel sem merült, azaz nem szerepelt. A néhai lány 2. férje 2002-ben elköltözött, miután az ingatlantulajdonos szülők közötti 2002 kötött magánokirat értelmében egymással elszámoltak, deklarálva, hogy jövőben sem támasztanak követelést egymás felé ingatlan tulajdon jog tárgyában.
A fiatalabb fiú (én) 2002-ban hivatalos, engedélyezett lakóingatlan (emeleti rá) építéssel 1/3 tulajdonjogot szereztem az ingatlanon.
A 2. férj 2010-ben elhalálozott. Hagyatéki eljárásában természetesen a kislakás ingatlan nem szerepel(hetett).
A kezdeti tulajdonosok (most már) nagyszülők közül a nagypapa 2007-ben elhalálozott. Az unokák a nagyapjuk után 1/12-1/12 részt örököltek, én(fiú gyermek) pedig 1/6rész, természetesen minden örökös haszonélvezet nélkül.
A nagymama szellemi épsége tudatában kijelenti és hajlandó végrendeletben leírni, hogy az 1. unokát 2002-követően, 11 éven keresztül külön (kis)lakást biztosítva , pénzelte, eltartotta, rezsiszámláit fizette. Az 1. unoka 2013-tól eltartja magát úgy hogy a nagymama a fenti kislakást tovább biztosítja számára, sőt, jelenleg is abban lakik.
A 2. unoka részben saját maga és más részben 2. férj által kialakított, külön bejáratú, tetőtéri 20m2-es, főfalak nélküli "tető háromszöget" lakhatóvá téve, így a saját lakását kiadva szintén az ingatlanra költözött. Jelenleg 4 lakás van az ingatlanon, ebből kettő hivatalos, az unokák által lakottak , az unokák fennmaradási engedélyére áhítoznak, hogy nőjön az általuk is használt ingatlan értéke.
A 2020-ban nagymama a saját 1/3 része felét, 1/6 tulajdonrészt ajándékozott részemre haszonélvezet nélkül a nővérem 2000 évi halála utáni szülőket támogató erőfeszítéseim és az 1. unoka részére biztosított javak mérlegbe állítása végett.
DE az 1.unoka úgy vélik , hogy az ajándékozással (1-1/24-et elvéve tőlük és nekem ajándékozva) ki lett semmizve, anyja után járó örökségét a nagymama elvette tőle.
Az 1. unoka a nagymama halálával engem beperelve már csak az én egyedüli állításommal ellentétben ő az ingatlan felére tartana igényt, miszerint a szomszédok (-at befolyásolva - megnyerve azt) tanúsítják hogy a 38 éve épült kislakást és garázst a Nővérem építette.
Az ajándékozás miatt az unokák és nagymamájuk közötti viszony megromlott. A nagymama 81 éves, 16 hónapja járóképtelen, ágyban fekszik, minden nap én látom el, többször. Szerinte eleget kapnak-kaptak az unokák, a segítő fia ellenében, a lakáshasználatukon kívül nem támogatná őket semmiben a továbbiakban, javasolja hogy vásároljam ki őket, amelyre egy közös tulajdon megszüntetése perben nyílna lehetőség.
A Kérdések:
Tanú vallomások alapján változhat-e a tulajdonosi szerkezet? (38 év után, vagyonmegosztó válások,hagyatéki eljárások, magánokiratok ellenében)
Lehet-e az unokáknak követelésük tulajdonjogban, szüleik hozzáépítése címén? (vagyonmegosztó válások,hagyatéki eljárások, magánokiratok ellenében)
Az ingatlan és örökösödés jogban vannak-e elévülési szabályok, ha igen érvényesíthetőek-e?(hagyaték újratárgyalás?)
Az ajándékozó esetleges elhunytával az unokák kérhetik-e az osztályra bocsátást az ajándékba kapott ingatlanrészre?
Mi zárná ki 100%-ban az ajándékba kapott ingatlanrész osztályra bocsátását?(Esetleg a végrendeletben nyilatkozna az ajándékozó szülő?)
Egy jelenlegi közös tulajdon megszüntetése perben, bevonható-e az alperes által további tulajdonjogi igénybejelentés.
A 1. unoka részére biztosított 20 év lakásbérlet 11 év unokatartás kb. mai értéken 33-36 milliós támogatás osztályra bocsátása eszközölhető-e a távoli jövőbeni hagyatéki eljárás során, ha igen milyen módon?
Ön mit tenne az unokák helyében, amire esetleg érdemes felkészülni...
Sehogyan,de az öröklés megnyíltáig nincs is köze hozzá.
De hogyan szerez arról tudomást a végrehajtó vagy a végrehajtást kérő, hogy az adós lemondott egy várható örökségről (vagy visszautasította az örökséget)?
Az egy meglehetősen rejtélyes, mondhatni "dodonai" rendelkezés.
A Ptk. 7:8.§(2) külön kitér rá pedig, sőt, eltérő megállapodás esetén akár olyan javára is lehet, ha én jól értem, aki maga nem lenne örököse az örökhagyónak.
„de utóbbi esetben NEM jelölhetsz meg helyetted mást,”
Az előbbiben sem. ;)
PMonic,
Lemondani az öröklésről az örökhagyó életében vele kötött szerződésben lehet, a halála után a hagyatékin visszautasítani lehet a hagyatékot, de utóbbi esetben NEM jelölhetsz meg helyetted mást, egyszerűen kiesel az öröklésből.
Elég nyilvánvaló mi a célod, de a hitelezők se hülyék hidd el.
Bárki javára mondasz le az öröklésről, azt a szerződést a hitelező joggal fogja megtámadni, fedezetelvonás jogcímmel.
Esetleg végrendelkezhet a férjedre az örökhagyó, de akkor elég vaskos illetéket kell(het) fizetni.
Üdv,
Saját ingatlanon végrehajtás miatt érdemes-e lemondani előre a várható öröklésről közjegyzői okiratban vagy elég a hagyatékin kijelenteni, hogy a gyerekeink javára lemond a férjem az örökségről. Ez azt a célt szolgálná, hogy a végrehajtó ne tudja az öröklendő ingatlant is végrehajtani. Jelenleg fel van függesztve a végrehajtás a per miatt.
Köszönöm a választ.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02