Öröklés


PMonic # 2023.03.13. 17:57

Üdv,
Saját ingatlanon végrehajtás miatt érdemes-e lemondani előre a várható öröklésről közjegyzői okiratban vagy elég a hagyatékin kijelenteni, hogy a gyerekeink javára lemond a férjem az örökségről. Ez azt a célt szolgálná, hogy a végrehajtó ne tudja az öröklendő ingatlant is végrehajtani. Jelenleg fel van függesztve a végrehajtás a per miatt.
Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2023.03.14. 08:05

PMonic,

Lemondani az öröklésről az örökhagyó életében vele kötött szerződésben lehet, a halála után a hagyatékin visszautasítani lehet a hagyatékot, de utóbbi esetben NEM jelölhetsz meg helyetted mást, egyszerűen kiesel az öröklésből.
Elég nyilvánvaló mi a célod, de a hitelezők se hülyék hidd el.
Bárki javára mondasz le az öröklésről, azt a szerződést a hitelező joggal fogja megtámadni, fedezetelvonás jogcímmel.

Esetleg végrendelkezhet a férjedre az örökhagyó, de akkor elég vaskos illetéket kell(het) fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.14. 12:13

de utóbbi esetben NEM jelölhetsz meg helyetted mást,

Az előbbiben sem. ;)

drbjozsef # 2023.03.14. 12:36

A Ptk. 7:8.§(2) külön kitér rá pedig, sőt, eltérő megállapodás esetén akár olyan javára is lehet, ha én jól értem, aki maga nem lenne örököse az örökhagyónak.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.14. 20:16

Az egy meglehetősen rejtélyes, mondhatni "dodonai" rendelkezés.

osztap # 2023.03.14. 20:27

De hogyan szerez arról tudomást a végrehajtó vagy a végrehajtást kérő, hogy az adós lemondott egy várható örökségről (vagy visszautasította az örökséget)?

Majordomus # 2023.03.14. 20:46

Sehogyan,de az öröklés megnyíltáig nincs is köze hozzá.

Babenyecz Dezso # 2023.03.15. 01:13

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő
A tanácsát kérném elmérgesedő , a jövőben lehetséges örökösödési ügyemben:
Kezdetben- budapesti ingatlan 2 szülő közös tulajdonában és született 2 gyermek (nővérem és én)
Kb. 1985- ben a fenti budapesti ingatlanon, engedélyezett, különálló garázs+műhely hozzáépítés történt. Az építkezés befejezését megelőzően két gyermek közül az idősebb lány házasság kötése alkalmával, a szülők engedélyével, garázsban kialakított (általa finanszírozott) fürdőszobával (4m2) a műhelyt lakóingatlanként (továbbiakban "kislakást") pár évig használta, fiú gyermekük születése után (továbbiakban az 1. unoka). Később a kislakást elhagyva, elköltözött nagyobb albérletbe. A kislakást a szülők rövid ideig hasznosították - kiadták. Későbbi válóperükben nem szerepelt az ingatlan rész. Pár év múlva az idősebbik lány második házassága révén visszaköltözött , a 2.férjtől született egy közös leányuk (2. unoka), illetve a 2. férjjel a nővérem közösen további 2 szoba hozzáépítését kivitelezték ( építési engedély nélkül ).
Sajnos az idősebb lány (a nővérem) 2000-ben elhalálozott. Az ingatlan fejlesztés ,építési engedély- használatba vételi engedély és ingatlantulajdon bejegyzés hiányában a hagyatéki eljárásban fel sem merült, azaz nem szerepelt. A néhai lány 2. férje 2002-ben elköltözött, miután az ingatlantulajdonos szülők közötti 2002 kötött magánokirat értelmében egymással elszámoltak, deklarálva, hogy jövőben sem támasztanak követelést egymás felé ingatlan tulajdon jog tárgyában.
A fiatalabb fiú (én) 2002-ban hivatalos, engedélyezett lakóingatlan (emeleti rá) építéssel 1/3 tulajdonjogot szereztem az ingatlanon.
A 2. férj 2010-ben elhalálozott. Hagyatéki eljárásában természetesen a kislakás ingatlan nem szerepel(hetett).
A kezdeti tulajdonosok (most már) nagyszülők közül a nagypapa 2007-ben elhalálozott. Az unokák a nagyapjuk után 1/12-1/12 részt örököltek, én(fiú gyermek) pedig 1/6rész, természetesen minden örökös haszonélvezet nélkül.
A nagymama szellemi épsége tudatában kijelenti és hajlandó végrendeletben leírni, hogy az 1. unokát 2002-követően, 11 éven keresztül külön (kis)lakást biztosítva , pénzelte, eltartotta, rezsiszámláit fizette. Az 1. unoka 2013-tól eltartja magát úgy hogy a nagymama a fenti kislakást tovább biztosítja számára, sőt, jelenleg is abban lakik.
A 2. unoka részben saját maga és más részben 2. férj által kialakított, külön bejáratú, tetőtéri 20m2-es, főfalak nélküli "tető háromszöget" lakhatóvá téve, így a saját lakását kiadva szintén az ingatlanra költözött. Jelenleg 4 lakás van az ingatlanon, ebből kettő hivatalos, az unokák által lakottak , az unokák fennmaradási engedélyére áhítoznak, hogy nőjön az általuk is használt ingatlan értéke.

A 2020-ban nagymama a saját 1/3 része felét, 1/6 tulajdonrészt ajándékozott részemre haszonélvezet nélkül a nővérem 2000 évi halála utáni szülőket támogató erőfeszítéseim és az 1. unoka részére biztosított javak mérlegbe állítása végett.
DE az 1.unoka úgy vélik , hogy az ajándékozással (1-1/24-et elvéve tőlük és nekem ajándékozva) ki lett semmizve, anyja után járó örökségét a nagymama elvette tőle.
Az 1. unoka a nagymama halálával engem beperelve már csak az én egyedüli állításommal ellentétben ő az ingatlan felére tartana igényt, miszerint a szomszédok (-at befolyásolva - megnyerve azt) tanúsítják hogy a 38 éve épült kislakást és garázst a Nővérem építette.
Az ajándékozás miatt az unokák és nagymamájuk közötti viszony megromlott. A nagymama 81 éves, 16 hónapja járóképtelen, ágyban fekszik, minden nap én látom el, többször. Szerinte eleget kapnak-kaptak az unokák, a segítő fia ellenében, a lakáshasználatukon kívül nem támogatná őket semmiben a továbbiakban, javasolja hogy vásároljam ki őket, amelyre egy közös tulajdon megszüntetése perben nyílna lehetőség.
A Kérdések:
Tanú vallomások alapján változhat-e a tulajdonosi szerkezet? (38 év után, vagyonmegosztó válások,hagyatéki eljárások, magánokiratok ellenében)
Lehet-e az unokáknak követelésük tulajdonjogban, szüleik hozzáépítése címén? (vagyonmegosztó válások,hagyatéki eljárások, magánokiratok ellenében)
Az ingatlan és örökösödés jogban vannak-e elévülési szabályok, ha igen érvényesíthetőek-e?(hagyaték újratárgyalás?)
Az ajándékozó esetleges elhunytával az unokák kérhetik-e az osztályra bocsátást az ajándékba kapott ingatlanrészre?
Mi zárná ki 100%-ban az ajándékba kapott ingatlanrész osztályra bocsátását?(Esetleg a végrendeletben nyilatkozna az ajándékozó szülő?)
Egy jelenlegi közös tulajdon megszüntetése perben, bevonható-e az alperes által további tulajdonjogi igénybejelentés.
A 1. unoka részére biztosított 20 év lakásbérlet 11 év unokatartás kb. mai értéken 33-36 milliós támogatás osztályra bocsátása eszközölhető-e a távoli jövőbeni hagyatéki eljárás során, ha igen milyen módon?
Ön mit tenne az unokák helyében, amire esetleg érdemes felkészülni...

Babenyecz Dezso # 2023.03.15. 01:29
JAVÍTÁS-Pontosítás---
  • A néhai lány 2. férje 2002-ben elköltözött, miután az Ő ÉS AZ ingatlantulajdonos szülők közötti 2002 kötött magánokirat értelmében egymással mege...
Jelenleg 4 lakás van az ingatlanon, ebből kettő hivatalos - 1 A NAGYMAMÁÉ , 1 AZ ENYÉM, a másik kettő engedély nélküliek és, az unokák által lakottak , az unokák fennmaradási engedélyére áhítoznak. az KÉRDÉSES INGATLAN OSZTATLAN KÖZÖS TULAJDONÚ- 120NÉGYSZÖGÖL TISZTELETTEL MEGKÖSZÖNÖM A TANÁCSOKAT